Myslim, ze o prinosech je hodne i
tady.
Edit :
Pro mne osobne je take, krom faktu ze cesta je cil, pohled do okularu a pocit ze vnimam primo to svetlo, ktere putovalo od objektu az sem, nenahraditelny, ale :
Pred temer dvaceti lety jsem se dival na GoTo stejne s odporem, zvlaste po setkani s clovekem, ktery mel jiz tehdy GoTo i s GPS. Pozorovali jsme vedle sebe, diky mrakum na 2/3 oblohy jsme byli sami. Pan postavil dalekohled, ale nemohl nic najit ani pres GoTo. Zjistilo se, ze nema dalekohled ve vodovaze, coz bylo tehdy nutne. Po jeho oprave jsme pozorovali tak, ze ja neco nasel, rekl mu co, on to natukal, podival se na to a potom zjistil v hledacku, kde to vlastne na obloze je. To v me mysli diskvalifikovalo GoTo az do rozhovoru s panem Zahajskym, ktery mi popisoval, jakou zachranou je pro nej GoTo, kdyz ma verejna pozorovani pro tlupu lidi. Podobne jsem si klasifikoval EAA a podobne veci, nez jsem na MHV pochopil, ze lide pozorujici desetileti uz na obloze znaji temer vse a toto jim otevira nove moznosti, temer nove katalogy, ktere drive byly jen pro stastlivce uprostred suchych neobydlenych oblasti ( ac krom tmave oblohy bych jim nezavidel ).
Ono proste je vyvoj a je pouziti nastroju. Lze to ukazat i treba na normalnim fotografovani. Kdysi na filmy fotili jen lide, kteri znali. Potom prisel digital a nasledoval jej mobil. Takze dnes si kazdy "cvakne mobilem" co chce. Vede to i k dalsim nasledkum, hodne velka skupina lidi jiz neni schopna rozpoznat kvalitu fotografie a to technicky ani komposicne. Proste oni se zameri na to co fotili a ostatni nevnimaji. Obavam se, ze k podobnym situacim dojde i zde, pri pohledu na rozsahlou vybavu tahajici nadsence si uzivatele techto malych zarizeni budou klepat na celo a ani neodejdou od svych displeju, protoze proc se namahave divat do tech malych okularu, kdyz to je nejen nepohodlne, ale dokonce to neni ani barevne.
Je to OT, ale ted jsem slysel v radiu o skinovych bezkach, ktere se nemuseji mazat vosky. To je neco podobneho z uplne jineho oboru. Proste dnesni svet ma rad vse hned, snadno a bez uceni se.
Jen muj nazor, kazdy to asi vidi jinak.