Postříbřování
Postříbřování
Zdar borci,
Zdali bychom dali dohromady technologii postříbřování zrcadel?
Zdali bychom dali dohromady technologii postříbřování zrcadel?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Postříbřování
Zdar Elbi.
Dneska se už zrcadla obvykle napařují hliníkem (i když někdy i jinými kovy) a překrývají proti oxidaci napařené vrstvy dalšími vrstvami z oxidů křemíku (SiO či SiO2).
Proč to chceš dělat ? To ti to připadá tak drahé ?
Dneska se už zrcadla obvykle napařují hliníkem (i když někdy i jinými kovy) a překrývají proti oxidaci napařené vrstvy dalšími vrstvami z oxidů křemíku (SiO či SiO2).
Proč to chceš dělat ? To ti to připadá tak drahé ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Postříbřování
To ne, ale ono by to mohlo mít svoje výhody.Když by na to přišlo, tak by nemusela odpadnout jen finanční stránka věci(která ovšem v mém případě taky nebude zrovna zanedbatelná), ale mohlo by nám to i jinak usnadnit život.Totiž podle mě by to mohlo jít udělat aniž by se zrcadlo vyndalo z dalekohledu...Jen přijít na to, jak na to 
Elbi

Elbi
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Postříbřování
Tak na tohle honem rychle zapomeň. Kor u toho tvýho půlmetru. Když pominu to prvotní pokovení, které je určitě nejlepší si prostě nechat udělat na profesionální úrovni, tak před novým napařením je potřeba starou vrstvu omýt, a to se obvykle dělá v hydroxidu sodném. Snad si ho nechceš nalejt do dalekohledu. :rotflmao: Mimochodem, když jsem viděl ten tvůj budoucí půlmetr, tak dolní část bude uzavřená a ta kruhová díra se určitě bude zakrývat deklem, ne ? V tom případě tě při troše péče nové pokovení nebude trápit tak aspoň 8 let. Dnešní vrstvy jsou už velmi odolné. Zato kdybys to chemicky postříbřil, jak jsi toužil, tak budeš v dnešních podmínkách, kde je ve vzduchu oxid síry, stříbřit minimálně každý rok, ne-li častěji.
Nezlob se že to říkám takhle, ale připadá mi to jako naprostá hloupost. Kde bys vzal vakuovou komoru na půlmetr, tohle prostě nech odborníkům.
Nezlob se že to říkám takhle, ale připadá mi to jako naprostá hloupost. Kde bys vzal vakuovou komoru na půlmetr, tohle prostě nech odborníkům.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Postříbřování
Na to stříbření právě neni třeba vakuová komora..
Měl to být takový experiment...
Měl to být takový experiment...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Postříbřování
Když experimety, tak můžeš třeba místo napařování to nechat pozlatit plátkovým zlatem a vyleštit, to by taky nemuselo být špatné 

Postříbřování
Psion napsal: Když experimety, tak můžeš třeba místo napařování to nechat pozlatit plátkovým zlatem a vyleštit, to by taky nemuselo být špatné :-)Co takto rovno vyrobit zrkadlo z kovoveho kotuca (najlepsie zlateho alej aj liatinovy by sa dal pokryt platkami zlata ako povedal Psion). Kov ma vybornu tepelnu vodivost, take zrkadlo by sa vychladilo za par minut. 8)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Postříbřování
Pánové, pánové-chytří jak rádio jerevan co?Ale jak se to dělá?Víte prd co?Tohle všechno já vím stejně dobře jak vy ještě z doby kdy jsem tahal kačera.Je mi jasný, že když na to napařím Al+SiO2 nebo TiO2 tak to asi vydrží dýl a bude to lepší atd.Ale ono to svůj význam a kouzlo může mít.
Proč se asi mnozí znás zabývají broušením a leštěním když si to můžem za pár šprdlíků koupit ve Rtyni nebo o trochu víc šprdlíků ve VOD nebo někde jinde Hm..???
Proč se asi mnozí znás zabývají broušením a leštěním když si to můžem za pár šprdlíků koupit ve Rtyni nebo o trochu víc šprdlíků ve VOD nebo někde jinde Hm..???
Postříbřování
Tak jsem vyhrabal Říši hvězd 11/77, protože v tom ročníku byl seriál o broušení zrcadel. Našel tam sice málo, ale přece něco: postříbření lze udělat amatérsky např. podle návodu v ŘH z roku 1954 str. 246, k tam popsanému postupu se používá dusičnan stříbrný. Dále je v použité literatuře uvedena ŘH 1960, str. 72, S.Matoušek: Stříbření zrcadla. Možná by se ty články někde v archivu hvězdáren našly ....
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Postříbřování
elbi napsal: Pánové, pánové-chytří jak rádio jerevan co?Ale jak se to dělá?Víte prd co?Tohle všechno já vím stejně dobře jak vy ještě z doby kdy jsem tahal kačera.Je mi jasný, že když na to napařím Al+SiO2 nebo TiO2 tak to asi vydrží dýl a bude to lepší atd.Ale ono to svůj význam a kouzlo může mít.
Pravda je, že se člověk může pustit do čehokoli, dokonce vyvinout vlastní technologii. Pro jedno zrcadlo to asi smysl nemá, ale třeba to zmákneš a budeš největší a nejlevnější dodavatel této technologie v EU. :hi:
Co se týká broušení zrcadel, zajímalo by mě, kolik lidí si tady na foru vybrousilo kvalitní zrcadlo, větší než 200mm s kvalitou lambda/8 a vyšší a úspěšně ho používá. Je to pouze pro pocit, že si to člověk vyrobit sám a funguje to, jinak čas strávený tím dle mě není odpovídající. Stejně, jako jsem amatérsky osadil dalekohled encodery domácí výroby. Sice to funguje a pro kvalitní práci to není. Jen ta radost, že si člověk něco vyrobil zůstává i když časem jenom v šuplíku
Pravda je, že se člověk může pustit do čehokoli, dokonce vyvinout vlastní technologii. Pro jedno zrcadlo to asi smysl nemá, ale třeba to zmákneš a budeš největší a nejlevnější dodavatel této technologie v EU. :hi:
Co se týká broušení zrcadel, zajímalo by mě, kolik lidí si tady na foru vybrousilo kvalitní zrcadlo, větší než 200mm s kvalitou lambda/8 a vyšší a úspěšně ho používá. Je to pouze pro pocit, že si to člověk vyrobit sám a funguje to, jinak čas strávený tím dle mě není odpovídající. Stejně, jako jsem amatérsky osadil dalekohled encodery domácí výroby. Sice to funguje a pro kvalitní práci to není. Jen ta radost, že si člověk něco vyrobil zůstává i když časem jenom v šuplíku

