Když už jsem to vlákno založil, tak sem napíši alespoň svoje zkušenosti, které jsem za poslední týdny nasbíral.
1. průměr není samospasitelný.
Platí sice, že čím větší, tím lepší, ale i s malým kašpárkem lze hrát velké divadlo. Lunt LS60 s dobrým etalonem a kvalitním Barlowem TV3x umí už docela pěkné detaily, i když je to už jeho maximum. LS80 pak poskytne ještě víc, zejména ve spojení s dobrou kamerou. Primární etalon LS80 má kolimační čočku, která dobře zvládá spolupráci s F6-F7. Tam opravdu není co řešit. Je to na tuto světelnost vyladěné. S F10 to už není dokonalé, ale je to pořád hodně dobré. Projevuje se to trochu horší homogenitou obrazu, ale detaily jsou parádní. Průměr 150/F6 pak nabídne už slušný luxus.
2. Etalony.
Ty znám bohužel jen z Coronado PST 40 a Lunt 60 a 80. Že i malý etalon z PST ve spojení se 150mm objektivem stačí na kvalitní fotky, to tu už měsíce dokazuje proky. Jeho fotky zatím nemají konkurenci. Etalon z LS60 jsem s jiným tělem nezkoušel, takže dál je to jen o LS80. Ten primární jsem už zmínil, tak zmíním ten sekundární pro DS. Průměr má cca 35mm a kromě vlastního etalonu nemá nic na víc, takže se neobejde bez kolimační čočky, nebo telecentrického členu a hlavně bez ERF, lépe D-ERF. Bez kolimace nelze vytvořit homogenní obraz po celé ploše. Je použitelných tak 60-70%, což je ale pořád dost na kvalitní detailní fotky. Na přehledovky to moc není. Kolimační čočku sehnat neumím, tak jsem zkoušel telecentrický člen Baader TZ-2x. Je s ním dost trápení, protože tělo tubusu pěkně natáhne. Je citlivý na správné umístění, vytvoří okamžitě ořez obrazu dle velikosti blokovacího filtru, takže pro plnou úhlopříčku 17.6mm čipu IMX432 je třeba vysolit 42 tisíc za 18 mm sklíčko. To pak je lepší ho nerozšlápnout.
V zásadě se ukázalo, že použití TZ není až taková výhra v loterii, protože má víc mínusů než plusů a kdo má B1200, tak udělá lépe, když oželí tu část obrazu, která není dokonalá, protože může používat Barlow až do 5x, kdežto s TZ ani ťuk. Ten se s Barlowem nekamarádí.
3. Kamery.
Začal jsem s ASI290M, pak přišla na řadu ASI174M a QHY533M, momentálně zkouším Apollo 432 s 9 mikrometrovými pixely. Zatím jen první test, ale rozhodně nezklamala. Pokud mohu něco doporučit, pak 174 a 432.
4. Barlow
Tady je to jednoduché. Musí být co nejkvalitnější a to řeší značka TV. Ideální je model Powermate, který je telecentrický.
5. SW
SW je základ úspěchu. Bez něj jsou obrázky dost tristní. Na skládání Autostackert, na úpravy pak imPPG a PSP. Tady se dá napsat jen jediné. Číst fóra, sledovat tutoriály na Youtube a hlavně zkoušet a hledat optimální nastavení. Praxi ničím nenahradíš.
To, co jsem tu napsal, není pro většinu zkušených žádná novinka, ale snad to trochu pomůže nováčkům.