Refraktor
Refraktor
Zdravím všechny bodry lidičky
Kdyby ste si měly kupovat nějaký dalekohled do 15 000, který byste si vybraly??? (reflektor nechci--- mel sem 130 newtona a nebyl jsem sním spokojen.dělalo mi velký problém cokoliv na obloze najít.Nějak sem si nedokázal zvyknout na to že stojím bokem ) dalekohled bych chtěl použít na planety a trochu i na DSO. Nejsem žádnej astro nadšenes a o hvězdách vím jen minimum -jen mnebaví sledovat co se děje na hoře :.-) Proto bych také uvítal kdyby byl dalekohled blbuvzdornej ::)
díky moc za rady....
PS:forum sem si jiz procetl ,ale stejne se nemohu rozhodnout jaký si koupit uvažuji o TSC/SKY REFRAKTOR 120/1000mm EQ-5 nebo o TSC/CEL #22096 NEXSTAR 102 SLT popřípadě nějakého Tala
Kdyby ste si měly kupovat nějaký dalekohled do 15 000, který byste si vybraly??? (reflektor nechci--- mel sem 130 newtona a nebyl jsem sním spokojen.dělalo mi velký problém cokoliv na obloze najít.Nějak sem si nedokázal zvyknout na to že stojím bokem ) dalekohled bych chtěl použít na planety a trochu i na DSO. Nejsem žádnej astro nadšenes a o hvězdách vím jen minimum -jen mnebaví sledovat co se děje na hoře :.-) Proto bych také uvítal kdyby byl dalekohled blbuvzdornej ::)
díky moc za rady....
PS:forum sem si jiz procetl ,ale stejne se nemohu rozhodnout jaký si koupit uvažuji o TSC/SKY REFRAKTOR 120/1000mm EQ-5 nebo o TSC/CEL #22096 NEXSTAR 102 SLT popřípadě nějakého Tala
Refraktor
Je třeba si uvědomit, že né každý reflektor je Newton a dívá se do něho z boku.
Jsou i jiná provedení, kterýma lze pozorovat stejně tak dobře jako refraktorama.
Navíc reflektor má, co se týká stejných parametrů s refraktorem i řadu výhod, hlavně cenových.
Jsou i jiná provedení, kterýma lze pozorovat stejně tak dobře jako refraktorama.
Navíc reflektor má, co se týká stejných parametrů s refraktorem i řadu výhod, hlavně cenových.
Refraktor
Skoro bych ti klasicky doporučil za těch 15tisíc 10"dobsona...Výhody-značný dosah a slušné rozlišení,prostě dalekohled který tě hned tak neomrzí.Je prostý barevné vady která u obou tebou uvedených refraktorů bude poměrně výrazná(hlavně ten nexstar při f/6,5) a musela aby se redukovat filtrem.Ten dobson je ještě relativně přepravný,hádal bych téměr na stejné úrovni jako ten 12cm refraktor.A co jsi ty požadoval,tak vzhledem k jednoduché montáži se dá považovat i za blbovzdorný(pokud neflákneš tubusem o zem).A co hlavně,za stejně peněz mnohem víc muziky než s refraktorem,hlavně u DSO.Nevýhodou je že je to macek plus nějaké klasické nevýhody newtonu proti refraktoru(koma,difrakční kříže,ale nic hroznýho).Pokud nechceš fotit tak je zcela ok a ani ty planety při větším přiblížení neutíkaj ze zorného pole tak rychle.A co se týče vyhledávání,přes hledáček by neměl být problém(pokud si měl předtím nw130/900 s hledáčkem 24mmm tak to se s 50mm nedá srovnávat,dost dso apod vidíš již v něm). ;)ale jak doporučoval kolega MP tak 8 cm ED refraktor je taky dosti vychvalovaný přístroj alespoň na objekty sluneční soustavy
Jakub Kristek

Refraktor
Já bych to ED nebral. Pokud Sidinius uvažuje o dalekohledu do 15000 Kč, což splňují i oba uvedené refraktory, tak já bych vzal raději 127 Maksutova na EQ-3-2. Cena je stejná, je kompaktní, navíc je větší. Myslím, že by to byla lepší koupě, než ty refraktory. Jinak souhlasím s Kubajzem a vzal bych taky toho Dobsona 
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Refraktor
eastman napsal: Já bych to ED nebral. Pokud Sidinius uvažuje o dalekohledu do 15000 Kč, což splňují i oba uvedené refraktory, tak já bych vzal raději 127 Maksutova na EQ-3-2. Cena je stejná, je kompaktní, navíc je větší. Myslím, že by to byla lepší koupě, než ty refraktory. Jinak souhlasím s Kubajzem a vzal bych taky toho Dobsona 
Nemyslím si to. Tento konkrétní 127/1500 Maksutov má malé zorné pole (kolem 1°). Je to sice vynikající, ale docela specializovaný planetární dalekohled, který se hodí do jako druhý dalekohled hlavně pro člověka, který už nejaký přístroj má. Není to univerzální přístroj (nebo má k němu daleko, připustíme-li, že univerzální přístroj neexistuje).
Ačkoliv skoro každý tady na fóru doporučuje jako ideální začátečnický dalekohled velký Dobson (200mm+), tak jsem přesvědčen, že většina lidí tady stejně začínala s refraktorem, tak proč by nynější astronomičtí nováčci měli hned kupovat velkého Dobsona?
Malý refraktor má pro začátečníka spoustu výhod:
Je bezúdržbový
Snadno se přenáší a převáží (hlavně pro obyvatele měst). Lépe se s ním cestuje za tmou
Snadnější obsluha (zejm. na kvalitní lehké AZ montáži)
Vhodnější i pro pozemní pozorování
Většinou poskytuje větší zorné pole a umožňuje tak snadno najít objekty, což je pro začátečníky nedocenitelné. Je velký rozdíl hledat objekty na obloze při zorném poli 3° nebo 1°.
V dosahu kvalitního 80mm refraktoru je obrovské množství objektů
Mnohem kvalitnětší obraz (hlavně ED, APO). Spousta majitelů větších Dobsonů by byla překvapena co všechno se dá vidět kvalitním malým refr.
Samozřejmě, že zákony optiky platí. Ale většina z toho co amatéři a začátečníci zvlášť pozorují je v dosahu i toho 80mm refr. Možná tam je méně detailů a obraz je méně jasný. Ale to co vidíte je ostřejší a kontrastnější. Hvězdy jsou bodové (ne chlupaté fleky). Nejsouvidět difrakční jevy od sekundáru jako u reflektoru.
Grab&go. Refraktor se nemusí temperovat a podává stejný výkon.
Časem si člověk stejně koupí větší přístroj a může srovnávat. Dobson vymění za větší, ale kvalitní refraktor si často nechá.
Nemyslím si to. Tento konkrétní 127/1500 Maksutov má malé zorné pole (kolem 1°). Je to sice vynikající, ale docela specializovaný planetární dalekohled, který se hodí do jako druhý dalekohled hlavně pro člověka, který už nejaký přístroj má. Není to univerzální přístroj (nebo má k němu daleko, připustíme-li, že univerzální přístroj neexistuje).
Ačkoliv skoro každý tady na fóru doporučuje jako ideální začátečnický dalekohled velký Dobson (200mm+), tak jsem přesvědčen, že většina lidí tady stejně začínala s refraktorem, tak proč by nynější astronomičtí nováčci měli hned kupovat velkého Dobsona?
Malý refraktor má pro začátečníka spoustu výhod:
Je bezúdržbový
Snadno se přenáší a převáží (hlavně pro obyvatele měst). Lépe se s ním cestuje za tmou
Snadnější obsluha (zejm. na kvalitní lehké AZ montáži)
Vhodnější i pro pozemní pozorování
Většinou poskytuje větší zorné pole a umožňuje tak snadno najít objekty, což je pro začátečníky nedocenitelné. Je velký rozdíl hledat objekty na obloze při zorném poli 3° nebo 1°.
V dosahu kvalitního 80mm refraktoru je obrovské množství objektů
Mnohem kvalitnětší obraz (hlavně ED, APO). Spousta majitelů větších Dobsonů by byla překvapena co všechno se dá vidět kvalitním malým refr.
Samozřejmě, že zákony optiky platí. Ale většina z toho co amatéři a začátečníci zvlášť pozorují je v dosahu i toho 80mm refr. Možná tam je méně detailů a obraz je méně jasný. Ale to co vidíte je ostřejší a kontrastnější. Hvězdy jsou bodové (ne chlupaté fleky). Nejsouvidět difrakční jevy od sekundáru jako u reflektoru.
Grab&go. Refraktor se nemusí temperovat a podává stejný výkon.
Časem si člověk stejně koupí větší přístroj a může srovnávat. Dobson vymění za větší, ale kvalitní refraktor si často nechá.
Refraktor
Nemohu souhlasit - jsem absolutni novacek, koupil jsem bez zkusenosti s jakymkoliv dalekohledem dobsona 200ku a hned jsem bez problemu nalezl spoustu DSO, dle vytisklych map z CdC. Manipulace s dobsonem mi pripada zcela intuitivni, s pouzitim okularu 25mm mam slusne velke zorne pole, pokud se dokoupi 2" okular 40mm, je zorne pole skoro 2,5", tj. polovina zorneho pole triedru!
Vubec nevidim duvod, proc by zacatecnik nemohl pouzivat dobsona. Navic velmi potesi krasne a skutecne spickove podani DSO (za mestem ve tme)...
Vubec nevidim duvod, proc by zacatecnik nemohl pouzivat dobsona. Navic velmi potesi krasne a skutecne spickove podani DSO (za mestem ve tme)...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Refraktor
Kazdy je jiny ;) Nekdo umi trefovat s cimkoliv nekomu neco dela problem a nevi proc.
Kdybych byl zacatecnik, stanovil bych si priority...
Budu chtit koukat hodne na deepsky? pak jdu rozhodne do dobsona, protoze prumer nenahradim a ten flek bude proste jasnejsi
Davam prednost planetam, dvojhvezdam? a chci male rozmery? Bydlim navic ve ctvrtem patre bez vytahu a nemam auto? Jdu do maleho refraktorku...
Vse ma sve a jen dotycny muze rozhodnout ;)
Kdybych byl zacatecnik, stanovil bych si priority...
Budu chtit koukat hodne na deepsky? pak jdu rozhodne do dobsona, protoze prumer nenahradim a ten flek bude proste jasnejsi
Davam prednost planetam, dvojhvezdam? a chci male rozmery? Bydlim navic ve ctvrtem patre bez vytahu a nemam auto? Jdu do maleho refraktorku...
Vse ma sve a jen dotycny muze rozhodnout ;)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Refraktor
ladis napsal: pokud se dokoupi 2" okular 40mm, je zorne pole skoro 2,5", tj. polovina zorneho pole triedru!
2,5° ?
To jsi možná trochu přehnal ne ? Můžeš napsat, s jakým okulárem a jakým Dobsonem ?
2,5° ?
To jsi možná trochu přehnal ne ? Můžeš napsat, s jakým okulárem a jakým Dobsonem ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Refraktor
ladis napsal: Nemohu souhlasit - jsem absolutni novacek, koupil jsem bez zkusenosti s jakymkoliv dalekohledem dobsona 200ku a hned jsem bez problemu nalezl spoustu DSO, dle vytisklych map z CdC. Manipulace s dobsonem mi pripada zcela intuitivni, s pouzitim okularu 25mm mam slusne velke zorne pole, pokud se dokoupi 2" okular 40mm, je zorne pole skoro 2,5", tj. polovina zorneho pole triedru!
Jasně ten 1° patří spíš k tomu Maku než k Newtonu. Máš 2,5°, což je výrazně lepší. Ale třeba můj malý refraktor třeba ukáže s 35mm okulárem 4,25° bez dalších speciálních efektů typu zobrazení sekundáru v zorném poli. Jak se v takovém poli surfuje mléčnou dráhou, jak v něm vypadá M31, plejády/hyády, severní amerika nebo jak se v něm hledá cokoliv si můžeš domyslet ::)
Ale každý dalekohled má něco...
