Před půl rokem avizované nové okuláry OMEGON LE SUPER se již prodávají.. Jedná se o okuláry se zorným polem 68°. Řada ohnisek čítá - 18, 14,5 , 12, 9, 7, 5 a 3,5mm - vše 1,25". Cena jednotná - 198 €
http://www.omegon.eu/telescope-accessor ... e=Super+LE
Zcela určitě se můžeme těšit na velmi dobré okuláry, stejně jako u řady LE. V německém časopise "INTERSTELLARUM" je totiž testoval zkušený Frank Gasparini na Newtonu 14"/F5 s velmi dobrým výsledkem - velmi ostré až do kraje, nečekaně komfortní a klidný pohled, barevně čistý obraz, výborná transmise..Oproti Delosům jen nepatrně horší kontrast a ostrost.
OMEGON LE SUPER - okuláry
- kesi
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu nechci psát veřejně hloupé příspěvky na AF, ale snad jsem nedal za okulár o cca 4.000,-Kč víc, abych měl (v celém ZP?) podobně ostrý a kontrastní obraz jako s Omegony LE Super? (Smajlíka zde raději nedávám).
Těchto Omegonů jsem si samozřejmě všimnul už dříve, ale nezkoumal jsem v jakých ohniscích by se měla celá řada vyrábět a kvalita 68° pole by měla snad odpovídat ceně, nebo ne??
Těchto Omegonů jsem si samozřejmě všimnul už dříve, ale nezkoumal jsem v jakých ohniscích by se měla celá řada vyrábět a kvalita 68° pole by měla snad odpovídat ceně, nebo ne??
Zeiss Victory SF 10x42
Ale je to podobná situace, jako u ES 82°a Naglerů nebo u Ethosů a ES 100°. A taky neznáme rozdíl ve výrobních tolerancích. A + garance a image značky 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
...po letech se cena koukám posunula na 249 € Škoda, za tuhle cenu si člověk již asi raději koupí TV Panoptic 19mm (276 €).
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
- SIRIUS_758
Mám k dispozici okuláry Omegon LE SUPER a první dojem z testu na terestrických cílech ve dne, a vzdálených lampách a pod. za tmy, je velmi dobrý.
Okuláry i ve světelném dalekohledu kreslí velmi dobře až k samému okraji, dávají pohodlný a přirozený pohled. Testuji je spolu s malým refraktorkem Omegon ED APO 72/432.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 3929/14#14
Na terestrické pozorování jsou velmi dobrou volbou. Nemají totiž moc velké poduškové zkreslení. Jsou velmi kontrastní a ostré. Jedinou chybičkou, aspoň u výše zmíněného dalekohledu, jsou tu a tam viditelné barevné lemy u kraje zorného pole. Ale pro dalekohledy tohoto typu, v režimu spektiv na pozemské účely, bych jim dal přednost před žhavou konkurencí od Baaderů, tedy okuláry Morpheus. Okuláry od obou výrobců jsou teď k dispozici za stejnou cenu - cca 250€
Okuláry i ve světelném dalekohledu kreslí velmi dobře až k samému okraji, dávají pohodlný a přirozený pohled. Testuji je spolu s malým refraktorkem Omegon ED APO 72/432.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 3929/14#14
Na terestrické pozorování jsou velmi dobrou volbou. Nemají totiž moc velké poduškové zkreslení. Jsou velmi kontrastní a ostré. Jedinou chybičkou, aspoň u výše zmíněného dalekohledu, jsou tu a tam viditelné barevné lemy u kraje zorného pole. Ale pro dalekohledy tohoto typu, v režimu spektiv na pozemské účely, bych jim dal přednost před žhavou konkurencí od Baaderů, tedy okuláry Morpheus. Okuláry od obou výrobců jsou teď k dispozici za stejnou cenu - cca 250€