Ahoj všichni,
baví mě programování a čas od času mě to chytne a zkouším naprogramovat nejrůznější věci. Nedávno jsem se pokoušel naučit čtení z kamery a zpracování obrazu (něco na způsob MMysova AutoGuideru) a taky nezávisle na tom výpočet FFT a napadlo mě, že by se dala udělat aplikace na měření a vyhodnocení PE najednou (něco jako AutoGuider a P.E.A.S. dohromady). Je mi jasné, že dnes není problém si v jednom z mnoha programů naměřit PE a pak ji vyhodnotit v dalším SW, proto nevím, jestli by taková aplikace měla smysl a využití a byl bych tedy rád za Vaše názory a připomínky.
Jen pro hrubou představu přikládám obrázek zkušební aplikace, kterou jsem narychlo zbastlil dohromady
něco jako AutoGuider a P.E.A.S. dohromady
Asi před třemi léty jsem se pokoušel přimět autora SW PEAS poskytnout zdrojové texty autoru SW AutoGuider aby tak vznikl jediný program integrující obě dosud nezávislé etapy: snímání PE a analýzu PE a FFT. Nebylo to možné z důvodu autorských práv na SW nástroje použité při vývoji SW PEAS.
SW PEAS tudíž zůstal samostatný, ale díky možnosti individuálnho vývoje šablon na vstupní soubory, může analyzovat produkty (nasnímané odchylky PE) z několika jných SW prostředí. To umožnilo jeho rozšíření v rámci Evropy a popularitu hlavně ve frankofonní oblasti. K tomu přispěla i cizojazyčná publicita na našem WEBu.
Tvůj záměr na vývoj nového programu se mi velice líbí a přeji Ti, aby se všechny dobré vlastnosti SW PEAS uplatnily i ve Tvém díle. Pokud máš zájem o oponenturu a o spolupráci, pak další technické otázky a např. detaily uživatelského interface můžeme dále probírat např. na SKYPE adr.: jan.grecner
No jak vidím, nevzbudil můj nápad příliš mnoho zájmu, čekal jsem trochu více kritiky a názorů Chápu to tak, že zřejmě v současnosti dostupný SW dostačuje potřebám a není třeba nic vymýšlet, takže to zatím nechám být. Každopádně díky alespoň ze těch pár (doslova ;D ) ohlasů a přeji jasné nebe.
Zajimave. Ja bych vsak vyuzil zcela neco jineho. Mam dobsona 200ku. Predstav si, ze bych k dobsonu namontoval druhy hledacek s velmi sirokym polem, trebas 10 stupnu.
K tomuto malozvetsujicimu wideangle hledacku bych pridal webcameru a pripojil k notebooku.
VELMI by me zajimalo, zda bys dokazal vytvorit program, ktery by z databaze pozic hvezd a komparaci obrazu na ccd v hledacku a v databazi zjistil, kam se divam (s urcitou presnosti) a dokazal na hvezdne mape na notebooku ukazat (trebas cervenym krizem) "kde jsem" s dobsonem na obloze. Idealne i s moznosti zoomu a zobrazenim Messiers a NGC... To by byla naprosta bomba ::)
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
No, to by byla bomba, ale já s mýma znalostma bych to měl tak na rok práce. ;D Každopádně to by byla spíš práce pro někoho, kdo se v tom fakt vyzná, já jsem jen samouk, amatér. ::)
TS napsal: No, to by byla bomba, ale já s mýma znalostma bych to měl tak na rok práce. ;D Každopádně to by byla spíš práce pro někoho, kdo se v tom fakt vyzná, já jsem jen samouk, amatér. ::)
Ja kdysi hodne programoval, takze si dovedu predstavit, co to znamena. Nejtezsi by bylo naprogramovat funkcni komparativni analyzu - bezchybnou, ale rovnez rychlou - real-time! To by byl asi nejtezsi orisek. Vizualizace na mape i s DSO by asi jiz nedelalo problemy...
Tak kdybys nahodou nevedel, co roupama, tak vis, do ceho jit 8)
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami