první pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
averbade

první pozorování

Příspěvek od averbade »

vzpomínáte si na svoje ůplně první pozorování,?,????
Vlastimil Vojáček (máčka)
Kontaktovat uživatele:

první pozorování

Příspěvek od Vlastimil Vojáček (máčka) »

No záleží co se tím pozorováním myslí...jako malý jsem vždycky ze zahrady pozoroval v létě mléčnou dráhu a úplně jsem nad ní žasl ::) první co můžu datovat je dopad komety Shoemaker-Levy na Jupiter. Teda né že bych ten dopad viděl, ale usilovně jsem hleděl nad východní obzor v naději, že uvidím nějaký záblesk;D. Pak samozřejmě komety Hyakutake a Halle-Bob...A taky nikdy nezapomenu na to jak jsem dostal v devítce na Vánoce dalekohled Bushnell 60/900 a na štědrý večer jsem pozoroval Měsíc a poprvé uviděl Saturnovy prstence a pásy Jupitera Mimochodem, teď mi došlo, že jsem tehdy (tak 10-15 let zpátky) vždy viděl mléčnou dráhu ze zahrady tak jako dnes jen za excelentních podmínek..joo světelné znečištění je sviňa :(
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

první pozorování

Příspěvek od MaG »

averbade napsal: vzpomínáte si na svoje ůplně první pozorování,?,????Nevzpomínám, ale ve světle tématu "o čem si tu na fóru povídáte" ani jinak odpovědět nedokážu. Kdo si to má taky pamatovat. Viděl jsem toho už tolik.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Cassi

první pozorování

Příspěvek od Cassi »

Svoje první pozorování si už taky vůbec nepamatuju. Jen vím, že tam byly nějaké letní (cca rok 1999) vycházky s otáčivou mapkou oblohy a určování souhvězdí, ale to jsem se o astronomii ještě skoro nezajímal.

Kdyžtak vám můžu popsat první pozorování, které jsem zapsal do deníku ;)

Datum: 23.4.2001, Liberec - Balkon panelového domu, pozorováno okem a triedříkem 10x25
To jsem pozoroval souhvězdí Blíženců, Malého Psa, Lva, Pannu a Lyru (učil jsem se poznávat souhvězdí a jednotlivé hvězdy)....
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Martin Vyskočil
Věk: 44

první pozorování

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Nevzpominam si na moje prvni, ale muzu citovat svoje prvni zaznamenany. Nebylo to dlouho potom.

25.1.1997
Jasno, pozorovani triedrem (10x50).
M42, M45, M31, chi a h Persei, Hyady.
Poprve v zivote M31 okem!
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
M32

první pozorování

Příspěvek od M32 »

Tak na to si též přesně nevzpomínám, o astronomii jsem se začala zajímat někdy asi v 6 třídě ZŠ a můj první dalekohled byl triedr 10x50. Pamatuji si, že jsem byla unešená z M31, M13, M42 a podobných objektů. Hvězdná obloha mě fascinovala od mala. Velký zážitek si pamatuji z pozorování Perseid v srpnu 1980, kdy jsem byla v lázních v Luhačovicích. Každý rok jsem od roku 1984 trávila letní měsíce ve Vysokých Tatrách - Tatranská Polianka, kde obloha byla opravdu skvělá, Mléčná dráha úchvatně zářila a některé objekty M.. se pouhým okem nedaly přehlédnout. Kéž by takové podmínky byly u nás doma.
Kubajz

první pozorování

Příspěvek od Kubajz »

Fíha,tak na to si dokonce vzpomínám,alespoň na první pozorování dalekohledem.bylo to asi před 10lety kdy jsem večer z balkónu koukal na Venuši přes svůj nový,skvělý 5cm refraktor. :)
Jakub Kristek
Obrázek
eastman

první pozorování

Příspěvek od eastman »

To já si to celkem pamatuju :)
Koukal jsem triedrem na Jupiter, ale nevím, označení, možná to byl 12x50. Viděl jsem malý trochu oranžový kotouček a 4 měsíčky. Nemohl jsem se na to vynadívat ;)
Ale kolik je to let už neřeknu, možná deset :o
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
michal.b

první pozorování

Příspěvek od michal.b »

No tak na uplne prvni pozorovani si nepamatuju, to sem byl jeste male skvrne, ale pamatuju si na prvni "vazne" pozorovani. Bylo mi nejakych 8 let, o prazdninach u babicky jsem z otevreneho okna koukal na maximum Perseid. Uplne si vybavuji tu atmosferu, dokonale tmavou oblohu, kdeze ty casy jsou...
mkcz
Věk: 58

první pozorování

Příspěvek od mkcz »

