- Mini-kočka má poměrně rozporuplné recenze, kritizuje se hlavně zkreslení hvězd v rozích, tak jsem byl trochu nervózní, jestli jsem nesáhl vedle a co z toho vyleze.
- Zkráceně - zkušenost je taková, že na ASI294 sice nekreslí v rozích dokonale, ale kresba je podobná jako u FMA180 a je dokonce o chlup lepší než u FS60CB s větším APS čipem.
- Hvězdy sice nejsou ani u tohoto menšího čipu v rozích dokonalé, ale nic co by BlurX v pohodě nesrovnal (viz roh senzoru cca 25% plochy).
- Askar FMA180 je lehký prcek za poloviční peníze, ale APSko už je na něj příliš. U mini-kočky by to mělo být v pohodě, protože podle recenzí se kresba na větších čipech výrazně nezhoršuje (podle papírů by měl umět i fullframe, ale do tohoto formátu kamery neplánuji jít). Ostření helicarem jde, ale stejně jako u jednorychlostního výtahu FS60CB je docela náročné přesně zaostřit.
- FS60CB mám už cca 4 roky a jsem s ním spokojený, byť jednorychlostní ostření není žádná hitparáda a natavitelní uchycení, ve kterém ho mám neumožňuje plnou rotaci o 360 (jen cca 200 stupňů). Cenově je včetně reduktoru na úrovni MiniCatu. Trochu delší, ale s možností 2 konfigurací - F5.9 355mm s rovnačem a F4.2 255mm s reduktorem. Většinou jsem ho honil ve dvojici s Takem FSQ85, v jednom ASI2600 a druhém ASI294 s minimální ztrátou rozdílu ve FOV, ale nyní jsem zkrátil na kombinaci 255mm s ASI2600 a 180mm s FMA a/nebo MiniCat 180.
- F3.5 u Mini-cat je slušný fofr, přikládám srovnání 3h expozice na F3.5 s 8h expozicí na FMA180 F4.5, obojí na stejné kameře a stejném filtru Astrodon OIII 1.25" jendotlivé expozice byly 500s na FMA a 300s na MiniCat. 8h na FS60CB je na ASI2600Mpro s fitrem OIII Astronomik MAXFR (rozdíl oproti Astrodonu je vidět)..
- Snímky jsou to špagety SH2-240 s extrémně slabou OIII emisí (bez hvězd)
- netestováno ale dle recenzí kočka oproti FMA netrpí barevnou vadou,
- Mechanické provedení Williamsu i vybavení je špičkové - včetně ostření - výrazně lepší než u FMA i FS60CB, vybavení bohaté (integrovaná ostřící maska, teploměr, rotátor, držák hedáčku na který v pohodě umístím oba AsiAiry- pro někoho možná drobnost, ale významné zlepšení ergonomie celé mé widefield sestavy)
- Nevýhoda kočky je, že je těžší - dvojnásobně než FMA a s FS60CB je to +/- nastejno 1,7kg (nepočítám kruhy a lištu)
- Celkově jsem spokojený, výkon sestavy se výrazně zvednul a to šlo, když je těch pěkných nocí tak málo..
Níže kromě toho rohu senzoru (je kalibrováno, složeno, strečnuto) a svou náhledů na špagety bez hvězd ještě snímek sestavy ve které mám všechny tři uvedené dalekohledy na jedné liště (TAK FS-FMA180-MiniCat_51 s kamerami ve stejném pořadí ASI2600M s filtrkolem, ASI294MC a ASI294Mpro s Astrodon OIII).