Jaký dalekohled ?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Ila

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od Ila »

Určitě to všichni dobře znáte, ty na začátku jako já toho mají plnou hlavu a ti zkušení plné zuby.
Přesto bych si dovolil požádat o doporučení.

Fakta:
-jsem úplný laik a chci dalekohled využít převážně pro pozorování a jako amatérský fotograf bych určitě rád vuužil možnosti fotografování
-finančně jsem omezen částkou zhruba 25000.-
-mám rád kvalitní věci s dlohodobou trvanlivostí a malými nároky na dodatečné obhospodařování

Jak jsem se zde i jinde dočetl zásadní je (fotografie)kvalitní montáž s pohonem. Ale teď
a)zrcadla
podle některých nezbytná kvůli absenci barevné vady a ve stejné cenové relaci větší průměr optiky. Jinak však větší sklony ke chvění obrazu, znečištění a "rozosení" optiky, nezbytné opakované seřizování - čištění a pokovování...
b)refraktory
podle jedněch v levných kategoriích k ničemu podle jiných i tak ostřejší a jasnější obraz nežli i u trochu větších zrcadel, bez sklonu k destabilitě optické soustavy, výhoda uzavřeného tubusu

Existuje vůbec něco co bych mohl na trhu zakoupit ?

Vřelý dík za sebemenší rady či náznaky.
T.o.m

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od T.o.m »

Ahoj, nejsem si jistý, jestlis četl dva takový zajímavý články od Pavla Cagaše - hodně pomůžou - k disp. na www.zas.cz/download.php ;)

NO a jestli jo, tak ti akorát tak můžu říct, jak jsem na tom já.
Asi před rokem jsem si koupil newtona na ekvatoreálu (150/750). Jak řikám, mám ho už rok a:
- kolimovat bylo potřeba zatim jen asi jednou (ikdyž už by to taky zase snesl - záleží na častosti přepravy a tak)
- když jseš šikovnej, tak se ti při pozorování vůbec neorosí; jde jen o to, že já ho např. dávám na balkón a pak ho musim rychle přenýst přes byt zase do zimy jinak pohoda - nezažil jsem, že by se v průběhu pozorování orosil(zvlášť když je venku -20C ;D)
-pokovování je další součást newtonu - nejsem si úplně jistej, ale nutnost znovupokovení by se dale počátat řádově v deístkách let (taky dle zacházení)
-to taky souvisí s čištěním -hlavně to nepřehánět - až se tam vy*** netopýr tak pak možná :P)
- a pokud si koupíš nebo vyrobíš (teď na tom pracuju) kolimátor, máš to seřízený za pět minut

Taky ale hlavně moooc záleží na tom, co chceš pozorovat - asi takhle: deep-sky, pak newtona
planety a podobné objekty, pak refraktor.

Určitě ti ostatní ještě poradí. Třeba jestli máš možnost, tak u někoho zkus porovnat rozdíl. Já jsem z Havlíčkova Brodu (Vysočina).

Přeju hlavně sťastnou ruku při výběru.

Tom
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MMys »

Tak tu máme opět staré otřepané téma jaký koupit dalekohled ???

Vzhledem k finančním možnostem co máš, bych zavrhl refraktor. Opravdu kvalitní a dostatečně velký za takovou cenu prostě nekoupíš. Takže zbývá zrcadlový dalekohled. Nyní je třeba se rozhodnout, zda potřebuješ paralaktickou montáž nebo zda vyhoví azimutální dobsonova montáž.

Já osobně (ač mám montáž paralaktickou) bych ti doporučoval dobsona. A to z následujících důvodů:

1) píšeš, že ti jde především o pozorování - na to plně vyhoví.

2) astrofotografie - dalekohled s paralaktickou montáží, který by stál okolo 25000,- stejně na fotografování obvykle nejde použít. Fotografování přes dalekohled (v primárním ohnisku či projekcí) je kapitola sama pro sebe. Nevím, jestli víš co to ve skutečnosti obnáší. Pokud ne podívej se nejprve na moje (nebo nějaké jiné) stránky o astrofotografii a důkladně !!! si je prostuduj. Jsou zde: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz

3) Průměr objektivu. Za tuto cenu pořídíš zrcadlový dalekohled s průměrem zrcadla okolo 20cm, což bych považoval za takové optimum v našich podmínkách. Dalekohled je ještě rozumě transportovatelný a přitom světelný zisk je již dostatečný i na pozorování mnoha slabších objektů.

Dále je třeba připočíst sadu kvalitních okulárů, pro plné využití dalekohledu tak 3 kusy - jeden dlouhoohniskový pro malá zvětšení na objekty s velkými úhlovými rozměry dejme tomu okolo 30x jeden pro střední tak okolo 80-100x a jeden krátkoohniskový pro pozorování planet se zvětšením okolo 200x (aby se využila maximální rozlišovací schopnost zrcadla) Naopak Barlowovu čočku na zvýšení zvětšení bych skoro oželel, to raději více kvalitních okulárů. Počítej s tím, že 7-9 tisíc padne na ty tři okuláry.

Kde kupovat: Rozhodně ne v prodejnách fotopotřeb, nákupních centrech atd... Někde na fóru již je a na mých stránkách také, seznam osvědčených seriózních prodejců.

S opotřebením a seřizováním Newtona platí zhruba to, co napsal T.o.m. Moje zkušenost je podobná.

Přeji hodně štěstí při nákupu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ila

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od Ila »

Pánové, děkuji za rady tipy i přání.

Ještě bych se rád zeptal (než najdu čas na hlubší studium),
víte o někom, kdo má zkušenosti se "zavíráním" Newtonů planparalelními deskami ? Jen tak trochu odhaduji, že by to mohlo ušetřit optiku a možná zpříjemnit pozorování.

A za druhé, jakou byste mi doporučili světelnost soustavy.
Vím, že tady padlo něco o tom, že světelnost f10 už nic moc pro deep není a pro (rozumnou amatérskou)fotografii také ne.
S tím ještě souvisí druhá část dotazu:
k čemu jsou tedy velmi drahé MEADE katadioptrické soustavy se světelností okolo f14 ?
Jen na planety, slunce a měsíc ? Proč mají tedy databázi 30-130 (nebo kolik) tisíc objektů ?

Omlouvám se za pravděpodobně naivní dotazy, ale pozorování vesmíru znám pouze skrze pupily vlastních očí a jen náznakem se k tomu astronomickému dokážu přiblížit pomocí fotografické praxe.

Díky
MMys
Kontaktovat uživatele:

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MMys »

Uzavření Newtona planparalelní deskou sice určitě ochrání optiku před prachem, ale obávám se, že cena planparalelní desky, která nepoškodí kvalitu obrazu u dejme tomu 20cm newtona bude skoro srovnatelná s cenou toho newtona. Navíc tím přijdeš o výhoduu newtona a to tu, že zrcadlo na dně tubusu se obvykle nerosí a v zimě neomrzá. Jakmile tam dáš desku, dostaneš se do stavu jako majitelé schmidt-cassegrainů, ketří dávají na dalekohled dlouhé rosnice a stejně vozí fén, kterým mohou v případě potřeby korekční desku vyfoukat dosucha. Mimochodem, dělá se tzv. schmidt-newton, který má vpředu místo planparalelní desky korekční desku, která odstraňuje nevýhody jednoduchého parabolického zrcadla newtonova systému (koma v okrajích obrazového pole a jeho mírné zklenutí) Zároveň slouží jako držák sekundárního zrcátka.

