Prodam newtona 245/850 koupeneho zde na astroforu.
Na prodej je to co je na fotkach nize. za cenu 3 500 Kc.
(jen material na montaz stal cca 1500+prace).
Popis dalekohledu jak jej popsal puvodni majitel prepisuji s jeho svolenim.
„Prodavam vyse zmineny dalekohled koupeny v roce 2008 jako polotovar od pana Nemce (vyrabel zrcadlo a tubus). Tubus jsem dodelaval, ma pet vrstev lodniho laku z obou stran, zevnitr je vycerneny samolepici sametovou folii z Hornbachu. Dale je dodelavany uchyt pro hledacek, posunuty otvor pro okularovy vytah, sekundarni i primarni zrcadlo.
Okularovy vytah v soucasnosti neni prisroubovany (nemohl jsem se rozhodnout, zda dat kolecka nahoru ci dolu), drzi nasunutim, neni problem pripevnit dle pozadavku.
Primar je nastavitelny tremi imbusy, sekundar taktez, navic jeden sroub pro zmenu vysky a dva kovove kusy pro uchyceni zrcatka, jeden original vetsi, jeden dodelavany mensi (aktualne v dalekohledu).
Primarni zrcadlo nebylo pred pokovenim dokonale ocisteno, pri bocnim osvitu jsou videt stopy, na pozorovani nema vliv. Uprostred je znacka pro kolimaci.
Montaz je stabilni, nohy jsou odjimatelne. K dispozici jsou tri ruzna zavazi. Je na ni pripevneny nastvec, na ktery se dalekohled uchycuje tremi motylovymi srouby.
jeste pridam info ohledne uchyceni zrcadel, na ktere jsem dostal dotaz pomoci SZ:
...upevneni primarniho zrcadla je reseno tak, ze v osmihrannem tubusu je vlozena a uchycena (ctyri mista po dvou vrutech) deska s kruhovym otvorem. Na ni je pomoci tri imbus sroubu s pruzinami upevnena miska s primarnim zrcadlem. Serizeni se provadi imbus srouby zespodu dalekohledu (proti stlaceni pruzin), idealni je to ve dvou lidech, jeden kouka, druhy serizuje, dalekohled neni zadny drobecek.
Sekundarni zrcadlo je upevneno k telesu, ktere drzi pomoci ctyr dvojic dratu (neco jako spice na kole). Napevno je uchyceno ke kovovemu kusu, ktery ma sklon 45 stupnu a nachazi se pod telesem. Tento kovovy kus je nastavitelny tremi imbusy z horni strany dalekohledu, plus jeho vzdalenost od telesa je nastavitelna centralnim sroubem.
Vse je vycerneno matnou barvou, kde to slo, pouzil jsem i cerne imbus srouby. Dalekohled aktualne neni zkolimovany a pravdepodobne bude potreba lehce pohnout se sekundarnim zrcadlem (pomoci centralniho sroubu).“
Puvodni odkaz na prodej:http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1274380657
Co je jinak oproti puvodnimu nakupu a popisu. Dalekohled jsem koupil bez montaze s hledackem 6x30 a dodelal si jednoduchou dobsonovu montaz z vodeodolne preklizky plne postacujici pozorovani.
Prisrouboval okularovy vytah. A dodelal si z cerneho silikonu adapter na 1,25" okulary (ten pridam k dalekohledu). Dalekohled jsem kolminoval sam, druhou osobu jak doporucuje puvodni majitel jsem nepouzil.
Newton 245/850 za 3 500 Kc - PRODÁNO
Newton 245/850 za 3 500 Kc - PRODÁNO
pozorovaci technika: Nexstar 4SE