už pár let ve mně uzrává myšlenka na pořízení pozorovacího zařízení, a teď se to tak sešlo, mladýmu je 9 a já mám náhodou volných 40 táců, které jsem ochoten do toho po zralé úvaze vložit. Věřte, že před svou registrací jsem toto fórum navštívil a pročetl mnohokrát a došel jsem k závěru, že nelze šetřit na montáži, na kterou zřejmě padne plus mínus půlka stanoveného rozpočtu a taky že se vůbec nechci zabývat kategorií typu "lídlskop" do 10k. Druhou polovinu by měl tvořit kvalitní zrcadlo s kvalitními okuláry. Průměr objektivu určitě ne menší než 150 mm, ideálně aspoň 200 mm. Nebudu používat CCD kameru, ale rád bych, aby dalekohled měl možnost připojení mobilu, abych si mohl aspoň pro sebe vycvaknout co vidím. Pozorování hlavně běžných objektů, nemám žádné přílišné ambice v pozorování DSO. Montáž by měla být minimálně aspoň motorizovaná hodinovým strojkem, ideálně s wifi. Mám to štěstí bydlet na velmi malé dědině, kde nejbližší malé město je vzdušnou čarou až 20km daleko a podle mých subjektivních pocitů je tady dostačující tma, kopeček s nadm.výškou 575 m s neomezeným rozhledem kolem dokola, nicméně potřebuju právě ten bytelný stativ, aby mi to běžný večerní/ranní vánek nerozklepal... Hlavně mi prosím nepište, že 40k je pro začátečníka zbytečně moc. Neustále tady řešíte, jak za málo peněz poradit aspoň něco trochu uspokojivého, tak zde máte na stříbrném podnose možnost poradit něco za trošku serióznější rozpočet