Myslím, že mezi námi není spor. Taky nevidím důvod, proč by začátečník nemohl používat Dobsona. Jistě je mnoho z nich s Dobsony spokojeno. Ale chtěl jsem tak trochu polemizovat s dogmatem, které tu občas cítím, že začátečník = Dobson 200.
Jasně ten 1° patří spíš k tomu Maku než k Newtonu. Máš 2,5°, což je výrazně lepší. Ale třeba můj malý refraktor třeba ukáže s 35mm okulárem 4,25° bez dalších speciálních efektů typu zobrazení sekundáru v zorném poli. Jak se v takovém poli surfuje mléčnou dráhou, jak v něm vypadá M31, plejády/hyády, severní amerika nebo jak se v něm hledá cokoliv si můžeš domyslet ::)
Ale každý dalekohled má něco...
Myslím, že mezi námi není spor. Taky nevidím důvod, proč by začátečník nemohl používat Dobsona. Jistě je mnoho z nich s Dobsony spokojeno. Ale chtěl jsem tak trochu polemizovat s dogmatem, které tu občas cítím, že začátečník = Dobson 200.
Refraktor
MilAN napsal:
2,5° ?
Ma tam uvedeno SW200/1200 a 40mm okular. tj. 30x zvetseni x 2,5° = 75° zorne pole okularu. Vse by vychazelo az mozna na odrazne zrcatko, ktere to mozna neumozni. Tento model nedokazi posoudit.
2,5° ?
Ma tam uvedeno SW200/1200 a 40mm okular. tj. 30x zvetseni x 2,5° = 75° zorne pole okularu. Vse by vychazelo az mozna na odrazne zrcatko, ktere to mozna neumozni. Tento model nedokazi posoudit.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Refraktor
SKYMASTER napsal:
Pochybuji, že takový okulár existuje. Myslím, že by se nevešel do 2" barelu.
Pochybuji, že takový okulár existuje. Myslím, že by se nevešel do 2" barelu.
Refraktor
No dobre 68°-72° . Zorne pole 2,2-2,5°, psal temer. 2,5° teorie spocitana pro 42mm se 72°. Ale nevim jestli to elipticke zrcatko to ukaze.
http://www.televue.com/engine/calculate ... =CALCULATE
ale treba
OKULÁR/WO SWA 40mm 2” 3.180 Kč
Super Wide Angle - širokoúhlý okulár (72°), ohnisková vzdálenost 40mm, upínací průměr 2”. Tradiční velmi kvalitní zpracování WO, gumová sklopná očnice. Okulár je černě anodizován. Elegantní černé látkové pouzdro je součástí balení.
Obj. č.: 871501
OKULÁR/VIXEN LVW 42mm 2” (72°) 8.480 Kč
Okulár z nové ŕady širokoúhlých okulárů. Použitá lanthanová skla, zorné pole 72° !, upínací průměr 50.8mm (2”). Jeden z prvních širokoúhlých okulárů s polem přes 70°.
Obj. č.: 871420
a dalsi
http://www.televue.com/engine/calculate ... =CALCULATE
ale treba
OKULÁR/WO SWA 40mm 2” 3.180 Kč
Super Wide Angle - širokoúhlý okulár (72°), ohnisková vzdálenost 40mm, upínací průměr 2”. Tradiční velmi kvalitní zpracování WO, gumová sklopná očnice. Okulár je černě anodizován. Elegantní černé látkové pouzdro je součástí balení.
Obj. č.: 871501
OKULÁR/VIXEN LVW 42mm 2” (72°) 8.480 Kč
Okulár z nové ŕady širokoúhlých okulárů. Použitá lanthanová skla, zorné pole 72° !, upínací průměr 50.8mm (2”). Jeden z prvních širokoúhlých okulárů s polem přes 70°.
Obj. č.: 871420
a dalsi
Refraktor
tak, SKYMASTER za me v podstate odpovedel, takto jsem to zhruba spocital, s prihlednutim k nabidce 2" WA okularu u pana Zahajskeho... Sam nad WA 2" 40mm uvazuji - napr. kvuli rasam, sev. americe, M31 ad.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami