Zaostřování

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Pepan
Věk: 49

Zaostřování

Příspěvek od Pepan »

Ahoj, konečně jsem se dostal k testování nových okulárů Vixen LVW ( 5 a 8 mm ) a dost nepříjemně mě překvapilo, že u těchto okulárů je zaostřování značně obtížné---stačí malý pohyb okulárovým výtahem v blízkosti ohniska a je rozostřeno.
Používám i jiné okuláry ( Plossl) a u nich mohu hýbat okulárovým výtahem v dost velkém rozsahu, aniž by se obraz rozostřil.
Je tento problém způsoben konstrukcí okuláru?
A pokud ne, můžete mi objasnit proč tomu tak je?
Díky za odpovědi.
SKLP

Zaostřování

Příspěvek od SKLP »

To je nějaké zvláštní ... vždyt u každého okuláru, pokud hýbneš výtahem se obraz rozostří a nebo doostří ...
.. vůbec si nedokážu přestavit Tvoji situaci, kdy pohybuješ výtahem a nic se neděje, tj. obraz je stále ostrý ....
A jaká ohniska mají ty plössly? Třeba je to tím, že při malých zvětšeních se zdá, že rozsah ostrého obrazu je větší ....
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Zaostřování

Příspěvek od MMys »

krátkoohniskové okuláry jsou samozřejmě citlivější na rozostření. Když je budeš porovnávat s plossly o stejném ohnisku, citlivost na ostření by měla být stejná.

I když, teď si nejsem jistý, Vixeny s konstantní vzdáleností výstupní pupily používají konstrukci s integrovaným barlow členem (rozptylkou) na vstupu. Ta se ale hýbe společně s celým okulárem, takže je otázkou, zda citlivost takovéto soustavy na pohyb není vyšší, než u normálního okuláru. To by se muselo namodelovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pepan
Věk: 49

Zaostřování

Příspěvek od Pepan »

SKLP napsal: To je nějaké zvláštní ... vždyt u každého okuláru, pokud hýbneš výtahem se obraz rozostří a nebo doostří ...
.. vůbec si nedokážu přestavit Tvoji situaci, kdy pohybuješ výtahem a nic se neděje, tj. obraz je stále ostrý ....
A jaká ohniska mají ty plössly? Třeba je to tím, že při malých zvětšeních se zdá, že rozsah ostrého obrazu je větší .... to je jen taková úvaha.
Asi jsem se nevyjádřil dost jasně, nicméně pokud mám zaostřeno ( a nezáleží na ohniskové délce okuláru), musím vykonat např 2mm pohyb výtahu, aby došlo k rozostření --tak to funguje u mých ostatních okulárů. U Vixenu stačí na rozostření tak 0,5 mm pohyb výtahu---při tak malém pohybu je zaostřování dost náročné.
Bude to nejspíš tak jak píše Martin--vlastní speciální konstrukcí okuláru.
Díky za vysvětlenou. ;)
lubomir

Zaostřování

Příspěvek od lubomir »

A aky je problem s tym ze to treba zaostrit na 0,5mm ??? a nechce sa mi verit ze bude patrne rozostrenie ked to bude mimo o 0,5mm ci 1mm....
Jednoducho to zaostrim tak ze ked su ok najslabsie hviezdy viditelne dalekohladom v danych podmienkach je to vsetko ok... a ak sa nemylim existuju tzv. parafokalne okulare, ktore su trosku drahsie a nemusis preostrovat. ;)
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
michal.b

Zaostřování

Příspěvek od michal.b »

Ja mam LVW 22mm, mel jsem v ruce i 8 a 17mm a niceho neobvykleho jsem si nevsiml (i kdyz je pravda ze jsem po nicem takovem nepatral, proste zaostrim a pozoruji).
Jinak poznamka o tom, ze hloubka ostrosti u delsich ohnisek je vetsi je spravna. Pokud u 20mm plossla muzes pohnout vytahem o 2mm aniz bys pozoroval rozostreni, u 10mm uz je to jen 1mm a u 5mm je to jen 0,5mm.
Take Martinova uvaha o negativnim polnim clenu by mohla byt spravna - u okularu podobnych konstrukci je ohniskova rovina uvnitr okularu, tj. za negativnim clenem. Skutecny obraz je v takovem pripade tvoren soustavou objektiv+neg. clen a zvetsovan zbytkem okularu. Pohybem vytahu tak nehybeme pouze zvetsujicim prvkem (jako je tomu u plosslu), ale i negativnim clenem, ktery spoluvytvari obraz.
Z toho plyne jednoduchy experiment, ktery da odpoved i bez simulovani a slozitych teoretickych rozboru. Staci vzit 10mm plossla a kombinaci 20mm plossl+barlow a vyzkouset, jestli je v obou pripadech hloubka ostrosti stejna nebo ne.
Odpovědět