Pod MHV 7 jen rekreačně ;)

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Za seba mozem povedat iba tolko, ze na "juh" sa v dohladnej dobe nechystam ist. Tymto sa verejne vzdavam organizacie vypravy "smer juh" a tieto veci uz idu mimo mna.

Co sa tyka Ciest za tmou - kruh sa uzavrel, projekt splnil ucel a nasiel co si polozil za ciel.
Osobne som nasiel moju "pozorovaciu lokalitu", co som hladal a ostavam verny tejto krajine snov (Las Islas Canarias), kam sa chystam vyrazit aj tuto jar (ak sa nieco neprihodi) na akciu, ktoru som pracovne nazval "Žen galaxii - La Palma 2007".

Uplne na zaver mozem s kludnym svedomim vyhlasit, ze uz pod MHV7 nepozorujem (rozumej seriozne). Tento vikend na Cerovej ma o tom definitivne utvrdil
:'( bola to tvrda konfrontacia s tunajsou realitou (vsade LP a MHV6.5).
Napriek tomu sa rad zucastnim spolocenskych akcii, kde budem velmi rad pozorovat rekreacne s kamaratmi.
3J

Příspěvek od 3J »

Pavuk_ napsal:
Uplne na zaver mozem s kludnym svedomim vyhlasit, ze uz pod MHV7 nepozorujem (rozumej seriozne). Tento vikend na Cerovej ma o tom definitivne utvrdil
Já jsem nechtěl sýčkovat, když jste to plánovali. ;)
Ale úplně stejně jsem dopadl s paraglidingem, když jsem si zajel do francouských alp. Šlapat 15 minut na Ranou a 3 minuty letět dolů mě od té doby nebaví. Francouské alpy si také nemohu dovolit každou sezónu , tak jsem s tím sekl úplně.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Čo prosímťa znamená "seriózne pozorovanie" a "rekreačné pozorovanie"? Ja tomu v kontexte amatérskych pozorovaní trocha nerozumiem.
???
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

FunTomas napsal: Čo prosímťa znamená "seriózne pozorovanie" a "rekreačné pozorovanie"? Ja tomu v kontexte amatérskych pozorovaní trocha nerozumiem.
???
Som rad, ze sa pytas, rad to vysvetlim:
rekreacne pozorovanie je u mna: ked pozorujem 1) nie na 100% 2) nie pre seba 3) bez specialneho zameru (pripravy, cielu atd) napr. ak ukazujem niekomu nieco, debatim s kamaratmi a pozerame si "rekreacne" objekty na oblohe, t.j. astro-spolocenske akcie, kde neriesim "svoje posledne everesty" a chalenge duchariny na ktore potrebujem klud a vybornu oblohu.

seriozne pozorovanie je u mna, ked mam klud od svetiel a ludi, som plne sustredeny, nemusim preostrovat po kazdom cloveku co sa kukne cez moj dalekohlad a mozem sa naplno venovat Cieľu, skratka sustredenemu pozorovaniu s urcitym cielom

PS: alebo "pod ciarou"
Neberte to ako nejake elitarstvo, ale podobne ako s kvalitnymi okularmi je to aj s kvalitnou oblohou (resp. pozorovacimi podmienkami). Ak raz zakusis kvalitu, uz niet cesty spat Ako mi napisal jeden kamarat z astronom amater z Nemecka (s ktorym som v kontakte a ktory uz tiez bol na La Palme) "som typicka obet La Palma fever" a ma pravdu :D
jaro
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaro »

A môžem sa spýtať koľkokrát sa dostaneš za rok pod oblohu s MHV 7+ ?
Ja som tiež rád, keď sa dostanem pod tmavú oblohu ale keď ak to znamená raz alebo dvakrát za rok, tak to radšej menej kvalitnú oblohu ale častejšie.
Na druhú stranu mám radšej planéty, mesiac + jasnejšie DSO a nie také, čo slabo vidieť v 14'' newtone len bočným pohľadom.

Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Vzhledem k tomu, že v tématu Cesta za tmou na jih se Pavuk zmiňuje o svém současném názoru na pozorování při MHV horší jak 7 mag, je na čase to sem přesunout, aby to šlo více rozebírat a nerušilo předchozí téma.

Osobně si myslím, že je řada situací, kdy je člověk rád za MHV 5 a jedná se o seriózní pozorování (meteory za úplňku, kometa za svítání), na druhé straně moc dalších případů není.

Uznávám, že pozorovat při MHV 7,5 či 8 mag je z jiného světa, ale i při MHV 6,5 si člověk přijde na své, pokud se přizpůsobí.
MHV také není vše..

A nyní již nechme hovořit Pavuka a jeho následovníky.....
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

jaro napsal: A môžem sa spýtať koľkokrát sa dostaneš za rok pod oblohu s MHV 7+ ?
Ja som tiež rád, keď sa dostanem pod tmavú oblohu ale keď ak to znamená raz alebo dvakrát za rok, tak to radšej menej kvalitnú oblohu ale častejšie.
Na druhú stranu mám radšej planéty, mesiac + jasnejšie DSO a nie také, čo slabo vidieť v 14'' newtone len bočným pohľadom.

Konkretne v tvojom pripade sa cudujem, ze pises ze sa dostanes pod tmavu oblohu 2x za rok, pretoze ju mas takpovediac "za humnami".
Observatorium v Kolonickom sedle a vobec cela oblast blizko Ukrajinsko-Polsko-Slovenskych hranic ma stale vynikajuce podmienky blizke prirodnym. MHV tam nezriedka presahuje viac nez 7. Taktiez tam bezne vidno zodiakalne svetlo a dalsie veci spojene s tmavou oblohou.
Osobne, keby som bol z Kosic, bol by som nadmieru spokojny.
etyl

Příspěvek od etyl »

Konkretne vcera v noci na AO Kolonica:-) mliecna cesta svietila tak, ze kvoli nej nebola tma ... MHV som neodhadoval, nebolo casu, avsak bola urcite viac ako 6.5, seenig bol vo vyske cca 45 stupnov asi 2.2-2.6 .V podstate, pri mojej praci nemam cas si sadnut a skusat zistovat presne MHV ale aspon priblizne si to odhadnem :-)
mpe

Příspěvek od mpe »

Pavuk_ napsal:
Napriek tomu sa rad zucastnim spolocenskych akcii, kde budem velmi rad pozorovat rekreacne s kamaratmi.

Bydlím v Brně a tak v podstatě za jakýmkoliv pozorováním musím cestovat min. 70 km na Vysočinu. I přes to nic neplánuji, předpovědi počasí nesleduji a když je alespoň něco vidět, sbalím dalekohledy a psa (který pozoruje vždy se mnou a jedu). Když to vyjde tak to vyjde, když to nevyjde, tak alespoň navštívím rodiče.

Rekreačně jsem pozoroval i na La Palmě. Neměl jsem žádný pozorovací plán - jen jednoduchou mapu do sedmé magnitudy, kterou jsem za těch 17 nocí projel dvakrát.

Pozoruju tím stylem, že když už nějaký objekt najdu, tak se z něho ještě dlouho těším. Nechám ho třeba 10 minut v zorném poli a pak se k němu třeba ještě tu samou noc vrátím a kochám se tím jaký je pěkný a tím, že ho vůbec umím najít :-).

Musím říct, že jsem viděl rozdíl mezi sebou a třeba Pavukem nebo Myzerem, kteří coby ostřílení profesionálové v krátkých intervalech "lovili" jeden challenge objekt za druhým a odškrkávali ze svého seznamu a hned hledali další (Myzerových 100 temných mlhovin v mléčné dráze a 50 dalších objektů za půlku pozorovací noci mluví za vše).

Prostě myslím, že záleží na zkušenostech. Až podesáté uvidím všechny Messiery a vyhledávací mapky většiny NGCček budu nosit v hlavě (Myzer), tak možná taky budu surfovat po obloze jen v ideálních podmínkách a MHV<7 mě ani nepřinutí ani vytáhnout dalekohled. Ale zatím tak daleko nejsem a možná jsem tomu tak trochu rád.

Můžu tedy říct - podle Pavukovy definice pozoruji pouze rekreačně a velmi rád budu rekreačně pozorovat co nejdéle mě to bude bavit.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

mpe napsal:

Bydlím v Brně a tak v podstatě za jakýmkoliv pozorováním musím cestovat min. 70 km na Vysočinu. I přes to nic neplánuji, předpovědi počasí nesleduji a když je alespoň něco vidět, sbalím dalekohledy a psa (který pozoruje vždy se mnou a jedu). Když to vyjde tak to vyjde, když to nevyjde, tak alespoň navštívím rodiče.

Rekreačně jsem pozoroval i na La Palmě. Neměl jsem žádný pozorovací plán -  jen jednoduchou mapu do sedmé magnitudy, kterou jsem za těch 17 nocí projel dvakrát.

Pozoruju tím stylem, že když už nějaký objekt najdu, tak se z něho ještě dlouho těším. Nechám ho třeba 10 minut v zorném poli a pak se k němu třeba ještě tu samou noc vrátím a kochám se tím jaký je pěkný a tím, že ho vůbec umím najít :-).

Musím říct, že jsem viděl rozdíl mezi sebou a třeba Pavukem nebo Myzerem, kteří coby ostřílení profesionálové v krátkých intervalech "lovili" jeden challenge objekt za druhým a odškrkávali ze svého seznamu a hned hledali další (Myzerových 100 temných mlhovin v mléčné dráze a 50 dalších objektů za půlku pozorovací noci mluví za vše).

Prostě myslím, že záleží na zkušenostech. Až podesáté uvidím všechny Messiery a vyhledávací mapky většiny NGCček budu nosit v hlavě (Myzer), tak možná taky budu surfovat po obloze jen v ideálních podmínkách a MHV<7 mě ani nepřinutí ani vytáhnout dalekohled. Ale zatím tak daleko nejsem a možná jsem tomu tak trochu rád.

Můžu tedy říct - podle Pavukovy definice pozoruji pouze rekreačně a velmi rád budu rekreačně pozorovat co nejdéle mě to bude bavit.

Ahoj Mirek, velmi dobre si pamatam na tu noc pri nasom dome, boli vynikajuce podmienky a pozorovali sme s tvojim APO tripletom a spolu sme zmiesali 5 okularov TV + TV barlow (10 zvacseni). Ako to ale tak citam, robis z toho prilis velku vedu.

1. Tmave hmloviny som pozoroval triedrom na plazovej stolicke a s vylozenymi nohami, na ktorych som mal atlas a to browsovanie bolo viac nez relaxacne. Jednotlive tmave hmloviny (konkretne cislo v katalogu) spolu navyse vytvaraju najmä v Strelcovi a Skorpionovi vacsie komplexy, takze si ich v zornom poli mohol mat naraz aj 10. :)

2. Hladanie zvysnych 50 objektov bolo lahkych, pretoze tak polovica z nich bola vidiet volnym okom. Nezastavili sme sa ani na sekundu a pozorovali sme spolu 7 hodin, co je osem a pol minuty na jeden objekt (ak nepozorujes zrovna Simeis 147 je to viac nez dostatocne). Navyse to bola zabava, zvlast ked sme obidvaja chceli to iste.

3. NGC objektov je spolu tak 10 000 a to fakt este vsetko v hlave nenosim. Ani ja nie som tak daleko a ako ty som tiez pochopil, ze je to tak dobre a som tomu vlastne rad. :D

4. Navyse neidealizujme uplne vsetko. Na La Palme boli excelentne astronomicke podmienky, ale aby to nebolo skryte pred vonkajsim svetom, videli sme aj svetelne znecistenie z miest na ostrove a to aj na samotnom vrchole (ak vzduch nebol uplne priezracny a chybala inverzna vrstva oblacnosti). Kto si chce uzit kvalitnu oblohu a nechce cestovat daleko, doporucujem mu najskor vyrazit napriklad do Alp, ktore stacia na splnenie mnohych astronomickych cielov. Urcite nebudete sklamany, navyse ziskate mnozstvo skusenosti a sami sa rozhodnete ako dalej. ;)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

etyl napsal: Konkretne vcera v noci na AO Kolonica:-) mliecna cesta svietila tak, ze kvoli nej nebola tma ... MHV som neodhadoval, nebolo casu, avsak bola urcite viac ako 6.5, seenig bol vo vyske cca 45 stupnov asi 2.2-2.6 .V podstate, pri mojej praci nemam cas si sadnut a skusat zistovat presne MHV ale aspon priblizne si to odhadnem :-)
Pozri nemusis koli tomu stravit hodinu odhadovanim, poradim jednoduchy test, ci je MHV aspon 7.5 ;)
Pozri do hlavy Draka, su tam iba 3 hviezdy, ktore tvoria malicky trojuholnik 5.8,6.6 a 7.6 mag. Ak uvidis vsetky tri mas 7.6ku vo vacku a tvoj odhad netrva dlhsie ako 30sekund.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal:
4. Navyse neidealizujme uplne vsetko. Na La Palme boli excelentne astronomicke podmienky, ale aby to nebolo skryte pred vonkajsim svetom, videli sme aj svetelne znecistenie z miest na ostrove a to aj na samotnom vrchole (ak vzduch nebol uplne priezracny a chybala inverzna vrstva oblacnosti). Kto si chce uzit kvalitnu oblohu a nechce cestovat daleko, doporucujem mu najskor vyrazit napriklad do Alp, ktore stacia na splnenie mnohych astronomickych cielov. Urcite nebudete sklamany, navyse ziskate mnozstvo skusenosti a sami sa rozhodnete ako dalej. ;)
Chcel si povedat to, ze sme videli svietiace mesto v doline a ked boli oblaky, tak cast svetla sa od nich odrazala avsak pod urovnou horizontu. To sedi, ale svetelnym znecistenim by som to nenazyval.

Ked bolo zatiahnute, SQM ukazoval 22.5-22.8, co je hlboko pod najtmavsou prirodnou oblohou. Oblaky nad horizontom bola naozaj iba diery v oblohe :)

Staci si precitat vyhlasenie o stave oblohy na La Palma, ktore hovori o situacii, ktoru sme aj mali moznost vidiet:
http://www.ing.iac.es/Astronomy/observi ... skybr.html

Konkretne veta: Light pollution is visible to the naked eye at certain azimuths on the horizon, but its contribution to the continuum brightness at the zenith is < 0.03 mag in all bands, meeting one of the IAU's two recommendations for a dark site.
# The brightness of the sky shows no dependence on atmospheric extinction Av, for Av < 0.25 mag (as is the case on 80% of nights). The sample includes two nights with Av > 0.25 mag. With Av = 0.4 mag, the sky was brighter by approx 0.3 mag, and with Av = 0.8 mag by approx 1.4 mag, probably because of enhanced back-scattering of streetlighting by the dust layer.

PS: Skratka to nic nemeni na tom, ze miesto splna kriteria IAU Commission 50 pre stavbu dalekohladov nad 6.5m , ktore napr. okrem ineho neopripustaju pritomnost svet.znecistenia v zenite.
(http://www.ctio.noao.edu/light_pollution/iau50/
http://www.ctio.noao.edu/light_pollutio ... _sites.htm) dalsie linky: http://www.otri.iac.es/sitesting/index. ... 1&pag=7-25
jaro
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaro »

Pavuk_ napsal:

Konkretne v tvojom pripade sa cudujem, ze pises ze sa dostanes pod tmavu oblohu 2x za rok, pretoze ju mas takpovediac "za humnami".
Observatorium v Kolonickom sedle a vobec cela oblast blizko Ukrajinsko-Polsko-Slovenskych hranic ma stale vynikajuce podmienky blizke prirodnym. MHV tam nezriedka presahuje viac nez 7. Taktiez tam bezne vidno zodiakalne svetlo a dalsie veci spojene s tmavou oblohou.
Osobne, keby som bol z Kosic, bol by som nadmieru spokojny.
Nuž ja som ešte len začiatočník v amáterskej astronomii. Navyše ešte moc nepoznám dobré miesta - myslím osobne. Ale už sa to zlepšuje.
Avšak nad čím mi rozum zostáva stáť, to je moje úžasné "šťastie" na oblohu.
Tohoto roku som mal dovolenku delenú na 3 týždne rozdelené na rôzne mesiace.
A takmer vždy pršalo alebo bolo plne zatiahnuté.
Toť začiatkom oktobra sa mi to stalo ako na potvoru.
Tesne pred a po mojom výlete bolo pekne, len počas toho jedného týždňa zamračené.
Inokedy v horách zažijem vnoci nádhernú oblohu a ja práve vtedy nemám teleskop. Ale poučil som sa.

Takže aj preto moc neplánujem dopredu a vačšie výlety.
Keď vidím, že azda nastane pekná noc, beriem teleskop a idem na jednu noc sever ne od mesta, kde sú hory a hotovo.
Aj keď je zopár sto metrov od mesta v zenite pekná obloha bohužiaľ zaujímavý juh je presvetlený.
Tak som sa naučil byť spokojný aj s menej dobrou oblohou. Ak vidno mliečnu cestu akotak, som spokojný.
Ale nechám si poradiť a začnem sa viac orientovať na Kolonicu a okolie.

Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal:
co hovoris na toto (v suvislosti s LP a ORM) ?
http://www.cfht.hawaii.edu/ObsInfo/Isla ... /Light.jpg

je to mozaika priamo z vrcholu Mauna Kea z observatoria na Havajskych ostrovoch,
Iba pripominam, ze na Mauna Kea sa nachadza jedno z troch svetovo najdolezitejsich observatorii na svete (dalej su to obs. ESA v Chile a ORM na La Palma).
http://www.cfht.hawaii.edu/ObsInfo/IslandLights/

zaujmal by ma (nielen) tvoj nazor....

O tom, ze na Mauna Kea ma tu skutocne tmavu prirodnu oblohu nie je pochyb.

Napada ma zakladna otazka pri pohlade na tu mozaiku: Co je to potom svetelne znecistenie a aky je jeho "skutocny" vplyv na kvalitu oblohy ?

Dovolim si (mozno predcasne) vyslovit hypotezu-je to hlavne o suvislej oblacnosti, ktora zakryva vsetko dole+dodrziavania pravidla "nesvietit hore"+nepritomnost "media" na ktorom sa moze svetlo zdola rozptylovat (znama rovna ciara na horizonte videna z vrcholu, nad ktorou vychadzaju hviezdy napr v Tatrach)

PS: preco je to dolezite ?
stret z niecim novym - hlavne stret predstavy s realitou moze viest k neistote a pochybovacnosti, ci obloha pod ktorou sa ocitam je "konecne" ta prava prirodna ako ma byt reps. ci uz nemoze byt lepsia znie to velmi blaznivo, ale presne tieto otazky sa vynorili v hlavach vecsine z nas po prvej noci na vrchole ... a ja to otvorene priznavam a dodavam, ze La Palma ma velmi podobne atributy kvality oblohy ako Mauna Kea (vratane prejavov LP ... ale ako som naznacil vsetko sa meni s pocasim ;)
Odpovědět