Problem pri kolimaci - Newton

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
zdenek
Věk: 56

Příspěvek od zdenek »

Toto je kopie clanku z Vseobecne diskuze v tematu Kolimace. Myslim, ze mu to zde bude sluset vice.
Rambo napsal: Prosím o radu co je špatně:

Při kolimaci mého Newtona 114/900 nemohu docílit toho, aby při vysunování oku. výtahu docházelo k rovnoměrnému clonění primárního zrcadla.

Mám udělanou 1,5 mm dírku v krytce oku. výtahu, kterým pozoruji prim. zrcadlo. Nejprve samozřejmě provedu vycentrování sekundárního zrcátka tak, abych je viděl pěkně souměrně (kontroluji to podle 3 pryžových úchytů prim zrcadla), ale když začnou oku. výtah vysouvat, tak jen držák č. 1 se rovnoměrně schovává, ale držáky 2 a 3 nerovnoměrně (pomaleji) a to tak, že když je již zastíněn celý dr. č.1 tak u č. 2 a 3 je z nich vidět ještě jejich rožky (které míří k sobě).

Zkoušel jsem posunovat sek. zrc. dál i blíže k oku. výtahu tak i blíž i dál k prim. zrcadlu, taktéž jsem zkusil podložit oku. výtah jestli není moc nakřivo, jenže vše bylo neúspěšné. I primární zrcadlo jsem pootočil včetně jeho držáku taktéž nic....

zdenek

Příspěvek od zdenek »

KoMar napsal:

Zkusil jsem si to črtnout a myslím, že to bude v pořádku. Sekundární zrcátko na které se díváš je jedním krajem ke tvému oku blíže a druhým dál. Pokud svoje oko přiblížíš nebo oddálíš nezmění se úhly pod kterými vidíš kraje sekundárního zrcátka stejně a bude to trochu "šilhat". Nastav to v té poloze, ve které je ohnisko dalekohledu, aby to co nejméně vinětovalo.
zdenek

Příspěvek od zdenek »

Ono pricin muse byt mnohem vice.
Casto to je posunute primarni zrcadlo - proste jeho osa neni totozna s osou tubusu.Po spravne kolimaci pri posunu roviny kolimace se to pak projevi prave timto driftem.
Jednou z dalsich pricin muze but sekundar, ktery nesvira 45 st (trosku silha), popr. i jiz tebou zkouseny sikmy okul. vytah. Setkal jsem se i s pripadem, ze to zpusobovaly posledni zuby vytahu (proste cely tubusek vytahu trosku nadzvedly).

Rambo

Příspěvek od Rambo »

Čili, jestli tomu rozumím, tak by k tomuto šilhání nemělo při správné kolimaci vůbec docházet?

Sekundárním zrcátkem by to snad být nemělo, pře jde seřídit (a taky jsem se je snažil seřídit).
To posunuté prim. zrcadlo by to být mohlo, jen v tomto případě nevím jak to napravit, je to totiž továrně vyrobený držák, který je udělaný na míru a je tam tak maximálně možnost posunu o +-2mm.

K tomu prim. zrcadlu: uvědomuji si, že jsem se je pokoušel otočit 120 a pak o 240 stupňů – je přišroubováno k tubusu 3 šroubky, takže jsem otáčel celým držákem a i přesto se zastiňování zobrazovalo na stejném místě (tedy, kdyby to bylo posunuté, předpokládám že by to šilhalo jiným směrem).
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Dotaz: Pokud mám obraz hvězdy (při zv. 200x po mírném rozostření, kdy vidím difrakční obrace) ve tvaru trojúhelníku, kde „vrcholy“ toho trojúhelníku jsou v místě držáků primárního zrcadla, znamená to že je to zrcadlo „přetažené“, čili deformované a je nutné ho povolit, či upravit držák prim zrcadla? A ještě: nezanechá to přetažení trvalé následky na prim. zrcadle?

Pozn.: zrcadlo je kulové
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Určitě je problém v uložení primáru.Pochopil jsem , že je tedy na 3 bodech. Především bys měl rychle povolit  šouby, které to zrcadlo přitahují. Pokud to bylo moc, a zrcadlo je slabé, může to být i trvalá deformace.  Jinak záleží na tom,kde jsou body, na nichž zrcadlo leží, jaký je průměr a tlouštka zrcadla.Podložky by neměly být na kraji zrcadla, ale v 0,7 x R od středu, při malém zrcadle. Zrcadlo většího průměru a slabší by mělo ležet na minimálně 6 bodech.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Miska prim. zrc. je plastová a je tam žebrování se 6 paprsky na kterém to zrcadlo leží, ale třemi pryžovými příchytkami je zajištěno proti vypadnutí z misky a tyto příchytky byly zřejmě moc utažené. Pod prim. zrcadlem byla ještě vložena papírová podložka (tl.0,5mm), ale měla menší průměr než zrcadlo a nevím jestli i ta nemůže být příčinou deformace, protože kraje zrcadla byly přitaženy, ale pod nimi už ta podložka nebyla, tak mě to připadá, že se to zrcadlo jakoby ohýbá pře prostředek (to je ale můj laický pohled a nevím jestli ten papír nemá ještě jinou funkci).

Ještě doplním:

Mohlo to pokřivení způsobovat to, že při doostřování a přeostřování (+/-) se zobrazovaná hvězda zobrazovala jako krátká úsečka – pak „chlupatý“ bod a pak zase jako úsečka (při přeostření na opačnou stranu) ale kolmá k té prví (při nedoostření)? Nebo to znamená, že ještě něco není zkolimováno?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To  je přesně projev astigmatismu, a příčiny mohou  být právě obě dvě. Pokud je to správně scentrováno, je to dáno deformací zrcadla, pokud ne, mohou se projevovat obě skutečnosti.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

zaujmava stranka o kolimacii:
http://astrosurf.com/altaz/collimation.htm
je tam aj kolimacia na hviezdu, co ma velmi zaujima
Moja skusenost s poslednej doby je ta, ze ani laserovym kolimatorom (zjustovanym) nedokazem precizne skolimovat dalekohlad (rozumej uplne precizne). Je to sposobene velkymi toleranciami medzi dierou vo vytahu a trubkou kolimatoru. Kolimator trochu vykla vo vytahu a po dotiahnuti srobiku sa malinko stoci. (riesim to tak, ze kolimator mam odaretovany vo vytahu a rukou ho pritlacam na prirubu vytahu; zaroven ho par krat pootocim a sledujem stred kruznice, ktoru opisuje laser- na ten stred kolimujem)
Pri svetelnosti okolo f/4 je velmi dolezite.
Pred par dnami sa mi podarilo vidiet konecne difrakcne kruzky takze som zbadal, ze system som nemal uplne dokolimovany. System sa mi podarilo dokolimovat prave vdaka tejto metode (na hviezdu).
Pokial vlozim komakorektor, musia byt na x a h vsetky hviezdy v poli az po samotny okraj ako spendlikove hlavicky. Vtedy je system skolimovany. Je to uzasny pohlad. Ked k.k. vyberiem mam pocit akoby som nedokazal zaostrit obraz, uz to nie je ono, i ked je kolimacia OK.
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Pavuk_ napsal: zaujmava stranka o kolimacii:
http://astrosurf.com/altaz/collimation.htm

Stránka je to (podle obrázků) velmi zajímavá, problém ale je, že je to psané tou hatmatilkou :-/ , takže nerozumím ani slovo.

Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Alien

Příspěvek od Alien »

Fra napsal:
Stránka je to (podle obrázků) velmi zajímavá, problém ale je, že je to psané tou hatmatilkou :-/ , takže nerozumím ani slovo.
Jak to že ne, tak La collimation bude asi kolimace ne ? ;D
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Tak už se mi můj Newton podařilo zkolimovat k plné spokojenosti. Po povolení zrcadla a jen jemném dotažení pryžových patek se difrakční obrazce hvězd začaly jevit jako kruhové (dříve byl obrazec trojúhelníkový), takže to přetažení zrcadlo zřejmě přežilo bez úhony.
Provedl jsem i úpravu: z misky prim. zrcadla jsem vytáhl papírovou podložku (která měla menší průměr než bylo zrcadlo a zdálo se mi že je zrcadlo přes ni ohýbáno), paprsky na kterých zrcadlo leželo jsem přebrousil jemným smirkem aby byly hladké a bez nerovností (ty nerovnosti možná měly být napraveny tím vloženým papírovým kotoučkem) a dále jsem zrcadlo zajistil „bobky“ ze silikonu proti posunu.
Při kontrole kolimace na Polárku bylo všechno OK (požil jsem zvětšení od 180 – 360x). Difrakční kroužky byly vždycky krásně kruhové jen jejich souměrnost lehce narušovaly paprsky od 3 ramenného držáku sekundárního zrcátka, což předpokládám, že je v pořádku, protože aby byly dif. kroužky nenarušené, musel by být použit jiný držák sekundáru (třeba půlkruhový) nebo by to musel být refraktor.
Miloš Žák
Věk: 46

Příspěvek od Miloš Žák »

Tak jsem se stal stastnym majitelem Meade LXD75.

Kolimaci dalekohledu jsem delal prvne a tak mam dotaz. Zda se mi, ze sekundarni zrcatko neni po serizeni uplne jak ma byt. Z leve strany vidim i cast drzaku zrzatka. Na obrazku je to videt jako tmavy pulkruh nalevo. Da se s tim neco delat? Jestli to bude mit vliv na pozorovani nevim, jeste jsem nemel moznost to vyzkouset.

original snimek je zde:
http://astrosnimky.wz.cz/ukazky_web/IMG_6435.JPG

Nevite co s tim? Mam se pokouset to nejak resit, nebo pockat jak se s tim bude dat pozorovat a fotit?
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jakou metodou jsi kolimoval. Vyosené sekundární zrcátko nemusí být špatně. K tomu dochází. Ale připadá mi to trochu moc ??? To je pohled okulárovým výtahem předpokládám.

Bylo vůbec třeba kolimovat ? Díval ses tím už na oblohu ? No, to už teď je jedno...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to Zakov: je to neskolimováno, Ale nedá se takhle říci, co s tím. Jednak bys měl říci čím a podle čeho jsi kolimoval ( to proč je skutečně již jedno) , a jednak, proč jsi toho v tomto stadiu nechal ( nebo, podle čeho ses domníval, že to je skončeno a je to správně )
Odpovědět