Pavuk_ napsal: nuz teda, ja som uz o 9h zarezaval v praci, ale to som na komfortne odviezol autom. Fero je ina trieda (ja sa nechytam, klobuk dolu) on to este odbajkoval z Modry od hotela (kde mu vsetci svati strazili bajk zamknuty o tyc na namesti) domov o pol stvrtej rano iba v mikine. (bohuzial jeho bajk je nerozoberatelny a kluce nemal, inak by som ho naloadoval a forwardol domov ). Je to hardkorak ;D
K tomu zatmeniu: Paajovi som pozical jeden merak a v Rumunsku cestou spat odmeral v horach "len" 21.55 mag.arcsec^2, mali velky opar. Nuz treba mat stastie aj na meteopodmienky, nielen na kvalitnu tmu.
OK pisem si
Co to je prosim za merak a co se tim meri konkretne? Jaky vliv to ma na pozorovani?
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Co to je prosim za merak a co se tim meri konkretne? Jaky vliv to ma na pozorovani?
Pristroj je velky asi ako krabicka od cigariet. Ma cidlo citlive na svetlo. Meria jas oblohy v magnitudach na stvorcovu sekundu. Samozrejme vplyv na pozorovanie nema ziaden
Na displeji sa ukaze teplota vzduchu a hodnota jasu. Cim vyssie cislo, tym je obloha tmavsia (pozri Pavukove prispevky inde na fore k tej teme). Pavuk mi niekedy vo februari ten pristrojcek pozical. Na observatoriu v Kolonici som s nim nameral hodnoty okolo 21,3...
Pristroj je velky asi ako krabicka od cigariet. Ma cidlo citlive na svetlo. Meria jas oblohy v magnitudach na stvorcovu sekundu. Samozrejme vplyv na pozorovanie nema ziaden
Na displeji sa ukaze teplota vzduchu a hodnota jasu. Cim vyssie cislo, tym je obloha tmavsia (pozri Pavukove prispevky inde na fore k tej teme). Pavuk mi niekedy vo februari ten pristrojcek pozical. Na observatoriu v Kolonici som s nim nameral hodnoty okolo 21,3...
To nekdo vyrabel? Nebo se to da nekde koupit? To snad ma vliv ne? Cim tmavsi obloha tim mozna lepsi podminky ne?
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
To nekdo vyrabel? Nebo se to da nekde koupit? To snad ma vliv ne? Cim tmavsi obloha tim mozna lepsi podminky ne?
Prinesiem ho na Skymaster a vysvetlim ti prakticky o co ide
-----
tento kanadsky vyrobok ma viacere nedostatky: nema pripojenie na PC, nedaju sa menit vstupne filtre (spektralne obory) a ani sirka zvazku (zorny uhol), z ktoreho sa prijma, vysoka cena vzhladom na jednoduchost zariadenia.
Momentalne vyvijam podobny pristroj zalozeny na rovnakom senzore (mam ich uz doma vo vacsom mnozstve), ktory nebude mat spominane nedostatky Zaujmava bude aj cena a zaroven sa s nim budu dat robit velmi zaujmave merania... o tom vsak neskor...