Postříbřování
Konečně někdo, kdo pochopil o co mi jde.Ale na tvé enkodéry jsem četl jen chválu.Prý ti to maká s přesností na úhl minuty...
Na ty zrcadla jsi mohl skoro založit anketu.
Hlásím se jako první.Mám zatím za sebou jen jedno malé do hledáčku 100/400.Já jsem naměřil Lambda/4....Ale rozhodně to nepovažuju za uzavřenou kapitolu...A použitelné to je.Jen to potřebuju pokovit :mad2:
Elbi
Na ty zrcadla jsi mohl skoro založit anketu.
Hlásím se jako první.Mám zatím za sebou jen jedno malé do hledáčku 100/400.Já jsem naměřil Lambda/4....Ale rozhodně to nepovažuju za uzavřenou kapitolu...A použitelné to je.Jen to potřebuju pokovit :mad2:
Elbi
Postříbřování
elbi napsal: ...Ale ono to svůj význam a kouzlo může mít.
Proč se asi mnozí znás zabývají broušením a leštěním když si to můžem za pár šprdlíků koupit ve Rtyni nebo o trochu víc šprdlíků ve VOD nebo někde jinde Hm..???Elbi, elbi. Ked si tu niekto brusi zrkadlo, podla Psiona tym straca cas, podla brusica si za minimalne financne naklady (cas nemusi ratat, pretoze to urcite nerobi ako zarobkovu cinnost ale vo volnom case) moze vyrobit zrkadlo rovnako kvalitne alebo aj kvalitnejsie ako by ho kupil. Samozrejme, ze aj horsie ale s tou predstavou to nikto nerobi.
Ak by ale chcel niekto postriebrovat zrkadlo, tak s minimalnymi nakladmi dosiahne len biedne vysledky a na dosiahnutie kvalitnych a trvanlivych povlakov (naparenie vo vakuu) uz potrebuje zariadenie financne narocne (material, vyroba, technologia,...). Asi preto si vsetci okrem teba myslia, ze je to zbytocne nakladne (aj keby si pokovil niekolko zrkadiel). Ale my netusime do akych projektov pojdes, takze sorry za kritiku. Mozno naozaj budes nadejny pokovovatel konkurujuci VOD.
Proč se asi mnozí znás zabývají broušením a leštěním když si to můžem za pár šprdlíků koupit ve Rtyni nebo o trochu víc šprdlíků ve VOD nebo někde jinde Hm..???Elbi, elbi. Ked si tu niekto brusi zrkadlo, podla Psiona tym straca cas, podla brusica si za minimalne financne naklady (cas nemusi ratat, pretoze to urcite nerobi ako zarobkovu cinnost ale vo volnom case) moze vyrobit zrkadlo rovnako kvalitne alebo aj kvalitnejsie ako by ho kupil. Samozrejme, ze aj horsie ale s tou predstavou to nikto nerobi.
Ak by ale chcel niekto postriebrovat zrkadlo, tak s minimalnymi nakladmi dosiahne len biedne vysledky a na dosiahnutie kvalitnych a trvanlivych povlakov (naparenie vo vakuu) uz potrebuje zariadenie financne narocne (material, vyroba, technologia,...). Asi preto si vsetci okrem teba myslia, ze je to zbytocne nakladne (aj keby si pokovil niekolko zrkadiel). Ale my netusime do akych projektov pojdes, takze sorry za kritiku. Mozno naozaj budes nadejny pokovovatel konkurujuci VOD.

mail to:fun2mas(at)gmail.com
Postříbřování
Protože už hodně pamatuji, nabízím klasiku :
Ř.H. roč. 1923 - č.5 : - Ing Rolčík. O broušení zrcadel
Ř.H. roč.1942 -č.6 : Dr. Bečvář : Stříbření zrcadel
Napiš. fax,pošlu kopie.
P.S.: O sbírání křemenných oblázků na výrobu zrcadel bohužel nic nemám.
Ř.H. roč. 1923 - č.5 : - Ing Rolčík. O broušení zrcadel
Ř.H. roč.1942 -č.6 : Dr. Bečvář : Stříbření zrcadel
Napiš. fax,pošlu kopie.
P.S.: O sbírání křemenných oblázků na výrobu zrcadel bohužel nic nemám.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz