v com prevazate dalekohlad?
zdravim, mam tu taku anketovu otazku. zaujimalo by ma, v com prevazate svoj dalekohlad, resp. v com ho doma skladujete. je to original krabica v ktorom bol doruceny alebo nejake specialne balenie? ja ho mam v povodnej krabici ako mi bol doruceny a montaz mam v polyesterovej krabici, tiez povodna.
Dalekohled většinou zabalen do hader a někde v autě, aby nelítal (refraktor 80/600), nohy+montáž (HEQ5) na zadních sedadlech připásaný všema třema pásama (na délku je to tip-ťop, o cm více a už by se mi nožky nebezpečně zabodly do polstrování). Příslušenství mám v kufru po dalekohledu, takže ten se dá mrsknout kamkoliv, vhodně mi zapadne za sedačku, ale pokud je volný kufr, tak všechno (krom montáže) do něj - pro případ havárie a kvůli teplotě (sedan, tj uzavřený kufr a vybavení má pak po převozu teplotu blízkou venkovní)
Mam pristup do stolarskej dielne, tak som si svojho casu vyrobil prenosny kufrik na moj refraktor s calunenim, no len na miestach kontaktu. Je v nom miesto aj na ostatne prislusenstvo (okulare, filtre, redukcie). Na montaz (azimut) a stativ mam usity vak.
SW80ED w Naglers & PST w TVPlossls
NW 250/1200 uskladňujem v skrini u svokrovcov - to mád 200 m od záhrady. Do záhrady prenášam celú zostavu na dvojkolesovom káre, NW mám zabalené do "spacáku" - vyrobeného špeciálne preňho: horná časť na zips a suché zipsy s otvorom pre držiak, za čo sa nasadzuje na stojan, takže vlastne v ruke potom prenášam za ten držiak čo vyčnieva zo "spacáku"
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Ja jsem si na svuj dalekohled /refraktor 140/1200/ nechal na miru vyrobit prenosny kufr, jako maji muzikanti ci zvukari, vypolstrovany atd, s presne udelanymi uloznymi prosturky pro prislusenstvi. Je to do myho auta tak akorat na zadni sedacky, skutecne nadoraz. Stativ s montazi (azimutalni, od stativu neodmontovatelna) holt vozim extra, bud v kufru, nebo nekde v aute.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Zajímavé téma, také jsem se chtěl zeptat. Nejdříve jsem doma skladoval velké a docela překážející krabice s polystyrenem od původní dodávky SW/Newton 150/1200, ale po půl roce jsem podlehl reklamě na třídění odpadu. Dalekohled nyní převážím jen zabalený v dece v zavazadlovém prostotu auta, a i to je velikostně jen taktak, stativ, montáž volně ložené. Okuláry a další drobotinu pak v malém batohu.
Chtělo by to si vyrobit polstrovanou bednu na míru jak píše Achernar nebo Hendrich, jednu na dalekohled, druhou na montáž (kdo se s tím má v jedné krabici v ruce dřít, že? ) popř. stativ.
Vyrábí se vůbec transportní bedna na Newton 150/1200 od SkyWatcheru nějak sériově?
Chtělo by to si vyrobit polstrovanou bednu na míru jak píše Achernar nebo Hendrich, jednu na dalekohled, druhou na montáž (kdo se s tím má v jedné krabici v ruce dřít, že? ) popř. stativ.
Vyrábí se vůbec transportní bedna na Newton 150/1200 od SkyWatcheru nějak sériově?
triedr 10x50, SW N150/1200
Doma mam dobsona polozeneho ve originalnich obkladech z polistyrenu 3 kusy pres dalekohled polozeny igelit proti prachu.V aute tubus volne polozen na zadnich sedackach a pripoutan pasem, zbytek v kufru.Drobne vybaveni mam v plastove krabici od nejake zmrzliny Jinak na jidlo atlasy baterky a zbytek vybaveni v batohu.