Jak ustavit montáž pomocí polárního hledáčku?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Imm0rta1

Příspěvek od Imm0rta1 »

Dobry den, jsem vicemene zacatecnik. Na astroforu jsem uz ale nejaky ten patek. Konkretne Astronomii se venuju asi tak rok. Zatim jsem se venoval jen beznemu pozorovani, ke kteremu stacilo montaz jen priblizne namirit na sever smerem k polarce.

Nedavno jsem se rozhodl, ze se pokusim i o nejake ty snimky. Proto jsem si na svou montaz CG-4 (EQ 3-4) zakoupil polarni hledacek, motory pro ovladani montaze, vcetne hodinoveho stroje a adapter k uchyceni fotoaparatu. Pro afokalni foceni.

No a potreboval bych radu jak spravne ustavit montaz. Nejake navody k ustaveni montaze pomoci polarniho hledacku jsem uz cetl, ale u vsechny pocitaly s tim, ze by na hledacku mely byt vyznaceny krom polohy polarky i polohy prilehlych souhvezdi. Na mem hledacku je pouze kriz prez nej kruznice a na kruznici v miste kde jej jedna z os krize pretina kolecko, do ktereho se musi ustavit poloha polarky.

Problem je takovy, ze netsuim jak ma byt hledacek otoceny tak abych spravne zameril stred severniho polu . Moje pokusy dopadnou vzdy tak, ze objekt se neustale pohybuje i kdyz uz jen velice pomalu, ale pro foceni to porad neni ono. Predem dekuji za rady

PS.: Prosim neukamenujte me za to, pokud jsem tohle tema umistil do spatne sekce ::)
zbignieww
Věk: 84

Příspěvek od zbignieww »

...pro boha, nikdo nebude Te kamenovat ;), jinak to forum stratilo by smysl !
Domnivam se, że nemas navod na montaz a pouziti popsaneho polarniho hledacku. V nim je to podrobne popsano, co a jak mas udelat v souvislosti s Tvoji geografickou polohou, datum a hodinou ustavovani na Polarku.

Predpoklad - dobre vycentrovany polarni hledacek a jeho souosost s optickou osou dalekohledu.

Urcite kolegove Ti pomohou, pricemz domnivam se, ze hodne se tu o tom psalo...

:)
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Imm0rta1

Příspěvek od Imm0rta1 »

Presne tak.. Navod jsem bohuzel zaden nedostal. Taky jsem se divil . Potreboval bych presne ty informace, ktere pises. Sve souradnice znam, to neni problem, ale to v jake poloze bude polarka podle casu a data ne. Zatim postupuju nasledovne: montaz ustavim na sever ve vodorovne poloze. Na kloubu montaze je stupnice. Tu nastavim na hodnotu nejakych 49°53'N . Pak uz vetsinou vidim v hledacku polarku. V tehle chvilu uz jen reguluju polohu nastavovacimi srouby po boku montaze, ktera toci s dalekohledem doprava a doleva. No a tady uz nastava ten problem, ze nevim do jake polohy hledacek upevnit aby byla polarka v krouzku zvyraznenem na hledacku a krizek ukazoval do stredu severniho polu...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

v podstate Ti jde o to zjistit hodinovy uhel Polarky pro dany datum a cas, do nej nastavit tu malou kruznicku (kam se pak umisti Polarka) co je na kruznici "pres" ten kriz uprostred (NCP). Toto muzes zjistit i nejakym pocitacovym programem (nebo existuji i pro J2ME pro mobilni telefon).
Ja sice nevim, jak ta montaz vypada, ale ja jsem resil podobny problem zde http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 7433/15#22
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jinak nejjednodušší a pro tvoje potřeby asi dostačující metoda je ta, že natočíš polární osu či polární hledáček tak, aby ryska na které je kolečko pro polárku mířila k hvězdě Beta Umi (kolo malého vozu, druhá nejjasnější hvězda v Umi). Prostě to namíříš na polárku zhruba, aby byla v polárním hledáčku kdekoli. Jedním okem koukáš do hledáčku, druhým na oblohu, a mozek si ty obrazy spojí. Otáčíš polární osou a pak krásně poznáš, kdy se ryska kryje s Betou Umi.  Tím získáš přibližně správný hodinový úhel polárky. Pak jen pomocí pohybů montáže v azimutu a výšce nastavíš Polárku do kroužku.    
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
zbignieww

Příspěvek od zbignieww »

Pokud mas polarni hledacek stejny, jako tu / vypada ze ano / :

http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=501

a nedostanes uspokojive vysvetleni, jak s nim pracovat, dam vyfotit navod / a jsou tam tez velmi uzitecne obrazky / a poslu Ti mailem.

Kdybys ziskal nejak vse nutne znalosti, tak nezapominej, ze kdys budes nastavovat mistni cas, nepouziva se letni cas .

Imm0rta1

Příspěvek od Imm0rta1 »

letni cas .

Jo mam presne tenhle . Pokud bys mi teda ten navod vyfotil tak budu moc rad ;) . Mailovou adresu bych mel mit v profilu...
zbignieww

Příspěvek od zbignieww »

Večer budeš to mit :)
vlkoid

Příspěvek od vlkoid »

to zbignieww: S presnym ustavenim bojuji od zacatku. Navodu je malo. Uvitam pokud bych mohl dostat take jednu kopii navodu. Email by mel byt v profilu.
Dekuji predem
NTW 200/800, EQ6 PRO (SkyScan), Paracorr, SW 70/500, SKYMASTER 12x60, Canon 40Dm
zbignieww

Příspěvek od zbignieww »

Neni problem, jakmile bude v pocitaci, poslu komukoliv...

Kikan

Příspěvek od Kikan »

Taky bych měl případně zájem: možná by nebylo špatné tady pak zvěřejnit odkaz na stažení souboru - asi by to bylo jednodušší, než to posílat každému zvlášť...
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
Imm0rta1

Příspěvek od Imm0rta1 »

Heh Koukam, ze zalozit tuhle diskuzi nebyl spatny napad :D
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Máš bohužel pravdu, založit diskusi je jednodušší, než se podívat, kolikrát to tu již bylo zevrubně popsáno.
Nakonec je to v manuálu k dalekohledu popsáno celkem logicky, pokud ho  nemáš, je na stránkách výrobce
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
zbignieww

Příspěvek od zbignieww »

Kikan, mas pravdu,ale ja neumim to predelat tak, by byl klasicky odkaz :-[ Kdyz dcera bude mit nekdy cas, tak to myslenku splnime a prozatim dala mi na muj pocitac zeskanovany navod v mailu pdf. Kdybych pred odjezdem do dcery cetl Tvoji pripominku - uz by to bylo s odkazem...

Poslal jsem Vam to, ale Kikane: nemam Tvoji mailovou adresu.

PS. Dekuji Vam o zajem, he,he ... Kdyz jsem nastupowal do auta, zjistil jsem, ze mam pihnutou pneumatiku. A zitra v v 7:15 mam odevzdat auto do serwisu...

Kikan

Příspěvek od Kikan »

MilAN: ano, to máš samozřejmě pravdu. Nicméně jsem to ani z návodu od montáže moc nepochopil. Ideální by asi bylo to vidět v praxi...

zbignieww: poslal jsem SZ
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
Odpovědět