Tím jsme se dostali k těm katadioptrickým soustavám. Obvykle jsou tak se světelností f/10, i když se dají najít i f/14 a na druhou stranu třeba i f/6.3. To záleží na účelu. Je pravdou, že f/14 je již na deep-sky docela málo, ale pozor, záleží taky na absolutním průměru zrcadla. 12" f/14 toho uvidíš určitě více, než 8" f/10. Navíc trendem ve světě je dnes fotografování pomocí CCD, a tam takovéto dalekohledy vyhoví jak pro planetární pozorování tak pro deep-sky. Ani fotografie na klasický film není nereálná, f/10 je bezproblémové při expozicích okolo 1 hodiny a i f/14 půjde použít, obzvláště při větších průměrech zrcadla. Jenomže to se momentálně bavíme o vybavení které je cenově tak 6-10x dražší.

Takže zpět na zem. Pokud máš okolo 25000, tak za to pořídíš:

1) kvalitního Newtona okolo 20-25cm na dobsonově montáži + sadu kvalitních okulárů

2) Newtona okolo 15cm na jednoduché paralaktické montáži (stejně na fotografování bez velkých úprav nepoužitelné) + dva průměrné okuláry

3)Malý refraktor střední třídy s průměrem objektivu okolo 100mm f/6 na paralaktické, nebo o něco větší na azimutální montáži + nějaké to příslušenství.

Takže je třeba se rozhodnout, na co vlastně dalekohled chceš. Nechci tě nijak podceňovat a odrazovat, kdyš stále toužíš po tom focení, ale pokud jsi ještě nikdy žádný dalekohled nevlastnil, a ani s ním nepozoroval tak je to celkem nereálné. To vím z vlastní zkušenosti. A druhým důvodem, proč tě od toho zrazuji je cena vybavení. Pokud nejsi typ, který si dokáže lecos vyrobit tak pro účely fotografování tě čeká do vybavení dalekohledu který je cenově okolo 25 000 ještě zhruba dalších minimálně 20 000 (a to předpokládám, že máš již alespoň slušnou paralaktickou montáž) které padnou na následující:

- Pointační okulár s křížem
- Mimoosý pointační hledáček (OAG) nebo druhý pointační dalekohled (pokud ho montáž unese)
- Kolimátor na seřízení celé soustavy
- Bytelný stativ pod montáž (originální je obvykle jen na vizuální pozorování) nebo pevný sloup na zahradě.

Prostě zvaž všechna fakta pro a proti a pak rozhoduj. Já bych doporučoval kvalitního newtona s 2" okulárovým výtahem na dobsonově montáži. A až časem našetříš další peníze a získáš zkušenosti, tak si kup samotnou paralaktickou montáž, dobsona na ni přendej a dovybav se pro fotografování. Náklady se rozloží a budeš mít kvalitnější vybavení, než když teď koupíš něco do limitu 25 000, to je zrovna taková nešťastná suma. A nebo je ještě jedna cesta. Píšeš, že nemáš žádný dalekohled, tak si pořiď větší triedr třeba 25x60 nebo nějaký monar tak 25x100 a pozoruj s ním a šetři dál. A až se dostaneš na nějakých 40 000, tak začni uvažovat znovu o pořádném dalekohledu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ila

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od Ila »

Díky, tohle bych se bez zkušeností nikdy nedozvěděl.
Není nad realitu prožitého.
Budu dál sledovat studovat a postupovat opatrnými kroky.
Skoro už jsem se rozhodoval pro TAL 150PM nebo 150P8, ty vypadají z mého pohledu reálně - mimochodem, co si o nich myslíš ?
Myslím, že těch 150mm by mi mohlo stačit.
Ale po přečtění Tvého příspěvku ješte počkám.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MMys »

