Toto je len tak zo zaujímavosti/zvedavosti téma:
v skratke - pokašlal som čistenie spodnej strany okuláru, nedarilo sa mi to vyčistiť kvôli tomu, že šošovka je konvexná a z hrán ten prach proste nechcel ísť von. Tak som chcel vybrať prvú šošovku, aby som z nej dal prach dole. Vysypalo sa mi to samozrejme všetko, po dlhšom skladaní a laborovaní sa mi na 5ty pokus podarilo okulár správne poskladať aj so všetkými podložkami a podobne, obraz má taký ako pred mojím zásahom, čiže je poskladaný dobre. Čo ma ale zarazilo je jeho konštrukcia, keďže okulár sa predáva ako Erfle, ale táto konštukcia sa na Erfle z obrázkov moc nepodobá. Jedná sa o Explore Scientific 70° 10mm, ktorý sa už momentálne zas predáva pod značkou Bresser.
Môj obrázok kreslený spamäti

Jediné čím si nie som istý, je orientácia šošovky č.2, je možné, že je naopak, nepamätám si už presne. A takisto som nevedel posúdiť, či je z jednej strany planárna, alebo jemnúčko konkávna (nakreslil som ju ako jemne konkávnu z jednej strany). Šošovky č.1 a č.4 sú možno totožné, ale nie som si istý, je to príliš malé na odhad drobných rozdielov voľným okom.
Takto ako je to nakreslené, je to aj poskladané čiže medzi 1 a 2 je tenučký vymedzovací krúžok (<1mm), potom široký krúžok medzi 2 a 3 a potom taký cca 2mm krúžok medzi 3 a 4. Šošovka č. 3 je doublet zacementovaný dokopy.
Poskladal som to pomocou nejakej sedliackej logiky, keďže som takýto typ konštrukcie okuláru nikde na nete nenašiel a na Erfle sa to nepodobá, takže tie diagramy mi pri skladaní vôbec nepomohli.
Takže otázka - čo je to zač? A prečo sa predáva ako Erfle?
Niežeby som sa kvôli tomu nevyspal, ale som zvedavý a vzdelávať sa treba stále