Stavba newtona na astrofotografii
:)Parabolické zrkadlo GS, priemer 8" f/4 lambda /10, korektor komy Paracorr Tele Vue, okul. výtah Crayford. Dal by sa postaviť z týchto dielov astrofotografycký newton ?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Určitě. A myslím, že velmi dobrý. Zapoměl jsi na sekundární zrcátko , bude muset být dost velké, tipuji tak na 80mm, ale to je u takto světelného fotografického přístroje normální, a ničemu to nevadí.
Jedna rada - vše udělej v kovu, nejlépe durlau, včetně tubusu (hlavně žádné plasty).
Jedna rada - vše udělej v kovu, nejlépe durlau, včetně tubusu (hlavně žádné plasty).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
To hanik:
doporučuji také prostudovat (nebo se aspoň podívat do):
KOLÁŘ, J. - PROCHÁZKA, O. - ZAHÁLKA, J.: Amatérské astronomické přístroje, HaP hl. m. Prahy, Praha 1988
Je důležité neudělat některou část (některé části) konstrukce příliš slabé, proto tu knížku doporučuji.
existují i knihy (ovšem patrně špatně dostupné):
MICHELSON, N. N.: Optíčeskije těleskópy, Nauka, Moskva 1967
(velmi dobrá klasická kniha o konstrukci dalekohledů)
BROWN, Sam: All about Telescopes, Edmund Scientific Corporation (rok vydání neuveden)
(obsahuje různé amatérské nápady, "kuchařku" ke všemu možnému)
V. K.
doporučuji také prostudovat (nebo se aspoň podívat do):
KOLÁŘ, J. - PROCHÁZKA, O. - ZAHÁLKA, J.: Amatérské astronomické přístroje, HaP hl. m. Prahy, Praha 1988
Je důležité neudělat některou část (některé části) konstrukce příliš slabé, proto tu knížku doporučuji.
existují i knihy (ovšem patrně špatně dostupné):
MICHELSON, N. N.: Optíčeskije těleskópy, Nauka, Moskva 1967
(velmi dobrá klasická kniha o konstrukci dalekohledů)
BROWN, Sam: All about Telescopes, Edmund Scientific Corporation (rok vydání neuveden)
(obsahuje různé amatérské nápady, "kuchařku" ke všemu možnému)
V. K.
:)To VK: díky za odkaz na literatúru.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
hanik napsal:
íDíky za názor MMys. Na sekundár som nezabudol, ale nevedel som jeho parametre čo sa týka velkosti, tak som ho tam neuviedol.Prevedenie by bolo zkovu.Mala by to niesť EQ-5 + Sky Scan ak sa objavý na trhu. Ja viem tá nosnosť bude na hrane, ale montáž už mám.Montáž bude na pevno na piliery.
200/800mm newton s vytaženým ohniskem kvůli focení vyjde celkem krátký, tubus možná i k 750mm. pokud budeš stavět s rozmyslem, ten dalekohled se dá udělat i v kovu kolem 8kg, a to na EQ-5 ku bude ještě dobré.
200/800mm newton s vytaženým ohniskem kvůli focení vyjde celkem krátký, tubus možná i k 750mm. pokud budeš stavět s rozmyslem, ten dalekohled se dá udělat i v kovu kolem 8kg, a to na EQ-5 ku bude ještě dobré.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
:)To MMys: aká by bola teoreticky zobrazovacia kvalita obrazového pola tohto systému? Je to čím porovnať?
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Na stránce TeleVue máš pro daný systém závislost velikosti bodu na vzdálenosti od osy:
http://www.televue.com/images/accessori ... Graphs.jpg
(pozor, na y ose tam je poloměr bodu, nikoli průměr)
Paracorr ti trochu natáhne ohnisko, takže výsledná světelnost bude okolo f/4.5 a spot na poloměru 10mm od osy bude tak 12um, a na poloměru 20mm kolem 18-20um. To je hodnota která vyhoví i pro digitální senzory (CCD, digitální zrcadlovka)
http://www.televue.com/images/accessori ... Graphs.jpg
(pozor, na y ose tam je poloměr bodu, nikoli průměr)
Paracorr ti trochu natáhne ohnisko, takže výsledná světelnost bude okolo f/4.5 a spot na poloměru 10mm od osy bude tak 12um, a na poloměru 20mm kolem 18-20um. To je hodnota která vyhoví i pro digitální senzory (CCD, digitální zrcadlovka)
:)To MMys: díky za uvedené iinformácie , hodnoty sú skvelé.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
hanik napsal: :)Parabolické zrkadlo GS, priemer 8" f/4 lambda /10, korektor komy Paracorr Tele Vue, okul. výtah Crayford. Dal by sa postaviť z týchto dielov astrofotografycký newton ?
Přesně tento dalekohled (pouze s tím rozdílem že mám MPCC místo Paracorru) jsem zakoupil, takže jakmile otestuji, dám vědět
. Zrcátko 63mm, délka tubusu 730mm, váha 7kg. Věřím, že tento dalekohled bude brzy prodávat p. Matoušek.
Přesně tento dalekohled (pouze s tím rozdílem že mám MPCC místo Paracorru) jsem zakoupil, takže jakmile otestuji, dám vědět
Ja takovy od p. Matouska uz par let mam ( GS600 ). Take s MPCC a jen s hrebenovym vytahem. f/4 je prima na foceni i na koukani, jedine, co mi zneprijemnuje zivot, je vetsi nutnost presne kolimace ( ale uz jsem si zvykl ). Na foceni samozrejme vyjde dost velke sekundarni zrcatko - na kontrastu uz je to trochu znat. Jde o to, cim chces fotit - na kinofilmovy format je pri techto rozmerech kompromis mezi vinetaci, vzdalenosti ohniska od tubusu a centralnim zastinenim opravdu "na doraz". Pro digitalni zrcadlovky je to v pohode a dostane to na mensi chip vetsi kus oblohy, nez obvyklejsi rozmer 200/1000.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem tento dalekohled zvolil z několika důvodů :
1. Solidní výtah - Crayford
2. Velká světelnost a tím krátké expoziční časy
3. Velké pole vhodné pro CCD typu EOS 300D
4. Krátký tubus, vhodný pro CG5
5. Spolu s namontovaným ED80 celá sestava váží 11kg
1. Solidní výtah - Crayford
2. Velká světelnost a tím krátké expoziční časy
3. Velké pole vhodné pro CCD typu EOS 300D
4. Krátký tubus, vhodný pro CG5
5. Spolu s namontovaným ED80 celá sestava váží 11kg
MMys napsal: Určitě. A myslím, že velmi dobrý. Zapoměl jsi na sekundární zrcátko , bude muset být dost velké, tipuji tak na 80mm, ale to je u takto světelného fotografického přístroje normální, a ničemu to nevadí.
zabudol si napisat ,ze ktora os ma mat 80 mm.aj ked je jasne ,ze velka.
zabudol si napisat ,ze ktora os ma mat 80 mm.aj ked je jasne ,ze velka.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Obvykle se má na mysli průměr malé osy eliptického zrcátka s poměrem délek os 1:1,41421356 (odmocnina ze dvou). Je to hodně co ...? Ale pokud zorné pole nemá být nikde vinětované, neobejde se to bez toho.
Dobrý oblačný večer (-3 podle Pickeringa)
nechtěl jsem zakládat nové vlákno, tak dehibernuji tohle starší téma....
po roce focení s "továrním" newtonem SW F5 8", jsem se rozhodl postavit si vlastní astrospeciálek. Hlavní motivací je především mizerná efektivita focení, průměrně 20% nafocených lightů se dá použít, zbytek je na smazání, protože někde něco ujelo. Též mě vadí chlupaté obrazy hvězd a vinětace i na malém čipu. Osahal jsem si karbonové SW Quattro 8" ale nenadchlo mě, řekl jsem si že za ty prachy radši přestavím nějaký bazarový kousek a nebude to taková zdechlina papírová. O stavbě dalekohledu vím jen to co google.
Zadání tedy zní: F4 8", 100% nasvícení pole d=22mm přes Paracorr2, všecko tuhý jak ďas, váha není až tak problém (EQ6). Peníze odtekly do věcí který si holt sám vyrobit nemůžu (atik 460, filtry, komakorektor), takže se z ekonomických důvodů držím samovýroby, tuhost je ale na prvním místě.
Startovní pozicí je zrcadlo F4 200mm vymontované z Bresser newtona. Minulý týden jsem odlaminoval karbonový tubus o vnitřním průměru 238mm (trochu mi ujela ruka, takže místo plánované tloušťky 5mm to má nakonec stěnu 7mm tlustou), který teď dosychá a čeká na finální lak. Tuhost brutální, takže na plánovaná žebra okolo výtahu prdím.
Teď chystám výkresy na duralové díly co budu muset zadat, bo na to sám nestačím. Přikládám rozpracované výkresy a prosím zkušenější kolegy (takže všechny) o komentáře, kritiku a podporu. Nic jsem si zatím nepropočítával.
Plus pár dotazů do dalších fází:
1) Jak na uchytit kyvné plošinky uložení primáru ? Nikdy jsem pořádnej mirror cell v ruce neměl a z netu netuším jak se to dělává. Občas vidím zapuštěnou hlavu šroubu, občas něco jako kulový kloub. Ve výkrese mám trošku uvolněnou hlavu šroubu, ale nadšený z takového řešení teda nejsem. Jak se to dělává ? Uložení mi vyjelo z Plopu, dá se tomu prográmku věřit ?
2) Zvažuju si odlít karbonový kruhy, pač mi zbyl materiál z tubusu. Má někdo zkušenosti s dimenzováním ? Myslel jsem na min. tloušťku (obal okolo tubusu) 10mm, 30mm hluboké (ve směru optické osy dalekohledu) kruhy. Sendvič z skelných vláken a Corematu 4mm, proložený a obalený carbonem. Koukal jsem na Klause Helmiho, ale rozměry jsem moc nevykoukal...
3) Jaký výtah ? Určitě 2 palce, nevidím důvod pro větší. Motorové ostření mě v tuto chvíli neláká. I na ten Feathertouch bych našetřil, ale asi tím děckám ukradnu Vánoce. Tak bych chtěl vědět jestli to stojí za to, nebo jestli jen vyhodím peníze za "značku". Starlight všichni chválí, ale uživatelé Baaderů, Moonlitů nebo JMI si taky docela chrochtají. Co by doporučili zkušení fotiči ?
4) Z Bressru jsem vymontoval sekundár, uchycení je taková plastová objímka do které je zrcadlo asi nějak vlepený a zajištěný malou plechovou packou v jednom bodě. I držák sekundáru je z plastu. Nechat nebo vyrobit nový držák z hliníku a sekundár nalepit ?
Tak co myslíte, bude to fotit ?http://fotobubak.rajce.idnes.cz/Astro/# ... USv1-2.jpg
Díky za názory. Kubus.
nechtěl jsem zakládat nové vlákno, tak dehibernuji tohle starší téma....
po roce focení s "továrním" newtonem SW F5 8", jsem se rozhodl postavit si vlastní astrospeciálek. Hlavní motivací je především mizerná efektivita focení, průměrně 20% nafocených lightů se dá použít, zbytek je na smazání, protože někde něco ujelo. Též mě vadí chlupaté obrazy hvězd a vinětace i na malém čipu. Osahal jsem si karbonové SW Quattro 8" ale nenadchlo mě, řekl jsem si že za ty prachy radši přestavím nějaký bazarový kousek a nebude to taková zdechlina papírová. O stavbě dalekohledu vím jen to co google.
Zadání tedy zní: F4 8", 100% nasvícení pole d=22mm přes Paracorr2, všecko tuhý jak ďas, váha není až tak problém (EQ6). Peníze odtekly do věcí který si holt sám vyrobit nemůžu (atik 460, filtry, komakorektor), takže se z ekonomických důvodů držím samovýroby, tuhost je ale na prvním místě.
Startovní pozicí je zrcadlo F4 200mm vymontované z Bresser newtona. Minulý týden jsem odlaminoval karbonový tubus o vnitřním průměru 238mm (trochu mi ujela ruka, takže místo plánované tloušťky 5mm to má nakonec stěnu 7mm tlustou), který teď dosychá a čeká na finální lak. Tuhost brutální, takže na plánovaná žebra okolo výtahu prdím.
Teď chystám výkresy na duralové díly co budu muset zadat, bo na to sám nestačím. Přikládám rozpracované výkresy a prosím zkušenější kolegy (takže všechny) o komentáře, kritiku a podporu. Nic jsem si zatím nepropočítával.
Plus pár dotazů do dalších fází:
1) Jak na uchytit kyvné plošinky uložení primáru ? Nikdy jsem pořádnej mirror cell v ruce neměl a z netu netuším jak se to dělává. Občas vidím zapuštěnou hlavu šroubu, občas něco jako kulový kloub. Ve výkrese mám trošku uvolněnou hlavu šroubu, ale nadšený z takového řešení teda nejsem. Jak se to dělává ? Uložení mi vyjelo z Plopu, dá se tomu prográmku věřit ?
2) Zvažuju si odlít karbonový kruhy, pač mi zbyl materiál z tubusu. Má někdo zkušenosti s dimenzováním ? Myslel jsem na min. tloušťku (obal okolo tubusu) 10mm, 30mm hluboké (ve směru optické osy dalekohledu) kruhy. Sendvič z skelných vláken a Corematu 4mm, proložený a obalený carbonem. Koukal jsem na Klause Helmiho, ale rozměry jsem moc nevykoukal...
3) Jaký výtah ? Určitě 2 palce, nevidím důvod pro větší. Motorové ostření mě v tuto chvíli neláká. I na ten Feathertouch bych našetřil, ale asi tím děckám ukradnu Vánoce. Tak bych chtěl vědět jestli to stojí za to, nebo jestli jen vyhodím peníze za "značku". Starlight všichni chválí, ale uživatelé Baaderů, Moonlitů nebo JMI si taky docela chrochtají. Co by doporučili zkušení fotiči ?
4) Z Bressru jsem vymontoval sekundár, uchycení je taková plastová objímka do které je zrcadlo asi nějak vlepený a zajištěný malou plechovou packou v jednom bodě. I držák sekundáru je z plastu. Nechat nebo vyrobit nový držák z hliníku a sekundár nalepit ?
Tak co myslíte, bude to fotit ?http://fotobubak.rajce.idnes.cz/Astro/# ... USv1-2.jpg
Díky za názory. Kubus.