Myšlenkový experiment: Co když čas vůbec neexistuje a vesmír je jen domino efekt?
Myšlenkový experiment: Co když čas vůbec neexistuje a vesmír je jen domino efekt?
posílám do pléna další myšlenkový experiment k diskuzi. Po debatě o E=mc² a temné hmotě bych chtěl jít ještě hlouběji a kompletně z reality odstranit veličinu času. Podle mě totiž čas ve vesmíru vůbec nehraje roli. Je to jen lidské slovo a iluze, kterou vnímáme jen díky tomu, že se věci hýbou a mění.Zde je moje úvaha, jak by takový vesmír fungoval:1. Žádné „naráz“ ani zamrzlá mapaPokud odstraníme čas, neznamená to, že vesmír je statický a všechno existuje naráz. To by byl nesmysl, protože prokazatelně vidíme, že se vesmír rozpíná a běží tu nějaký děj. Vesmír se ale nerozpíná v čase. To, co pozorujeme jako rozpínání, je neustálé generování nových bodů na okrajích této naší vesmírné sítě.2. Princip domina (Čistá kauzalita)Namísto nějakých neviditelných tikajících hodin na pozadí je vesmír poháněn čistým vztahem příčiny a následku. Funguje to jako řada kostek domina. Nepotřebujete žádné hodinky, abyste věděli, že první kostka shodí druhou. Každý nový bod a stav prostoru je přímým geometrickým následkem stavu předchozího.3. Jednosměrný tok informaceTento proces je přísně jednosměrný a nevratný. Každý nově zrozený bod v sobě nese informaci o těch předchozích, a proto se domino nemůže začít samo skládat pozpátku. Čas je tedy jen náš lidský výraz pro tento neustálý zrod nových bodů a tok informací v prostoru.Zajímá mě, jak se na tohle díváte vy? Dá se podle vás fyzika kompletně vyčistit od veličiny času a postavit ji jen na geometrických vztazích a domino efektu příčiny a následku?
Re: Myšlenkový experiment: Co když čas vůbec neexistuje a vesmír je jen domino efekt?
Tedy nevím jak ostatním, ale mě ty “myšlenkové experimenty“ připadají spíše jako výplody něčeho, kde myšlení chybí…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Re: Myšlenkový experiment: Co když čas vůbec neexistuje a vesmír je jen domino efekt?
I umělé inteligence si musí občas s někým popovídat.
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Jsme tu vesměs samí staří chlapi a tak už si nepamatujeme, jaké věci nás napadaly, když jsme, co by děti, přilnuli k fyzice a astronomii. A jak nás staří astronomové ochotně opravovali a vedli. Dnes online není vidět věk a tak všichni předpokládáme troll, nebo hlupák, ale co když je to kluk ze základky, nebo začátku střední?
I já jsem na jeden jeho post napsal vcelku ostrou reakci, ale pak jsem si uvědomil, že to je třeba jen kluk se zájmem a smazal jsem ho.
(při registraci na astroforum by měl být povinný věkový údaj - stejně nás jednou legislativa donutí zjišťovat věk)
I já jsem na jeden jeho post napsal vcelku ostrou reakci, ale pak jsem si uvědomil, že to je třeba jen kluk se zájmem a smazal jsem ho.
(při registraci na astroforum by měl být povinný věkový údaj - stejně nás jednou legislativa donutí zjišťovat věk)
Co s tím má společného věk? Géniové i idioti jsou ve všech věkových kategoriích.
Je tu rubrika "Všeobecná diskuse", tak když má někdo potřebu tu založit nějaké vlákno, tak je jedno, jestli mu je 10, nebo 90. Podstatné je, že o slabším rozumu vypovídají některé reakce a to nejsou zrovna pubescenti. Rozumný člověk by měl dodržovat pravidlo, že když mě vlákno tématicky nezajímá, tak ho nebudu zasírat stupidními výkřiky. Pak se nedivte, že nejaktivnější rubrika je astrobazar.
Je tu rubrika "Všeobecná diskuse", tak když má někdo potřebu tu založit nějaké vlákno, tak je jedno, jestli mu je 10, nebo 90. Podstatné je, že o slabším rozumu vypovídají některé reakce a to nejsou zrovna pubescenti. Rozumný člověk by měl dodržovat pravidlo, že když mě vlákno tématicky nezajímá, tak ho nebudu zasírat stupidními výkřiky. Pak se nedivte, že nejaktivnější rubrika je astrobazar.
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
No zrovna ty bys měl ubrat na aktivitě ohledně odbornějších témat (ale tebe tematicky zajímá zdá se vše, bohužel). Je zřejmé, že genialita, nestačí a je třeba i hlubších znalostí, které třeba dítě nemá a pak v dobré víře konstruuje "myšlenkové experimenty", které jemu samému časem přijdou minimálně pošetilé. Ale kdybychom znali věk, tak na něj budeme reagovat vysvětlujícím přístupem a nikoli konfrontačně.
Ty bys měl ubrat na osobních útocích. Rád bych znal tvoje vzdělání, abych měl představu na základě čeho tady mentorureš ostatní. Nezávisle na věku, nikoho nenazývám trollem, nebo nedej bože dezolátem. To už je projev debility. Když se ti moje komentáře nelíbí, tak je nečti. Já to jinak nedělám a jsem v pohodě.