SW Dobsony Autotrack

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Honza Ebr (honza42)

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Před nedávnem se na stránkách Supry objevila "úchylnost největšího kalibru" (bez urážky ), tedy řada Dobsonů s mtorovými pohyby v obou osách.

Přiznám se, že si nedovedu moc přesně představit, jak to bude fungvat, podstavec tim musí nabýt dost gigantické hmotnosti (už tak váží u 12" asi 20 kilo a přitom přidání motorů není v jeho konstrukci triviální).  Zajímavé také je, že o výrobku taktně mlčí i stránky samotného Skywatcheru (společně s celým zbytkem internetu), ale k tomu hádám něco řekne Honza jestli sem zabrousí.

Každopádně to vypadá, že se GOTO mor dostal  do zatím nepříliš zkažené říše Dobsonů - rozmlouvání nesmyslů začátečníkům bude zase o něco těžší... :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
MilAN
Věk: 77

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od MilAN »

Stačí, aby se to přejmenovalo na azimutální naváděnou montáž, a bude to opět regulerní dalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michal.b

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od michal.b »

Zajimave. Pokud nekdo touzi po GO-TO, tak je to rozhodne lepsi cesta nez davat velky newton na paralaktickou montaz. Jsem zvedavy, jak to budou mit provedene, ale myslim si ze to ma budoucnost.
ladis
Věk: 47

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od ladis »

Velice zajimave! Myslim, ze to muze byt velmi vhodne pro DSO pozorovatele v situacich sledovani napr. planetarek pri velkych zvetsenich. Ci dovedu si predstavit mnohem pohodlnejsi pozorovani napr. kulovych hvezdokup...

Moc rad se na to podivam v realu, pokud toto nekdo priveze na sraz...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Radim_OV

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od Radim_OV »

To Honza42:

Nechapu nad cim se tak rozcilujes.
Je to jen rozsireni nabidky trhu dalekohledu, coz je jen dobre.  100 lidi - 100 chuti, tak at si kazdy vybere po cem touzi !

R.
OMC300, SCT8
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od MMys »

Mimochodem, není to nic nového, tyhle systémy se na dobsony dělaly i předtím, jako doplněk. Třeba ServoCAT

http://www.stellarcat.com/Pages/custome ... erpix.html
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Honza Ebr (honza42)

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

To Honza42:

Nechapu nad cim se tak rozcilujes.
Je to jen rozsireni nabidky trhu dalekohledu, coz je jen dobre.  100 lidi - 100 chuti, tak at si kazdy vybere po cem touzi !

R.
Ale já jsem se přčece nerozčiloval, spíš jsem si z toho utahoval. Otázka ale je, zda se tímhle stylem ještě za deset let budou "analogové" dalekohledy ještě masově (a tedy levně) dělat - pak by to třeba přestala být taková legrace.

Já mám technologii rád, mám doma spoustu serepetiček, přesto si ale myslím, že jediné, na čem záleží u dalekohledu na vizuální pozorování je průměr a možnost přepravy. Což adresovala i moje poznámka na konci: podívej se do fóra pro začátečníky, každý druhý tam přijde s "předvybraným" dalekohledem a skoro vždycky je to stejná písnička: samonájížděcí zázrak s menším průměrem, než by si mohl dovolit se svým rozpočtem, kdyby si koupil Dobson (a přitom se nechystá fotit) - a pak jsou velmi často zklamání, že toho s tím není tolik vidět. A všimněme si, že stejný problém je u těhle dalekohledů, když srovnáme ceny.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
ladis

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od ladis »

To je pravda. Ja jsem moc rad, ze jsem dal na kluky z AF a koupil jako zcela neznaly tenkrat prave dobsona 200ku. Mam povedene zrcadlo a pozorovani s timto SW je radost.

Nema cenu se opakovat. Kdo prijde rozhodnut s koupi nejakeho zmetku, chce slyset jen podporu pro jeho koupi, kdo skutecne chce zjistit, co nejlepsiho koupit, ten to zjisti procitanim AF.

Jinak take se nebranim technickym vymozenostem, ba naopak. Pohon dobsona neberu jako "ulet", ale jako (mozna) dobre reseni pro prijemnejsi DSO pozorovani. Ovsem klasicky dobson ma sve jedinecne kouzlo jednoduchosti a pritom neuveritelne sily a genialnosti stavby...
Obrázek
Ladislav Červinka
stana

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od stana »

Mě zatím nějaké navádění nechybí..Aspoň je větší radost/vztek, když něco najdu/nenajdu..A zrcadlo mám řekl bych taky velice kvalitní, protože včera při výborném seeingu byl Saturn ostrý jak břitva při 187 x a ještě kdybych měl kratší okulár tak 300 x by nebyl problém!! Vzpoměl jsem si na refraktoristy, jak furt řeší barevné vady..
To Ladis: Souhlas a amen..Dobson je fakt ve své jednoduchosti geniální a točím s ním tak rychle na všechny strany, že musím dávat bacha, abych si nesestřelil stoličku..
P.S. Nedá mi nevzpomenout ještě, že i když už je to passé, tak v létě to Dobson tříkilo plnotubus bylo u ATC v akci za 13 litrů!! Za kolik je dnes nevím, ale u zahraničního snad německého prodejce je za 800 Euro!! při dnešním kurzu je to cca 23 tisíc...Tak si to přeberte.. :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
ladis

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od ladis »

Tak jsem dnes premyslel o budoucnosti a vim jedno. At uz za 5 let, 10 ci 20, budu potrebovat v horach chatu a k ni krasnou 450ku! ;D To je reseni problemu mobility, casu stravenem nalozenim / prevozem / vylozenim.

Je jen jedna otazka. Ktere hory to budou. Zda na kopce bude svitit slunce z jihu ci ze severu 8-)
Obrázek
Ladislav Červinka
Regulus

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od Regulus »

včera při výborném seeingu byl Saturn ostrý jak břitva při 187 x a ještě kdybych měl kratší okulár tak 300 x by nebyl problém!! Vzpoměl jsem si na refraktoristy, jak furt řeší barevné vady..

Jsem taky refraktorista, a s 300x jsem už úspěšně pozoroval taky ;)
Ale dobson je bezesporu skvělý a časem do něj asi půjdu taky [smiley=vrolijk_26.gif]

K tématu: když jsem se díval na stránky s těma dobsonama tak jsem se lekl že je tolik zdražilili ;D a oni jsou naváděné... Dokud to někdo nevyzkouší tak vlastně víme prd :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od biker.fm »

Tak pristi tyden v patek maji mit v Supre prvni dodavku, jsem zvedavy copak to bude zajimaveho a funkce-praktickeho. Jedine co se ted vi, bude to mit napajeni na 12V.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
marshalx
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od marshalx »

Týýý jo. Jen odbočím.
Mám Dobsona 254 (plný tubus) 14 dni doma za 9690kč a teď vidím novou cenu 11470kč. To jsem rád, že jsem ho koupil dřív než jsem chtěl  :D

Že by krize, nebo Rok astronomie? >:(
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem /
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od Konihlav »

nahodou jsem na ten Autotrack zvedavy a neprijde mi to jako nesmysl (vim Honzo, jen jsi se divil, nerikals ze to je - pravda, nechapu, napr. proc treba uz letos nepichaji novorozencum rovnou chip do zadku, ktery by slouzil misto obcanskeho prukazu ).
Pro foto planet by to mohlo (a melo?) nahradit poncetovu plosinu. Kdyby nekdo fotil DSO s poncetkou, tak mu tento Autotrack nepomuze (z mnoha duvodu, nehledne na delku ohniska).

marshalx: krize, dolar za temer 22kc je teda "fakt husty", v lete pamatuji 14.35 devizy nakup skoda, ze jsem si tu CCD kameru (coz je takovy vyrobek, po ktere stale touzim) neporidil v lete, kdyz jsem na ni jeste mel...
vsw

SW Dobsony Autotrack

Příspěvek od vsw »

Tak me v teto souvislosti napada, kolik objektu jste schopni s rucne pohanenym dobsonem vyhledat a pozorovat?
Dobson 254/1200 (SW 10" Flex Tube), SW 80/400 Table
Odpovědět