uzitecne zvetseni

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

zdravim vas,

mam dotazek na majitele zrcadel kolem 200mm:

planuju ted nakup okalaru/barlowu k zrcadlu 210/1100 a nevim presne k jakym cislum se uchylit. (na mem soucasnem dobsnu 150/1200 jsem pouzival zv. max 120x.)

padaly tady cisla jako ze 250x se da pouzit maximalne 3x do roka a podobne... tak jak tedy... (rozumim ze vse je zavisle na stavu atmosfery)

stejne tak by me zajimaly zkusenosti s barlowy v kombinaci se svetelnejsimi zrcadly pro vizualni pozorovani...

a co pouzivani zvetseni kolem 250x na dobsench? (kvalita pozorovani - udrzovani objektu v zornem poli)

diky moc :)
petr(zavinac)fajkos.com
zdenek
Věk: 55

uzitecne zvetseni

Příspěvek od zdenek »

Tak tedy jak je to s tim zvetsenim.

Nejprve rozsah pouzitelneho zvetseni:
- min. vyuzitelne zvetseni - takove, aby prumer vystupni pupily (podil prumeru hl. zrcadla a zvetseni) byl cca 6-8 mm. V tvem pripade: 210/8= kolem 30x. (Pri dalsim snizovani zvetseni je jiz vystupni svazek prilis siroky a dochazi ke ztratam svetla mimo oko). mala zvetseni jsou vhodna pro pozorovani plosnych malo jasnych objektu.
- max. zvetseni pro planetar. astronomii - obvykle 1-2 nasobek prumeru hl. zrcadla (v tvem pripade tak 210-420x). Zde velmi zalezi na kvalite zrcadla. Cim kvalitnejsi, tim vyssi zvetseni lze pouzit.
- max. zvetseni pro pozorovani dvojhvezd se voli trosku "nad" fyzikalni limit zrcadla a to 2-3 nasobek prumeru (nejde o to rozlisit co nejvice detailu ale pouze 2 hvezd. slozky od sebe; zde se jiz bez i u sebekvalitnejsiho zrcadla projevuji nektere rusive jevy). V tvem pripade 420x.
Toliko teoreticke hodnoty.
Z.R.
zdenek

uzitecne zvetseni

Příspěvek od zdenek »

No a ted trosku z praxe.

Cim vetsi zvetseni, tim se samozrejme vice projevuje rusivy vliv atmosfery.

Zveseni tak  do 100-150x jsou mimo obzvlaste nepriznive meteosituace temer bez problemu.
Zvetseni do 250x je na tom trosku hure. zalezi ale take na lokalite pozorovani. Ve meste ho vyuzijes mene casto, nez napr. nekde v lese, kde je v okoli zelen. je to ale obecne urcite vice krat jak 3x do roka (ze zkusenosti urcite min 2-3x do mesice, zde dost zalezi na rocnim obdobi).

Zvetseni nad 300x, 400x apod. pak skutecne pouzijes jen parkrat do roka.

Max zvetseni, ktere pouzijes na Dobsonu zavisi tak trosku i na tve sikovnosti (resp. zkusenostech s navadenim). Neni to ale zadna kalamita a i pri 250x nasobnem zvetseni lze Dobsonem celkem pohodlne pozorovat. Je to jen trosku jiny zpusob sledovani nez napr. u paralaktiky. vse je otazkou zvyku.
 Co se tyce kvality zobrazeni: zalezi zejmena na kvalite zrcadla a ostani optiky (nikoliv montaze k jake je uchycen). Jinak receno - kvalitni zrcadlo umistene na Dobsonu je nesrovnatelna s podprumernym zrcadlem na sebelepsi paral.montazi.

