pozorovací dalekohled

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
averbade

pozorovací dalekohled

Příspěvek od averbade »

jsou pozorovací dalekohledy popř na myslyvost(tím nemyslím triedry) vhodné i pro astronomii_?
JHA - Durko

pozorovací dalekohled

Příspěvek od JHA - Durko »

Kazdy dalekohlad, ktory dava aky taky obraz a ktory dokaze rozsirit moznosti ludskeho oka (viac svetla, zvacsenie objektu) je vhodny aj na astronomiu. Konieckoncov, urcite si sa uz nejakym dalekohladom pozeral aj na nocnu oblohu alebo na mesiac. A videl si veci, ktore okom normalne nevidis...

Konkretne rady ohladom vyuzitia toho ktoreho dalekohladu viac na pozemne pozorovanie alebo astronomicke najdes preluskanim sekcie fora "Dalekohlady".
Janek8

pozorovací dalekohled

Příspěvek od Janek8 »

Cokoliv. Jestli potrebujes ve tme, ber 10cm
averbade

pozorovací dalekohled

Příspěvek od averbade »

jde o to že mám koníčky dva: astronomii a ornitologii a chtěl bych to šikovně skloubit ;)
vla

pozorovací dalekohled

Příspěvek od vla »

Hlavně nešetři na kvalitě, rozhodně bych v případě refraktoru pořídil přístroj s ED objektivem ať už v astroprovedení, nebo v pozorovacím provedení. Než jsem si pořídil svůj Zeiss Diascope zúčastnil jsem se vycházky s místními ornitology a vyzkoušel všechny jejich dalekohledy. Obecně lze říci, že modely pod 10 000 kč nestály za nic. Výhodou pozorovacích dalekohledů je že jsou o dost lehčí a skladnější než astro refraktorky a mají rovnou správně orientovaný obraz. Nevýhoda většina má jeden nevyměnitelný okulár byť s proměnným zvětšením. Když jsem začínal vybírat hledal jsem max. průměr a max. zvětšení, byla to chyba chce to max. kvalitu optiky, achromáty už při cca 40 ti násobném zvětšení ztrácejí díky barevné vadě na větších vzdálenostech kresbu v detailech, takže velké zvětšení je nanic. Spíše bych vybíral kvalitní pozorovací dalekohled a s ním bych pak pozoroval i astro cíle než naopak. Pozorování přírody znanená chodit pěšky i na větší výlety, takže astro dalekohled je pro toto méně skladný a docela těžký, navíc je nutný ještě stativ, časem i foťák a celkem se to vše dost pronese. Je to trochu jiné téma než čisté astro, ale snad nám to nesmažou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
3J

pozorovací dalekohled

Příspěvek od 3J »

a co třeba toto
http://www.meopta.cz/index.php?id=172&lang=cz

já uvažoval o starším předchůdci Hermes 1 a ten už se asi nevyrábí, tak jsem skončil u triedru 10×50...

Triedr by mohl být druhou variantou třeba 15×70 od Supry Praha
http://www.celestron.cz/dalekohledy/tri ... redni.html

má ho například Martin Vyskočil a nemůže si ho zatím  vynachválit.  ;)
Nebo 25×100

Stativ budeš potřebovat pro obě varianty, ale binokoukání je přeci jen luxusnější.
kavka
Věk: 70

pozorovací dalekohled

Příspěvek od kavka »

Souhlasím s 3J. Dokonce bych řekl, že binokulární pozorování je více, než pouhý luxus. Prostě je fyziologické. U astronomických pozorování se často dostáváme na hranu toho, co vidíme a co už ne. Pozorování dvěma očima nejen snižuje únavu, ale zvyšuje rozlišovací schopnost a přináší zisk na MHV.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
vla

pozorovací dalekohled

Příspěvek od vla »

Ono je to docela těžké rozhodování, opět se potácíme na hraně dalekohled pokud možno na všechno. Přes všechny výhody triedru jak jsou výše popsány je kvalitní pozorovací dalekohled z hlediska kvality zobrazení o několik tříd výše. I průměrný triedr je pro astropřehlídky oblohy dobře použitelný, stejně tak pro celkovou přehlídku v ornitologii, ale např. podrobnosto v oku volavky na vzdálenost 200-300 m tam triedry prostě z principu nevyhoví. Kolega už na to asi taky přišel aproto otevřel téma pozorovací dalekohled. Konkrétně k doporučované starší meoptě - vadilo mi nepříjemně malé zorné pole, to byl ostatně problém většiny zkoušených dalekohledů. Tím se totiž vyřeší problém kvality objektivu a též kvality zoom okuláru. Třeba dalekohled Yukon 25-100x100 má poměrně velké zorné pole, ale zárověň je použitelná zhruba jen jeho třetina v blízkosti osy, zbytek je silně zatížen bar. vadou a dalšími optickými neplechami, takže už se na cca 100 m nepozná co je sýkorka a co je zvonek. Ostatně z hlediska velikosti zorného pole u mě neprošly ani různé MAKy.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Homer
Věk: 71

pozorovací dalekohled

Příspěvek od Homer »

Míval jsem kamaráda v Meoptě, kterého jsem se na Hermes ptal. Potvrdil mi, že se jedná o opticky velmi dobrý dalekohled.
kavka
Věk: 70

pozorovací dalekohled

Příspěvek od kavka »

Myslím, že kvalitní triedr, pochopitelně na stativu, nemusí být o několik tříd horší, než pozorovací dalekohled. Já bych možná volil variantu kvalitní triedr + (nebo) astrorubinar s nástavcem pro pozorování, jaký prodával KpS. Za přijjatelný peníz slušný fotoobjektiv, který by měl vyhovět i jako pozorovací dalekohled s širokou škálou zvětšení.
Domnívám se, že na pozorování podrobností v oku jakéhokoli ptáka na vzdálenost 300 m je potřeba cca 300 násobné zvětšení. To seeing pro terestrická pozorování asi často neumožní.

http://www.rugift.com/photocameras/telescopes.htm
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Homer
Věk: 71

pozorovací dalekohled

Příspěvek od Homer »

Ono je to vždy stejné - univerzálnější použití je pokaždé velký kompromis. Francouzským klíčem sice povolím či utáhnu různé matice, ale ne vždy a na všech místech...Pak je líp sáhnout po spec. klíči.....
To je i zde na AF v rúzných variantách přetřásané téma. Rozhodoval bych se podle toho, co je pro mne přece jen důležitější...Homer
averbade

pozorovací dalekohled

Příspěvek od averbade »

Kdybych měl 22tisíc meteostar 51-75 apo by už byl můj .Snad za pár let ::)no ale o tom 15/70 uvažuju
myslím že můj triedr je nebo byl přístroj s poměrně kvalitní optikou nicméně poněkud nešikovně proveden a vůbec co ten chudák už všechno zažil :o
mirec
Věk: 62

pozorovací dalekohled

Příspěvek od mirec »

Nazdar,
nie je nad vlastnú skúsenosť. Umiestnil som pozorovací ďalekohľad ED-80mm na montáž EQ-5. Po rokoch trvajúcich dilemách som dostal som čo som už dlho chcel: prístroj na voľné chvíle s bezchybným, kvalitný obrazom bez chvenia, s možnosťou zvoliť si denné, či nočné pozorovanie.
oči 1xbino, Celestron C102-HD, Vixen Af 80/910
hamr
Věk: 66

pozorovací dalekohled

Příspěvek od hamr »

Máš trochu smůlu, před měsícem jsem zde prodával a prodal Yukon 25-100x100mm za 4000,-. Není vůbec pravda, že bych s ním nerozeznal na 100m sýkorku od zvonka, ani barevná vada nebyla tak drastická. Za 2,5roku jsem s ním odpozoroval leccos i na noční obloze, včetně afokálního focení Měsíce a Jupiteru. Průměr Yukonu byl 10cm, ohnisko 80cm. Myslím si, že pro tvé účely neuděláš chybu s pozorovacím dalekohledem střední třídy o průměru min. 8cm.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Martin Vyskočil
Věk: 44

pozorovací dalekohled

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Docela levny dalekohledy tohodle typu dela Vanguard. V Brne v obchodnim dome Vagner meli dokonce na vsechny Vanguardy dlouhodobou vyraznou slevu. Byl tam zajimavej 9x63 za 4000,- i se stolnim stativem. Ale ten uz pak byl pryc a je to pul roku.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Odpovědět