Sky-Watcher DOBSON NAVIGATOR DSC

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Jan

Příspěvek od Jan »

Dobrý den
Sděluji, že na naší WEB stránce

http://www.grecner.cz/astro/dsc/dsc_dob ... obs_lv.htm

byl dnes uveden nový příspěvek popisující a zobrazující zajímavé a nedávno dokončené kolektivní dílo řešící  nebeskou navigaci montáží DOBSON:

Na profesionální montáž [glb]DOBSON Sky-Watcher [/glb]byl nainstalován snímač polohy [glb]NAVIGATOR [/glb]& inkrementální čidla řady [glb]DSC [/glb]snímající polohu os přes frikční převody:

V příspěvku je zveřejněna série komentovaných fotografií a konstrukčních údajů k tomuto projektu. Popis originálního řešení však není podrobným návodem, ale spíše inspirací pro majitelé i jiných montáží DOBSON.

Počáteční podmínkou při úvaze o projektu bylo, aby nebyla poškozena původní funkce montáže DOBSON a aby snímače DSC byly snadno demontovatelné bez újmy na přesnosti a opakovatelnosti snímání souřadnic objektů.. Právě z těchto důvodů realizace přítlačné mechaniky čidel byla svěřena profesionálnímu strojaři.

Rozhodne-li se zájemce pro opakování popsané konstrukce, ze strany autorů může počítat s pomocí a podporou.

Technologická dokumentace je zatím v náčrtech, sestavy budou v případě zájmu  k dispozici, ale jejich překreslení si vyžádá čas.

Přeji mnoho úspěchů v amatérské konstrukční činnosti
Zdraví
Jan
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jan napsal: Dobrý den
Sděluji, že na naší WEB stránce

http://web.telecom.cz/elektro-metal/dsc ... obs_lv.htm

byl dnes uveden nový příspěvek popisující a zobrazující zajímavé a nedávno dokončené kolektivní dílo řešící nebeskou navigaci montáží DOBSON:

Na profesionální montáž [glb]DOBSON Sky-Watcher [/glb]byl nainstalován snímač polohy [glb]NAVIGATOR [/glb]& inkrementální čidla řady [glb]DSC [/glb]snímající polohu os přes frikční převody:

V příspěvku je zveřejněna série komentovaných fotografií a konstrukčních údajů k tomuto projektu. Popis originálního řešení však není podrobným návodem, ale spíše inspirací pro majitelé i jiných montáží DOBSON.

Počáteční podmínkou při úvaze o projektu bylo, aby nebyla poškozena původní funkce montáže DOBSON a aby snímače DSC byly snadno demontovatelné bez újmy na přesnosti a opakovatelnosti snímání souřadnic objektů.. Právě z těchto důvodů realizace přítlačné mechaniky čidel byla svěřena profesionálnímu strojaři.

Rozhodne-li se zájemce pro opakování popsané konstrukce, ze strany autorů může počítat s pomocí a podporou.

Technologická dokumentace je zatím v náčrtech, sestavy budou v případě zájmu k dispozici, ale jejich překreslení si vyžádá čas.

Přeji mnoho úspěchů v amatérské konstrukční činnosti
Zdraví
Jan

Hezké řešení, které konečně uceleně řeší problematiku navádění dobson montáží. Zdá se mi, že by bylo dobré ještě něco udělat s poměrně velkou chybou +/- 22 imp./ot. Použité encodery dokáží pracovat s přesností +/- 1 imp. na otočku (4096 imp.) - testováno na mé montáži. Tím by se chyba 14 úhlových minut mohla zmenšit na polovinu. Každopádně pěkná práce Honzo.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Konstrukční řešení enkodérů , s uložením vlastních os do ložisek, přináší proti běžně dodáváným enkodérům řadu výhod pro uživatele, montujících tyto enkodéry na montáže. Podle dokumentace a fotografií lze soudit, že je to konstrukce velmi zdařilá.
Frikční převod u ALT/AZ montáže však není žádná novinka. Je vhodný pro Dobsonovy montáže kvůli své jednoduchosti. Bude vždy obsahovat zbytkovou chybu , danou prokluzem a deformací pryže a ne naprosto souosé montáže azimutálního disku. Přesto si myslím, že je nutno dosáhnou opakovatelné přesnosti na 360° v řádu jednotek minut, jinak se nebude dařit vyhledávat objekty s přesností cca +/- 10´, což je hodnota, kterou jako uživatel u dalekohledu potřebuji.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rudy

Příspěvek od Rudy »

Velmi dobre! Trochu som zaskoceny tou chybou ale pri tom sposobe prevodu to asi lepsie nebude. Absenciu pulzov odstrani len pevny mechanicky prevod. V tomto sa budu odlisovat jednotlive konstrukcie amaterov.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Aja

Příspěvek od Aja »

Prima vec, jaky jsou porizovaci naklady? ???
Jan

Příspěvek od Jan »

TECHNICKÉ ÚDAJE ZÍSKANÉ TESTOVÁNÍM

Uvádím výsledky testování snímačů polohy na montáži Sky-Watcher DOBSON. Tímto upřesňuji a doplňuiji údaje uvedené v úvodním příspěvku a současně odpovídám na vznesené dotazy.

Mechanika snímačů polohy byla funkčně proměřena a testována v SW OURANOS následujícími metodami:

4.1
Přesnost snímače osy ALT
Je vyjádřena počtem generovaných pulzů na dráze směr TAM od zarážky Z-1 => k zarážce Z-2 a ZPĚT od Z-2 => k Z-1  

Metoda měření: Obdobná jako v bodě 4.3
Výsledek: Elektronická a mechanická část snímače polohy osy ALT funguje s přesností na 1 pulz. Tato hodnota plně odpovídá testování samotného čidla v laboratorních podmínkách před jeho instalací na přítlačný mechanizmus. Je to nepřímý důkaz správné funkce mechaniky snímače.
Komentář k výsledku: Na ose ALT v sérii 12 měřících cyklů byl zjištěn rozptyl naměřených hodnot: 11x změřen počet 1319 pulzů a pouze 1x změřen počet 1320 pulzů. Délka dráhy mezi zarážkami byla přibližně 81,2 stupně  
Dosažitelná přesnost snímání polohy na ose ALT: je asi 5,1 arcmin.

4.2
Provozní test snímače osy ALT
na počet generovaných pulzů /90° (s přepočtem na /360°) při ustavení 90° a 0° tubusu pomocí vodováhy

Počet pulzů /90°: Snímač generoval průměrnou hodnotu 4.184 pulzů /360° na výstupu modulu NAVIGATOR-1.
Rozlišovací schopnost v ALT: je tudíž asi 5,13' arcmin /puls.
Odchylky: Typické odchylky od průměrné hodnoty byly +/- 4 pulzy v sérii 4 měření.
Výsledek: Přesnost pointace je asi +/- 20 arcmin od průměrné hodnoty. Výsledek byl potvrzen při pointaci nebeských objektů.
Komentář:  Uvedené odchylky jsou způsobeny nepřesností v ustavení 0°a 90° poloh tubusu podle vodováhy (zednické 80 cm dlouhé).

4.3
Přesnost snímače osy AZ
Je vyjádřena počtem generovaných pulzů na dráze směrem TAM od zarážky Z-1 => k zarážce Z-2 a ZPĚT od Z-2 => k Z-1  

Metoda měření: Řada úkonů tvořících 1 měřicí cykl:
- Vychozí pozice osy AZ montáže je u zarážky Z-1
- Reset počitadla pulzů: vychozí stav 00000 pulzů
- 1. etapa dráhy montáže v ose AZ směrem TAM od zarážky Z-1 => k zarážce Z-2 o približně 96 stupňů
- Odečet počitadla pulzů: načítano průmerně 08656 pulzů s odchylkou +/- 3 pulzy (cca +/- 2 arcmin)
- 2. etapa dráhy montáže v ose AZ směrem ZPĚT od zarážky Z-2 => k zarážce Z-1
- Po 2. etape dráhy: pozice tubusu je zpět u zarážky Z-1
- Odečet počítadla pulzů: načítáno průměrně 08656 pulzů s odchylkou +/- 3 pulzy (cca +/- 2 arcmin)
Výsledek: Elektronická a mechanická část snímače polohy osy AZ funguje s přesností +/-3 pulzy.
Dosažitelná přesnost snímání polohy na ose AZ: je asi +/- 2 arcmin

4.4
Provozní test snímače osy AZ
na počet generovaných pulzů /360° při opakované pointaci na vzdálený referenční objekt.

Výsledek: Snímač na ose AZ generoval na výstupu modulu NAVIGATOR-1 průměrnou hodnotu 32.475 pulzů /360°
Rozlišovací schopnost v ose AZ: je tudíž asi 39,9" arcsec /puls.
Odchylky: Typické odchylky byly zjištěny ve velikosti +/- 26 pulzů
Výsledek: Přesnost pointace je asi +/- 17 arcmin od průměrné hodnoty. Výsledek byl potvrzen při pointaci nebeských objektů.
Komentář: Odchylky jsou způsobeny nepřesnosti v nastavení a odečtení polohy referenčního objektu a chvěním a nestabilitou montáže.

Uvedené výsledky jsou současně zveřejněny na aktualizované stránce WEB.

Výsledky přesnosti a opakovatelnosti dosažené v praxi při pointaci nebeských objektů, odpovídají naměřeným hodnotám.

Zdraví
Jan
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Mam stejne snimace. Jen trosku jinak uchycene. Azimut snimac prichycen napevno k cepu vytvarejici osu otaceni, elevace prozmenu napevno ke sroubu urcenemu puvodne pro pritlacovaci pruzinu (1 bohate staci); - neco na zpusob elevace a azimut).

Zkusenosti jsou vice nez dobre. Chyba vlastnich smimacu je prakticky nepozorovatelna (tj. zcela jiste bude max +/- 1 impulz). Chybu montaze jsem kompenzoval alespon z casti stanovenim koef. Z123.

Problemy s navigaci jsem nepozoroval, objekt je prakticky vzdy pobliz stredu. Co vice chtit.
DS

Příspěvek od DS »

Vážení kolegové.
Protože chci také použít tento druh snímačů, chci se zeptat, kdo má zájem o použité encodery. Mám v GME zatím objednány dva ks, ale pokud bude zájem, chci tento počet navýšit, aby to bylo i pro GME zajímavé. Zatím mám od "Jana" dva další zájemce. Dejte mi vědět na adresu david.senk@tiscali.cz.
David
Newton GS 500 (D154/750 mm) =>ca f/5
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

DS napsal: Vážení kolegové.
Protože chci také použít tento druh snímačů, chci se zeptat, kdo má zájem o použité encodery. Mám v GME zatím objednány dva ks, ale pokud bude zájem, chci tento počet navýšit, aby to bylo i pro GME zajímavé. Zatím mám od "Jana" dva další zájemce. Dejte mi vědět na adresu david.senk@tiscali.cz.
David
Jsem zvědav, já a zdenek máme encodery objednány 3 měsíce a GME se vymlouvá na dodavatele a nic ještě nedodali.
DS

Příspěvek od DS »

DS napsal: Vážení kolegové.
David
Vážení kolegové.
Bohužel se GME dopustila chyby v ceníku - viz níže:
...Vážený zákazníku. Musím vás upozornit na politování hodnou chybu v našem ceníku , kde jsme nabízeli omylem prvek HEDM 5500J12 za chybnou částku. Aktuální cena je 1740,- Kč včetně DPH ! ...
Díky tomu ruším svoji objednávku na 10 ks tohoto encoderu.
Děkuji za pochopení.
David
Newton GS 500 (D154/750 mm) =>ca f/5
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

DS napsal:

Vážení kolegové.
Bohužel se GME dopustila chyby v ceníku - viz níže:
...Vážený zákazníku. Musím vás upozornit na politování hodnou chybu v našem ceníku , kde jsme nabízeli omylem prvek HEDM 5500J12 za chybnou částku. Aktuální cena je 1740,- Kč včetně DPH ! ...
Díky tomu ruším svoji objednávku na 10 ks tohoto encoderu.
Děkuji za pochopení.
David

Ted doslo na moje slova ohledne ceny za HEDM. To, ze se spletli rikam mezi astro kolegy jiz 2 mesice a GME teprve ted zacala rusit objednavky, protoze jim doslo pri nahlem mnozstvi objednavek, ze neni neco v poradku. No neda se nic delat, alespon jsem jeden ziskal za smesnou cenu 107,- Kc :-)
Libor_V.

Příspěvek od Libor_V. »

Jako majitel výše vyobrazeného dalekohledu s navigátorem mohu na základě dosavadních zkušeností říci, že je to vynikající pomůcka. Nejsem technik, ale jako pozorovatel jsem plně spokojen. Navigátor najde, co potřebuji, za večer stihnu daleko víc pozorování než při"ručním" hledání a přitom se nejedná o "listování atlasem", jak říkám práci s plně automatickými systémy GO TO. O pořizovacích nákladech nemluvě.
L.
johnik

Příspěvek od johnik »

Máte někdo zkušenost s připojením navi1 k notebooku pomocí kabelu USB-COM?Můj notes má jen usb.Díky
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

johnik napsal: Máte někdo zkušenost s připojením navi1 k notebooku pomocí kabelu USB-COM?Můj notes má jen usb.Díky
Tak presne takto to obcas na sven NB pripojuji ja. Funguje to (alespon s mou redukci USB<>COM) naprosto bez problemu. Jen jas displeje mne obvykle vice nez vadi. Proto radeji pouzivam Psion, ktery je v tomto smeru preci jen nesrovnatelne lepe.
johnik

Příspěvek od johnik »

Díky ti :D
Odpovědět