Družice
Družice
Mnozí astronomové nepovažují družice za objekty k focení, spíše jim překážejí na snímcích. A proto jsem i marně hledal, kam umístit tento snímek. Snímky záblesků Iridií tu jsou, najdou se i fotky stacionárních družic. Zkusil jsem cvičně družici, která je trochu dále. V tomto případě je to družice Integral ( 2002 -048A), v okamžiku expozice ve vzdálenosti 96.000 km a s jasností cca 14 mag. Jednotlivé stopy představují 20s úsek, směr pohybu je dolů.
Newton 200/900 + Paracorr , ATIK 16
Newton 200/900 + Paracorr , ATIK 16
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Družice
Milane, hezká fotka, jen pokračuj. Mě se takové věci líbí, víc než krásné barevné fotky mlhovin. Taková černobílá fotka má nádech dobrodružství nebo objevu něčeho zajímavého
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Družice
A kdy jsi to fotil?
Konec 11.expozice shora = konec stopy u hvězdy : 22:31:00 UT
Hvězda má jasnost 12,8mag a souřadnice : RA= 12:20:57, DEC= 63:35:30
Jasná hvězda vpravo nahoře má jasnost 6,8 mag.
Konec 11.expozice shora = konec stopy u hvězdy : 22:31:00 UT
Hvězda má jasnost 12,8mag a souřadnice : RA= 12:20:57, DEC= 63:35:30
Jasná hvězda vpravo nahoře má jasnost 6,8 mag.
Družice
Milane! Mám při vší úctě dotaz! Jak dlouho trvá, než máš díky slušnému teleskopu se slušným průměrem mít už vše co se dá odpozorováno??
A co potom? Mění se krom postavení planet a hledání komet něco, co by bylo "nafurt"..? :-/
Já jen, že už fotíš i družice..
P.S. Pardon, ale lehčí otázku tam nemám...
A co potom? Mění se krom postavení planet a hledání komet něco, co by bylo "nafurt"..? :-/

P.S. Pardon, ale lehčí otázku tam nemám...

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Družice
Souhlasím s Tulen. Já dávám taky přednost datům s informační hodnotou před krásně vypadajícími fotkami pro veřejnost.
Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
Družice
Milane! Mám při vší úctě dotaz! Jak dlouho trvá, než máš díky slušnému teleskopu se slušným průměrem mít už vše co se dá odpozorováno??
P.S. Pardon, ale lehčí otázku tam nemám... ;)Furt je co pozorovat...
Na Sajriho stránkách je krásně inspirativní věta:
"Mezi posledními lze pak uvést např. snahu stát se členem tzv. Millenium clubu, což je neoficiální spolek lidí, kteří již v dalekohledu viděli více než tisíc planetek. V současnosti je jeho členy pouze něco přes 10 lidí na světě. "
zdar
Petr

P.S. Pardon, ale lehčí otázku tam nemám... ;)Furt je co pozorovat...
Na Sajriho stránkách je krásně inspirativní věta:
"Mezi posledními lze pak uvést např. snahu stát se členem tzv. Millenium clubu, což je neoficiální spolek lidí, kteří již v dalekohledu viděli více než tisíc planetek. V současnosti je jeho členy pouze něco přes 10 lidí na světě. "
zdar
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Družice
I mezi mraky to jde. Trochu jsem si posunul rekord ve sledování vzdálených družic.
Družice CXO (1999-040B) = Chandra, obíhající po velmi výstřední dráze 3.800 - 131.000 km.
Foto z 29.01. pomocí Newtonu 200/900 , kamerou ATIK 16, expozicemi 20s. Poslední expozice končí ve 22h03m22s UT u hvězdy 12,7 mag se souřadnicemi RA = 10:04:57 , DEC 64:23:46.
Vzdálenost družice 124.500 km, jasnost 14 max
Družice CXO (1999-040B) = Chandra, obíhající po velmi výstřední dráze 3.800 - 131.000 km.
Foto z 29.01. pomocí Newtonu 200/900 , kamerou ATIK 16, expozicemi 20s. Poslední expozice končí ve 22h03m22s UT u hvězdy 12,7 mag se souřadnicemi RA = 10:04:57 , DEC 64:23:46.
Vzdálenost družice 124.500 km, jasnost 14 max
Družice
Milane, tak tenhle (a i ten uplne prvni) snimek nesmi chybet v prislusne sekci nove galerie! Jen budu muset nejprve povolit upload gifu a v galerii osetrit (zakazat) resize na gif.
Pekny, pekny, pekny!
Pekny, pekny, pekny!
Družice
Tohle je můj současný rekord ve vzdálenosti - družice INTEGRAL , jasnost 16 mag, ve vzdálensoti 151.500 km od pozorovatele. Je to mně známá nejvzdálenější družice na dráze kolem Země - pokud někdo nalezneta vzdálenější, dejte vědět. ( ne družice v libračních centrech ani kousky železa u Měsíce
)
podrobnosti : http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 269436.jpg

podrobnosti : http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 269436.jpg
Družice
Hezký úlovek. Technická: to je opravdu pointovaná fotografie?
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Družice
8x25 sec vyzaduje pointaci edit: ups, jsem horka hlava. 

Družice
Ne - jak by mohla být - hvězdy jsou čárky a družice také 
Měl jsem spočítanou polohu a čas, kdy je družice vůči pozorovateli " v zastávce" a fotil s vypnutou montáží. Družice se chovala skoro jako stacionární. Jednotlivé expozice ( 25s) jsou voleny tak, aby družice byla na jednotlivých snímcích bodová. V ideální poloze byla družice ještě za světla- tohle je minimální kompromis - ještě za pokročilého soumraku a tak se družice již vůči pozorovateli začíná pohybovat.

Měl jsem spočítanou polohu a čas, kdy je družice vůči pozorovateli " v zastávce" a fotil s vypnutou montáží. Družice se chovala skoro jako stacionární. Jednotlivé expozice ( 25s) jsou voleny tak, aby družice byla na jednotlivých snímcích bodová. V ideální poloze byla družice ještě za světla- tohle je minimální kompromis - ještě za pokročilého soumraku a tak se družice již vůči pozorovateli začíná pohybovat.
Družice
Tomu rozumím. Nerozuměl jsem tomu, proč je u fotografie uvedena pointace - proto jsem se ptal. Díky za podrobnosti.
Triedr 10x50, Canon EOS20D