Lacerta MGEN 3
Lacerta MGEN 3
Lacerta ohlasila upgrade ich autoguidera este tento rok. Snad to tu este nikde neni, len teraz som to nasiel na nemeckom fore.
https://lacerta-optics.com/MGEN-3#m
https://lacerta-optics.com/MGEN-3#m
- see_sawandrew
- Věk: 35
- Kontaktovat uživatele:
Zmatená Lacerta MGen III
Hezký den všem,
Budu moc rád, pokud se mi vy zkušenější pokusíte poradit. Opakovaně se mi autoguider "ztrácí". Někdy po cca hodině, nejdéle vydržel jet v kuse cca 90 minut, včera to ale na absolutně čisté obloze bylo každých 15 minut. Postup je vždy stejný - křivka je zcela normální a najednou začne zcela ulítávat do červena a tak již zůstane. Autoguider se ztratí a dál se pokouší s montáží hýbat, takže výsledkem jsou čáry místo hvězd.
Je ale zvláštní, že stačí autoguiding pauznout a zase spustit a vše je zase 15 - 60 minut v pořádku. Je to normální? Budu moc rád za vaše názory a zkušenosti. Podotýkám, že:
- hvězdy mám správně zaostřené a autoguider jich je schopen najít desítky
- stává se to i za bezvětří na čisté obloze
- vše je zapojeno správně
- pointační dalekohled je srovnaný s hlavním, míří na stejné místo
Možné příčiny, které mě napadly, ale může to být naprostá blbost:
- nedokonalé vyvážení montáže (po ustavení ale vše vždy balancuji a vše se zdá v pořádku)
- venkovní teplota (stávalo se ale i při +5 stupních
- rosení pointačního dalekohledu (ten ale otírám)
- špatné nastavení autoguideru (nedělám darky mezi snímky, ale nevím zda by to mohlo mít takový dopad)
Vybavení: Skywatcher EQ-35, na něm nasazen Omegon 150/750 s fotoaparátem, montáž má nosnost 10kg, je zatížena cca na 8 kg, Lacerta MGen III, její kamerka kouká přes SW EVoguide 50 nasazený v hledáčkové liště.
Děkuji moc za nápady.
Ondřej
Budu moc rád, pokud se mi vy zkušenější pokusíte poradit. Opakovaně se mi autoguider "ztrácí". Někdy po cca hodině, nejdéle vydržel jet v kuse cca 90 minut, včera to ale na absolutně čisté obloze bylo každých 15 minut. Postup je vždy stejný - křivka je zcela normální a najednou začne zcela ulítávat do červena a tak již zůstane. Autoguider se ztratí a dál se pokouší s montáží hýbat, takže výsledkem jsou čáry místo hvězd.
Je ale zvláštní, že stačí autoguiding pauznout a zase spustit a vše je zase 15 - 60 minut v pořádku. Je to normální? Budu moc rád za vaše názory a zkušenosti. Podotýkám, že:
- hvězdy mám správně zaostřené a autoguider jich je schopen najít desítky
- stává se to i za bezvětří na čisté obloze
- vše je zapojeno správně
- pointační dalekohled je srovnaný s hlavním, míří na stejné místo
Možné příčiny, které mě napadly, ale může to být naprostá blbost:
- nedokonalé vyvážení montáže (po ustavení ale vše vždy balancuji a vše se zdá v pořádku)
- venkovní teplota (stávalo se ale i při +5 stupních
- rosení pointačního dalekohledu (ten ale otírám)
- špatné nastavení autoguideru (nedělám darky mezi snímky, ale nevím zda by to mohlo mít takový dopad)
Vybavení: Skywatcher EQ-35, na něm nasazen Omegon 150/750 s fotoaparátem, montáž má nosnost 10kg, je zatížena cca na 8 kg, Lacerta MGen III, její kamerka kouká přes SW EVoguide 50 nasazený v hledáčkové liště.
Děkuji moc za nápady.
Ondřej
ZWO ASI1600MM Pro / Canon EOS 5D Mark II mod.
Omegon N254/1250 OTA / Omegon N153/750 OTA
Skywatcher Evoguide 50 + ZWO ASI290MM + Lacerta MGen III
Skywatcher NEQ-6 Pro / Skywatcher EQ-35 Pro
https://astrofotky.cz/~ondrejpesak
Re: Zmatená Lacerta MGen III
Asi uplna blbost, ale nemohou jej po otreni pointacniho dalekohledu mast nejake odlesky, kondensovane kapky ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Nemôže to byť premenlivou oblačnosťou (vrátane cirrov), resp. ako píše kolega, zle utretým objektívom?
Minule som sa tu pri počítači trápil s tým, prečo autoguiding vypadáva, a ono postupne sadala hmla
Minule som sa tu pri počítači trápil s tým, prečo autoguiding vypadáva, a ono postupne sadala hmla

Mne robilo niečo podobné u Lacerty II, keď sa zhoršil seeing (pointačná hviezda sa menila ako medúza) vplyvom tepelných prúdodov (napr. komín, dedina za kopcom).
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
- see_sawandrew
- Věk: 35
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lacerta MGEN 3
Děkuji za odpovědi.
Rosením to asi nebude. : včera jsem to pečlivě hlídal a optika byla čistá, guider se stejně ztrácel.
Ještě mě napadá, nemůže být nějaká cesta, jak autoguider donutit vypnout a zapnout guiding, pokud se ztratí? On totiž jakmile se zatoulá, nechytí se zpátky a hýbe s montáží tak, že hvězdy se zcela rozjedou a objekt uteče ze zorného pole do háje.
Rosením to asi nebude. : včera jsem to pečlivě hlídal a optika byla čistá, guider se stejně ztrácel.
Ještě mě napadá, nemůže být nějaká cesta, jak autoguider donutit vypnout a zapnout guiding, pokud se ztratí? On totiž jakmile se zatoulá, nechytí se zpátky a hýbe s montáží tak, že hvězdy se zcela rozjedou a objekt uteče ze zorného pole do háje.
ZWO ASI1600MM Pro / Canon EOS 5D Mark II mod.
- re
- Věk: 59
- Kontaktovat uživatele:
Lacerta MGEN 3
Měl bych prosím jeden dotaz.
Pořídil jsem si autoguider Lacerta MGEN III. Pozapojoval jsem vše dle návodu, připojil napájení a guider zahlásil, že není zapnutá kamera (Camera is off'). Zkoušel jsem přejít několikrát pozapojování kabelů, zdá se vše v pohodě.
Nevíte někdo, kde je problém? Tedy spíš co dělám špatně?
Pořídil jsem si autoguider Lacerta MGEN III. Pozapojoval jsem vše dle návodu, připojil napájení a guider zahlásil, že není zapnutá kamera (Camera is off'). Zkoušel jsem přejít několikrát pozapojování kabelů, zdá se vše v pohodě.
Nevíte někdo, kde je problém? Tedy spíš co dělám špatně?
To je vůbec zvláštní přístroj. Po půlroce vlastnictví a normálního provozu najednou po zapojení zahlásil, že nemá žádný firmware. Po krátkém studiu, jak tam teda nějaký firmware dostat, jsem ho stáhnul od výrobce a nahrál, přičemž asi rok potom to dobře pointovalo. Pak se hvězdy najednou začaly trochu rozjíždět a hledal jsem závady všude možně, jenom ne ve firmware. Pak mě napadlo ho tam znovu nahrát, když už jsem to jednou dělal. Výrobce však zahlásil, že jsem vlastníkem přístroje více než 1 rok a že musím zaplatit pouhých 19,9 EUR, jestli chci nový firmware. Tak jsem ho zaplatil a zase to dobře pointuje.
Tak se zdá, že problém ve firmware nebude, protože za uplynulé noci jsem měl úplně ty samé potíže, jako uživatel see_sawandrew v roce 2021. Lacerta se chová vyloženě jako zmatená. Nejlepší snímek má hvězdy vždy trochu protažené do strany. Celá pole se během dvou hodin focení posunulo trochu doleva, jako kdyby se pointace vůbec nekonala a vše by viselo jen na pohonu montáže. Žádné rosení nebylo, teplota luxusní 20 stupňů, hvězd kamera viděla asi 35. Fotil jsem Helix, snímků jsem dělal 120 po 80 s s ditheringem, ISO 1600, Canon EOS 40D mod. s komakorektorem na SW 250/1200. Ovládání foťáku bylo přes Lacertu. Montáž je EQ6 PRO. Podezření mám na nespolehlivou komunikaci mezi Lacertou a EQ6. Propojovací kabel jsem nechal proměřit a ten je v pořádku. Za chodu se Lacerta jeví normálně, graf běží, informace o probíhajícím autoguidingu také, šipky se střídavě prosvětlují, jak jdou impulsy pro korekce. Ale celé to jede plíživě doleva a žádné kulaté body z toho nelezou. Což bohužel zjistím až ráno. Nenapadá někoho, na co se zaměřit?
- Přílohy
-
- IMG_1503.jpg (202.49 KiB) Zobrazeno 1743 x
-
- IMG_1495.jpg (204.68 KiB) Zobrazeno 1743 x
-
- IMG_1488.jpg (204.84 KiB) Zobrazeno 1743 x
-
- Posledni fotka.jpg (196.33 KiB) Zobrazeno 1743 x
-
- Prvni fotka.jpg (205.23 KiB) Zobrazeno 1743 x
- re
- Věk: 59
- Kontaktovat uživatele:
Jak čtu Tvůj příspěvek, tak mám úplně stejný problém s Lacertou MGEN II. Před řadou let jsem ji připojil ke stejné montáži ( EQ6 PRO) a s natěšením čekal, že hvězdičky budou sedět pěkně na místě celou pozorovací noc (dělám hlavně fotometrii), ale objevilo se ujíždění doleva, přesně jak píšeš. Před cca 2 lety jsem pořídil do hvězdárničky montáž Paramount ME a po připojení Lacerty stejný problém. Pořídil jsem si MGEN 3, ale zatím jsem ji nezkoušel, doufal jsem, že se problém odstraní, ale jak čtu, tak si moc velké naděje nedávám. Každopádně vyzkouším a dám vědět, jak jsem dopadl.
Vypadá to, že příčinu problému jsem našel, byť tedy úplně náhodou. Nastavil jsem 60 expozic po 3 minutách a asi v polovině času jsem musel přeložit montáž. Zvolil jsem tedy pauzu pro expozice a stop guiding. Načež jsem přeložil montáž, vycentroval focené pole, zvolil start guiding a spustil pokračování expozic. Zhruba za půl hodiny jsem se šel jen tak podívat, jak to jde a vidím, že Lacerta sice hlásí, že guiduje, ale prosvětlené tlačítkové šipky vůbec neproblikávaly. Na grafu byly všude samé nuly, takže bylo jasné, že to neguiduje. Jediné řešení bylo to, že jsem Lacertu odpojil od zdroje. Po připojení a volbě start guiding si znovu vyhledá hvězdy, spočítá je a nakalibruje. Pak funguje správně. Jakmile se z nějakého důvodu zvolí stop-guiding a pak start-guiding, tak žádné hvězdy nehledá a nekalibruje. Zřejmě se spoléhá na předchozí kalibraci, jenže ty hvězdy mezitím ujedou a Lacerta pak guiduje s malou chybou, kdy není šance poznat, že se děje něco špatně. Když se přeloží montáž, tak ta chyba pole je už tak velká, že to je vidět hned. Jak jsem tady o tom problému referoval 29.8., tak jsem si zpětně uvědomil, že jsem na poslední chvíli přenastavoval expozici ze 3 min na 80 s. Takže jsem zapauzoval guiding, přenastavil expozici a hned zase spustil guiding. Vše během minuty, ale to stačilo k tomu, abych do toho tímto zanesl problém.
Tak jenom pro pořádek sem dávám resumé svého problému. Záhadnou nespolehlivost pointace způsoboval propojovací kabel mezi Lacertou a Canonem. Nastavená expozice fungovala, takže nebyl důvod kabel podezřívat, ale jedné noci se začaly "divně" chovat i nastavené intervaly expozic, tak se tím usvědčil. Pod neporušeným pláštěm se dalo nahmatat přerušení žíly u konce kabelu u konektoru a po oholení se přerušení objevilo. Po spájení Lacerta funguje bezvadně, hvězdy jsou přesně bodové u 100 % expozic. Jsou to už tak 4 měsíce od opravy.