Zdravim vazeni,
zkousel jsem hledat, ale nic jsem nenasel. Jako zacatecnik se snazim nacist co a jak, postupne pokupuju prislusenstvi, ktery uz vim po par pozorovanich, ze budu potrebovat, ale trochu me brzdi jedna vec, ta nejdulezitejsi - oci.
Jsem docela slepon, levy oko mam asi +2,5 dioptrie, na pravym asi 3,5 dioptrie. K tomu mam na obou tusim 120 st. astigmatismus, takze bez bryli vidim vsechno "tak nejak divne". Pres bryle se do setovych okularu od SW v podstate koukat neda, bez nich je to sice v pohode, dioptrie doladim, astigmatismus zustava. A oci se rychle unavi, respektive mozek pri doladovani. A bez bryli zase blbe vidim, kdyz kouknu na oblohu bez dalekohledu nebo cucim do notasu na mapu. Kdyz si je dam, zase mozek doladuje, kdyz sundam opet, to nejde. Cocky jako alergik a udajne jako naprosta vyjimka nejak nesnesu, respektive snesu, ale jen pri proudicim vzduchu (kolo, lyze, ...), jinak me tak za 1-2 hodiny zacnou cocky hrozne rezat a musi ven.
Jak to resite s podobnym "postizenim"? Koukate s brylema, i kdyz je to vopruz? 8-)

Jde o to, jak je ten astrigmatismus velký. Pokud je "velký", projevuje se přesně tím, co popisuješ.
Existují okuláry vhodné pro pozorování s brýlemi. I triedry, které jsou někdy takto označené. Obecně se okuáry se vzdálenou výstupní pupilou vyrábějí za 2 účely: 1. puškové dalekohledy (zpětný ráz pušky by při nedostatečném odstupu oka od okuláru to oko střelci vyrazil), 2. pro lidi, kteří chtějí pozorovat s brýlemi.
Řešením jsou pro Tebe jednoznačně takové okuláry. (na internetu v Googlu zadáš třeba "long distance eyepiece" nebo jinou obdobu a najde to spoustu věcí. Nebo i česky. Případně zatelefonovat výrobci/prodejci astronomické techniky, on už poradí, jaké okuláry.)
Poměrně drahé by asi bylo, kdybys chtěl, aby ty okuláry měly vzdálenou výstupní pupilu a ještě byly pankratické (s proměnnou ohniskovou vzdáleností).
Škodlivý vliv astigratismu na obraz vytvořený na sítnici lze potlačit zmenšením výstupní pupily dalekohledu (= vstupní pupily oka), tj. použitím velkého zvětšení. Při průměru výstupní pupily třeba jen 0,5 mm (méně, než nakolik se dovede zmenšit zornička ve dne za jasného světla) už se astigmatismus omezí natolik, že i když bys měl třeba 2 Dpt. astigmatismu, mohl bys svoje oko považovat za prakticky neastigmatické.
To Tulen: totéž.
V. K.