Zamyšlení

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Zamyšlení

Příspěvek od Psion »

Již delší dobu pročítám zahraniční fora a nikde jsem nenašel takvou "nevraživost" jako na tomto. Možná se mi to zdá, ale já to tak vnímám.

Když zde někdo uveřejní pěkný snímek, nebo vymyslí něco zajímavého, není prakticky žádná odezva nebo reakce (pochvala, kritika atd.). Dokonce se občas objeví i závist ve formě samochvály apod. Řada lidí na tomto foru je velmi vstřícná a snaží se poradit jak to jen lze, ale těch je skutečně velká menšina. Já vím, že se snažím občas lidi vychovávat, ale spíš tenhle příspěvek berte jako zamyšlení nad sebou samými.
johnik

Zamyšlení

Příspěvek od johnik »

Myslím že to není tak horké jak píšeš, rozhodně však v porovnání se zahr. diskusemi je ta naše opravdu dost jiná.Nicméně souhlasím s tím že někteří přispěvovatelé by se mohli v některých příspěvcích více mírnit.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Zamyšlení

Příspěvek od MaG »

Psion má pravdu, jsme občas hrozný.. aky furt čtu něco v AJ a tam se zas na můj vkus chválí až dost, když se někomu něco povede. To tady bychom to hned považovali za zbytečné příspěvky Měli bychom se trošku poučit. Pepovi patří dík, že nám toto zamyšlení adresoval.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
voko

Zamyšlení

Příspěvek od voko »

Souhlasím s Psionem, někdy se tu vyřizují i spíše osobní věci. Já jsem se, když si tak zpětně vzpomínám, nechal také jednou trochu unést v reakcích na dle mě primitivní příspěvky jednoho začátečníka, ale tehdy mě k tomu vyprovokoval Myzerův příspěvek na fóru Persoholic: http://astroforum.persoholic.org/viewtopic.php?t=40
, kde Myzer napsal:

Vyuzijem trochu nazov temy, rad by som vedel vase nazory na nasledujucu vec.

Nie som paranoik, ale v poslednom case mam pocit, ze niekto, pripadne mala skupinka ludi zneuziva astroforum a robi si z uzivatelov zabavu. Ako?

Presne odkedy bola zablokovana ta burliva diskusia o buducnosti fora, zacali sa az do dnes registrovat uzivatelia typu nick-Zacatecnik v priemere 1-2 za den. Takisto skoro kazdy den pribudaju 1-2 primitivne temy typu pomozte mi orientovat sa podla hviezd, ako mam ovladat Lidl teleskop, co je to okular, aky je rozdiel medzi 70 mm a 90 mm. Som na fore uz skoro 2 roky a co si pamatam tak takato tema alebo otazka sa doteraz objavovala nanajvys maximalne raz za mesiac.

Myslim si, ze niekto /prip. mala skupinka/ sa registruje pod viacerymi nickmi a s kazdym kladie 1-2 primitivne otazky, aby zaplnila forum nezmyslami. Tym sa rusi /a skoro sa uz aj vytratila/ komunikacia medzi diskusiou "profi clenov", ktora bola v minulosti ovela castejsia a velmi zaujimava. Ciel tejto cinnosti mi nie je jasny, bud sa jedna o zabavu alebo je to snaha o upozornenie ostatnych, aby sa na fore spravili zmeny. Navyse, ked som bol na fore, vzdy som videl takehoto uzivatela online maximalne jedneho, nie sucasne viacerych.

Ale ktovie ako to je, mozno je to naozaj iba prirodzeny vyvoj.

Když si ale pročítám některá zahraniční fóra, jaké tam padají kolikrát (a pořád dokola) primitivní dotazy a jak je tam mnozí pořád trpělivě znovu a znovu objasňují, tak klobouk dolů. Nechci mluvit za ostatní, ale já sám se musím učit ještě hodně trpělivosti.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Zamyšlení

Příspěvek od MMys »

To co zmiňuješ je pravděpodobně přirozený vývoj. Tím jak se fórum stává navštěvovanější a známější, a zároveň klesají ceny menších dalekohledů, které se tak stávají dostupné takřka komukoli, vzniká situace, že se zde ptá řada laiků, která s astronomií začíná prakticky bez jakýchkoli znalostí.

Však zkus vznést na vyhledávači klíčová slova k nějakému primitivnímu problému. Link na fórum bude obvykle v první desítece, a nebo tam bude některá z hojně navštěvovaných stránek amatérských astronomů, odkud opět link na fórum vede.

Prostě takový začátečník tam dříve nebo později stejně skončí, a protože je obvykle líný číst a studovat sám (což je mimochodem všeobecná vlastnost většiny dnešní mladší generace, jak jsem se mohl mnohokrát přesvědčit) tak se prostě hned zeptá.

S tím asi nic nenaděláme, kromě důkladného zpopularizování vyhledávací funkce a výrazného hlášení, že má nejdřív hledat, a pak se ptát...

--------------------

Mimochodem, možná by nebylo od věci v záhlaví příspěvku třeba do místa mezi jméno autora a datum přidat IP adresu případně doménu (pokud je s ní svázaná), odkud byl dotaz zaslán. Na mnohých fórech to lze vidět...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
SKYMASTER

Zamyšlení

Příspěvek od SKYMASTER »

MMys napsal: To co zmiňuješ je pravděpodobně přirozený vývoj. Tím jak se fórum stává navštěvovanější a známější, a zároveň klesají ceny menších dalekohledů, které se tak stávají dostupné takřka komukoli, vzniká situace, že se zde ptá řada laiků, která s astronomií začíná prakticky bez jakýchkoli znalostí.

Však zkus vznést  na vyhledávači klíčová slova k nějakému primitivnímu problému. Link na fórum bude obvykle v první desítece, a nebo tam bude některá z hojně navštěvovaných stránek amatérských astronomů, odkud opět link na fórum vede.

Prostě takový začátečník tam dříve nebo později stejně skončí, a protože je obvykle líný číst a studovat sám (což je mimochodem všeobecná vlastnost většiny dnešní mladší generace, jak jsem se mohl mnohokrát přesvědčit) tak se prostě hned zeptá.

S tím asi nic nenaděláme, kromě důkladného zpopularizování vyhledávací funkce a výrazného hlášení, že má nejdřív hledat, a pak se ptát...

--------------------

Mimochodem, možná by nebylo od věci v záhlaví příspěvku třeba do místa mezi jméno autora a datum přidat IP adresu případně doménu (pokud je s ní svázaná), odkud byl dotaz zaslán. Na mnohých fórech to lze vidět...
Ano to je pravda. Je to dan za verejnost. Dobro i zlo Zverejneni IP alias prelozeneho DNS nazvu (mozna jeste lepsi) pomaha hodne. Bohuzel SHODAM nereaguje ani na slusny email s dotazem, zda se zjistit IP takovych to prispevku. Ja osobne si myslim, ze SHODAM, prestoze si ho vazim ze to tu rozjel, uz to nechava svemu osudu. Skoda.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Pavuk_

Zamyšlení

Příspěvek od Pavuk_ »

voko napsal: ...

Když si ale pročítám některá zahraniční fóra, jaké tam padají kolikrát (a pořád dokola) primitivní dotazy a jak je tam mnozí pořád trpělivě znovu a znovu objasňují, tak klobouk dolů. Nechci mluvit za ostatní, ale já sám se musím učit ještě hodně trpělivosti.
Napr. na fore Cloudy night's je prave koli tomuto zriadena zaciatocnicka sekcia, kde sa odpoveda na taketo "primitivne" dotazy BTW ziaden dotaz nie je primitivny, ked sa tyka temy. Problem je, ked odborna tema ako napr ATM obsahuje dotaz typu "Co je to okular". Prave na to by mala byt zriadena tema Zaciatocnici.
konkretne:
Pod Vseobecnou temou je:
Beginners Forum
A place for people new to the hobby to ask their questions and receive some helpful answers. We're here to help you.

Navrhujem zriadit pod Vseobecnou sekciou podtemu Zaciatocnici alebo Zaciatocnicke forum alebo tak nejak
Lukas.m

Zamyšlení

Příspěvek od Lukas.m »

Myslim si to co Pavuk. To by bola vazne dobra vec nejaka ta sekcia pre zaciatocnikov
alex.sky

Zamyšlení

Příspěvek od alex.sky »

Pavuk_ napsal:
Navrhujem zriadit pod Vseobecnou sekciou podtemu Zaciatocnici alebo Zaciatocnicke forum alebo tak nejak
Ťažko definovať čo je začiatočnícke. ???
Rozhodne sa v mnohých oblastiach považujem za začiatočníka (digitálna technika, guidery...), ale pokiaľ by som sa chcel niečo nové naučiť a chcel by som sa obrátiť na odborníkov, tak teda neviem kam by som umiestnil svoju otázku, komu by som adresoval svoje zaručene "primitívne otázky" (aspoň pre odborníkov by určite boli primitívne).

Viem sa vžiť do problémov začiatočníkov - určite sú radi, že existuje kolektív, od ktorého sa môže učiť veľmi veľa. Určite ich to baví!
Táto forma komunikácie je niečo úplne nové, odlišné od všetkých doterajších foriem a samozrejme prináša so sebou aj nové problémy, s ktorými ťažko bojovať.

Amatéri, ktorí dosiahli profesionálnu úroveň
1/ určite chcú prezentovať svoje výsledky (nehovorím že sa chváliť ) - to je dobré pre ostatných, nastaviť nám úroveň; je to výzva, ktorá je potrebná pre fórum
žiaľ reakcie sú na tomto fóre niekedy nemiestne. Ja by som napr. veľmi rád uviedol svoje začiatočnícke fotky, ale práve že sa obávam toho že namiesto konštruktívnych rád dostanem príspevky od - prepáčte za výraz, ale napriek tomu, že som prispel veľmi málo, som stihol rýchlo zistiť - od "frajerov a machrov", ktorí majú aj prístroje aj zvládnutú techniku super, ale nevedia komunikovať s ľuďmi
2/ alebo chcú fakt pomôcť ostatným tým že poskytnú nám svoje skúsenosti - v tomto je Martin vzorový, a som mu vďačný za to. Nech ho to baví ešte dlho!
3/ zostáva skupina profíkov, ktorá fakt chce komunikovať odborne na nejakú tému.
Myslím si však, že oni si pozakladajú svoje témy a do toho zaručene začiatočníci nepôjdu
4/ ... a kombinácie týchto typov.

Takže si myslím, že fórum je väčšinou pre tých, ktorí sa chcú učiť (viď počet neprispievajúcich členov), a česť tým, ktorí svojimi odbornými príspevkami im pomáhajú => nechajte prosím Vás túto štruktúru.
Ďakujem
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
KoMar
Věk: 54

Zamyšlení

Příspěvek od KoMar »

Navrhuji zřízení sekce typu FAQ u každého tématu, do které by měli možnost zápisu jen moderátoři. Ti by do této sekce mohli občas zkopírovat nejzajímavější a nejčastější dotazy společně s nejlepšími odpověďmi na ně. Snad by to začátečníkům také pomohlo a bylo by to jednodušší než někdy nepřehledné vyhledávání.
Pavuk_

Zamyšlení

Příspěvek od Pavuk_ »

Nechcem sa opakovat, ale ... prebrowsujte si prosim nejake zahr. forum, na ktorom je n-krat viac ludi a ktore ma n-krat vyssi tok prispevkov, ako to riesia a zvladaju tam: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... s.php?Cat=

nebudeme sa predsa ucit na vlastnych chybach a experimentovat, resp. vymyslat vymyslene, ked "tam" tuto fazu maju uz zasebou
alex.sky

Zamyšlení

Příspěvek od alex.sky »

Pavuk_ napsal: ... prebrowsujte si prosim nejake zahr. forum, na ktorom je n-krat viac ludi a ktore ma n-krat vyssi tok prispevkov, ako to riesia a zvladaju tam: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... s.php?Cat=

Páči sa mi to, hlavne počet moderátorov a tá formulka "We're here to help you":
Beginners Forum (5 viewing)
A place for people new to the hobby to ask their questions and receive some helpful answers. We're here to help you.
Moderator: matt, werewolf6977, ACE, lighttrap, scopefreak, Jon Isaacs
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Rambo

Zamyšlení

Příspěvek od Rambo »

No tak jsem se podíval na CloudyNights (neumím sice skoro nic anglicky), ale ne všechno by bylo dobré ze zahraničí asi přebírat.
Myslím např. sekci Solar System Imaging & Processing, a když vidím, jak si zde každý zakládá svoje téma na svůj snímek Marsu z „dnešního rána“ tak se mi to nezdá taky moc ideální.
My to dáváme většinou do jednoho tématu a tak to máme pěkně pohromadě a nenarůstá zbytečně počet nových témat. Tam mi to připadá, že se každý chce za každou cenu zviditelnit (a uvedené reakce jsou trochu humorné, když se někde v podstatě jen opakují slova typu very good, very nice, beautiful a pod.,) i když je pravda, že se mají mnohdy čím chlubit a je to zase lepší než žádná reakce (jako v některých případech u nás).
psmolly

Zamyšlení

Příspěvek od psmolly »

Myslím, že takových, co mají opravdu nemístné až "hraničící" názory je tu minimum. Občas se sice najde nějaký rejpal ve zlém slova smyslu, ale jinak tohle fórum je vedeno v přátelském duchu. Když se někdo (a já nebyl jiný) zeptá co je to newton, tak ho prostě odkážeme na toto fórum do patřičné sekce. Já v tom velký problém nevidím.Nestává se to každý den. ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
SKYMASTER

Zamyšlení

Příspěvek od SKYMASTER »

No pokud bude mit nekdo cas pak do sekce pro zacatecniky bych doporucil udelat nejaky navod pro zacatecnicky a to ve smyslu:

Chces se zacit ptat? Precti si nejdrive tyto stranky

x
x
x
x
x
x
x

a tam ziskas temer vsechny informace pro zacatecniky jako jsou x, x, x, x, x, x, x

Nektere weby maji super stranky zpracovane napr. pro slunecni pozorovani ci jine. Mozna by to pomohlo vsem.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Odpovědět