Hubblova premenna hmlovina

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Myzer

Příspěvek od Myzer »

V priebehu nasledujucich par tyzdnov a az do jari by som velmi rad pozoroval tento objekt a robil si zaznamy o zmenach jeho detailov. Minuly rok som sa k tomu akosi nedostal, ale teraz by som chcel zacat uz dalsi vikend.

Preto jedina vec, ktoru potrebujem vediet je, ci sa zmeny jasnosti, tvaru a detailov tejto hmloviny daju pozorovat amaterskym dalekohladom alebo su iba vecou serie fotografii na observatoriu. Objekt aj ked bol prvym vyfotografovanym objektom na Mount Palomare cez 5-dalekohlad, zase nebude az take tazke na oblohe najst.

Postrehli ste na nom uz nejake zmeny?
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal: V priebehu nasledujucich par tyzdnov a az do jari by som velmi rad pozoroval tento objekt a robil si zaznamy o zmenach jeho detailov. Minuly rok som sa k tomu akosi nedostal, ale teraz by som chcel zacat uz dalsi vikend.

Preto jedina vec, ktoru potrebujem vediet je, ci sa zmeny jasnosti, tvaru a detailov tejto hmloviny daju pozorovat amaterskym dalekohladom alebo su iba vecou serie fotografii na observatoriu. Objekt aj ked bol prvym vyfotografovanym objektom na Mount Palomare cez 5-dalekohlad, zase nebude az take tazke na oblohe najst.

Postrehli ste na nom uz nejake zmeny?http://www.visualdeepsky.org/netastroca ... 01700.html
http://www.visualdeepsky.org/netastroca ... 04977.html

http://www.fortunecity.com/greenfield/t ... ebulae.htm

http://www.jamesroe.com/astro/hvn.htm
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Ja som to cez vikend zo soboty na nedelu skusil alebo lepsie povedane chcel skusit. V noci som ale zistil, ze tato hmlovina mi na mojej vytlacenej mape so SkyCharts nejako chyba a systemom "asi niekde tu by mala byt" som ju nenasiel. Aj tak to ale bola nadherna noc na ktoru sa nezabuda. MHV identifikovanim konkretnych hviezd bocne sest a pol a cisto az k obzoru. Ale zima ako na Aljaske.:)

Pokial zaliezol Mesiac, vyuzil som podla sprievodcu a mapy nejaku tu hodinku na presnu identifikaciu jednotlivych utvarov. A aj ked je to moj hlavny nepriatel, normalne ma to zacalo bavit. ;D Potom prisiel cas na jasne zimne hmloviny (napr. M42, Rozeta). S O-III filtrom a Naglerom som ich videl vobec prvykrat, takze vyzerali skoro ako nove objekty. :o

Neskor som bol prekvapeny kolko novych peknych objektov som nasiel v suhvezdiach Jednorozca, Kormy a Velkeho psa. Napriklad NGC 2215, NGC 2251, NGC 2301, NGC 2353, NGC 2232, NGC 2354, NGC 2360, NGC 2362, NGC 2421, NGC 2467. Niektore z nich boli vidiet uz v triedri, napriek tomu, ze neboli zrovna na oblohe prilis vysoko. :)

Neviem, asi ma ta tema zaujala, tak som cez ohrievacie pauzy zacal pozorovat s triedrom cez okno. 8) Pri tak malom zvacseni som dokazal este hviezdy velmi dobre zaostrit (mam kvalitne skla - myslim tie v okne) a otvorene hviezdokopy M41, M44 alebo M50 vyzerali takmer presne ako vonku. Pravda, boli vidiet aj bez dalekohladu. ;D

Hubblova hmlovina sa snad podari na Vianoce, kedy bude Mesiac mimo a ak bude jasno, budu to pekne sviatky.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal: Ja som to cez vikend zo soboty na nedelu skusil alebo lepsie povedane chcel skusit. V noci som ale zistil, ze tato hmlovina mi na mojej vytlacenej mape so SkyCharts nejako chyba a systemom "asi niekde tu by mala byt" som ju nenasiel. Aj tak to ale bola nadherna noc na ktoru sa nezabuda. MHV identifikovanim konkretnych hviezd bocne sest a pol a cisto az k obzoru. Ale zima ako na Aljaske.:)
...
Hubblova hmlovina sa snad podari na Vianoce, kedy bude Mesiac mimo a ak bude jasno, budu to pekne sviatky.Tak na toto som cakal...kym niekto (teraz Myzer) napise aspon vetu o pozorovani pocas tejto vynimocnej noci (uz som zacal pochybovat, ci niekto pozoroval zo soboty na nedelu okrem mna).
Mam podobny zapis z tejto noci ale vyckaval som, lebo uz si zacinam pripadat, ze si tu blogujem sam pre seba-lebo niekdy mam z toho taky pocit

Ano tato noc bola naozaj KULTOVA a moje zazitky boli podobne. Takze moj zaznam:
Podmienky:
Seeing 1.5 z 5 (obraz ostry aj pri 228x, chvilkami sa zavlni ale viac ako 50% casu je ostry)
Transparency (priezracnost) 1
Darkness (tmavost oblohy) 1
Bortle class: 4
MHV: lepšia ako 6.5
Mesiac: pod obzorom
Oblacnost/Vietor/Teplota: úplne jasno, na horizonte bez oparu, bezvetrie, chladno -9st.C, mliecna dráha zanikala ~10st.nad obzorom, hviezdy bolo vidno až skoro po obzor. Mliecna draha bola vidno nalavo od Ori az do CMa a plynulo sa rozsirovala. Celkovo to bola ukazkova noc – excelentne podmienky.

Mesiac zapadol okolo 2h45 takze som si dal na 2h15 budik, aby som o 2h45 bol uz vonku. Dalekohlad sa chladil uz od vecera. Po zobudeni som si svietil iba cervenym svetlom, takze som vyuzil “nocnu adaptaciu” pocas spanku.

Prekvapila ma MHV, ktorá bola bezpecne lepšia ako 6.5mag. Na urcovanie MHV použivam Gnomonický atlas Brno 2000.0 http://www.imo.net/files/data/brno/ Atlas obsahuje hviezdy do 6.5 mag. Referencné hviezdy s nizkym farebným indexom sú oznacené magnitúdou. V tú noc som videl vo vybranej oblasti UMa všetky hviezdy v atlase vrátane referencných 6.4 a 6.5 mag a to bez väcšej námahy a hladania (konkrétne tieto ref. hviezdy som ešte nikdy predtým nepozoroval). Tuto proceduru som odkladal na koniec noci takze po slabších hviezdach (v inom atlase) som uz nepátral.

Prekvapilo ma tiez, ze AKONAHLE skoncila astronomicka noc, zacalo OKAMZITE viditelne svitat nad vychodnym obzorom.

Prave kulminovali jarne suhvezdia, tak hor sa na galaxie pri velkych zvacseniach. Detaily, ktore vidno pri takychto podmienkach sa velmi tazko popisuju. Su to iba opisy...jeden obrazok je ako 100 opisov. Uz davnejsie rozmyslam, ze zacnem konecne kreslit objekty. Lenze vzdy, ked je jasno je mi luto obetovat “tolko” casu na jeden ci zopar objektov. Chcem stihnut co najviac. Avsak je to naozaj tak? Uvidim viac ? Myslim, ze na to aby clovek videl svetky podrobnosti, potrebuje urcity cas. Nazval som si to tzv.paradox go-to Cital som, ze O’Meara venuje kazdemu objektu 2-3 hodiny pocas 3 noci na to aby videl vsetko co objekt ponuka! Tym, ze si pozorovanie rozdeli na viac noci, mozog je oddychnuty a venuje sa novym detailom. Myslim, ze prave zakreslovanie toho co vidim, je spojenie “prijemneho s uzitocnym”, cize tak ci tak by som nad objektom stravil urcity cas, ktory sa neda urychlit. Zaroven, ale tento cas vyuzijem zakreslovanim, ktore mi pomoze “zafixovat” uvideny detail, je to ako exponovanie fotografie. Clovek sedi a diva sa. Ked nieco zbada, zakresli. Meni zvacsenia a pohlady a nachadza stale nove detaily – akoby exponoval na papier, to co vidi. Nakoniec po hodine je na papieri tolko podrobnosti, ako na priemernej fotografii. V tom vidim caro vizualneho pozorovania. Dokonca mam pocit, ze kreslenie donuti cloveka sediet a divat sa. Na to, aby som spravil tah na papieri, musim byt presvedceny, ze detail naozaj vidim ... a na to potrebujem cas. Nabuduce idem do toho... v ustrety novym detailom

Rano vysiel Jupiter. Bol iba ~12st. nad obzorom a uz bolo vidno 2 pasy. Obraz sa sice nevlnil, ale vyzeral ako na nevyladenom televizore, skratka bol este prilis nizko.

Iné úkazy:
Meteory: Okolo 5h preletelo asi 20 meteorov behom 30 minut. Prekvapilo ma, ako sa zvysila frekvencia prave okolo 5h. Mali take naozaj dlhe stopy.
Zodiakalne svetlo: som nevidel.

Pozorovania dalekohladom:

update
Objekt: Pole okolo SAO 82672(8mag) 13h08m38.7s +29°23'00" (J2000) Rozmer:~12' Súhvezdie: Com Výška: 50st.!
Urcovanie MHV dalekohladu: pole z clanku Roger N. Clark: How Faint Can You See ? Sky & Telescope April 1994 p. 106: tiez: http://www.geocities.com/Odd_Trondal/lim_mag.htm
Hviezda 15.0mag naozaj bez problemov avsak najblizsia slabsia hviezda 15.9 uz vidno nebola, ani pri sustredeni. Pozorovanie bolo stazene viacerymi faktormi, ktore znizovali komfort a tym aj kvalitu a dosiahnutu limitnu magnitudu: - mlzenie okulara (do okulara som sa mohol pozerat iba par 10 sekund a potom sa zacal mlzit - horor), - fixovanie pohladu bez mrkania v zime okolo -9st.C mi sposobovalo slzenie oci FUJ ;), - nemohol som sediet, lebo by som nedociahol na okular :))), - do toho vsetkeho este stale posuvat dalekohladom za hviezdou (a to som mal este male zvacsenie 228x)

Objekt: Konska hlava - B33 v IC434 Typ: TN,DN Súhvezdie: Ori Výška: 23st.
Popis objektu: 62x Bez filtra: negativne, UHC: hmlovina je naozaj velmi slaba, ale zarez (B33) stale vidno a kontrastuje s jasom pozadia (hmloviny IC434), H beta: hmlovina sa zretelne tiahne ako obvykle a kusok z nej chýba (B33),

Objekt: Thors Helmet NGC2359 Typ: EN Súhvezdie: CMa Výška: 24st.
Popis objektu: Pokušal som sa nájst objekt bez mapky, iba podla polohy v atlase a namierením Red-Dot, ale nepodarilo sa mi to Nemal som celkom predstavu o velkosti a jasnosti objektu, skusim nabuduce, skusal som aj UHC, ale CMa už bol dost nízko. Celkom nechapem preco, asi je to naozaj slaba hmlovina a hladal som nieco jasne (?)

Objekt: Great Ori neb. M42,M43 Typ: EN/RN Súhvezdie: Ori Výška: 20st.
Popis objektu: 62x bez filtra: zakazdym pozeram ako obareny, je to skratka 1.trieda, objekt s velkym “O” A kolko podrobnosti je tam, naozaj narocny objekt na zakreslovanie. Uvazujem nad aku farbu mi pripominal. Chvilu sa mi zda, ze do zelena, ale napokon usudzujem, ze to neviem urcit. Aj tak je neopisatelne jasna.
62x UHC: Totalna vypalovacka, celkovo je este rozlahlejsia a jasnejsia (i ked na niektorych miestach je jej o nieco menej-reflexna cast).

Objekt: M82 Typ: G Súhvezdie: Uma Výška: 70 st.
Popis objektu: 228x velkolepe, galaxia pripominajuca tvare cigary alebo UFO, v strede rozdelena vyraznou tmavou trhlinou, na lavej strane od nej boli dva jasne chumaciky (zjasnenia) pozdlz disku, na pravo jeden, okrem toho viac jemnejsich detailov (uz budem kreslit ;)

update
Objekt: M97 Typ: PN Súhvezdie: Uma Výška: 78 st.
Popis objektu: 228x Obe oci boli vidno na striedacku, v momentoch minima seeingu, ako velke tmave kruhy. Par-krat som zbadal pocas pozorovania hviezdu presne medzi ocami. V okamziku, ked sa objavila, bola zretelne vidiet, ale potom hned zmizla. Prekvapilo ma to, ale hned som si v duchu povedal,ze tam predsa ziadna hviezda nie je. Myslel som si, ze centralna hviezda je nejaka velmi slaba mimo dosahu a preto som ju ani nepomyslal hladat. Praveze som nehladal ziadnu hviezdu, iba som sa tak kochal a sustredil na oci sovy. Nemal som predstavu o polohe a jasnosti centralnej hviezdy. Neskor som si zistil, ze lezi presne tam, kde som ju videl. Udaje o jasnosti sa celmi rozchadzaju. Nasiel som od udaje 14mag do 16mag.