První pozorování bylo pro mne nabité očekáváním, protože mu předcházelo stavění prvního refraktoru o průměru 60mm a ohnisku něco přes 800mm, už nevím přesně a dalekohled byl usazen na krásné dřevěné azimutální montáži. Objektiv byla jednoduchá spojka a okulár byl mikroskopový, konstrukce Huygens. První objekty pozorování byli planeta Jupiter a souhvězdí Orion. Psal se rok 1979. Ten dalekohled s montáží mám stále (i když uložený). Amatérská astronomie nezažívala tenkrát takovou konjukturu, věci jsme hůře sháněli (vzpomínám si, že to nějakou dobu trvalo než táta sehnal okuláry). Takže asi tak.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Arion

první pozorování

Příspěvek od Arion »

Moje prve pozorovanie sa konalo asi pred 20-timi rokmi, zo stavebnice "optik montage experiment" som zlozil dalekohlad mal priemer objektivu asi najviac 20mm a cely vzruseny som sa isiel pozriet na mesiac a to bolo naozaj pre mna velke sklamanie, pohlad bol asi taky ako keby som pozrel cez rurku bez sosoviek a navyse bol este spln :'( No nevzdal som to o take dva roky som postavil dalekohlad ako vyssie spominal "mkcz" s okuliarovej sosovky a mikroskopoveho okulara a to uz bol zazitok ked som pozrel na mesiac....
Lidloskop 70/700, Skywatcher 90/910
Habl

první pozorování

Příspěvek od Habl »

Moje první pozorování bylo již před 50 lety a to kometa Arend - Roland. Byla velmi dobře pozorovatelná pouhým okem na večerní obloze v roce 1957. Rodiče mi sehnali příští rok na vánoce knížku od Dr. Miroslava Plavce "Komety a meteory".
Na podzim téhož roku 3. 10. 1957 vzpomínám na první sputnik a jeho pověstné pípání na Československém rozhlasu. Bohužel sputnik byl těžko pozorovatelný pouhým okem.
Na ten zážitek asi nezapomenu a asi těžko pochopím, že někteří o mnoho mladší si nepomatují na své první pozorování na obloze.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Risben

první pozorování

Příspěvek od Risben »

Když opominu, že od mala jsem obdivoval v zimě krásu souhvězdí Orion a na základní škole pro mě v té době úžasné prohlídky triedrem po obloze a jeho pomocí první obdivování kráterů na Měsíci, tak mé první pokusy o pozorování byly v roce 1986, kdy jsem jako patnáctiletý byl zblbnut tehdejší horečkou kolem "návratu První dámy" (Halleyova kometa). Vystřihoval jsem si o ní veškeré články (snad je mám ještě do dnešní doby někde schované) a stavěl jsem si tenkrát dalekohled podle návodu z časopisu ABC a s kamarády se jí snažili "ulovit". No výsledky jsme měli velmi nevalné, ale do dnešní doby na tu "horečku" velmi rád vzpomínám.....
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Miloš Hroch

první pozorování

Příspěvek od Miloš Hroch »

Úplně první "pozorování"? Tak to bylo někdy před 22 lety z okna autobusu při cestě do tehdejší Jugoslávie. Tenkrát se mi podařilo identifikovat můj první objekt na obloze - souhvězdí Velkého vozu. Byla to jediná zajímavá věc na koukání při nočním přejezdu maďarské roviny. Pak přišlo dlouhé období občasného koukání triedrem na přesvětlené příměstské obloze a minulý rok po spoustě let konečně nákup pořádného dalekohledu na pozorování s možností vyjet mimo město, takže se dá říct, že vloni v červenci jsem vlastně začínal znova... a lépe
Maros

první pozorování

Příspěvek od Maros »

Moje prve pozorovanie si pametam celkom dobre..bolo to asi 25 rokov dozadu..na zakladnu skolu sme dostali oznam ze o niekolko dni sa uskutocni prednaska o vesmire a pozorovanie dalekohladom..,bol som mezdi tymi co sa prihlasili..pozoroval sa len mesiac,lebo zaujem bol dost velky a mali sme na to asi hodinku..pohlad to bol paradny..bolo to cez nejaky newton..a odhadujem ze bolo pouzite asi 150 nasobne zvecsenie..som sa nemohol odlepit od okularu..proste parada :)
Odpovědět