Dobry den,
prodavam vyse zmineny dalekohled koupeny v roce 2008 jako polotovar od pana Nemce (vyrabel zrcadlo a tubus). Tubus jsem dodelaval, ma pet vrstev lodniho laku z obou stran, zevnitr je vycerneny samolepici sametovou folii z Hornbachu. Dale je dodelavany uchyt pro hledacek, posunuty otvor pro okularovy vytah, sekundarni i primarni zrcadlo.
Okularovy vytah v soucasnosti neni prisroubovany (nemohl jsem se rozhodnout, zda dat kolecka nahoru ci dolu), drzi nasunutim, neni problem pripevnit dle pozadavku.
Primar je nastavitelny tremi imbusy, sekundar taktez, navic jeden sroub pro zmenu vysky a dva kovove kusy pro uchyceni zrcatka, jeden original vetsi, jeden dodelavany mensi (aktualne v dalekohledu).
Primarni zrcadlo nebylo pred pokovenim dokonale ocisteno, pri bocnim osvitu jsou videt stopy, na pozorovani nema vliv. Uprostred je znacka pro kolimaci.
Montaz je stabilni, nohy jsou odjimatelne. K dispozici jsou tri ruzna zavazi. Je na ni pripevneny nastvec, na ktery se dalekohled uchycuje tremi motylovymi srouby.
Prodavam z duvodu porizeni refraktoru, takto svetelny newton nevyuziji a jen by se na nej prasilo. Pro kolimaci je treba dobry a serizeny kolimator a je nutno pocitat s mensimi upravami napr. po prevozu. V terenu jsem jej mel ctyrikrat na tydennich expedicich, plus serizovaci vecery.
Fotky jsou ke shlednuti zde:
http://foto.nomi.cz/v/rob/astro/prodej_newton/
Cena 12000 Kc s montazi, pripadne 10000 Kc samotny dalekohled. Dalekohled je aktualne v Brne, kde je mozne si jej prohlednout.
S pripadnymi dotazy me prosim kontaktujte na email rob.kr (at) seznam.cz .
P: Newton 245/850 na paralakticke montazi Meade
refraktor Meade, dobson Drbohlav
Dival jsem se na aktualni ceny dobsonu a dalekohled slevnuji na 10000 Kc za vse, pripadne 7500 bez montaze. K dalekohledu pridam i hledacek, ma vymenenou centrovaci gumicku, originalni mi nekam zmizela, tak je tam obycejna. Jeste doplnim, ze montaz ma hodinovy stroj na 9V baterii.
Slevim na 9000 za komplet, pripadne 7000 za dalekohled a 3000 za montaz, kdyby nekdo chtel jen cast. Nechat nejakou dobu na vyzkouseni pro me neni problem
Ahoj,
prosim napis neco o te EQ montazi. Vyapada to jako zajimavy muzealni kousek...
Ma to elektricky pohon RA osy? Jak ji polarne ustavujes?
prosim napis neco o te EQ montazi. Vyapada to jako zajimavy muzealni kousek...
Ma to elektricky pohon RA osy? Jak ji polarne ustavujes?
Pavel Vabrousek
Ahoj,
je pevna, tezka a velmi stabilni. V rektascenci ma velmi pravdepodobne moznost otaceni pomoci motoru, na tele montaze je zasuvka pro ovladac, ktery jsem bohuzel tenkrat neziskal, otacim tedy rucne, pak zapnu hodinovy stroj. Ohledne ustaveni, bud podlozim nohy montaze nebo je moznost hybat s celou hlavou. Je to hodne dotazene a absentuji limitujici koliky, ale drzi pevne.
Nejaka podrobnejsi fota jsou zde:
http://foto.nomi.cz/v/rob/astro/prodej_montaze/
jeste pridam info ohledne uchyceni zrcadel, na ktere jsem dostal dotaz pomoci SZ:
...upevneni primarniho zrcadla je reseno tak, ze v osmihrannem tubusu je vlozena a uchycena (ctyri mista po dvou vrutech) deska s kruhovym otvorem. Na ni je pomoci tri imbus sroubu s pruzinami upevnena miska s primarnim zrcadlem. Serizeni se provadi imbus srouby zespodu dalekohledu (proti stlaceni pruzin), idealni je to ve dvou lidech, jeden kouka, druhy serizuje, dalekohled neni zadny drobecek.
Sekundarni zrcadlo je upevneno k telesu, ktere drzi pomoci ctyr dvojic dratu (neco jako spice na kole). Napevno je uchyceno ke kovovemu kusu, ktery ma sklon 45 stupnu a nachazi se pod telesem. Tento kovovy kus je nastavitelny tremi imbusy z horni strany dalekohledu, plus jeho vzdalenost od telesa je nastavitelna centralnim sroubem.
Vse je vycerneno matnou barvou, kde to slo, pouzil jsem i cerne imbus srouby. Dalekohled aktualne neni zkolimovany a pravdepodobne bude potreba lehce pohnout se sekundarnim zrcadlem (pomoci centralniho sroubu). ...
je pevna, tezka a velmi stabilni. V rektascenci ma velmi pravdepodobne moznost otaceni pomoci motoru, na tele montaze je zasuvka pro ovladac, ktery jsem bohuzel tenkrat neziskal, otacim tedy rucne, pak zapnu hodinovy stroj. Ohledne ustaveni, bud podlozim nohy montaze nebo je moznost hybat s celou hlavou. Je to hodne dotazene a absentuji limitujici koliky, ale drzi pevne.
Nejaka podrobnejsi fota jsou zde:
http://foto.nomi.cz/v/rob/astro/prodej_montaze/
jeste pridam info ohledne uchyceni zrcadel, na ktere jsem dostal dotaz pomoci SZ:
...upevneni primarniho zrcadla je reseno tak, ze v osmihrannem tubusu je vlozena a uchycena (ctyri mista po dvou vrutech) deska s kruhovym otvorem. Na ni je pomoci tri imbus sroubu s pruzinami upevnena miska s primarnim zrcadlem. Serizeni se provadi imbus srouby zespodu dalekohledu (proti stlaceni pruzin), idealni je to ve dvou lidech, jeden kouka, druhy serizuje, dalekohled neni zadny drobecek.
Sekundarni zrcadlo je upevneno k telesu, ktere drzi pomoci ctyr dvojic dratu (neco jako spice na kole). Napevno je uchyceno ke kovovemu kusu, ktery ma sklon 45 stupnu a nachazi se pod telesem. Tento kovovy kus je nastavitelny tremi imbusy z horni strany dalekohledu, plus jeho vzdalenost od telesa je nastavitelna centralnim sroubem.
Vse je vycerneno matnou barvou, kde to slo, pouzil jsem i cerne imbus srouby. Dalekohled aktualne neni zkolimovany a pravdepodobne bude potreba lehce pohnout se sekundarnim zrcadlem (pomoci centralniho sroubu). ...
8000 za komplet, pripadne 6000 + 3000 zvlast
stale se mi na nej doma prasi, nabizim tedy za 7000 za komplet nebo 4500 + 3000 . pro velky hledacek jsem nasel jine uplatneni, pridam mensi, tj 6*30
mám zájem co vše k měnu je atd. dík moc. měl bych zájem.
Predmetem prodeje je dalekohled, stativ a montaz viz foto. Plus hledacek 6*30