Objekt: M64 Typ: G Súhvezdie: Com Výška: >46 st.
Popis objektu: 228x zaujmavy detail tmavej trhliny v tvare polobluku kusok od jadra, vidno to prekvapivo ostro

Objekt: M51 Typ: G Súhvezdie: CVn Výška: 56 st.
Popis objektu: 228x takto dobre som ju este nikdy predtym nevidel, spiralne ramena boli uplne zretelne (bocnym videnim ;), na niektorych miestach ramien boli vidno zjasnenia, avsak most spajajuci satel.galaxiu som nevidel

Objekt: M101 Typ: G Súhvezdie: CVn Výška: 53 st.
Popis objektu: 113x/228x spiralne ramena viditelne, taktiez urcite zjasnenia (jedno velmi vyrazne v lavej casti – asi HII oblast)

Objekt: NGC4559 Typ: G Súhvezdie: Com Výška: 55 st.
Popis objektu: 228x naozaj dlha (skoro cez cele z.p.) a uzka, jadro vacsie, v strede sa tahala tenka tmava linia, naozaj velmi pekne

Objekt: Trio v Levovi M65+66+NGC3628 Typ: G Súhvezdie: Leo Výška: 52 st.
Popis objektu: 113x/228x kazda z nich ma svoj charakteristicky osobity tvar, velmi pekne

Objekt: Antennae NGC 4038/4039 Typ: G Súhvezdie: Crv Výška: 21 st.
Popis objektu: 113x rel. velky oblacik v tvare U, cakal som, ze budu malo vyrazne, ale prave naopak, bola fakt kosa a sumrak v patach, na ramena som sa nesustredil-nabuduce

Okrem toho spusta OH, ktore ani neviem identifikovat.

to Myzer: aj ja sa tesim na sviatky okolo novu, ak znovu pride taketo pocko, urcite budem pozorovat o-sto-sest ;)
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

FunTomas napsal:
A to je zle? To čakáš, že ti budú všetci odpisovať na tvoje príspevky? Nie si jediný, kto keď napíše, tak odpoveď nemusí prísť...
Vidim, ze si nepochopil, ako som to myslel. Samozrejme, ze necakam, ze mi budu ludia odpisovat na prispevky. NEJDE o odpisovanie na niecie prispevky, ale o prispievanie vlastnymi. Mojim cielom nie je "machrovat sa", ale robit osvetu a motivovat vsetky kategorie svojim prikladom (nech si kazdy z toho zoberie co chce).

Myslel som to tak, ze by som bol rad, keby bolo viac rovnocennych prispevkov z oblasti pozorovania (ako napr. Myzerove). Na zahr. forach je to uplne bezne. Moja motivacia, preco "stracam cas" a pisem to sem je preto, ze mozno sa to niekomu bude v buducnosti hodit, ked bude potrebovat porovnat to, co videl s inymi pozorovaniami. Podelit sa zo zazitkom. Co je na tom zle ? To, ze malo ludi vizualne pozoruje (alebo nie, ale o tom nepisu), tak za to ja nemozem.

Proti fotografovaniu nic nemam, ale mam pocit, ze vizualne pozorovanie je akousi popoluskou, ktora nie je "in". Prave "obycajne" pozeranie sa (a kreslenie) je to najjednoduchsie a najlacnejsie ako sa da pozorovat. Mam pocit, ze v tejto pretechnizovanej a digitalnej dobe ludia uz na to zabudaju. Viac pozeraju do monitorov ako na oblohu. Ja osobne vnimam coraz viac pozorovanie (hoci aj s triedrom ci volnymi ocami) ako velmi silny zazitok a cudujem sa kolko veci a detailov sa vidiet "obycajnymi" ocami.

FunTomas napsal:
Možno konečne začneš chápať, prečo sa snažím fotografovať a nie len pozorovať...
Ale ja to chapem. Ved ja som tiez kedysi fotil, aj cez CCD (nie vela ale predsa). Ja to neodsudzujem, ale paci sa mi citat Johna Dobsona, ktory v jednom filme povedal (videl som to v astronomickom kruzku ako maly chalan): Ked chcete fotografie, chodte na hvezdaren. Tam da daju kupit za par dolarov...

FunTomas napsal:
Ako keby si opísal vznik kvalitnej fotografie aké robí napríklad Robert Gendler. Tiež to nie je otázka párminutovej expozície ale kombinácia dlhých expozícií, rôznych ohniskových vzdialeností (rôzne zväčšenia) a podobne.
Je to len s tým rozdielom, že pokiaľ použiješ techniku na odfotografovanie objektu, môžeš zatiaľ pozorovať. Po skončení budeš plný dojmov z kvalitného pozorovania a budeš mať aj niečo čo môžeš ukázať iným. Ak to bude poriadne urobená fotka, bude na nej viac detailov ako uvidíš vizuálne.Rozumiem a suhlasim. Su to dve paralelne odvetvia. ALE pre mna osobne ma vacsie caro autenticky zazitok z vizualneho prezitku, uvedomovanie si videneho objektu.
Priklad: Je to ako by som nevedel, co je to zmrzlina a ako chuti. Niekto by mi ju ukazal na obrazku a opisal ako chuti. Potom by som ju a uvidel na zivo a ochutnal jej chut.
Tak asi taky je to rozdiel. Rozdiel medzi autentickou realitou a reprodukciou. To, ze by na tej fotke bolo vidiet x-krat viac detailov v uzasnych farbach a jeho popis by bol najskvelejsi, NENAHRADILO by mi to samotne ochutnanie zmrzliny. Tak to vidim a citim ja.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

FunTomas napsal:
A to je zle? To čakáš, že ti budú všetci odpisovať na tvoje príspevky? Nie si jediný, kto keď napíše, tak odpoveď nemusí prísť...
Ja som tiez jeden z nich, tak zareagujem.

Pavuk_ napsal: Myslel som to tak, ze by som bol rad, keby bolo viac rovnocennych prispevkov z oblasti pozorovania (ako napr. Myzerove). Na zahr. forach je to uplne bezne. Moja motivacia, preco "stracam cas" a pisem to sem je preto, ze mozno sa to niekomu bude v buducnosti hodit, ked bude potrebovat porovnat to, co videl s inymi pozorovaniami. Podelit sa zo zazitkom. Co je na tom zle?
Moj predosly prispevok by som nepovazoval za rovnocenny, pretoze som chcel iba naznacit, ze cez vikend som sa zrovna nezohrieval v teple pred TV. Tiez som si spravil niekolko pozorovacich zaznamov o novych objektoch v dalekohlade a takisto o casti oblohy v triedri, ktoru zrovna poznam trochu menej ako tie ostatne. Ale uz davnejsie som pochopil, ze nema vyznam to sem prepisovat a je to asi strata casu, pretoze na to proste nie je ziadna reakcia a stalo sa malo takych situacii, aby sme o nejakom pozorovani alebo o objekte rozumne podiskutovali.

Pavuk_ napsal: To, ze malo ludi vizualne pozoruje (alebo nie, ale o tom nepisu), tak za to ja nemozem. Proti fotografovaniu nic nemam, ale mam pocit, ze vizualne pozorovanie je akousi popoluskou, ktora nie je "in". Prave "obycajne" pozeranie sa (a kreslenie) je to najjednoduchsie a najlacnejsie ako sa da pozorovat. Mam pocit, ze v tejto pretechnizovanej a digitalnej dobe ludia uz na to zabudaju. Viac pozeraju do monitorov ako na oblohu. Ja osobne vnimam coraz viac pozorovanie (hoci aj s triedrom ci volnymi ocami) ako velmi silny zazitok a cudujem sa kolko veci a detailov sa vidiet "obycajnymi" ocami.
Ano, presne tak vyzera astronomia v nasich koncinach. 3/4 ludi dnes zije v mestach a 1/4 na vidieku alebo tam na vikend chodi. Svetelne znecistenie je nezastavitelne, na mnohych miestach sa prakticky uz neda pozorovat a obloha je pre vacsinu ludi pohladom neatraktivna (aj pre mna). A snaha a motivacia vybehnut niekde mimo o druhej rano po zapade Mesiaca asi neexistuje. Ja mam celkom slusne pozorovacie podmienky prakticky pod nosom a zrejme hlavne preto sa snazim viac pozorovat, ked som prave na chalupe a pisat na internet, ked som v meste, ako v tomto pripade. Ale prakticky nikdy nepozorujem deep-sky objekty, ked je MHV horsia ako sest. Niektori maju urcite podobne podmienky tiez, ale proste nemaju zaujem nieco zverejnovat a podelit sa o to.

Sudiac z internetu, tak naprostu vacsinu ludi zaujimaju informacie o kozmonautike, kam pristala nejaka sonda, cierne diery, ako postavime zakladnu na Marse a podobne. Potom nasleduje astrotechnika, brusenie zrkadla a podobne cinnosti, na ktore nikto nepotrebuje dobru oblohu a astrofotografia, kde sa dobra obloha da specialnou technikou nejako "dohnat".

Zaver: ak sa niekto zaujima uzsie o deep-sky objekty, nemoze prilis cakat, ze na tomto fore sa dozvie nieco nove. Naopak slusnu uroven ma Cloudynights deep-sky forum, kde sa cez den objavi mnozstvo prispevkov a casto s rozumnou diskusiou a novymi napadmi, pretoze tam prispievaju pozorovatelia z celeho sveta, ktory su prave na tento okruh zamerany a je to ich priorita cislo jedna. Dalsou moznostou nieco nove sa dozvediet su mailove konferencie, kde su registrovani Brian Skiff, Bill Ferris, David Knisely, Lew Gramer a dalsi, medzi ktorymi sa hlavna vymena skusenosti vyvija.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

FunTomas napsal: Pre mňa je vizuálne pozorovanie tiež silným zážitkom. Narážal som len na to ako ste s Myzerom pri jednom pozorovaní vraveli, čo všetko sa dá vidieť očami a že je to podstatne detailnejšie ako na fotke. S tým som nemohol súhlasiť. Nemožno totiž porovnávať pozorovanie Vás skúsených pozorovateľov s výbornou technikou a znalosťami, s priemernými fotografiami. To ale nič nemení na fakte, že sám považujem vizuálne pozorovanie za veľký zážitok.
Nepamatam si, ze by som konkretne ja nieco podobne niekedy tvrdil. Ano moj nazor je, ze ocami je toho vidiet podstatne ovela viac, ako si tu mozno vacsina ludi mysli, ale v detailoch to na dobru fotografiu naozaj nema. Ja sam sa nepovazujem za skuseneho pozorovatela, pretoze mi mnozstvo veci na oblohe unika a takisto zrovna este nemam perfektnu techniku aku by som si mozno predstavoval.

FunTomas napsal: Radi si to prečítame, je to fakt pekné a super, ale keď ostatní nenapozorovali, tak asi nemajú čo napísať.
Este mi prosim vysvetli, z akeho dovodu ma potom skoro kazdy vo svojom profile nejaky dalekohlad? Na okrasu alebo aby doma zavadzal?
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal:

Ja som tiez jeden z nich, tak zareagujem.

Moj predosly prispevok by som nepovazoval za rovnocenny, pretoze som chcel iba naznacit, ze cez vikend som sa zrovna nezohrieval v teple pred TV. Tiez som si spravil niekolko pozorovacich zaznamov o novych objektoch v dalekohlade a takisto o casti oblohy v triedri, ktoru zrovna poznam trochu menej ako tie ostatne. Ale uz davnejsie som pochopil, ze nema vyznam to sem prepisovat a je to asi strata casu, pretoze na to proste nie je ziadna reakcia a stalo sa malo takych situacii, aby sme o nejakom pozorovani alebo o objekte rozumne podiskutovali.

Ano, presne tak vyzera astronomia v nasich koncinach. 3/4 ludi dnes zije v mestach a 1/4 na vidieku alebo tam na vikend chodi. Svetelne znecistenie je nezastavitelne, na mnohych miestach sa prakticky uz neda pozorovat a obloha je pre vacsinu ludi pohladom neatraktivna (aj pre mna). A snaha a motivacia vybehnut niekde mimo o druhej rano po zapade Mesiaca asi neexistuje. Ja mam celkom slusne pozorovacie podmienky prakticky pod nosom a zrejme hlavne preto sa snazim viac pozorovat, ked som prave na chalupe a pisat na internet, ked som v meste, ako v tomto pripade. Ale prakticky nikdy nepozorujem deep-sky objekty, ked je MHV horsia ako sest. Niektori maju urcite podobne podmienky tiez, ale proste nemaju zaujem nieco zverejnovat a podelit sa o to.

Sudiac z internetu, tak naprostu vacsinu ludi zaujimaju informacie o kozmonautike, kam pristala nejaka sonda, cierne diery, ako postavime zakladnu na Marse a podobne. Potom nasleduje astrotechnika, brusenie zrkadla a podobne cinnosti, na ktore nikto nepotrebuje dobru oblohu a astrofotografia, kde sa dobra obloha da specialnou technikou nejako "dohnat".

Zaver: ak sa niekto zaujima uzsie o deep-sky objekty, nemoze prilis cakat, ze na tomto fore sa dozvie nieco nove. Naopak slusnu uroven ma Cloudynights deep-sky forum, kde sa cez den objavi mnozstvo prispevkov a casto s rozumnou diskusiou a novymi napadmi, pretoze tam prispievaju pozorovatelia z celeho sveta, ktory su prave na tento okruh zamerany a je to ich priorita cislo jedna. Dalsou moznostou nieco nove sa dozvediet su mailove konferencie, kde su registrovani Brian Skiff, Bill Ferris, David Knisely, Lew Gramer a dalsi, medzi ktorymi sa hlavna vymena skusenosti vyvija.Plne suhlasim s Myzerom, udrel klinec po hlavicke (ako sa hovori).
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ja jsem vdecny za kazdy pozorovaci prispevek a vzdy si je s chuti prectu (a verim ze nesjem sam). Jsem moc rad, ze jsou tu lide, kteri vyznavaji vizualni pozorovani deep-sky a jsou ochotni podelit se timto zpusobem o sve zazitky a zkusenosti s ostatnimi a moc si toho cenim.
Ja mam bohuzel tu smulu, ze pres tyden jsem ve skole v Praze a na vikend jezdim domu do Plzne, cili z hledika pozorovatele deep-sky naprosto tragicka kombinace :'( Uz aby bylo nejake volno a ja mohl vyrazit za tmavou oblohou :D
vasek

Příspěvek od vasek »

No, já bych to tragicky neviděl. ;)
Myslím, že u nás pozoruje ještě dost lidí. Souhlasím ale s tím, že většina se o pozorování zmíní málokdy.
Mezi takové patřím i já. Důvodem je, že si nedělám tak podrobné zápisky jako třeba Pavuk a Myzer. Spíš se jen tak brouzdám po objektech. A třeba, že jsem viděl M42, mi připadá jako nezajímavá informace abych ji napsal. A spatření zajímavých detailů nastává jen zřídka, to se pak rád podělím o zážitek, tak jako třeba teď Pavuk, i když já zdaleka ne tak podrobně.
Jenže! Na chuťovky u objektů, tak jak je tu popisujete se často zasoustředím, až právě poté co si o nich tady přečtu. Zato vám oběma patří velký dík! Takže nemůžu reagovat řádově ve dnech, ale spíš týdnech/měsících(jasno+nov[+-]).

Třeba na Hubblovu mlhovinu jsem zvědavý, ale zatím jsem neměl příležitost se na ni mrknout. Jestli ji o svátcích uvidím určitě se o tom rád podělím...

offtopic2(to Pavuk, Myzer): Na HadraParty jsem zmínil Barnardovu galaxii, nevím jestli jsme se bavili o tomtéž objektu. Protože jsem zjistil, že není obtížná na spatření a může být hodně zajímavá zvláště ve větším průměru. Nejlepší popis jsme našel na angelfire.link
Ale na ni si budeme muset chvíli počkat...
Myzer

Příspěvek od Myzer »

vasek napsal: Na HadraParty jsem zmínil Barnardovu galaxii, nevím jestli jsme se bavili o tomtéž objektu. Protože jsem zjistil, že není obtížná na spatření a může být hodně zajímavá zvláště ve větším průměru. Nejlepší popis jsme našel na angelfire.link
Ale na ni si budeme muset chvíli počkat...
Barnardova galaxia ma celkovu jasnost 8,8m, ale je to velmi slaby objekt s nizkou plosnou jasnostou. Vo velkych dalekohladoch bude mat podobu zjasnenia v zornom poli s trochu bohatsim zhlukom slabych hviezd. Ako to uz ale byva, pod tmavou oblohou je pozorovatelny v triedri 10x50. U nas kulminuje tak 20 stupnov nad obzorom, tak daj vediet ked sa ti to podari. ;)
m.s.

Příspěvek od m.s. »

Ak to Pavuka potesi, uplne suhlasim co sa tyka vizualneho pozorovania.
Dostali ste sa dost daleko od Hubblovej prem. hmloviny. Tuto zimu som sa na nu este nepozrel, ale skontrolujem ci sa nezmenila ;D
Pochybujem ze to bude mat uspech, ked si spomeniem ako sa meni hmlovina pri Merope (a ani sa nevola "premenna")
Myslim to ci sa da rozlisit zmena pozorovacich podmienok od zmeny hmloviny - vizualne
brat

Příspěvek od brat »

Ahoj,

moc děkuju za inspiraci k pozorování zajímavého objektu. Nepročetl jsem si to tu ještě všechno úplně dokonale, k tomu se ještě chystám a tak si nejsem jistý, jestli jste to tu už psali, ale Hubblova proměnná mlhovina je spojena s pekuliární (= podivnou) proměnnou hvězdou R Monocerotis a pokud se chcete dozvědět co bylo o tomto objektu již napsáno, tak mrkněte na

http://adsabs.harvard.edu/abstract_service.html
A do kolonky Object name zadejte R Mon

Zkusím tu R Mon teď každou noc vyfotit a změřit s CCD.

Čau Luboš
Bc. Luboš Brát
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Tento vikend bolo opat skvele pocasie (aj ked niektori prorokovali inak ). K pozorovaniu som sa dostal az v sobotu (koli nedostatku volneho casu), ale stalo to za to. Podarilo sa mi odpozorovat viacere objekty, ktore som nikdy nevidel alebo nevidel tak dobre. (Konska hlava s UHC a tiez bez filtra, Thors Helmet a dalsie).
Pisem obsiahly report, ktory dam v priebehu tyzdna na web. Noc som pracovne nazval: "Noc UHC".

Medzi objektami bola aj Hubblova prem. hmlovina.
Mapku som nemal vytlacenu. Ked ma napadlo si ju pozriet, pozriel som si jej polohu v SkyAtlas2000 a bola tam.
Prekvapilo ma aka je jasna. Necakajte M42ku, ale malu sivu kometku skosenu na jednu stranu. Velmi sympaticky objekt.

Lahko ju najdete tymto postupom (tak som ju nasiel): Namierte dalekohlad na Vianocny stromcek (hviezdokopa pri hmlovine Conus-tu som nevidel a hviezde 15 Mon (tiez S Mon), ktora je sucastou podstavy stromceka). Pohybujte dalekohladom juznym smerom pozdlz stromceka a vo vzdialenosti 1 dlzky stromceka smerom od vrcholu (juzne, v okulari newtona smerom hore) najdete dalsiu jasnu hviezdu. Od nej priblizne rovnaku dlzku na zapad a mierne na juh(newton: dolava a mierne hore) najdete Hubblovu hmlovinu. Ak to prezeniete pridete az k otvorene hviezdokope NGC2251. Priblizne v polovici vzdialenosti medzi NGC2251 a "tou orientacnou" hviezdou sa nachadza hmlovina.
Filtre na nu prilis nereagovali (skusal som UHC,OIII) t.j. najlepsie bola viditelna bez filtra. Slaby detail bolo vidiet pri zvacseni 228x bocnym videnim. Po pozorovani som zakreslil nakreslil objekt spamati.
Naozaj pekny jasny objekt (pre 350tku) t.j. ziadna ducharina (ako napriklad moj oblubeny Jones-Emberson 1 v Rysovi). Plosnu jasnost by som "zbrucha" odhadol ako M97.

poznamka k smerom: objekt prave kulminoval
Myzer

Příspěvek od Myzer »

m.s. napsal: Ak to Pavuka potesi, uplne suhlasim co sa tyka vizualneho pozorovania.
Dostali ste sa dost daleko od Hubblovej prem. hmloviny. Tuto zimu som sa na nu este nepozrel, ale skontrolujem ci sa nezmenila  ;D
Pochybujem ze to bude mat uspech, ked si spomeniem ako sa meni hmlovina pri Merope (a ani sa nevola "premenna")
Myslim to ci sa da rozlisit zmena pozorovacich podmienok od zmeny hmloviny - vizualne
Tu sa ale nikto nebavi o vplyve zmeny pozorovacich podmienok na vizualne viditelne zmeny hmloviny (teda aspon dufam :'().

Hubblova premenna hmlovina sa totiz nachadza okolo nepravidelne premennej hviezdy R Monocerotis. Zmeny jej jasnosti, tvaru a detailov su zapricinene tienom, ktory sem vrhaju huste mraky osvetlene prave tou blizkou hviezdou. Prave preto sa v nej celkom nepredvidane menia niektore crty. Vo velkych dalekohladoch je dokonca mozne naznakovo zazriet bielu farbu - svetlo odrazene od R Mon, ktore nebolo pohltene plynom. Hmlovina je sucastou obrovskeho komplexu NGC 2264 v miestnom ramene Oriona.

Ako sa meni hmlovina pri Merope? ???
Odpovědět