Viditelnost raketoplánu

Rakety, sondy, mise....zkrátka dobývání vesmíru a vše kolem!
HonzaM

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od HonzaM »

Pokud se start raketoplánu uskuteční v termínu 8.6.07 (v Evropě už 9.6, cca půl druhé v noci letního času), je šance vidět přelet shuttelu na vlastní oči, možná včetně odhozené ET (velká nádrž) asi kolem druhé hodiny v noci nad jihovýchodním obzorem.

To jsou ovšem jen moje odhady z přeletů ISS a toho co vím.

Má někdo podrobnější výpočty a poznatky?
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Eryn »

To je bezva, aj ja by som veľmi chela vidieť raketoplán na vlastné oči. Už som ho síce videla, ale nikdy nie pri prvom prelete. Neviem, či však tak krátko po štarte vôbec niekde stihnú aktualizovať tie stránky.

Pozri toto http://www.n2yo.com/, ak to ešte nepoznáš. Zdá sa mi, že tam to aktualizujú vždy skôr ako na heavens-above.
HonzaM

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od HonzaM »

Tak podle diskuzí na kosmo.cz (a tam to souhlasí i s dalšími zdroji) v případě dnešního startu bude raketoplán nad Evropou nízko a tudíž ve stínu.

Takže z pozorování odhazovací nádrže zase nebude nic.

Další den (9.6.) večer už budou "normální" přelety po dráze k ISS.
zach.jiri

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od zach.jiri »

Dnes podle CalSky.com lze spatřit raketoplán hned 2x. Poprvé kolem 22:30 a ještě o chvilku dříve proletí ISS (cca 22:15). Podle vypočtených ůdajů se jasnost raketoplánu přiblíží snad i -1Mag. A potom 10 minut před půlnocí znovu ISS a 15 minut po ní Atlantis. Raketoplán se "pomalu" přibližuje ke stanici, u které zakotví 10.června asi ve 22 hodin. A chvíli po tom budeme moci sledovat přelet ISS již spojenou s raketoplánem. Nevím jestli to bude pozorovatelný, co jsem tady napsal, jen vycházím z CalSky.
Jacquess
Věk: 38

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Jacquess »

ISS jsem viděl a nepropásl, a raketoplán, to nevím  v inkriminovanou dobu jsem se  koukal jinam :(. Zkusím ještě druhý přelet. Další co lítalo a svítilo byly světlušky jinak nic.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Kami
Věk: 48

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Kami »

ISS nám v noci prolítla nad hlavou 3x,ale dvou světelných bodů na stejné dráze jsme si nevšimli. Matesovi se podařilo ulovit ISS 250 dobsonem na 1/3 dráhy. Obrys ISS byl prý ve tvaru Delty.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
zach.jiri

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od zach.jiri »

Mno, já jsem první dnešní přelet tak trochu propásl, tak snad za 10 minut u dalšího. NASA TV teď vysílá pěkný záběry z kosmu, snad je to i LIVE.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Ted jsem byl venku a videl jsem neco letet ze zapadu na vychod, temer v zenitu. Pohybovalo se to ale dost vysokou rychlosti. Mohlo to bejt ono?
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
zach.jiri

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od zach.jiri »

Jo to byl zřejmě Atlantis v případě, že jsi to "něco" pozoroval jen chvilku po půlnoci. Blízko zenitu se pak raketoplán ztratil do stínu (00:04). Stihl jsem i ISS, která proletěla nad ČR kolem 23:48. Raketoplán jsem tak dnes pozoroval vůbec poprvé.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Bylo to chvili po pulnoci, ale presnej cas neznam. To zmizeni ve stinu sedi. Dik.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
richard_klofac

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od richard_klofac »

Zdravím všechny pozorovatele,
já jsem si dnes na raketoplán políčil i se svím dalekohledem. Trasu raketoplánu jem si spočítal pomocí programu Orbitron.
Můžu ho všem doporučit je velmi přesný.
Informace o dalekohledu je na mích stránkách
www.c-box.cz/richard.uh
a samotný výsledek mého prvního pozorování je zde
http://www.novalinie.cz/raketoplan.html
Let raketoplánu jsem snímal za 6mm okulárem 15cm zrcadlového dalekohledu na digitální foťák.Z nasnímané video sekvence jsem se pak snažil vybrat nějaké obrázky a následně je trochu doostřil a upravil barvy.
s pozdravem Richard
HonzaM

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od HonzaM »

Kdo včera koukal na přelety podle heavens-above, tomu jistě neuniklo, že předpověď ne uplně seděla, konkrétně Atlantis už asi zvýšil dráhu, takže letěl o cca 2-3 minuty později, a při "půlnočním" přeletu (9./10.června) zmizel v zemském stínu mnohem později. Konkrétně tady na 15.75 vých. měl zmizet hned 28 stupňů nad severozápadam, ale mizel velmi pozvolna až za zenitem dráhy po obloze (nějakých 60 stupňů severně).
Hajs

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Hajs »

Ahoj, včera jsem si na přelet ( 23:45 )počíhal a část vyfotil. Uprostřed je polarka

plná velikost : > ZDE <

Eryn
Kontaktovat uživatele:

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od Eryn »

HonzaM napsal: Kdo včera koukal na přelety podle heavens-above, tomu jistě neuniklo, že předpověď ne uplně seděla, konkrétně Atlantis už asi zvýšil dráhu, takže letěl o cca 2-3 minuty později, a při "půlnočním" přeletu (9./10.června) zmizel v zemském stínu mnohem později. Konkrétně tady na 15.75 vých. měl zmizet hned 28 stupňů nad severozápadam, ale mizel velmi pozvolna až za zenitem dráhy po obloze (nějakých 60 stupňů severně).
Ach jaj, keby som to bola vedela, nebola by som ten prelet prepásla. Ja som však čumela na oblohu presne načas, riadila som sa podľa heavens-above, ale nevidela som nič. Bolo síce trochu zamračené, nejaké cirry a cirrostraty, ale ISS bolo aj cez ne celkom dobre vidno.

No, aspoň som poučená, že heavens-above mám brať s nadhľadom. Snáď sa mi podarí dnešný prelet - samozrejme ak počasie nebude proti. Zatiaľ máme zamračené.
zach.jiri

Viditelnost raketoplánu

Příspěvek od zach.jiri »

HonzaM napsal: Kdo včera koukal na přelety podle heavens-above, tomu jistě neuniklo, že předpověď ne uplně seděla, konkrétně Atlantis už asi zvýšil dráhu, takže letěl o cca 2-3 minuty později, a při "půlnočním" přeletu (9./10.června) zmizel v zemském stínu mnohem později. Konkrétně tady na 15.75 vých. měl zmizet hned 28 stupňů nad severozápadam, ale mizel velmi pozvolna až za zenitem dráhy po obloze (nějakých 60 stupňů severně).Je tomu skutečně tak. Sám jsem byl tímto překvapenej. Přesně tak jak píšeš, raketoplán byl vidět i za zenitem a ztratil jsem ho vlastně jen díky tomu, že "zapadl za panelák", takže dál jsem ho už neviděl
Odpovědět