Jakou azimutální montáž?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
PaF

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od PaF »

Zdravim  :hi:,

tak jsem se konečně rozhodl pořídit montáž. Pro MAK 127. Nejdřív jsem myslel paralaktickou - něco menšího a lehčího, ale vzhledem k tomu, že potřebuju být hodně mobilní a taky se rád kouku i na zem,  tak jsem se rozhodnul pro azimutální montáž. Obsluhu zvládne i zbytek rodiny což si u paralakt. nedovedu představit (hlavně ustavení  :-/). Že budu muset hlídat 2 osy mi nevadí a fotit se taky nechystám...

Takže zbývá to jediné, jakou montáž vybrat  ??? Poradíte mi?

Díky  PaF
PaF - kousek za Prahou
SW MAK 127 na montáži GSO s pohonem RA, Oberwerk 11x70
FunTomas

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od FunTomas »

Kamarát má statív (myslím, že Cullman), ktorý má hlavu s jemnými pohybmi. Používa ho na triéder Vixen 20x80. Je to fakt super. Skús pozrieť eventuálne toto
http://www.skywatchertelescope.net/AZ3.html
Má to jemné pohyby, toho mrňavého MAK-a by to malo uniesť.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
GaN

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od GaN »

V annonci on_line/foto/dalekohledy jsem viděl AZ3 za 2000 Kč.
PaF

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od PaF »

No ta nevypadá špatně.... Existuje něco k čemu se dá připojit motor? Né že bych ho hnedka chtěl, ale jednoho dne na to dojdu :P
PaF - kousek za Prahou
GaN

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od GaN »

Azimutální montáž s pohonem bude přinejmenším stejně drahá jako rovníková (spíše dražší, protože potřebuje čip k řízení pohonu) a nedá se s ní fotit (rotace pole).
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od Psion »

GaN napsal: Azimutální montáž s pohonem bude přinejmenším stejně drahá jako rovníková (spíše dražší, protože potřebuje čip k řízení pohonu) a nedá se s ní fotit (rotace pole).
Tak fotit se dá i s AZ montáží (existuje nástavec, který vyrovnává stáčení pole), otázkou je zda se to cenově vůbec vyplatí.
MP

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od MP »

PaF napsal: No ta nevypadá špatně.... Existuje něco k čemu se dá připojit motor? Né že bych ho hnedka chtěl, ale jednoho dne na to dojdu :P
To nema smysl - potreboval bys pohanet obe osy a jeste tocit tubusem, abys dostal "staticky" obraz. To uz je EQ montaz jednodussi.

Pokud bys chtel rucne ovladanou AZ montaz na Maka, vhodnou i na pozemni pozorovani, mohl by se hodit nejaky bytelny fotograficky stativ. Mak je na to delany - na upevnovaci liste ma nekolik stativovych zavitu. A poctive stativy mivaji poradne nohy, jsou dost tuhe a pritom skladaci. Jen to nema jemne posuvy.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
PaF

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od PaF »

Já myslel že bych to zkusil pointovat přes pc. Nějakou webkamerku... Takže ty motory vyloženě na pohyb a zbytek poč... ale asi to pustím z hlavy.
PaF - kousek za Prahou
Jura_S.

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od Jura_S. »

PaF napsal: potreboval bys pohanet obe osy a jeste tocit tubusem
Co takhle tocit fotakem ?? Jen ta cena $400 :'( ..
http://www.meade.com/catalog/lx/field_derotator.html
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
PaF

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od PaF »

MP napsal:

To nema smysl - potreboval bys pohanet obe osy a jeste tocit tubusem, abys dostal "staticky" obraz. To uz je EQ montaz jednodussi.

Pokud bys chtel rucne ovladanou AZ montaz na Maka, vhodnou i na pozemni pozorovani, mohl by se hodit nejaky bytelny fotograficky stativ. Mak je na to delany - na upevnovaci liste ma nekolik stativovych zavitu. A poctive stativy mivaji poradne nohy, jsou dost tuhe a pritom skladaci. Jen to nema jemne posuvy.

Fotostativ mám pořádnej, ale není to ono :-/ Jakmile se mi objekt dostane vysoko nad obzor (cca 65°) tak už se prakticky nedá stativ pevně zaaretovat o plynulém pohybu nemluvě. Na pozemní pozorování je to super :nod: , ale ty jemné posuvy jsou tím důvodem proč hledám montáž.
PaF - kousek za Prahou
MP

Re: Jakou azimutální monáž?

Příspěvek od MP »

Co takhle tocit fotakem ?? Jen ta cena $400 :'( ..
http://www.meade.com/catalog/lx/field_derotator.html
Jasne, ze se da tocit fotakem ( nebo hlavou pri vizualnim pozorovani ). Ale kazdopadne je to pohyb kolem 3 os misto jedne u EQ montaze. Takse nejen SW, ale hlavne HW bude narocnejsi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
FunTomas

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od FunTomas »

PaF napsal: Já myslel že bych to zkusil pointovat přes pc. Nějakou webkamerku... Takže ty motory vyloženě na pohyb a zbytek poč... ale asi to pustím z hlavy.No ja zasnem.
:o
Najprv to zacalo nevinnou azimutalnou montazou (vyborny napad na jednoduche pozemne pozorovania) a teraz to konci derotatorom zorneho pola. To ako "hladam univerzalnu montaz" (parafraza na hladam univerzalny dalekohlad). Odporucam v tomto pripade zvolit nejaku jednoduchu paralaktiku, ktora sa da sklonit tak aby polarna os mierila do zenitu. V pripade tvojho pozorovania si ju zmenis na paralaktiku. Ak by cez nu pozeral nejaky monkey-stuff, zmenis ju preklopenim na azimutalnu. Motory tam pripojis ako na paralaktiku. Chcel si nieco taketo?? :mad2:
mail to:fun2mas(at)gmail.com
PaF

Re: Jakou azimutální monáž?

Příspěvek od PaF »

Mnooo, to byla taková úvaha. Coby kdyby  ;D
Asi to všechno nechám bejt a koupím obyč azimutální a bude pokoj.
U kolika paral. montáží je polární osa postavit nakolmo??

a díky za diskuzi  :hi:
PaF - kousek za Prahou
T.o.m

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od T.o.m »

Teď si nejsem jistý :P, ale myslím, že u GSky to jde -ale jestli ne, tak jen o chlup.
Tom :hi:
vla

Jakou azimutální montáž?

Příspěvek od vla »

Pokud máš možnost EQ3 za 2000, tak není o čem přemýšlet, ustavení na vizuální pozorování stačí na Polárku od oka a tvrdit, že je složité ovládaz dvě osy najednou je nesmysl. To tě čeká právě při astro pozorování na azimutální montáži. Na paralaktice najdeš objekt a potom už ho sleduješ pouze pohybem v jedné ose. Mak je vhodný zejména na planety, velké zvětšení a malé zorné pole ti způsobí, že objekt bude poměrně rychle utíkat, takže pohyb jen v jedné ose oceníš. Solidní azimutální montáž nabízí jak p. Matoušek tak p. Zahajský, ovšem zejména ta druhá je dost drahá, nicméně má i jemné pohyby v obou osách a dokonce protizávaží pro vyrovnání váhy dalekohledu při pozorování v okolí zenitu, takže jemné pohyby jdou velmi lehce. 127 mm Mak už je docela těžký., myslím, že fotostativ za levný peníz už ho moc nezvládne.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět