Pointační okulár

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
KoMar
Věk: 55

Pointační okulár

Příspěvek od KoMar »

Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s vlastní výrobou pointačního okuláru nebo znáte nějaký návod. Chtěl bych k tomu použít nadbytečný okulár Sky-Watcher SUPER 10, popřípadě nějaký jiný levný který doporučíte. Hotový pointační okulár za 4000,- Kč se mi zdá příliš drahý. :(
Díky za odpovědi.
vla

Pointační okulár

Příspěvek od vla »

KoMar napsal: Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s vlastní výrobou pointačního okuláru nebo znáte nějaký návod. Chtěl bych k tomu použít nadbytečný okulár Sky-Watcher SUPER 10, popřípadě nějaký jiný levný který doporučíte. Hotový pointační okulár za 4000,- Kč se mi zdá příliš drahý. :(
Díky za odpovědi.Kdysi to tady bylo probíráno, včetně různých řešení, zkus zadat pointační , dobu hledání aspoň 2roky a počet příspěvků cca 200 , dost z toho co pořebuješ se tam najde. Jen pro zajímavost, já jsem kříž vyrobil z průhledného rybář. vlasce 0,05mm, stačil na jasnější hvězdy, když byla hvězda za vláknem prosvítila ho, když byla u strany vlákna mizela , její světlo se kamsi odrazilo takže to vypadalo jako kříž ze dvou černých vláken těsně u sebe a mezi nima byla hvězda vidět. Jiní používali různé dvojice drátků atd, případně folie s křížem ...
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
KoMar
Věk: 55

Pointační okulár

Příspěvek od KoMar »

vla napsal:
Kdysi to tady bylo probíráno, včetně různých řešení, zkus zadat pointační , dobu hledání aspoň 2roky a počet příspěvků cca 200 , dost z toho co pořebuješ se tam najde. Jen pro zajímavost, já jsem kříž vyrobil z průhledného  rybář. vlasce 0,05mm, stačil na jasnější hvězdy, když byla hvězda za vláknem  prosvítila ho, když byla u strany vlákna mizela , její světlo se kamsi odrazilo takže to vypadalo jako kříž ze dvou černých vláken těsně u sebe a mezi nima byla hvězda vidět.  Jiní používali různé dvojice drátků atd, případně folie s křížem ...

Dík, už jsem to našel a snad podle toho něco vymyslím. Předtím jsem to zkoušel taky vyhledat, ale dal jsem jen 1 rok zpět a ono to opravdu jsou už 2 roky.
lubomir

Pointační okulár

Příspěvek od lubomir »

AJ Pdlink má čosi na stránkach.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
hanik

Pointační okulár

Příspěvek od hanik »

:)Ja som ho vyrobil demontážou zámerneho kríža z ruského plastovo- gumenného triedra kúpeného na burze za 200sk. Zámerný kríž je zo skla výbornej kvality . Priemer kotúča je 25mm z kvalitnou zámernou osnovou.
Antares

Pointační okulár

Příspěvek od Antares »

Taky jsem si pointační okulár zhotovil sám. Na občasné použití snad vystačí. Postup už jsem tady někomu posílal. Jestli máš zájem, pošli mi svou e-adresu a já ti ho přepošlu.
AstronomyGreenHorn

Pointační okulár

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

VCERA som v noci medzi jednou a tretou zhotovil pointacny okular s jednym krizom zatial bez podvietenia.
Poizity bol stary plossl, valcek z tvrdeho papiera na ktore boli prilepene sukundovym lepidlo mazelkine blondave vlasy.
Postup podobny ako na stranka PDlink
Uvidime ci sa s nim da nieco robit??
Odpovědět