Žádost o radu
Žádost o radu
Dobrý večer, mám hrozně jednoduchý ale pro mne fakt nepochopitelný problém. Jsem úplný ale úplný začátečník pokud jde o pozorování. Nic jsem nestudoval nečetl a prostě se rozhodl jít na to z druhé strany. koupil jsem si dalekohled nechal se zaškolit. Bylo mi řečeno že jsem pořídil velmi slušný a velmi dobře vybavený set od fitrmy celestron. Všechno dobrý ustavím ho polárně vyvážím a namířím do krajiny...a ted drobnost proč vidím obzor jako budovy a horizont vzhůru nohama a to jak ve hledáčku tak i v okuláru. Když otáčím celým dalekohledem tak se mi obraz přklápí a to tak že v poloze kdy je okulár kolmo nahoru je obraz v pořádku a jakmile ho dám do polohy na stranu levou nebo pravou je obraz otočený když vyjmu hledáček, mohu se do něho koukat kam chci a vždy je obraz opačně to je normální??? díky za info..
Žádost o radu
Ahoj helgarde,
ano to co vidíš ve svém dalekohledu je úplně normální a dělají to (téměř) všechny astronomické dalekohledy. Je to způsobeno tím, že je okulár až za ohniskem (místo kde se paprsky sbíhají do jediného bodu) a proto je vše převrácené. Šlo by to napravit, ale musel bys použít soustavy zrcadel, nebo hranolů (ty ale vždy zhorší kvalitu obrazu a proto se to nedělá, konec konců když je vzhůru nohama nějaká hvězdička, tak to nikomu nemůže vadit
).
ano to co vidíš ve svém dalekohledu je úplně normální a dělají to (téměř) všechny astronomické dalekohledy. Je to způsobeno tím, že je okulár až za ohniskem (místo kde se paprsky sbíhají do jediného bodu) a proto je vše převrácené. Šlo by to napravit, ale musel bys použít soustavy zrcadel, nebo hranolů (ty ale vždy zhorší kvalitu obrazu a proto se to nedělá, konec konců když je vzhůru nohama nějaká hvězdička, tak to nikomu nemůže vadit

Canon 50D HEQ-5 SS + N-150/750 + 9x50 hled., C6 + hyperstar, ASI533MCPro