Optický výstup u dalkohledu
Poradí mi jaký je optický výstup (nevim jestli se tomu nadává výstupní pupila) u dalkohledů Tal200k a MAK127, dá se to nějak spočítat ? Jde mi o to jak velký bude obrázek na CCD čipu když bude připojen v primárním ohnisku. A má na výstupní velikost vliv Barlowa čočka 2x, jestli ano tak jakou.
1/ není to výstupní pupila
2/ velikost obrazu v ohniskové rovině (t.j. i na čipu, není-li před ním další optika )
= F * tg (velikost objektu v úhlové míře)
F je ohnisková vzdálenost objektivu, pokud tam je Barlow 2x, , tak je 2x větší
2/ velikost obrazu v ohniskové rovině (t.j. i na čipu, není-li před ním další optika )
= F * tg (velikost objektu v úhlové míře)
F je ohnisková vzdálenost objektivu, pokud tam je Barlow 2x, , tak je 2x větší
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- PavelM
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Velikost obrazu nezáleží na výstupní pupile ale na ohniskové vzdálenosti objektivu.
Zobrazené pole v úhlových minutách = d / f * 3437.7
d = rozměr čipu nebo filmu v mm
f = ohnisková vzdálenost objektivu
Barlow 2x bude mít samozdřejmě vliv na zdvojnásobení ohniskové vzdálenosti tudíž zorné pole bude 2x menší.
Zobrazené pole v úhlových minutách = d / f * 3437.7
d = rozměr čipu nebo filmu v mm
f = ohnisková vzdálenost objektivu
Barlow 2x bude mít samozdřejmě vliv na zdvojnásobení ohniskové vzdálenosti tudíž zorné pole bude 2x menší.
Dokážete to někdo spočítat pro Tal200k klevcov-cassegrain 200/2000 ?
Jde mi o to jestli mi ten dalkohled v primárním ohnisku pokryje celé políčko negativu bez výrazné vinětace a pokud ne, jak bude to vykreslené pole veliké.
Jde mi o to jestli mi ten dalkohled v primárním ohnisku pokryje celé políčko negativu bez výrazné vinětace a pokud ne, jak bude to vykreslené pole veliké.
Načo to chceš počítať. Tieto informácie by ti mal dať bez problémov výrobca. Klevcov je menisková sústava, takže výpočty budú asi náročné. Ja by som sa spoľahol na dáta od výrobcu.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Velikost obrazu Měsíce v F je cca 17,5 mm.
Kolik je vinětace je opravdu otázka spíš na výrobce. Jednak 1 1/4" okulárový výtah neumožní bez vinětace pojkrýt kinofilmové políčko, ale zásadnější jsou vnitřní clony, které musí odclonit přímé světlo, které by prošlo kolem sekundáru do OV. Aby se s dalehohledem pozorovat i za denního světla, vychází nevinětované pole velmi malé - řádově mm.
Kolik je vinětace je opravdu otázka spíš na výrobce. Jednak 1 1/4" okulárový výtah neumožní bez vinětace pojkrýt kinofilmové políčko, ale zásadnější jsou vnitřní clony, které musí odclonit přímé světlo, které by prošlo kolem sekundáru do OV. Aby se s dalehohledem pozorovat i za denního světla, vychází nevinětované pole velmi malé - řádově mm.
Jak uvádí Klevcov, nevinětované pole je 21 mm, a to na úkor ne zcela odstíněného světla , které projde kolem sekundáru.
Omlouvám se za nepřesnost a děkuji panu Matouškovi - www.dalekohledy.cz za upozornění a informaci
Omlouvám se za nepřesnost a děkuji panu Matouškovi - www.dalekohledy.cz za upozornění a informaci