Kolik Vas stalo Vase astronomicke vybaveni?
Vcera jsem si precetl vzrusenou debatu na tema finance versus typicky astronom-amater. Nemohu rici, ze mne nechala klidnym, ale nebudu zde nyni vyjadrovat svuj nazor, abych Vas neovlivnil. Nuze hlasujte!
KaPr
Myslim ze dost lidi (vcetne me) by zaskrtlo vice kolonek. Neco jsem si koupil, neco dostal, neco vyrobil, krome toho pouzivam vybaveni hvezdarny i kamaradu. Tak kam se zaradit ??? 
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
michal.b napsal: Myslim ze dost lidi (vcetne me) by zaskrtlo vice kolonek. Neco jsem si koupil, neco dostal, neco vyrobil, krome toho pouzivam vybaveni hvezdarny i kamaradu. Tak kam se zaradit ??? 
Myslim, ze otazka zni jednoznacne: Kolik [glb]Vas[/glb] stalo Vase astronomicke vybaveni. Tedy [glb]Vas[/glb] osobne. Ty moznosti Nic. xxxxxx nahore jsou jen jaksi navic, aby byl prehled o pristupu k pristrojum, pokud clovek sam osobne nic neinvestoval.
Na druhou stranu uznavam, ze odpoved: "Vse jsem koupil: dohromady do 10 000 Kc" je zavadejici a doufam, ze ji bude mozne jeste dodatecne zmenit.
Takze upresneni ankety: Jedna se o [glb]Vase osobni investice![/glb]
Myslim, ze otazka zni jednoznacne: Kolik [glb]Vas[/glb] stalo Vase astronomicke vybaveni. Tedy [glb]Vas[/glb] osobne. Ty moznosti Nic. xxxxxx nahore jsou jen jaksi navic, aby byl prehled o pristupu k pristrojum, pokud clovek sam osobne nic neinvestoval.
Na druhou stranu uznavam, ze odpoved: "Vse jsem koupil: dohromady do 10 000 Kc" je zavadejici a doufam, ze ji bude mozne jeste dodatecne zmenit.
Takze upresneni ankety: Jedna se o [glb]Vase osobni investice![/glb]
KaPr
MilAN napsal: Nezaškrtnu nic
Protože, pokud něco chci a mám na to, tak to koupím a udělám.Statistiku si nevedu - je to můj koníčekSamozrejme, nemusis zaskrtavat nic, ucast v ankete neni povinna. Jen nevim, proc se o tom vubec zminujes - podle poctu nahledu a poctu odevzdanych hlasu nejsi sam co se podival a nic nezaskrtnul. Ostatni ale neventiluji, ze se ankety nezucastnuji.
Protože, pokud něco chci a mám na to, tak to koupím a udělám.Statistiku si nevedu - je to můj koníčekSamozrejme, nemusis zaskrtavat nic, ucast v ankete neni povinna. Jen nevim, proc se o tom vubec zminujes - podle poctu nahledu a poctu odevzdanych hlasu nejsi sam co se podival a nic nezaskrtnul. Ostatni ale neventiluji, ze se ankety nezucastnuji.
KaPr
MilAN napsal: Nezaškrtnu nic
Protože, pokud něco chci a mám na to, tak to koupím a udělám.Statistiku si nevedu - je to můj koníčekJeste dodatek k ankete. Pridal jsem dalsi moznost: Do toho nikomu nic neni. U sebe si v teto kolonce vedu jeden hlas - od MILANA.
Protože, pokud něco chci a mám na to, tak to koupím a udělám.Statistiku si nevedu - je to můj koníčekJeste dodatek k ankete. Pridal jsem dalsi moznost: Do toho nikomu nic neni. U sebe si v teto kolonce vedu jeden hlas - od MILANA.
KaPr
MilAN napsal: Na rozdíl od těch, co nechtěli odpovědět, já ano V té větě ale odpověď je. Ta není jen v možnostech ankety. Pokud to ale z ní není dostatečně jasné, mohu tu větu předělat.
.................
Tak si zase tu moji odpověď škrtni a přečti si, co jsem psal
moje odpověď na Tvoji anketu je tohle :
pokud něco chci a mám na to, tak to koupím a udělám.Statistiku si nevedu
Tak ted uz snad budes spokojen a das tam hlas. Omlouvam se, ze se ta veta nevesla cela. Je to holt kratky. Az budu nekdy zase delat anketu, dotazi se, jakou tam mam dat moznost, aby jsi mohl hlasovat ...
Nic ve zlym, ale slo mi o zjisteni stavu. Pokud si nevedes statistiky, kolik jsi do toho dal, tak proste nemuzes hlasovat. Je to jako u voleb - je tam hlasovaci listek s moznostma a mas volbu, bud hlasovat pro jednoho kandidata, nebo nehlasovat. Dodatecne navrhovat kandidaty neni vetsinou mozne - jen tady na foru.
.................
Tak si zase tu moji odpověď škrtni a přečti si, co jsem psal
moje odpověď na Tvoji anketu je tohle :
pokud něco chci a mám na to, tak to koupím a udělám.Statistiku si nevedu
Tak ted uz snad budes spokojen a das tam hlas. Omlouvam se, ze se ta veta nevesla cela. Je to holt kratky. Az budu nekdy zase delat anketu, dotazi se, jakou tam mam dat moznost, aby jsi mohl hlasovat ...
Nic ve zlym, ale slo mi o zjisteni stavu. Pokud si nevedes statistiky, kolik jsi do toho dal, tak proste nemuzes hlasovat. Je to jako u voleb - je tam hlasovaci listek s moznostma a mas volbu, bud hlasovat pro jednoho kandidata, nebo nehlasovat. Dodatecne navrhovat kandidaty neni vetsinou mozne - jen tady na foru.
KaPr
Bolo by zaujímavé dodať prevádzkové náklady, napr. pri fotografovaní cenu filmov, fotiek, pri záhradných akciách občerstvenie (tiež patrí do investícií: praktické overovanie techniky, získavanie skúseností)...
Mám počítať aj mŕtve investície, ako napr. už nevyužiteľné komponenty z rôznych objektívov, premietačiek... nepoužiteľné, zahodené kusy novoduru, špeciálne skrutky, držiaky, tyče, jokloviny... ktoré sú už v šrote... Len dúfam že mi to manželka nečíta ;)
Takže skratka: radšej to nechcem počítať ???
Mám počítať aj mŕtve investície, ako napr. už nevyužiteľné komponenty z rôznych objektívov, premietačiek... nepoužiteľné, zahodené kusy novoduru, špeciálne skrutky, držiaky, tyče, jokloviny... ktoré sú už v šrote... Len dúfam že mi to manželka nečíta ;)
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
MilAN napsal: Nebudu Ti kazit anketu. Radši to smaž celé
(Takhle to stejně ztrácí původní smysl)
Nevim co a proc bych mel mazat. Mame asi jiny druh mysleni.
(Takhle to stejně ztrácí původní smysl)
Nevim co a proc bych mel mazat. Mame asi jiny druh mysleni.
KaPr
alex napsal: Bolo by zaujímavé dodať prevádzkové náklady, napr. pri fotografovaní cenu filmov, fotiek, pri záhradných akciách občerstvenie (tiež patrí do investícií: praktické overovanie techniky, získavanie skúseností)...
Tato anketa byla myslena na zjistemi celkove vyse investici, ktere jste do sveho vybaveni vlozili. Tedy i na to, co uz nepouzivate. Pokud to nechcete ani pocitat, tak vyberte posledni moznost. Nebude mit ovsem pro muj cil velkou vypovidaci hodnotu. Ale i tak budu rad, ze se zucastnite.
Tato anketa byla myslena na zjistemi celkove vyse investici, ktere jste do sveho vybaveni vlozili. Tedy i na to, co uz nepouzivate. Pokud to nechcete ani pocitat, tak vyberte posledni moznost. Nebude mit ovsem pro muj cil velkou vypovidaci hodnotu. Ale i tak budu rad, ze se zucastnite.
KaPr
Jsem rád, že takovou anketu někdo založil. Je to krok správným směrem. Ačkoli sám o sobě vůbec nedává odpověď na otázku, zda mám pravdu, když píši, že běžné lidové hvězdárny mají víc prostředků, než běžní amatéři. To by se totiž musely zkoumat i ty hvězdárny.
V. K.
V. K.
VK napsal: Jsem rád, že takovou anketu někdo založil. Je to krok správným směrem. Ačkoli sám o sobě vůbec nedává odpověď na otázku, zda mám pravdu, když píši, že běžné lidové hvězdárny mají víc prostředků, než běžní amatéři. To by se totiž musely zkoumat i ty hvězdárny.
V. K.Ja vim, ale bude snad do urcite miry schopna odpovedet na otazku, zda prumerny astronom-amater ma k dispozici "na vystroj" nekolik set tisic Kc. Samozrejme to muze fungovat pouze za tri (a mozna vice) predpokladu: a, nasbira se statisticky velke mnozstvi hlasu, b, tyto hlasy budou reprezentovat skutecne pomerne procentualni zastoupeni astronomu-amateru a c, hlasy jsou odevzdany podle pravdy. Obavam se ovsem, ze zejmena bod b, nebude splnen, takze tato anketa bude vyrazne ovlivneny "samovyberovym - autocenzurnim" pravidlem.
V. K.Ja vim, ale bude snad do urcite miry schopna odpovedet na otazku, zda prumerny astronom-amater ma k dispozici "na vystroj" nekolik set tisic Kc. Samozrejme to muze fungovat pouze za tri (a mozna vice) predpokladu: a, nasbira se statisticky velke mnozstvi hlasu, b, tyto hlasy budou reprezentovat skutecne pomerne procentualni zastoupeni astronomu-amateru a c, hlasy jsou odevzdany podle pravdy. Obavam se ovsem, ze zejmena bod b, nebude splnen, takze tato anketa bude vyrazne ovlivneny "samovyberovym - autocenzurnim" pravidlem.
KaPr
Ano, toho se také obávám.
V. K.
V. K.
-
vah
Takové ankety nedávají žádný kloudný výsledek, protože se dají lehce ovlivnit. Pokud je to myšleno tak, aby se ukázalo jak naši amatérští astronomové "strádají v chudobě" pak ta anketa tak dopadne. Běžný uživatel internetu dokáže tuto anketu lehce zfalšovat.
Zde jsem našel starší anketu na POSEC, ohledně astronomických přístrojů, která ukazuje, že je u nás 36 RC systémů a nejlevnější systém Newton (tedy tím myslím NW do 250mm) má 21% lidí - to by byli amatéři opravdu bohatí
Ankety
Jaký optický systém dalekohledu používáte?
Refraktor (Počet hlasů: 71)
(16.36 %)
Newton (Počet hlasů: 95)
(21.89 %)
Schmidt-Cassegrain (Počet hlasů: 53)
(12.21 %)
Schmidt-Newton (Počet hlasů: 39)
(8.99 %)
Klevcov-Cassegrain (Počet hlasů: 44)
(10.14 %)
Maksutov-Cassegrain (Počet hlasů: 59)
(13.59 %)
Ritchey-Chretien (Počet hlasů: 36)
(8.29 %)
Jiný systém (Počet hlasů: 37)
(8.53 %)
Zde jsem našel starší anketu na POSEC, ohledně astronomických přístrojů, která ukazuje, že je u nás 36 RC systémů a nejlevnější systém Newton (tedy tím myslím NW do 250mm) má 21% lidí - to by byli amatéři opravdu bohatí
Ankety
Jaký optický systém dalekohledu používáte?
Refraktor (Počet hlasů: 71)
(16.36 %)
Newton (Počet hlasů: 95)
(21.89 %)
Schmidt-Cassegrain (Počet hlasů: 53)
(12.21 %)
Schmidt-Newton (Počet hlasů: 39)
(8.99 %)
Klevcov-Cassegrain (Počet hlasů: 44)
(10.14 %)
Maksutov-Cassegrain (Počet hlasů: 59)
(13.59 %)
Ritchey-Chretien (Počet hlasů: 36)
(8.29 %)
Jiný systém (Počet hlasů: 37)
(8.53 %)
vah napsal: Takové ankety nedávají žádný kloudný výsledek, protože se dají lehce ovlivnit. Pokud je to myšleno tak, aby se ukázalo jak naši amatérští astronomové "strádají v chudobě" pak ta anketa tak dopadne. Běžný uživatel internetu dokáže tuto anketu lehce zfalšovat.
Hmmm, pak bych navrhl zakazat na tomto foru ankety ...
Cilem ankety nebylo prokazat chudobu nasich astronomu-amateru, ale zjistit kolik penez vynalozili jednotlivci na sve vybaveni osobne. Proto jsem take zatim nevyjadril svuj nazor, abych neovlivnoval. Ty ovsem, minimalne se mi to tak jevi, pristupujes k teto ankete jiz s predpojatosti, protoze uz ocekavas jisty vysledek. Pokud to tak neni a pokud te zajima co nejobjektivnejsi vysledek, odpovez podle pravdy a doufej, ze ostatni to udelaji taktez. Pokud chces manipulovat, manipuluj, ale nechtej vedet, co si o takovych lidech myslim. Pokud Te anketa nezajima, nebo jiz dopredu vis vysledek, tak ji ignoruj a prosim Te, nesveruj se s tim, co z ankety vyleze - ja se necham prekvapit.
vah napsal:
Taky dobry, jen nic nerika o tom, odkud ty pristroje jsou a kdo je zaplatil.
Nicmene, jsem si samozrejme vedom toho, ze anketa neni reprezentativni (nikdy jsem netvrdil, ze je).
Hmmm, pak bych navrhl zakazat na tomto foru ankety ...
Cilem ankety nebylo prokazat chudobu nasich astronomu-amateru, ale zjistit kolik penez vynalozili jednotlivci na sve vybaveni osobne. Proto jsem take zatim nevyjadril svuj nazor, abych neovlivnoval. Ty ovsem, minimalne se mi to tak jevi, pristupujes k teto ankete jiz s predpojatosti, protoze uz ocekavas jisty vysledek. Pokud to tak neni a pokud te zajima co nejobjektivnejsi vysledek, odpovez podle pravdy a doufej, ze ostatni to udelaji taktez. Pokud chces manipulovat, manipuluj, ale nechtej vedet, co si o takovych lidech myslim. Pokud Te anketa nezajima, nebo jiz dopredu vis vysledek, tak ji ignoruj a prosim Te, nesveruj se s tim, co z ankety vyleze - ja se necham prekvapit.
vah napsal:
Nicmene, jsem si samozrejme vedom toho, ze anketa neni reprezentativni (nikdy jsem netvrdil, ze je).
KaPr
-
vah
KaPr napsal:
Hmmm, pak bych navrhl zakazat na tomto foru ankety
Ty jsi taky hned se vším hotov. Kdyby jsi zvolil při tvorbě ankety hlasování pouze přihlášených, tak by k tomu nedošlo, protože pak může uživatel hlasovat skutečně pouze jednou (tedy doufám )
KaPr napsal:
...
Nechci být předpojatý, jenom jsem vyjádřil svůj názor s úvodním slovem "Pokud...."
KaPr napsal:
Já ani nevěřím, že u nás má 8% astronomů RC dalekohled, proto říkám, že anonymní ankety nemají vypovídající hodnotu. Ale ono je to stejně jedno, protože se zase najdou lidé, kteří na základě této ankety řeknou "vidíte, měl jsem pravdu..."
Na to ale nemusíme dělat anketu a můžeme si přečíst statistiku ČSÚ, které popisuje rozložením příjmových skupin a tím ukazuje i zároveň (+/-) kolik kdo může do něčeho investovat. Nejnižší průměrné mzdy (dle tříd zaměstnání za r. 2004) jsou 120 tisíc ročně, nejvyšší jsou 420 tisíc (to je průměr v ČR). Více údajů naleznete zde :
http://www.czso.cz/csu/edicniplan.nsf/t ... 111t02.pdf
Hmmm, pak bych navrhl zakazat na tomto foru ankety
Ty jsi taky hned se vším hotov. Kdyby jsi zvolil při tvorbě ankety hlasování pouze přihlášených, tak by k tomu nedošlo, protože pak může uživatel hlasovat skutečně pouze jednou (tedy doufám )
KaPr napsal:
...
Nechci být předpojatý, jenom jsem vyjádřil svůj názor s úvodním slovem "Pokud...."
KaPr napsal:
Já ani nevěřím, že u nás má 8% astronomů RC dalekohled, proto říkám, že anonymní ankety nemají vypovídající hodnotu. Ale ono je to stejně jedno, protože se zase najdou lidé, kteří na základě této ankety řeknou "vidíte, měl jsem pravdu..."
Na to ale nemusíme dělat anketu a můžeme si přečíst statistiku ČSÚ, které popisuje rozložením příjmových skupin a tím ukazuje i zároveň (+/-) kolik kdo může do něčeho investovat. Nejnižší průměrné mzdy (dle tříd zaměstnání za r. 2004) jsou 120 tisíc ročně, nejvyšší jsou 420 tisíc (to je průměr v ČR). Více údajů naleznete zde :
http://www.czso.cz/csu/edicniplan.nsf/t ... 111t02.pdf