Ralsko, zaciatkom noveho tyzdna

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
big blue

Příspěvek od big blue »

Vazeny priatelia,
V pripade jasnej oblohy planujem s Alienom5 zaciatkom buduceho tyzdna pozorovanie v Ralsku, popis lokality najdete tu: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1160308775

pozorovacie podmienky povazujem za velmi dobre (nazor zaciatocnika).
takze ak by mal niekto zaujem sa pripojit, ste vitany. Pozorovanie sa vsak uskutocni az od cca 23 hodiny.

Peter.m
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nechci to hatit, ale Měsíc bude začátkem týdne po první čtvrti a zapadat bude po 4 hodině.

Má cenu jezdit ven z města, když příspěvek Měsíce k jasu oblohy je několikanásobně větší než nasvícení oblohy městem ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
VK

Příspěvek od VK »

Mám pár otázek:

- Kolik je příspěvek k jasu pozadí oblohy od Měsíce v tomto případě? (Měsíc v první čtvrti, mezi 23 h a 4 h už nepříliš vysoko nad obzorem)

- Kolik dělá příspěvek k jasu oblohy od města? (předpokládám, že tím městem se má na mysli Mladá Boleslav - upozorňuji, že Mladá Boleslav má cca 50 000 obyvatel a není to zase tak malé město; hodně záleží na tom, kde se v tom městě nacházíme, zda blízko nebo daleko od nějakého velkého místního zdroje světleného znečištění (nádraží, Škodovka, ...))

- Které objekty a v které části oblohy chcete pozorovat? Za jakým účelem? (na tom závisejí konkrétní požadavky na kvalitu pozorovacích podmínek: MHV, seeing)

- Jaké bude počasí? Eventuálně jaká je pravděpodobnost příznivého počasí na tomto pozorovacím stanovišti?

Kdybych tak znal víc odpovědí, než otázek ...

V. K.

P. S.: v Mladé Boleslavi je také hvězdárna. A její pracovníci jsou poměrně vstřícní. Zkusit to tam nemusí být tak špatný nápad.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Je prakticky jedno, jestli je Měsíc pár stupňů nad obzorem, nebo kulminuje někde vysoko. Do atmosféry bohužel svítí prakticky stejně od doby, co vyjde (vyzkoušeno při focení). Moje zkušenost je taková, že ani z HK nemá cenu vyjíždět ven, je-li Měsíc mezi první a poslední čtvrtí. Snímek dlouhou expozicí (pokud už fotím protože je něco zajímavého, co pomine, třeba kometa) je z města i mimo město prakticky stejný, s modrým pozadím. Na otázku kolikrát je nasvícení od Měsíce vyšší než od města Ti přesně bohužel neodpovím, protože jsem to neměřil a navíc to záleží na stavu atmosféry a fázi Měsíce. Ale je to velmi významné. Mohu to někdy zkusit kamerou změřit ode mne z balkona, až nebudu mít co dělat... Opravdu ale nemá cenu jezdit za tmou, která stejně nenastane.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Duk

Příspěvek od Duk »

To V.K.:

Měl jsem nedávno možnost projíždět několikrát noční Mladou Boleslaví. To, že má 50.000 obyvatel není až tak dramatické jako ten rozvinutý průmysl. Bohužel to není jen Škodovka a nádraží.
Celá průmyslová zóna je jedno velké neštěstí. Nevím, kde se pořesně a v jaké lokalitě hvězdárna nachází, ale není jim určitě v tomto směru co závidět.
D.
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Duk napsal: To V.K.:

Měl jsem nedávno možnost projíždět několikrát noční Mladou Boleslaví. To, že má 50.000 obyvatel není až tak dramatické jako ten rozvinutý průmysl. Bohužel to není jen Škodovka a nádraží.
Celá průmyslová zóna je jedno velké neštěstí. Nevím, kde se pořesně a v jaké lokalitě hvězdárna nachází, ale není jim určitě v tomto směru co závidět.
D.Nekdy v zari nebo rijnu uz nevim presne, cestou zpatky z Litomeric me napadlo zkusit sirkouhle foto oblohy, bylo to asi 10km od MB. Obloha byla totalne prezarena a nad MB svitila brutalni zare. Presne jak pise DUK, ten prumysl to tam neskutecne kazi.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Přátelé v názvu tématu je cosi o Ralsku. Pro vaši informovanost zde Mladá Boleslav téměř nemůže vadit. Příspěvek od Měsíce je velmi razantní ve srovnání s Mimoňí, Jablonným, Boleslaví. Možná když je měsíc 5 stupňů a níže, mám zkušenost celkem dobrou.

Když je vidět něco neopakovaného, jako třeba byla 73P, tak se vyplatilo pozorovat i při Měsíci, ale rozdíl byl příšerný. Viz má stránka k této kometě, jsou tam popisy i fotografie.

Doporučoval bych s pozorováním v Ralsku počkat. Pak bychom se mohli přidat i my, z Jablonce.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
VK

Příspěvek od VK »

MaG napsal: Přátelé v názvu tématu je cosi o Ralsku. Pro vaši informovanost zde Mladá Boleslav téměř nemůže vadit. Příspěvek od Měsíce je velmi razantní ve srovnání s Mimoňí, Jablonným, Boleslaví. Možná když je měsíc 5 stupňů a níže, mám zkušenost celkem dobrou.

Když je vidět něco neopakovaného, jako třeba byla 73P, tak se vyplatilo pozorovat i při Měsíci, ale rozdíl byl příšerný. Viz má stránka k této kometě, jsou tam popisy i fotografie.

Doporučoval bych s pozorováním v Ralsku počkat. Pak bychom se mohli přidat i my, z Jablonce.
Jen ať tam jedou, aspoň to víc okouknou Kolik se vlastně v Ralsku uskutečnilo takových pozorování - myslím jako v moderní době?

V. K.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

VK napsal:

Kolik se vlastně v Ralsku uskutečnilo takových pozorování - myslím jako v moderní době?

Myslíš novověk? Nebo po průmyslové revoluci?
Něco najdeš i zde v AF. Proč myslíš, že by se tam nepozorovalo ?
Já znám jediný dovod, proč tam nepojedu, a o tom jsem už tady psal - naprosto dobrou oblohu dovedou zničit kondenzační stopy od dopravních letadel. Větší křižovatku leteckých koridorů u nás nenajdeš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

Příspěvek od VK »

no jo, tak když jsou tam ty kondensační stopy, tak to potom opravdu není dobré.

(myslel jsem období, které je zdokumentované nějakými přispěvky na Astrofóru nebo jinde na internetu)

MilAN napsal:
Myslíš novověk?  Nebo po průmyslové revoluci?
Něco najdeš i zde v AF.  Proč myslíš, že by se tam nepozorovalo ?
Já znám jediný dovod, proč  tam nepojedu, a  o tom jsem už tady psal - naprosto dobrou oblohu  dovedou zničit kondenzační stopy od dopravních letadel. Větší křižovatku  leteckých koridorů u nás nenajdeš.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

MilAN napsal: Já znám jediný dovod, proč tam nepojedu, a o tom jsem už tady psal - naprosto dobrou oblohu dovedou zničit kondenzační stopy od dopravních letadel. Větší křižovatku leteckých koridorů u nás nenajdeš.
Rek bych, ze v tomhle pripade nebude mezi Ralskem a Jabloncem zas takovej rozdil.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pošlu mapu
Rozdíl je dost velký.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

Jaká je na tom Ralsku MHV?
Cassi

Příspěvek od Cassi »

hora napsal: Jaká je na tom Ralsku MHV?
No byl jsem tam jen jednou a ne zrovna za úplně nejlepších podmínek, byl opar. MHV byla 6,1mag, myslím si, že by se tam mohla někdy vyšplhat i k 6,5mag.

Byl jsem tam na podzim (konec září), když bylo v okolí hodně mlh a oparu, které osvětlovaly města v okolí. Některé světelné sloupy sahaly do výšky cca 30° nad obzor (Mladá Boleslav a Mimoň s Č. Lípou). Pokuď by se tam jelo za lepších podmínek, tak je to tam podle Aliena5 docela super.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
ladis
Věk: 45

Příspěvek od ladis »

Cassi> dodnes vzpominam na uzasnou noc v Jizerkach. Takovou oblohu jsem do te doby nevidel... Snad bude brzy prilezitost na repete ;-)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Odpovědět