znáte nějaký astronomický zákon?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Nejednoho z nás při toulkách pod a za tmavou oblohou zajisté napadl nejeden geniální "astronomický" ála Murphyho zákon.Pamatujete si nějaký?Tak sem s ním ;D ;Dvždyť tyto zákony platí univerzálně.
Jako příklad uvedu jen některé "svoje" zákony kerě ale asi každý taky moc dobře zná:

zákon č.1:S rostoucí vzdáleností místa kam jedeme za tmavou oblohou exponenciálně narůstá šance že se počasí pokazí než na ono místo dojedeme.

zákon č.2:Neumíme počasí předpovídat ani z poloviny tak spolehlivě jako umí počasí předpovídat nás.(aneb jasno a zataženo je vždy v nejnevhodnější dobu)

zákon č.3Chceš fotit?Zjistíš že máš vybité baterie(náhradná jsi zapomněl).Chceš pozorovat?Určitě sis zapomněl správný filtr nebo okulár.Chceš fotit i pozorovat?Je pravděpodobné že zapomeneš celý fotoaparát nebo dalekohled ;D

A mnoho dalších.Víte jakými zákony pokračovat?Sem s tím ;)
Jakub Kristek
Obrázek
Risben

Příspěvek od Risben »

Často se stává, že čím více se na pozorování připravuji, tím méně  toho na  obloze tu noc vidím.
Jednu noc se nám s Bartajem i stalo, že kam jsme namířily dalekohled, tak tam se to okamžitě zatáhlo a zároveň se vyjasnilo tam, kde jsme ho neúspěšně měli namířený před tím ;D.
Risben
P.S. A nejhorší je, když uděláte tu chybu, že se na pozorování ještě těšíte, to je ta příroda pak obvzláště záludná ;).
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Jacquess
Věk: 39

Příspěvek od Jacquess »

použil bych "Zákon schválnosti" v mém případě existují tak tři typy:
a) Je jasno, tak se zrovna musím učit; zrovna se nemusím učit a je zataženo"
b) Focení meteorů: Foták je nastaven, ale meteory lítají mino zorné pole, tak přesunu foták tam kde lítají, a v tu ránu tam přestanozu se objevovat a jsou viditelné na prvním místě :)
c) Chceteli videt iridium, nenechte se rozptalovat, já se nechal , dělal sem zrovna neco jinýho a videl sem jenom konec :(
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Jacquess napsal:
b) Focení meteorů: Foták je nastaven, ale meteory lítají mino zorné pole, tak přesunu foták tam kde lítají, a v tu ránu tam přestanozu se objevovat a jsou viditelné na prvním místě :)v pripade narhu tohto zakona davam aj pozmenujuci a doplnujuci navrh :-)
"Meteory zasadne nelietaju, pokial mas otvorenu uzavierku fotoaparatu. Akonahle ju zavries - preleti bolid... pri fotakoch na film plati, ze metasy lietaju pocas previjania filmu"

Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Dobre pocasi a vyskyt zajimavych ukazu na nocni obloze je neprimo umerny dosazitelnosti dalekohledu (nebo dobreho stanoviste) a mnozstvi volneho casu.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Pulku nejlepsi noci stravite koliminaci dalekohledu.

A jeste citace:
"Ten kokot mi jebnul baterku na zrcadlo"
3J

Příspěvek od 3J »

Martin Vyskocil napsal: Dobre pocasi a vyskyt zajimavych ukazu na nocni obloze je neprimo umerny dosazitelnosti dalekohledu (nebo dobreho stanoviste) a mnozstvi volneho casu. Pokud platí přímá úměra , tak přiložením oka k okuláru vyvoláte alergickou reakci manželky a to bez ohledu na její vzdálenost. Ona zase telefonickým rozhovorem znechutí a odradí od pozorování Vás.
VK

Příspěvek od VK »

V roce 1990 mě při čtení knížky ZAPLETAL, Miloš: Ostrov přátelství, SNDK, Praha 1983 v druhé polovině knihy zaujala tato věta.

Hlavní hrdina, vodák, píše: "zjistil jsem, že les má přesně tu náladu, kterou mám já". Popisuje les v okolí přehrady Seč na řece Chrudimce.

Ta věta má mnohem obecnější význam i použití, a je to vlastně "sporadická perla" v knize, ve které by to málokdo čekal.

Má to přesah i do pozorovací astronomie. My vkládáme do přírody to, co je ve skutečnosti v nás samotných. Proto se nám některé věci zdají takové, jaké se nám zdají.

Podle Adolfa Neckaře, pozorovatele planet, ve své době ředitele hvězdárny v Prostějově, trvá cca jeden rok, než se při kreslení planet naučíte kreslit to, co tam opravdu vidíte a zároveň nekreslit to, co si do obrazu sami vkládáte. Proto je tak málo kresličů planet. Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že to nemusí tvat rok - já jsem s tím problémy nikdy neměl. Třeba jsem výjimečný.

V. K.
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Já osobně myslím že každý z nás je svým způsobem vyjímečný :)jen ne u každého je to na prvý pohled vidět.

Co však vůbec není vyjímečné jsou zákny schválnosti.Když sem měl dalekohled tak bylo měsíc v jednom kuse slušně řečeno nehezké počasí.S den kdy sem prodal dalekohled vyjasnilo se....teď mám čerstvě nový a první jasnou noc vidím tak v nedohlednu ;D
Jakub Kristek
Obrázek
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

V pondeli se mi stal zazitek presne jak z Murphyho zakonu. Vecer jsem chtel jet pozorovat, tak rano po prijezdu do prace jsem jeste sel do auta pro baterku k dalekohledu, ze ji necham dobit. Samozrejme po vybehnuti ze dveri jsem dopadnul na vnejsi hranu chodidla a odnesl to kotnik :-(
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

To VK : každou situaci vnímáme ovlivněni aktuálním psychickým stavem, Jinak citace pěkná :).
Poznámku na okraj - řekl bych, že než hodnocení sebe sama je lepší nechat to na druhých - tedy alespoň například hodnocení dovedností. Homer
3J

Příspěvek od 3J »

Kubajz napsal: Já osobně myslím že každý z nás je svým způsobem vyjímečný :)jen ne u každého je to na prvý pohled vidět.

Co však vůbec není vyjímečné jsou zákny schválnosti.Když sem měl dalekohled tak bylo měsíc v jednom kuse slušně řečeno nehezké počasí.S den kdy sem prodal dalekohled vyjasnilo se....teď mám čerstvě nový a první jasnou noc vidím tak v nedohlednu ;D
Z toho usuzuji že jsi jěště svobodný ;)
Ženáči si pořídí nový dalekohled v noci je úžasná obloha MHV téměř 10 , ale manželka má tisíc důležitějších věcí a dá mu na "nůž na krk" když hvězdy tak rozvod " ty krkavčí otče! "

P.S.(pro jistotu aby nedošlo k omylu, nikdy nevím kdo to bude číst)
Mě se to netýka , i když jsem ženatý . Já mám zlatou manželku ::)
mmachon

Příspěvek od mmachon »

Pro všechny příznivce meteorářské astronomie je zde několik Murphyových zákonů:http://www.orion-drustvo.si/MBKTeam/meteors/murphy.htm
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

::)

Ano,usuzuješ naprosto správně,svobodný jsem a rozhodně ještě nějaký rok svobodný budu(a věřím že také šťastně).A s tím sem se smířil že na mladé holky je dalekohled možná lákadlo(ne že bych ho používal ::))ve šťastných i méně šťastných manželstvích je to však pravděpodobně "je ten krám co furt někde překáží a máš ho snad radši než mne"(no myslím že v mnohých případech tomu tak i je ;D)Ale samozřejmě že ty máš zlatou manželku,to jistě víme,jinak by tě nepouštěla asi ani na astrofórum...Sám sem se problémů typu "já nebo dalekohled" ještě nedožil.Ale za překážející věc je dalekohled považován i tak ;DTakže zatim mohu trávit čas po svém(aspoň teď po zkouškovým...)
Jakub Kristek
Obrázek
Risben

Příspěvek od Risben »

Pokud platí přímá úměra , tak přiložením oka k okuláru vyvoláte alergickou reakci manželky a to bez ohledu na její vzdálenost. Ona zase telefonickým rozhovorem znechutí a odradí od pozorování Vás.Nějak jsem na tohle zapomněl. Akorát se mi to zpravidla stává podstatně dříve, než-li stačím to oko přiložit k tomu okuláru ;D.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Odpovědět