Oba dalekohledy budou dle mého názoru velmi slušné, četl jsem na ně již i nějaké zahraniční recenze. Z hlediska vhodnosti k fotografování dlouhými expozicemi (mluvím o deep-sky objektech) však stejně bude třeba něco málo doladit. (dokoupit OAG nebo druhý pointační dalekohled a pointační okulár) Předně je třeba, aby dalekohled měl 2" okulárový výtah. To má TAL 150 P8 ale světelnost je F/8 není to málo, ale taky ne mnoho. Je potřeba počítat s expozičními časy okolo 45-60min. Výhodou je, že při ohniskové vzdálenosti 1200mm se pěkně zobrazí i úhlově menší objekty a též pro pozorování planet to je lepší než druhá varianta TAL 150 PM. Ten je sice světelnější, ale dle obrázku bych řekl, že má 1.25" palcový výtah a to je na focení na kinofilm málo. Celkově mi připadá motáž u TAL 150 P8 robustnější a propracovanější. Já osobně bych šel z těchto dvou spíše do TAL 150 P8, byť má nižší světelnost. Škoda jen, že montáž u těchto dlakohledů nemá polární hledáček, ten je vynikající při ustavování dalekohledu. Skoro by stálo za to, mít pro účely fotografování tento dalekohled na montáži která je u TAL 200K. Myslím, že pro pana Matouška by to neměl být problém. Otázkou je cena.

Myslím, že tyto dalekohledy nemusí být špatná volba. Výhodou je viditelně tuhý stativ, nevýhodou trochu větší hmotnost, ale ta je pro fotografování tak jako tak nutná.

Ještě pro informaci, na astrofóru v sekci technika, pod tématem TAL jsou názory několika majitelů dalekohledů TAL.
Nashira

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od Nashira »

Ahoj, i ja si dovolim vznest ten dotaz, jaky dalekohled si poridit ;D Nez me zacnete odkazovat na tohle forum, podotykam, ze jsem si ho z velke casti prosla (ne cele, protoze casto se tema dostane nekam jinam ). Nicmene, moje pozadavky jsou takovehle:
dalekohled pro spise amatera, zamereni spise deepsky, pozorovani i fotografovani (nicmene s tim se teprve bude zacinat). Vcetne montaze a pokud mozno i hodinovho strojku. Vse v cene cca 20tis (plus minus, pokud by bylo neco oppavdu dobreho, nebranila bych se jit vys ;D).
Z toho mi vyplyva asi Newton na paralakticke montazi (nebo se pletu?), prumer objektivu min . 150mm (mensi na foceni neni vhodny, jak jsem se docetla).
A ted co jsem nasla:
MEADE - N-6" LXD-75, Newton d 152/f 762, (1:5)
Skywatcher - SW 2001PHEQ5-2", Newton d 200/f 1000, (1:5) (tak to je asi zatim muj favorit)
TAL - je cneove trochu jinde..
Bushnell - tak u toho jsem dohledala maximalne 127mm..
A nakonec Celestron - TSC/CEL #31061 C-8N ADVANCED 203/1000 NWT taky pomerne zajimavy.
Tak co byste doporucili ? Co treba pomer vykon/cena, mate nejake zkusenosti ? Nebo je lepsi nechat si dalekohled 'postavit' - treba u p. Drbohlava ? Diky moc za jakekoliv poznatky.
Lucka
MaG
Kontaktovat uživatele:

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MaG »

Na koukání je to relativně malé (za tu cenu), ale ono i fotit s tím bude pro začátečníka kumšt. Já bych na focení doporučil kratší ohniska (objektivy fotografické příp. krátkoohniskový refraktor).
Na koukání by na též montáži mohl sice sedět větší newton, ale proč, když montáž by ho už neunesla a nevešlo by se to do dané ceny.. Na to koukání by se ti dobson mohl líbit :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MP

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MP »

Ja myslim, ze pro zacatek je to dobre. Aspon ja si se svym 200mm Newtonem na HEQ-5 uziju koukani i pokusu o foceni do sytosti ( pravda, mam i jine pristroje, ale to ma cas ... ). Vetsi Newtony uz nejsou moc vhodne na digitalni foceni a pozorovani s EQ montazi je nepohodlne. Vetsim Dobsonem je toho z deep-sky videt samozrejme vic, ale pak nebude mit tu montaz na prvni fotograficke pokusy ( ani teleobjektivem ). A nez si prohledne vsechny DSO, viditelne tim 200mm Newtonem, bude mit uz davno nasetreno na toho velkeho Dobsona ;)

Pokud to Lucie mysli s tim ( budoucim ) focenim vazne, tak je podstatna ta montaz. Celestron na CG-5 Adv. je na foceni lepsi, nez "normalni" HEQ-5 bez SkyScanu ( s tou se bez upravy fotit moc neda ). A HEQ-5 SkyScan bude zase drazsi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Nashira

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od Nashira »

Nerikejte mi, ze 200mm Newton je na pokoukani malej. Vzpominam si na dobu, kdy jsem byla naprosto unesena z M13ky v malem monaru z Meopty 25x70 ;D Myslim si, ze na 'bezne' pozorovani a zacatky by to mohlo bohate stacit. Spis mi jde opravdu o to, co vlastne vybrat. Kdyby to bylo jen na pozorovani, urcite bych toho Dobsona zvazovala, ale takhle asi ne. Uprimne receno ani si neumim predstavit, jak se s tim da fotit. Z jakeho duvodu povazujes SkyScan (nebo jakykoliv navadeci software) pro foceni za dulezity ?
MP

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MP »

Lucie napsal: Z jakeho duvodu povazujes SkyScan (nebo jakykoliv navadeci software) pro foceni za dulezity ? Nejde o software, ale o odlisne pohony montaze. Puvodni HEQ-5 bes SkyScanu ma dost nepresne prevodovky s velkymi vulemi, takze rovnomernost chodu montaze je pro foceni delsimi ohnisky nedostatecna a pripadna pointace bez uprav pohonu velmi obtizna. Vim, o cem pisu - jednu HEQ-5 doma mam a SkyScan upgrade k ni prave shanim ...

Montaz Celestron CG-5 Advanced je presnejsi, nez HEQ-5 bez SkyScanu.
Nashira

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od Nashira »

OK, diky za postreh. A co se tyce optiky ? Skywatcher vs. Celestron ? Nejake zkusenosti ? Nebo neco uplne jineho ? Celestron (obzvlast v te uplne lowendove kategorii) pry nic moc...
MP

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MP »

Lucie napsal: Skywatcher vs. Celestron ? Nejake zkusenosti ? Nebo neco uplne jineho ? Celestron (obzvlast v te uplne lowendove kategorii) pry nic moc...O kvalitu optiky nemusis mit strach. Oboje stejne vyrabi jedna cinska firma a ta uz zrcadla umi delat tak, ze ke kvalite nelze mit zadne vyhrady. Pokud jde o mechanicke provedeni, neni to zadny zazrak, ale Newton zadny zazrak byt nemusi Oba dalekohledy ( dvoustovky od SW a Celestronu ) jsou dost podobne, snad je lepsi zajet si do prodejny a oba si osahat.

Jeste jeden postreh : ten levnejsi Celestron na EQ5 je myslim bez pohonu - musely by se dokoupit a mam obavu, ze presnost tech "pridavnych" pohonu take nebude nic moc ( s temi pro EQ5 jsem uz take experimentoval ). A skoro na stejne penize vyjde verze GT s presnymi pohony a s GO-TO systemem. HEQ-5 ma pohony zabudovane, ale jak jsem psal, ty puvodni ( ne SkyScan ) nejsou vhodne pro fotografovani.
MilAN
Věk: 76

Jaký dalekohled ?

Příspěvek od MilAN »

EQ 5 s motorem běhá naprosto skvěle - určitě o mnoho lépe než HEQ5 nebo EQ6 - tedy pokud jde o PE i rovnoměrnost chodu -  a to za daleko menší peníz. Pro focení s ohnisky do 400 mm bez naprostých problémů, ale dá se jít i dál.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět