SCT - Rosnice normální nebo vyhřívaná?
SCT - Rosnice normální nebo vyhřívaná?
Jakou doporučujete rosnici do našich podmínek pro SCT? Zvládne nevyhřívaná několika hodinové pozorování nebo už je vhodnější si připlatit?
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Re: SCT - Rosnice normální nebo vyhřívaná?
Já bych doporučoval jít rovnou do vyhřívané, pokud na to jsou finance. SCT se fakt rádo rosí...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Taky doporucuji vyhrivani. No a neni problem si to vyvhrivani dobastlit za podstatne mensi cenu nez komercni reseni.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Protože to beru jako dlouhodobé řešení, tak finance nejsou tolik problém, Astrozap dvoukanál kontrolér a šlo by i vyhřívání okuláru, ale vadí mi ten kabel, který jsem nechtěl k Evolution tahat (pro adaptér 230V na 12V/5A), i když po zahradě to není velký problém. Ale integrovaná baterie a wifi v montáži byl pro mě hlavní důvod pro Evolution oproti LX90 (= žádné kabely).
Omegon kontrolér (1850,-) má 2 kanály a je 2x levnější než Astrozap kontrolér, tak to je dobrá cena.
S normální rosnicí, kolik hodin tak vydrží, než se dostane rosa ke korekční desce? Mimo léto (i když letos je to jinak) je vlhkost večer často 99% a tak předpokládám, že to jde v chladnějších nocích poměrně rychle? Co jsem četl, orosí se rosnice nejdřív zvenku, pak zevnitř a pak teprv začne korekční deska.
Ač z elektrofakulty, jsem softwarář a na bastlení mě úplně neužije
Je fakt, že bych mohl koupit vyhřívanou rosnici Astrozap za 100 £ místo nevyhřívanou za 50 £ a vyhřívání řešit případně až podle skutečné potřeby později.
Omegon kontrolér (1850,-) má 2 kanály a je 2x levnější než Astrozap kontrolér, tak to je dobrá cena.
S normální rosnicí, kolik hodin tak vydrží, než se dostane rosa ke korekční desce? Mimo léto (i když letos je to jinak) je vlhkost večer často 99% a tak předpokládám, že to jde v chladnějších nocích poměrně rychle? Co jsem četl, orosí se rosnice nejdřív zvenku, pak zevnitř a pak teprv začne korekční deska.
Ač z elektrofakulty, jsem softwarář a na bastlení mě úplně neužije

Je fakt, že bych mohl koupit vyhřívanou rosnici Astrozap za 100 £ místo nevyhřívanou za 50 £ a vyhřívání řešit případně až podle skutečné potřeby později.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
To je hodně o místních podmínkách. na podzim není problém mít po hodině koukání nahoru okolo zenitu vymalováno...
Chce to určité zkušenosti - pokud je vlhko, koukat okolo zenitu minimálně, po koukání přejet s dalekohledem hned dolů a zamezovat rosení korekčky co nejvíce. Já osobně mám obyčejnou rosnici (originál k tomu CPC) a k tomu jsem si pořídil vyhřívací pásek na tubus, který dávám pod rosnici. Zapínám to většinou na malý výkon vždy jako prevenci, pokud není vyloženě sucho.
Chce to určité zkušenosti - pokud je vlhko, koukat okolo zenitu minimálně, po koukání přejet s dalekohledem hned dolů a zamezovat rosení korekčky co nejvíce. Já osobně mám obyčejnou rosnici (originál k tomu CPC) a k tomu jsem si pořídil vyhřívací pásek na tubus, který dávám pod rosnici. Zapínám to většinou na malý výkon vždy jako prevenci, pokud není vyloženě sucho.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Díky za informace. Vezmu vyhřívanou rosnici a pak případně dokoupím kontrolér a adaptér.
V současném počasí, i když rosy padalo hodně, tak nevyhřívaná rosnice funguje v pohodě, zvnějšku nahoře celá mokrá, uvnitř ne i po 3 hodinách (Astrozap je zvnějšku tvrdý plast, uvnitř taková plsť). Uvidíme na podzim, tam už asi budu muset koupit i kontrolér vyhřívání.