Z.R.
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

ja si zatim jako max. zvetseni nastavil na 275x coz predpoklada 2x barlow a 8mm okular... mozna to tedy jeste prehodnotim...
petr(zavinac)fajkos.com
MP

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MP »

Souhlasim se Zdenkem, navic par osobnich zkusenosti s 20cm zrcadlem ( GS600, ohnisko 800mm, korektor komy ) :
Mam okulary od 3.6mm ( 222x ) do 25 mm ( 32x ) a plne pokryvaji vyuzitelna zvetseni. Tech 222 pouzivam pomerne malo ( chce to klidnou atmosferu ), takze nic kratsiho si uz porizovat nebudu.
Pokud jde o velka zvetseni na Dobsonu, zalezi na sikovnosti. Kdyz na sve montazi pri zvetseni 222 vypnu hodiny, zmizi mi vycentrovany objekt uplne ze zorneho pole za necele pul minuty.
Jeste k tomu barlowu : je to dalsi cocka s dalsimi vadami, ktere se pri velkem zvetseni projevi. A kvalitni barlow stoji stejne, jako dalsi okular, takze bych dal prednost kratsimu okularu bez barlowa.
Marek
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek

uzitecne zvetseni

Příspěvek od zdenek »

Zvetseni kolem 130x a 250x jsou u mne jedny z nejpouzivanejsich pro planety. Nicmene je dobre mit v "zaloze" i trosku vyssi. Pokud vim mas mit 210mm zrcadlo vyrobene s presnosti lambda/10 (nebo lepsi). Zrcadlo by tedy melo byt pomerne kvalitni. Max. zvetseni v tomto pripade bych asi opravdu posadil trosku vysse (kolem 350x). Byt to nevyuzijes prilis casto, urcite to za to stoji.
 Druhou veci ale je Dobson.montaz - pri takove hodnote zvetseni uz objekt celkem utika. Chce to bud opravdu jistou ruku (mit dostatecne zkusenosti), zvolit jiny typ montaze (napr. split-ring, ktera je rovnez pomerne jednoducha i prenosna), popr. vyhledove pocitat s poncet. plosinou.

Z.R.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MMys »

A nyni prakticka informace: Mam prakticky identicke zrcadlo (210/1000mm) z VOD AV Turnov. Nejvyssi zvetseni, ktere bezne pouzivam je 250x (4mm okulár). U vetsiho bude skoro pravdou to tvrzení 3x do roka. Takovy stav atmosfery, pri kterem je toto zvetseni uzitecne, opravdu není casty. Je ovsem pravdou, ze kdyz ty podminky nastanou, tak jsou na Jupiteru videt fakt pekne detaily, a dokonce mi slo k tomu 4mm okuláru pouzit Barlow 2x (zv 500x) Pak sice byl obraz kotoucku mirne; neostry, ale pekne veliky, takze se detaily lepe sledovaly. Ale takoveto podminky jsem zazil za zimu a jaro pri pozorovani Jupitera asi jenom 2x. Doporucuji zvetseni nekde mezi 200-300x, spise k te horni hranici

Barlow - pokud muzes, tak se mu vyhni (nemas li na nejaky kvalitni apochromaticky) Ten muj za asi 2300.- zanasi do obrazu malou barevnou vadu, hlevne pri okrajich. Vyhodou barlowa je ovsem na druhou stranu to, ze zustane u okularu zachovany ocni relief. Pokud by sis chtel poridit okular s kratsi ohniskovou vzdalenosti nez okolo 4mm, tak rozhodne koukej po drazsich typech s ocnim reliefem okolo 10mm, ktere jsou v principu okulary s mensim zvetsenim, s integrovanym barlow clenem. U kalsicke konstrukce je totiz treba uz pri 4mm namacknout oko docela blizko k okularu a v zime pak velmi rychle namrza :-(

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

jake kratkoohniskove okulary (4 mm) ale pouzivate? tele-vue za 10.000 bych rozhodne neunesl, jedine GS plossl vychazi rozumne... do okularu kolem 8 a 25 mm bych chtel jit od TALu...

zdenek: ano zrcadlo by melo mit lambdu/11

mmys: VOD nabizeji nejaky barlow za 3500,- prumer 1,25palce... psal jsem dotaz, zda je apochromaticky...

dik vsem za ohlasy :)

petr(zavinac)fajkos.com
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od PavelM »

Ja si chci ted koupit 4mm okular od Vixenu. Je to rada LV Lanthanum.V cene neprevisujici 5000,- Tady ta rada se hlavne vyznacuje stejnym ocnim reliefem 20mm a to i 2.5mm okular!!!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MMys »

No, ten 4mm plossl je opravdu od GS optical. Tehdy rozhodovala cena. Dnes ale vim, ze jsem mel trochu nasetrit. Po opticke strance neni zase tak spatny, trochu zkresluje u okraju, ale objekt mam stejne vetsinou ve stredu zorneho pole, takze to tak nevadi. Co mi ale vylozene pije krev je nutna velmi mala vzdalenost oka od okularu, oko musi byt nalepeno na okularu.

Ja bych dnes koupil u pana Zahajskeho (www.celestron.cz) tenhle:

LV 1.25" 6.850 Kc  
2.5mm / 45°, 4mm / 45°, 12mm / 50° • okuláry vyrabené v Japonsku • uprava FMC • gumova sklopna ocnice • konstantni ocni relief 20mm bez ohledu na ohniskovou vzdalenost okularu • 6 až 8 clenné.

Opravuji, mel jsem nejaky stary cenik, ted jsem na jeho strankach objevil nabidku na 2.5mm za 4850,- a 4mm za 4520,- Nevahej !!!
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

jo dival jsem se na ty stranky a cena nejak nesedela :)

kurnik to je penez jak hrom, za dve zvetseni temer 10.000,-. ctyry okulary anebo ctrnact dnu na krete, to je dilema :))

tolik se tady vychvaloval TAL, precejen, z financnich duvodu pujdu zrejme do nej... jen ten barlow

nevite, dela TAL i kratsi okulary nez je tech 6,3mm na matouskovi?
petr(zavinac)fajkos.com
shodam
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od shodam »

Ja bych jeste malinko k tomu zvetseni. Mam taky zrcadlo 200mm z Turnova a jako maximalni zv. pouzivam 350x (Barlow2x). Samozrejme se musim pripojit k tomu co bylo receno, že podminky, kdy se da tohle zvetseni vyuzit nastanou dvakrat, trikrat do roka. Ale za prve to rozhodne stoji za to!:nod: a za druhe bych jeste zduraznil to, co tu povidal Martin. Ono nekdy neni treba mit obraz uplne dokonaly. I na mirne rozostrenem Jupiteru je pri tehle velikosti kotoucku videt spousta podrobnosti.
A jinak to sledovani objektu na dobsonu neni problem. Ja jsem pri zv. 350x v klidu pozoroval letici druzici... :hi:
johnik

uzitecne zvetseni

Příspěvek od johnik »

Jo, ten Vixen LV je fakt dobrej, mám 5mm (zv. 200x) a musím říct že je opravdu kvalitní.Oční reliéf 20mm nemá chybu, oko držím 2-3 cm od okuláru.Cassiniho dělení s saturnu je nádherně pozorovatelné.

Pak mám nexstar plossl 8 mm(zv.120x), oční reliéf tipuju tak 3mm a oko musim mít úplně u něj.v zimě bude snad i nepoužitelněj, protože by na něm vlhkost z oka hned namrzala.

Barlow ekonomické třídy podlě mě není to pravé.Lepší bude pořídit další okulár.
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

ma tedy nekdo nejaky kratkoohniskovy TAL? na jejich strankach je psano "good eye relief" :))
petr(zavinac)fajkos.com
zdenek

uzitecne zvetseni

Příspěvek od zdenek »

Mala rada pri problemech s vyst. pupilou:
Okulary, ktere maji vystupni pupilu (ocni relief) prilis blizko posledni plose lze pomerne jednoduse modifikovat pridanim kolektivu (pro tento pripad rozptylky). Do predmetove ohniskove roviny okularu se umisti kolektiv. Protoze je v obrazove rovine nezanasi do zobrazeni prakticky zadne aberace (barevnou vadu, ...).
Vztah pro vzdalenost vystupni pupily:
p2' = p1' + f'ok^2/f'kol.
kde p2' ... nova vzdalenost vystupni pupily
     p1' ... puvodni  -"-         -"-         -"-
     f'ok ... ohniskova vzdalenost okularu
     f'kol ...  -"-            -"-          kolektivu

Upravit okular je pak pomerne snadna zalezitost. Chce to jen vhodnou cocku (idealni jsou rozptylky s ohn. vzdalenosti tak f'=-5 az -25 mm; jejich zdrojem jsou napr. okulary pro levne divadelni kukatka) a umistit ji do obrazove roviny objektivu (resp. do predmetoveho ohniska okularu v tubusu okularu).

Z.R.
Odpovědět