clony v okulárovém výtahu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
pozorovatel

Příspěvek od pozorovatel »

Pánové optikové, mám dotaz právě na Vás.

Jak zjistit v jakých vzdálenostech a jak velké (a kolik) mají být clony v ok. výtahu?Dá se to nějak spočítat?Nebo od oka ???.
Prográmek Newton mi vygeneruje akorát clony v tubusu.
Taktéž by mně zajímalo, jestli je vhodný materiál na clony tvrdý papír - samozřejmě načerněný.Nezkroutí se třeba vlhkem?

Mám 2" výtah, zdvih kolem 6 cm.Problém možná je, že v zasunuté pozici zasahuje tak 4 cm do vnitřní části tubusu.

Budu vděčný za každý návrh :ears:
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

Mrkni se na Zdeňkovy stránky- má to tam přesně popsáno ;)

Tom :hi:
pozorovatel

Příspěvek od pozorovatel »

T.o.m napsal: Mrkni se na Zdeňkovy  stránky- má to tam přesně popsáno ;)

Tom :hi:
Jenže háček je v tom, že tam je popisováno umístění jediné clony přímo na vstupu výtahu do tubusu( mám za to, že clona je napevno umístěná na tubusu, ne na výtahu).
No a to nelze použít, hlavně proto, že do tubusu mi ok. výtah hluboko zasahuje.
Kdybych to dal na tu pohyblivou část, tak se mi přece efekt clony bude měnit pokud přeostřím - změním polohu výtahu.
Nebo se s tímto nedá nic dělat?
Možná si to představuju nějak blbě, ale nerad bych to dělal metodou pokus - omyl.Když už, ať je to perfektní.

Není třeba nějaký prográmek, který by to vyřešil?
vla

Příspěvek od vla »

Nejsem sice optik, ale myslím, že zase až super přesně to nelze vyrobit, protože optimální řešení bude pro každý okulár jiné, podle průměru jeho polní čočky, nebo clonky přímo v okuláru.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

pozorovatel napsal:

Není třeba nějaký prográmek, který by to vyřešil?
Nehledej prográmek tam, kde stačí nejjednodušší nákres. Udělej clonu takovou, aby  byla optimální při vysunutém OV. Při zasunutí bude účinnost samozřejmě menší. Ještě máš možnost vložit clonu před vysunutý OV- pokud  však nebude překážet.
Vycházej z největšího průměru clon v okulárech.
Žádná velká přesnost není potřeba - ta clona je až to poslední, co může zabránit zhoršení kontrastu při silném zdroji nebo ve dne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Zdravím, mám dotaz, vzhledem k tomu že na určitou část primárního zrcadla zacloněnou sekundárem nemůže nikdy dopadnout světlo ze zorného pole dalekohledu, ale dopadá tam pouze parazitní světlo ze světelných zdrojů mimo zorný úhel a odráží se spět do tubusu, nebylo by dobré tuto centrální část zrcadla zaclonit například kolečkem z černého papíru.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Libor

Příspěvek od Libor »

No to je sice zajimava myslenka, ale rekl bych, ze to cerne kolecko bude mit vzhledem k celkove plose zrcadla tak malou plochu, ze to parazitni svetlo zeslabi zcela nepodstatne. Navic si tim znemoznim kolimaci dalekohledu pomoci laseroveho kolimatoru.
Odpovědět