barlow - vybrat
barlow - vybrat
Prosím o radu který barlow vybrat pro SW ED80.Mám možnost si nechat dovézt u USA barlow,ale nemohu se rozhodnout který,vzhledem k tomu,že chci nakoupit plossly od TV bych volil též barlow od TV,ale obávám se jeho použití se zenitovým hranolem kvůli jeho délce.Takže se rozhoduji mezi Celestron ultima,Orion shorty a Tele Vue.Děkuji všem za ověřené poznatky
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
barlow - vybrat
Ultime nemam po opticke strance moc co vytknout, jsem s nim velmi spokojeny (overeny poznatek). Ovsem pozor na kombinaci kratkeho barlowa a TV plosslu - pry tam dochazi k vinetaci (neovereny poznatek). S TV barlow nemam zadnou zkusenost. Pokud jde o delku, v pripade ze pouzivas mechanicky kvalitni komponenty (vytah, zenit. zrcatko), nemel by s tim byt zadny problem. A jeste poznamka - Orion Shorty Plus je totez co Ultima, ale Orion Shorty (bez Plus) je jiny barlow nizsi tridy.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
barlow - vybrat
dík za rady,tak to vypadá spíš na ten Tele Vue
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
barlow - vybrat
Celestron Ultima - každý vychvaluje a nebo BARLOW/BDP TRIPLET 2x EUDIASPOPIC 1.25”, tu má zase můj kolega z práce a vychvaluje si ji také .....
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
barlow - vybrat
V létě jsme na jedné akci porovnávali Tele Vue Powermate 2.5x s Celestron Ultima 2x na Jupiteru (různé okuláry zajistily stejné zvětšení).
Mohu odpřisáhnout, že obraz byl stejný. Tj. oba barlows daly čisté zvětšení bez vad se stejnou úrovní detailů jako při použití krátkoohniskového okuláru. Vinětace se vizuálně špatně odhaduje, ale dva páry očí si ničeho nevšimly.
Powermate má výhodu hlavně při použití dlouhoohniskových okulárů neboť díky dvou čočkám navíc neprodlužuje vzdálenost výstupní pupily. Taky se nemění zvětšení se vzdáleností okuláru a soustava zůstává parfokální. Tyhle výhody ale využijí hlavně fotografové.
Takže můžu doporučit jak TV, tak i Ultimu.
Mohu odpřisáhnout, že obraz byl stejný. Tj. oba barlows daly čisté zvětšení bez vad se stejnou úrovní detailů jako při použití krátkoohniskového okuláru. Vinětace se vizuálně špatně odhaduje, ale dva páry očí si ničeho nevšimly.
Powermate má výhodu hlavně při použití dlouhoohniskových okulárů neboť díky dvou čočkám navíc neprodlužuje vzdálenost výstupní pupily. Taky se nemění zvětšení se vzdáleností okuláru a soustava zůstává parfokální. Tyhle výhody ale využijí hlavně fotografové.
Takže můžu doporučit jak TV, tak i Ultimu.
barlow - vybrat
Díky za info,já vím,že všichni vychvalují Ultimu,byl jsem rozhodnut ji koupit,ale pak jsem kdesi na fóru četl,že by se neměla kvalita okulárů TV degradovat použitím jiného barlow,než od TV. Otázkou je,jestli toto platí i pro plossly TV - u Nagleru či Panopticu by to asi bylo ideální mít barlow TV. Osobně si také myslím,že Ultima je dobrá a navíc je mi sympatičtější kratší barlow. Pokud mi někdo další vyloženě nedoporučí TV - jdu do ultimy.
barlow - vybrat
Tak Ultima je už vyprodaná:-(
Koupil jsem si tedy BDP TRIPLET 2x EUDIASPOPIC, který je stejný jako Ultima, jen stojí o 300kč víc...což není žádný problém. Jen ho kvůli počasí nemám jak vyzkoušet...:-/
Koupil jsem si tedy BDP TRIPLET 2x EUDIASPOPIC, který je stejný jako Ultima, jen stojí o 300kč víc...což není žádný problém. Jen ho kvůli počasí nemám jak vyzkoušet...:-/
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
barlow - vybrat
A skúšal niekto barlow Celestron Omni 2x ??? resp. som videl od Meade Barlow kde sa dá meniť hodnota predĺženia ohniska 2-3x???
