TMB Planetary
TMB Planetary
Mate niekto skusenosti s okularmi TMB Planetary ? (ma v ponuke SUPRA). Zaujimalo by ma porovnanie (na zaklade praktickeho pozorovania) predovsetkym s Vixenmi LV.
TMB Planetary
Muzu se podelit se zkusenostmi s 9mm TMB/TS i LV. Suma sumarum oba jsou to dobre okulary. Zminim telegraficky co se mi na nich libi a nelibi. Jeste podotknu, ze je to spis z pohledu deep-sky, protoze na planety prilis nekoukam a v nasich podminkach je clovek stejne vetsinou limitovany jinymi vecmi nez je kvalita okularu (pokud to neni uplny srot).
TMB/TS
++ sirsi zorne pole (a co vic, je plne pouzitelne i v relativne svetelnych dalekohledech)
+ lepsi korekce zbytkove barevne vady ve vnejsi casti pole
+ nastavitelna vyska ocnice, velmi komfortni
+ vyborny pomer cena/vykon
(+) rekl bych ze o chlup kontrastnejsi obraz
--- vnitrni odlesky (velmi rusi pri pozorovani pobliz jasnejsich objektu a ve dne), ktere se ovsem daji svepomoci eliminovat
- u jasnejsich objektu jsou videt duchy (zpetne odrazy od oka)
(-) mechanicka kvalita konstrukce nedosahuje na nejvyssi tridu
LV
+ velmi komfortni
+ kvalitni zobrazeni bez odlesku a duchu
(+) mechanicky kvalitni
- relativne uzsi zorne pole
- u kraju pole jsem obcas videl zbytkovou barevnou vadu
(-) v porovnani s TS/TMB mi pripadalo ze maji o chloupek horsi kontrast
U me vitezi TS/TMB, a to hlavne diky sirsimu zornemu poli, ale opet podotykam, ze koukam predevsim na deep-sky.
TMB/TS
++ sirsi zorne pole (a co vic, je plne pouzitelne i v relativne svetelnych dalekohledech)
+ lepsi korekce zbytkove barevne vady ve vnejsi casti pole
+ nastavitelna vyska ocnice, velmi komfortni
+ vyborny pomer cena/vykon
(+) rekl bych ze o chlup kontrastnejsi obraz
--- vnitrni odlesky (velmi rusi pri pozorovani pobliz jasnejsich objektu a ve dne), ktere se ovsem daji svepomoci eliminovat
(-) mechanicka kvalita konstrukce nedosahuje na nejvyssi tridu
LV
+ velmi komfortni
+ kvalitni zobrazeni bez odlesku a duchu
(+) mechanicky kvalitni
- relativne uzsi zorne pole
- u kraju pole jsem obcas videl zbytkovou barevnou vadu
(-) v porovnani s TS/TMB mi pripadalo ze maji o chloupek horsi kontrast
U me vitezi TS/TMB, a to hlavne diky sirsimu zornemu poli, ale opet podotykam, ze koukam predevsim na deep-sky.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
TMB Planetary
michal.b napsal:
To ma teda prekvapuje ze tie TMBcka maju problemy s vnutornymi odrazmi a duchmi !!! Urcite hovoris o okularoch TMB s edicie Planetary ?! Ved su specialne urcene na pozorovanie jasnych objektov (planet) - to sa mi nejako nezda ...
To ma teda prekvapuje ze tie TMBcka maju problemy s vnutornymi odrazmi a duchmi !!! Urcite hovoris o okularoch TMB s edicie Planetary ?! Ved su specialne urcene na pozorovanie jasnych objektov (planet) - to sa mi nejako nezda ...
TMB Planetary
SpaceMan napsal:
Hovorim o okularech TS planetary HR, ktere ma v nabidce Supra (predpokladam ze ses ptal na ne a pokud vim, tak "prave" BO/TMB nemaji)
Se znackou TMB je to slozitejsi. Tyto jsou totozne s prvni serii "pravych" BO/TMB Planetary, ktere odlesky trpely. Nove vyrabene "prave" BO/TMB by mely mit tento problem uz z vetsi casti vyreseny. Je v tom dost zmatek a proto vrele doporucuji si dobre zjistit ktery okular vlastne kupujes a jak je na tom ten konkretni kus s temi odlesky.
Uz se o tom psalo http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1182244874 a taky http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1172765351. Najdes tam i fotky tech odlesku - okular jsem mel rozebrany a dukladne jsem to zkoumal. Krome toho se o tom obsahle psalo i na zahranicnich forech.
PS1: ze jsou to okulary urcene specialne k pozorovani planet je jenom prazdna proklamace, krome toho ze se jedna o kratka ohniska nevidim zadne opodstatneni pro takove tvrzeni.
PS2: odlesky jsou videt, pokud je jasny objekt tesne MIMO ZORNE POLE, pokud je v zornem poli, tak je vse OK (az na ty obcasne duchy).
Hovorim o okularech TS planetary HR, ktere ma v nabidce Supra (predpokladam ze ses ptal na ne a pokud vim, tak "prave" BO/TMB nemaji)
Se znackou TMB je to slozitejsi. Tyto jsou totozne s prvni serii "pravych" BO/TMB Planetary, ktere odlesky trpely. Nove vyrabene "prave" BO/TMB by mely mit tento problem uz z vetsi casti vyreseny. Je v tom dost zmatek a proto vrele doporucuji si dobre zjistit ktery okular vlastne kupujes a jak je na tom ten konkretni kus s temi odlesky.
Uz se o tom psalo http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1182244874 a taky http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1172765351. Najdes tam i fotky tech odlesku - okular jsem mel rozebrany a dukladne jsem to zkoumal. Krome toho se o tom obsahle psalo i na zahranicnich forech.
PS1: ze jsou to okulary urcene specialne k pozorovani planet je jenom prazdna proklamace, krome toho ze se jedna o kratka ohniska nevidim zadne opodstatneni pro takove tvrzeni.
PS2: odlesky jsou videt, pokud je jasny objekt tesne MIMO ZORNE POLE, pokud je v zornem poli, tak je vse OK (az na ty obcasne duchy).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS