Dobson pre a proti...

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Duri

Dobson pre a proti...

Příspěvek od Duri »

Zatiaľ som sa venoval astronómii len ako teoretik ale chcel by som konečne vyskúšat niečo už aj v praxi. Čo sa týka pozorovaní som zatiaľ absolútny amatér a chcem si kúpiť môj prvý teleskop, už nejaký ten týždeň študujem dostupnú literatúru a včera a dnes som celý den čítal príspevky na túto tému tu na fóre a že ich je tu skutočne požehnane. Nakoniec som upustil od pôvodného zámeru kúpiť zrkadlový teleskop celestron 114/1000 neskôr som zavrhol aj SkyWatcher 130/900 a teraz zvažujem medzi dvomi typmi ktoré sa mi zdajú ako tak prijateľné v rámci mojich finančných možností a to Newton 150/750, f/5, EQ-3-2 alebo STAR HOPPER 6” DOBSON 150/1200 f/8. Neviem aké máte vy skúsenosti s dobsonmi ale ako som čítal tak práve tento typ používa veľa ľudí, zatiaľ neviem aké má výhody alebo nevýhody ale čo sa týka ohniskovej vzdialenosti zdá sa mi lepší. Cenovo sú tieto dva zhruba na rovnakej úrovni preto by som rád počul názor niekoho kto sa v tom vyzná čo by bolo pre mňa ako začiatočníka lepšie. Ak mi niekto vie pri rozhodovaní poradiť budem veľmi rád.
Víš, s černou dírou se to má tak, že jejím určujícím rysem je černá barva. A s vesmírem se to má tak, že barva vesmíru, základní barva vesmíru je černá. Tak jak ji mám asi sakra vidět?
vla

Dobson pre a proti...

Příspěvek od vla »

Dalekohledy Vám ukáží prakticky shodný obraz , rozdíly budou minimální, delší ohnisko je vhodnější na planety, ale měl jsem 150/750 a byl i na planetách velmi dobrý, pokud máte možnost oba systémy vyzkoušet zkusit, který Vám při manipulaci lépe vyhovuje.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pavuk_

Dobson pre a proti...

Příspěvek od Pavuk_ »

Ak som spravne pochopil tak jeden z dalekohladov , ktory si si vybral ma paralakticku (EQ) a druhy azimutalnu montaz (dobsonovu). V tom by som videl (podla mojho nazoru) podstatny rozdiel medzi nimi dvoma.
Mal by si sa dopredu rozhodnut, ci chces s nim aj fotografovat alebo nie. Ak nie, doporucujem dobsona.
Avsak ak si kupis ten s EQ3 (vzhladom na kvalitu montaze) asi sa nevyhnes dalsim upravam (kedze ide o lacnu montaz), ktore pravdepodobne nie su urcene uplnym zaciatocnikom ale to je ina kapitola (fotenie) na to je tu plno kompetentnych hlav. Predpokladam, ze ako zaciatocnik budes chciet hlavne pozorovat, potom by som nevahal a kupil dobsona.
Uvedom si ako su veci relativne - teraz je to pre teba top, ale po case aj tak aj tak skor ci neskor prislusenstvo dodavane k dalekohladu vymenis za ine - kvalitnejsie (a drahsie). Ale dalekohlad (vzhladom na rozmery a prenostitelnost) Ti z velkou pravdepodobnostou ostane.
Este k tomu priemeru - pokial ti to financne moznosti dovolia investuj hlavne do priemeru t.j. ak mas na to kupit si 20cm alebo 25 cm kup vacsi. Inak 15 cm je uz slusny priemer - povedal by som ze pod 15 by som nesiel v ziadnom pripade.
martinj

Dobson pre a proti...

Příspěvek od martinj »

Mám 2 měsíce Newtona 150/750 na rovníkové montáži a jsem s ní spokojen. Je bezva, že stačí jednou zaměřit a pak jen točit jedním "kolečkem". A zeměřování je díky stupnici na deklinační ose také celkem snadné. Od asi 90.roku (ne mého) jsem používal refraktor 70/800 na azimutální montáži a zaměřování s ním bylo neporovnatelně komplikovanější.
S dobsonem zkušenost nemám, ale chtěl jsem jen říct, že rovníková montáž Tě také nemusí zklamat.
Duri

Dobson pre a proti...

Příspěvek od Duri »

Ďakujem všetkým za rady. Už dlhšie sa venujem fotografii a preto chcem časom vyskúšať aj astrofotografiu takže sa viac prikláňam k paralaktickej montáži, neviem či aj dobsonom sa dá fotiť hlavne čo sa týka dlhších expozičných časov. A osobne si neviem presne predstaviť ako sa pri vysokých zväčšeniach dá s dobsonom orientovať a hlavne sledovať nejaký objekt budem rád ak mi to niekto objasníte. Ešte som našiel zaujímavý model NEWTON D150/f1200mm f8 ktorý je ešte lacnejší ako NEWTON D150/f750mm f5 všetky ostatné parametre sú pri obidvoch rovnaké, takže neviem či je lepšie väčšie ohnisko alebo vyššia svetelnosť, alebo či svetelnosť f8 stačí aj na pozorovanie hmlovín... Ináč asi trochu blbá otázka, ale dobson sa už neskôr asi nedá premontovať na paralaktickú montáž co?
;D
Víš, s černou dírou se to má tak, že jejím určujícím rysem je černá barva. A s vesmírem se to má tak, že barva vesmíru, základní barva vesmíru je černá. Tak jak ji mám asi sakra vidět?
Mates
Věk: 63

Dobson pre a proti...

Příspěvek od Mates »

Dobson se vlastně říká dalekohledu Newton na velmi jednoduché montáži. Samozřejmě, je možné ho sundat a dát na jinou (paralaktickou). Problém spíš bude najít vhodnou (dostatečně pevnou). Existuje také možnost umístit Dobson na speciální nakloněnou desku (o to jsem se nezajímal ale jistě někde na foru se o ní píše nebo o její konstrukci někdo bude vědět.)
vla

Dobson pre a proti...

Příspěvek od vla »

Na focení f/5, jenže EQ3-2 bude na tento dalekohled na focení delšími expozicemi prakticky nepoužitelná, jako minimum to chce CG5, EQ5, ale to už bude asi moc drahé. Přendat dobsona na EQ montáž je samozřejmě možné po dokoupení objímek tubusu a příslušné spojovací-upínací lišty.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
pana

Dobson pre a proti...

Příspěvek od pana »

Mates napsal: Existuje také možnost umístit Dobson na speciální nakloněnou desku (o to jsem se nezajímal ale jistě někde na foru se o ní píše nebo o její konstrukci někdo bude vědět.)Jde vlastně o to, že celá dobsonova montáž se umístí na nějakou plošinu nebo konstrukci, která se pak naklopí tak, aby osa podstavy dobsona (azimutální) směřovala na polárku. Potom to vlastně funguje jako paralaktická vidlicová montáž. Nedávno jsem ji chtěl začít taky stavět (návrh mám téměř hotov), ale zatím jsem to pozastavil. Problém je totiž v tom, že tento typ se spíš hodí na pevné pozorovací místo kde se dá připevnit do země. Jinak musí být celá konstrukce větší aby se dalekohled nepřevrátil a pak už je problém to dostat do kufru auta na převoz. Navíc se montáž musí upravit tak aby bylo vůbec možné ji na tu konstrukci umístit. Samozřejmě celou konstrukci si musí člověk sám vyrobit. Umístěním dobsona na konstrukci to ještě nekončí, je třeba vyřešit další problémy, ale to už je na jinou diskuzi.
Jinak k tomu pozorování normální dobsonem. Při větších zvětšeních se stává trochu nepohodlné (ne ale pro každého), protože objekt rychle utíká se zorného pole a je třeba to neustále korigovat. Největší problémy mi to dělá v blízkosti zenitu kde se mi už hůře s montáží manipuluje.
MilAN
Věk: 77

Dobson pre a proti...

Příspěvek od MilAN »

pana napsal:
Jde vlastně o to, že celá dobsonova montáž se umístí na nějakou plošinu nebo konstrukci, která se pak naklopí tak, aby osa podstavy dobsona (azimutální) směřovala na polárku. Potom to vlastně funguje jako paralaktická vidlicová montáž. .Ale ono to tak skutečně není. Azimutální osa Dobsonovy montáže nesměřuje na Polárku a proto je Poncetova plošina poměrně  velmi nízká ( výška 10 - 15 cm), umístěná pod normálně stojícím Dobsonem,který  se normálně místo na trojnožce základny natáčí na ekvatoreální plošině, jejíž pohyb  je volen tak, aby umožnil nepřerušované pozorování nebo fotografování po dobu 1 hodiny. Tato plošina představuje vlastě paralaktickou montáž pod Dobsonem.Takže to není žádná paralaktická vidlicová montáž a nepotřebuje tudíš žádné ustanovky a  pod. A žádné další podmínky a problémy, o kterých by bylo potřeba diskutovat tu nejsou, původní Dobson nepotřebuje žádné další úpravy ani doplňky. Stačí  jen zaměnit původní  základnu za Poncetovu plošinu

více konstrukcí a ukázek :
     http://www.equatorialplatforms.com/index.html

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pana

Dobson pre a proti...

Příspěvek od pana »

MilAN napsal:
Ale ono to tak skutečně není. Azimutální osa Dobsonovy montáže nesměřuje na Polárku a proto je Poncetova plošina poměrně velmi nízká ( výška 10 - 15 cm), umístěná pod normálně stojícím Dobsonem,který se normálně místo na trojnožce základny natáčí na ekvatoreální plošině, jejíž pohyb je volen tak, aby umožnil nepřerušované pozorování nebo fotografování po dobu 1 hodiny. Tato plošina představuje vlastě paralaktickou montáž pod Dobsonem.Takže to není žádná paralaktická vidlicová montáž a nepotřebuje tudíš žádné ustanovky a pod. A žádné další podmínky a problémy, o kterých by bylo potřeba diskutovat tu nejsou, původní Dobson nepotřebuje žádné další úpravy ani doplňky. Stačí jen zaměnit původní základnu za Poncetovu plošinu

Moje navržená konstrukce vypadá takto:
http://home.tiscali.cz/najvy/montaz_dal ... u_sest.JPG

Rozměry podstavy jsou trochu větší (720 x 720 mm). Celá dobsonova montáž je umístěna na hřídeli, která je uchycena v ložiskách k té konstrukci a osa směřuje na polárku okolo níž se otáčí. Nevím jak přesně funguje Poncetova plošina, ale já měl na mysli právě tuhle moji konstrukci. Možná jsem na to šel moc složitě.
Victorius

Dobson pre a proti...

Příspěvek od Victorius »

Vzhledem k montáži jednoznačně Newton, později si můžeš dokoupit motorek a to se pak kouká na hvězdy bez ujíždění obrazu. Je to mnohem, mnohem, mnohem pohodlnější a praktičtější. Azimutální (dobson) je na nic, je akorát menší a pro zlost. Držím palce ať si vybereš dobře :)
victorius[at]atlas[dot]cz
MilAN
Věk: 77

Dobson pre a proti...

Příspěvek od MilAN »

Já jsem si to hned myslel, ale to tě donutí udělat z toho stejně klasickou vidlicovou montáž, včetně ustanovek . Dobson je vyvážený právě v okamžiku, kdy těžnice prochází středem podstavy a v v tom okamžiku nejsou potřeba ustanovky a konstrukce boxu není namáhána žádnými šikmými silami - podle toho je též dimenzována.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pana

Dobson pre a proti...

Příspěvek od pana »

MilAN napsal: Já jsem si to hned myslel, ale to tě donutí udělat z toho stejně klasickou vidlicovou montáž, včetně ustanovek . Dobson je vyvážený právě v okamžiku, kdy těžnice prochází středem podstavy a v v tom okamžiku nejsou potřeba ustanovky a konstrukce boxu není namáhána žádnými šikmými silami - podle toho je též dimenzována.Právě proto moje konstrukce zůstala jenom v počítači. Navíc jak píšeš mám obavy, že by ta originální dřevěná vidlice dobsonu při tom bočním namáhání nemusela vydržet a bylo by třeba ji ještě podpořit bočními výztuhami, tzn. další problémy o kterých jsem psal. Spíše se pořádně podívám na tu Poncetovu plošinu (jak funguje a tak), protože abych řekl pravdu o něčem takovém jsem ani nevěděl. Ale od toho je tohle forum. Zase jsem se dozvěděl něco navíc.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Dobson pre a proti...

Příspěvek od MaG »

V poslední době mám pocit, že pokud jsem potkal nějakého člověka, co chce fotit, rozhodně nepořizuje, nebo neuvažuje o pořízení nečeho velkého na focení. Pokud Newton, pak s dobrou montáží a pointací jako má MMys. Jinak stačí menší přístroje. V poslední době mně zaujala jednoznačně řešení s malými refraktory a digizrcadlovkami. Zda tudy cesta vede není jednoznačné. Začátečník si vystačí i s objektivy fotoaparátu a pokročilý už si umí vybrat, zda chce fotit přes Newtona nebo přes refraktor.

Pokud už má někdo vyřešeno jak a čím chce fotit, pak zas uvažuje, čím by se hergot podíval a často figuruje na předních místech dobson (pokud se nekouká tím čím fotí, když zrovna nefotí - jestli to je srozumitelně řečeno )

No a co je tedy zásadní problém? Nejsem objektivní. Důvodem je (nejen) MilAnův dobson a má nezkušenost ve fotografování.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Duri

Dobson pre a proti...

Příspěvek od Duri »

Díky všetkým za rady, nakoniec som sa teda rozhodol pre paralaktickú montáž a teleskop NEWTON D150/f1200mm. Uvazoval som o tom dobsonovi ale myslim ze paralaktika bude pre mna lepsia. Prerábať dobsona na paralaktiku ako som sa tu dozvedel je síce možné, ale ako sa poznám určite by sa mi do toho nechcelo. Takže Poncetovu plošinu prenechám na odborníkov, alebo aspoň na tých čo sa v tom trochu vyznajú.
Odpovědět