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
barlow - vybrat
Ja k SW 80ED pouzivam triplet BDP 2x a som spokojny.
barlow - vybrat
Mám dotaz dá se někde sehnat Barlow 3x ? Všude vidím jen modely s označením 2x. Nebude to tím že 3x je již moc a jsou pak znatelné barevné vady ??? (Díky za info o Barlow a případně kde koupit, jelikož jsem prolezl snad celý web a nikde jsem nenašel prodejnu na Barlow 3x :-[ ) . Chtěl bych Barlow používat na Lidlskop 70/700 řekněme s 10mm nebo 6mm okulárem.
Refraktor "Lídlskop" BRESSER Skylux 70/700
Binokulár Nikon Sport Line 10x25,5°
Binokulár BRESSER 10/50
Okuláry: RK20,K12,K4(6), SWA-58-4
Fotoaparát Olympus C-765UZ
Binokulár BRESSER 10/50
barlow - vybrat
Na tak velké zvětšení ten Lidlskop není. Maximum je kolem 2D, takže by to mělo být něco kolem 140x. Nevím, možná snese víc, kdo má, nechť napíše. Ale dát tam 6mm okulár a Barlow 3x je mimo možnosti tohoto průměru.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
barlow - vybrat
3xbarlow s 10 nebo 6mm okularem je u Lidlskopu naprosty nesmysl. Lidi mejte rozum, je to 70mm achromatek za necele 2000, co cekate ze s takovym zvetsenim uvidite ???
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
barlow - vybrat
michal.b napsal: 3xbarlow s 10 nebo 6mm okularem je u Lidlskopu naprosty nesmysl. Lidi mejte rozum, je to 70mm achromatek za necele 2000, co cekate ze s takovym zvetsenim uvidite ???
Jen jsem se zeptal tak se prosím hned nečerti
.
Takže spíše použít Barlow 2x a 10mm to už jsem tady někde četl že to není problém dokonce i s 6mm. Jaký by jste mi mohli doporučit aby měl co největší zorné pole na průměr 1,25? nebo u Barlowa se to vůbec neřeší, když pouze prodlužuje ohniskovou vzdálenost ?
Jen jsem se zeptal tak se prosím hned nečerti

Takže spíše použít Barlow 2x a 10mm to už jsem tady někde četl že to není problém dokonce i s 6mm. Jaký by jste mi mohli doporučit aby měl co největší zorné pole na průměr 1,25? nebo u Barlowa se to vůbec neřeší, když pouze prodlužuje ohniskovou vzdálenost ?
Refraktor "Lídlskop" BRESSER Skylux 70/700
Binokulár BRESSER 10/50
Binokulár BRESSER 10/50
barlow - vybrat
Předpokládám, že nechceš řešit problém koupí Barlowa několikrát dražšího než teleskop ;D
Pokud je Barlow pro 1 1/4".potom nic neřeš.Rozdíl v nevinětovaném poli 3 mm není důvodem k tomu, koupit něco dražšího. Cokoliv dražšího než 1000 Kč bude kvalitou daleko převyšovat kvalitu teleskopu i okulárů a nemusíš mít strach.Takže, řekněme, nad 700 Kč vyhoví vše.
Pokud je Barlow pro 1 1/4".potom nic neřeš.Rozdíl v nevinětovaném poli 3 mm není důvodem k tomu, koupit něco dražšího. Cokoliv dražšího než 1000 Kč bude kvalitou daleko převyšovat kvalitu teleskopu i okulárů a nemusíš mít strach.Takže, řekněme, nad 700 Kč vyhoví vše.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
barlow - vybrat
Při podobných okulárech ( zdánlivé zorné pole 50-55 °), platí jednoduchá úměra : větší zvětšení = menší zorné pole. A je jedno, jestli toho zvětšení dosáhneš silnějším Barlowem, nebo silnějším okulárem.
Vinětace znamená pouze to, že do obrazu se Ti nedostanou všechny paprsky z objektivu, že je někde zacloní například malá clona v tubusu, malý průměr okulárové trubky , nebo její větší délka. Vinětace nemusí být při vizuálním pozorování vůbec na závadu, pokud nedosahuje velkých hodnot. Zasahuje nejdříve okraje zorného pole, a ty při použití laciných achromatických objektivů vykazují i značné vady. Takže je toto zeslabení vinětací učiní méně výraznými a rušivými.
Vinětace znamená pouze to, že do obrazu se Ti nedostanou všechny paprsky z objektivu, že je někde zacloní například malá clona v tubusu, malý průměr okulárové trubky , nebo její větší délka. Vinětace nemusí být při vizuálním pozorování vůbec na závadu, pokud nedosahuje velkých hodnot. Zasahuje nejdříve okraje zorného pole, a ty při použití laciných achromatických objektivů vykazují i značné vady. Takže je toto zeslabení vinětací učiní méně výraznými a rušivými.
lepší rada žádná než špatná