Něco ke čtení...

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
elbi

Něco ke čtení...

Příspěvek od elbi »

Zdar všichni
Už jsem si dlouho nic pěknýho nepřečetl a tak bych si rád nechal poradit.
Četl jste někdo něco z tohoto?
http://www.nva.cz/index.php/cPath/21/so ... 1?osCsid=5

Rád bych něco "čtivého", tzv. "na jeden nádech", nic moc náročného, abych nezabředl hluboko do matematiky či teoretické fyziky.Prostě něco pro "zahradníka".

Apropo: Četl jste někdo něco od dvojice Koubský, Koukolík?
Já od nich mám Sova a vesmír, Šimpanz a vesmír a Mravenec a vesmír...
Nevíte někdo jestli vydali ještě něco? To je dost fajnový čtivo ;)

Předem dík za typy
Elbi
VK

Něco ke čtení...

Příspěvek od VK »

Od profesora Koukolíka vyšly kromě Mravenec a vesmír a Sova a vesmír (doc. Koubský - vedoucí Stelárního oddělení AsÚ AV ČR - byl přizván hlavně kvůli astronomickým kapitolám) také tyto knihy:

Machiaveliánská inteligence (věnována spíše člověku, ale obsahuje i kapitoly vyloženě astronomické)

Kniha o Evě a Adamovi (o původu a vývoji člověka)

O nemocech a lidech (o několika hlavních nemocech, které ovlivnily lidstvo a lidskou kulturu - Ty seš doktor, tak by se Ti to mohlo líbit; poslední kapitola je o umírání a smrti)(ostatní upozorňuji, že autor je původním povoláním patolog, takže je dobré mít ne úplně ty nejslabší nervy)

Homo sapiens stupidus, 2004

společně s dr. Janou Drtilovou napsal:

Vzpoura deprivantů, 1996

Život s deprivanty I. (Zlo na každý den), II. (Základy stupidologie), 2001  -  nové zpracování Vzpoury deprivantů s ohledem na nové neurologické, psychologické a sociologické poznatky z let 1996-2001.

Posledně jmenované 3 knihy mi velmi pomohly při řešení (a vyrovnávání se s) problémů(y) zaviněných(mi) kretény, darebáky a syčáky mezi astronomy.

Zajímavá - mimo jiné opět z lékařského hlediska - je také kniha Mozek a jeho duše.

Prostě čtiva nadbytek, to než přečteš ...! Všechno vynikající.

Tyto knihy velice doporučuji všem lidem ovládajícím češtinu (slovenštinu), nejen elbimu.
elbi

Něco ke čtení...

Příspěvek od elbi »

Díky moc.Já jsem teď dostal hlavně typ na knihu "Struktura vesmíru" od Briana Greena, tak jsem myslel jestli už jste to někdo stihl číst.
Z toho cos jmenoval si možná taky něco vyberu, když píšeš jak je to účinný na darebáky (doufám, že nejen mezi astronomy) ;)

Jinak, já mám už dlouho podezření, že jsem chodil do základní školy se synem doc.Koukolíka, ale nějak si to nemůžu ověřit ???
VK

Něco ke čtení...

Příspěvek od VK »

Na to bych měl jedoduchý recept. V Googlu zadej "František Koukolík", tím se dostaneš k jeho e-mailové adrese (nepamatuji si ji). A pak mu jednoduše napiš.

V. K.

P. S.: kniha Vzpoura deprivantů/Život s deprivanty funguje samozřejmě na všechny. Určitou službu může prokázat i kniha GRUBER, David: Řečnické triky aneb nenechte se ukecat, případně NOVÁK, Tomáš - CAPPONI, Věra: Sám proti agresi, Pragma, Praha 1994.
elbi

Něco ke čtení...

Příspěvek od elbi »

Tedy, ale koukám a hledím a nestačím se divit.Myslel jsem, že tady dostanu fůru informací o tom která knížka je dobrá a která ne atd atp..a jak to tak sleduju, tak lidi už prostě nečtou. ???
Zdá se, že jen sedíte u PC a koukáte do astrofóra co ;)
VK

Něco ke čtení...

Příspěvek od VK »

Zajímavé čtení je také rozhovor s profesorem Koukolíkem pro BBC.

http://www.bbc.co.uk/czech/interview/koukolik.htm

V. K.
VK

Něco ke čtení...

Příspěvek od VK »

Vracím se ještě jednou k tomu, co jsi napsal. Lidé nečtou, v tom máš pravdu. Proto mě těší, když se tady najde někdo, kdo naopak nějakou knihu shání.

Příjemná a velmi inspirativní kniha je HEDGES, Burke: Čtením k bohatství, Internet Services Corporation, Praha 2004.

Vzal jsem si ji dokonce r. 2004 s sebou na Jízdu na bicyklech 14 (http://www.astroklubpce.com/jb/jb-c-14.htm).

V. K.

P. S.: všechno nejlepší k svátku :)
elbi

Něco ke čtení...

Příspěvek od elbi »

Dík ;)
Měj se.
Jan Horák

Něco ke čtení...

Příspěvek od Jan Horák »

ahoj,
zkuste třeba tyhle, jsou dost inspirativní:
Acot, P. 2005:Historie a změny klimatu. Praha. Karolinum.
Cílek, V. 2002: Krajiny vnitřní a vnější. Praha. Dokořán.
Westbroek, P. 2003: Život jako geologická síla. Praha. Dokořán.
něco má k astronomii vzdáleně, něco prakticky vůbec, ale jak jsem psal, inspirativní to je dost.
Jaká oblast je Vaším zájmem? já to psal tak, aby to bylo aspoň trochu k přírodním vědám (na astrofóru asi převládají)
honza

PS: díky VK za nabídku, jen si musím postěžovat: to než přečtu, u postele se mi to už vrší...
Jan Horák
css94381672

Něco ke čtení...

Příspěvek od css94381672 »

Elegantní vesmírskvělá kniha - dozvíš se srozumitelně o Einsteinovi+základy kvantovky a pak geniální skica na skloubení: teorie strun a M-teorie. Některý kapitoly u teorie strun jsem ale pro pochopení musel číst víckrát... jinak je to ale čtivé myslím dost -- fakt super
Jak vesmír přišel ke svým skvrnám: nedověděl jsem se nic nového, jsou tam nepřesnosti, tak trochu americkej styl
Černé díry, červí díry, stroje času ...úvod do relativity nedosahuje kvalit Greena, ale taky dobrý - účel knihy je v názvu --- zajímavé čtení - doporučuji (ale nevím, jestli koupit)
Hvězdy a planety - Část o dalekohledech+montážích silně nedostatečná, část o planetách a Slunci průměrná-více méně základy....dostačující. Měsíc je tam rozebrán poměrně podrobně - po jednotlivých segmentech, ale jen o každém stručně (na jednu stránku). U souhvězdí vždy odstaveček mytologie a pak zajímavé objekty...mapky jsou ok. Pro začátečníky výborný, pro většinu z vás nedostatečné (myslím).
css94381672

Něco ke čtení...

Příspěvek od css94381672 »

Astronomie na přelomu tisíciletí = pro vzdechloně jako já, kterým se nechce číst na internetu. V knižní verzi není nic navíc, jen je ubráno.
Černé díry a budoucnost vesmíru...nečetl jsem to celý - hodlám to ještě někdy dočíst... V první části je podrobně o Hawkingovi - životopis, ale velmi čtivý. Jinak klasický dráždivý Hawkingův styl...vyvstane mnohem víc otázek než odpovědí...
Cestování časem v Einsteinově vesmíru ...četl kamarád a pěl chvalozpěvy. Je tam hodně teoretických perliek a nejrůznějších modelů...standartníma teoriema se Richard moc nezabývá...
Život a smrt planety Země...na to si brousím zuby, takže report tak za měsíc (napřed to musím koupit :-)

..jo, ale upozorňuji, že to všechno je bráno jen z mého pohledu --- možná že jiní lidé budou mít úúúplně jiný názory...
elbi

Něco ke čtení...

Příspěvek od elbi »

Díky moc.Tohle je přesně typ odpovědi pro kterou jsem to sem psal.Už mám pár kousků doma a rozečetl jsem toho Greenea.Je to dost náročný čtení, ale myslím, že naprosto fundamentální.Kdo to nepřečte a nevstřebá, jako by nebyl. ;D
MIZ

Něco ke čtení...

Příspěvek od MIZ »

Ano, ten Greene je IMHO naprosto zásadní. Kdyby nic jiného, tak mi v hlavě řádně posvítil na teorii relativity. Ale bylo toho víc. :)
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
elbi

Něco ke čtení...

Příspěvek od elbi »

Jmenuje se Greene, ale to je drobnost.Já zas nevím co je IMHO... :(
MIZ

Něco ke čtení...

Příspěvek od MIZ »

1/ Dík, opravil jsem to.
2/ IMHO = "podle mého skromného názoru" nebo-li "myslím si to, ale nikomu to necpu". :)
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
Odpovědět