Úplné zatmění Měsíce 7. 9. 2025
Úplné zatmění Měsíce 7. 9. 2025
7. 9. 2025 v 19:34:00 SELČ bude úplné zatmění Měsíce na V straně.
Re: Zatmění Měsíce
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Tak smůla. Počasí do toho hodilo vidle. Tu a tam bylo patrné prosvítání řidší oblastí oblačnosti, takže se dalo poznat, že tam ten měsíc je, ale to je tak všechno. I teď, když už přechází do polostínu je vidět jen mlhavý flek připomínající občas něco jako fázi.
Tohle je maximum možného z období úplného zatmění.
Tohle je maximum možného z období úplného zatmění.
V Olomouci sice na východě v dáli mraky, ale cca v 20:00 se nad ně vyhoupl, takže něco vidět šlo.
Rychlosložení 20 snímků po 1s ISO1100
Rychlosložení 20 snímků po 1s ISO1100
- Přílohy
-
- zatmeni_20250907.jpg (226.96 KiB) Zobrazeno 1089 x
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Dwarf III se činil.
- Přílohy
-
- DwarfIII_Moon_eclipse.jpg (230.05 KiB) Zobrazeno 1062 x
Tak to já měl mnohem lepší zatmění kam se na mě hrabete. Oblačnost se statečně držela na místě po celou dobu úkazu a když skončil tak se rozplynula 

TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Bohužel u nás oblačnost - převážně na jihovýchodě.
Quod est inferius, est sicut quod est superius et quod est superius, est sicut quod est inferius.
My (PP ČAS) jsme společně s ďáblickou hvězdárnou dělali pozorování pro veřejnost. Akce se vydařila a přišly mraky lidí…
Bylo jasno, ale nad obzorem trošku zákal, takže jsme Měsíc uviděli poprvé až když byl skoro 4 stupně nad obzorem - a to v binu APM 80. Očima až cca 15 min později.
Bylo jasno, ale nad obzorem trošku zákal, takže jsme Měsíc uviděli poprvé až když byl skoro 4 stupně nad obzorem - a to v binu APM 80. Očima až cca 15 min později.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

U nás bol obzor beznádejne zamračený. Nad hlavou kde tu nejaká dierka.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Nestihl jsem cele zatmeni, mraky nedovolily. Nastesti se vyjasnilo a stihl jsem tenhle sing shot i s hvezdami v pozadi.
Info ke snimku na astrofotkach
Velka verze fotky na astrobinu
Pridavam jeste jednu verzi ze zatmeni. Vetsi verze na astrofotkach
Info ke snimku na astrofotkach
Velka verze fotky na astrobinu
Pridavam jeste jednu verzi ze zatmeni. Vetsi verze na astrofotkach
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ten druhý snímek - to jako myslíš vážně ? To už jsi klesnul na úroveň přiblblých AI generovaných snímků. Nepřijde ti tam něco špatně ?
Jak může být zatměná strana měsíce tmavší než obloha ? To je přeci fyzikální pitomost. Měsíc je až za atmosférou, takže ta je vždy před ním a s tím i všechno v ní rozptýlené světlo.
Ty ses na to nikdy nepodíval na vlastní očí ?
Reálně to vypadá takhle:

Jak může být zatměná strana měsíce tmavší než obloha ? To je přeci fyzikální pitomost. Měsíc je až za atmosférou, takže ta je vždy před ním a s tím i všechno v ní rozptýlené světlo.
Ty ses na to nikdy nepodíval na vlastní očí ?
Reálně to vypadá takhle:

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stando, Stando.... Presne ako píše Martin, mne to skoro dych vyrazilo. Taká omaľovánka z ezoterických stránok... pardon. v skutočnosi tá časť v tieni stále trochu žiarila...
Inak, mne pozorovanie vyšlo parádne - keď už sa Mesiac vyhupnul nad stromy a oblačnosť, tak ostávalo pár minút kým začal vystupovať z tieňa. To bol asi njakrajší moment. Na konci mi zas prišlo zaujímavé, ako pomaly mizli zvyšky tieňa z jeho povrchu. Takže opäť ďakujem Vesmíru za pekné predstavenie.
Inak, mne pozorovanie vyšlo parádne - keď už sa Mesiac vyhupnul nad stromy a oblačnosť, tak ostávalo pár minút kým začal vystupovať z tieňa. To bol asi njakrajší moment. Na konci mi zas prišlo zaujímavé, ako pomaly mizli zvyšky tieňa z jeho povrchu. Takže opäť ďakujem Vesmíru za pekné predstavenie.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Počasí nakonec docela přálo.
- Přílohy
-
- 1757270020988.jpg (628.31 KiB) Zobrazeno 853 x
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Schul- und Volkssternwarte Suhl. https://www.suhl-tourismus.de/sternwart ... arium-suhl
Skvělé počasí, hlavně v klíčovém východním směru.
Měsíc díky západnější lokalitě a tedy zbytkovému světlu, spatřen až cca 3-4 stupně nad obzorem. Zbytková oblačnost na západě nijak nepřekážela.
Nejlepší moment - Když Měsíc vypadal jako Halloweenská dýně s okem.
Dobrá lokalita, tmavého Durinského lesa zabezpečila, že Mléčnou dráhu bylo krásně vidět i po odkrytí více jak půlky Měsíce.
Spatřily jsme i mnoho padajících meteorů - asi zářijové Perseidy a Eridanids.
Skvělé počasí, hlavně v klíčovém východním směru.
Měsíc díky západnější lokalitě a tedy zbytkovému světlu, spatřen až cca 3-4 stupně nad obzorem. Zbytková oblačnost na západě nijak nepřekážela.
Nejlepší moment - Když Měsíc vypadal jako Halloweenská dýně s okem.
Dobrá lokalita, tmavého Durinského lesa zabezpečila, že Mléčnou dráhu bylo krásně vidět i po odkrytí více jak půlky Měsíce.
Spatřily jsme i mnoho padajících meteorů - asi zářijové Perseidy a Eridanids.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
U nas pocasie moc nevyslo,mraky zmizli vlastne az ku koncu celeho ukazu, aspon toto sa mi podarilo vydolovat z jedneho singleshotu.
- Přílohy
-
- signal-2025-09-08-135926.jpeg (75.16 KiB) Zobrazeno 712 x
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC