Použití paralaktické montáže (Tasco)
Tasco napsal: Napriklad stupnica kde by som si mal nastavit zemepisnu vysku miesta kde pozorujem(potom by som mal presne videt polarku) je sice na ronakej strane ako ten spic co tam ukazuje ale stupnica je od 0 po 90 a ked spravne postavim dalekohlad tak ten ukazovatel ukazuje presne na tu cast kde by mali byt stupne od 90 po 180 cize to nemozem nastavit presne (akurat tak 90°). Skuasal som ten dalekohlad v uchytkach otocit. Potom sice ten ukazovatel ukazuje na stupnicu ale pred dalekohladom mam akurat bowden (paka) na otacanie deklinacie, ktory asa neda premiestnit na druhu stranu.
Ale stupnice pro zemepisnou sirku prece neni spojena s deklinacni osou. Dalekohled nemusis otacet ve trmenech, staci otocit v deklinaci o 180°. A navic bowden pred dalekohledem prece take nevadi, naopak, s okem u okularu se s nim toci lepe, nez kdyz je vzadu. Jinak ale ta stupnice je tam spis jen pro orientaci - je dost hruba a stejne obvykle nemas montaz presne ve vodovaze. Proste od oka nastav montaz tak, aby RA osa mirila na Polarku. Pro vizualni pozorovani bez hodinoveho pohonu to staci.
Tasco napsal:
Take detaily ako ty (Achernar) urcite neuvidim. Mam len Tasco 114/500 a nie 114/900.Pro viditelnost galaxii je rozhodujici prumer optiky a ten je v obou pripadech stejny - 114mm. Takze neni duvod, abys nevidel totez. Rozdil je v ohniskove vzdalenosti, takze pro stejne zvetseni potrebujes kratsi okular. Ale mnozstvi svetla, zachycene dalekohledem, je u obou pristroju stejne.
Tasco napsal:
nejako premontujem alebo ohnem ten bowden a nastavim ten objekt presne podla deklinacie a rektascenziePremontovavat ani ohybat nic nemusis, ale nepocitej s tim, ze bys nejaky objekt zameril podle souradnic na tech malych, hrubych stupnicich. Jeden letmy pohled do hledacku a na mapu te navede presneji, nez pulhodina nastavovani stupnic. Proste si prostuduj okoli objektu, ktery hledas, nastav male zvetseni a koukej do dalekohledu a prohledavej oblohu podle hvezd. A hlavne se nenech odradit - az se do toho trochu vzijes, uvidis, jak je to jednoduche.
Ale stupnice pro zemepisnou sirku prece neni spojena s deklinacni osou. Dalekohled nemusis otacet ve trmenech, staci otocit v deklinaci o 180°. A navic bowden pred dalekohledem prece take nevadi, naopak, s okem u okularu se s nim toci lepe, nez kdyz je vzadu. Jinak ale ta stupnice je tam spis jen pro orientaci - je dost hruba a stejne obvykle nemas montaz presne ve vodovaze. Proste od oka nastav montaz tak, aby RA osa mirila na Polarku. Pro vizualni pozorovani bez hodinoveho pohonu to staci.
Tasco napsal:
Take detaily ako ty (Achernar) urcite neuvidim. Mam len Tasco 114/500 a nie 114/900.Pro viditelnost galaxii je rozhodujici prumer optiky a ten je v obou pripadech stejny - 114mm. Takze neni duvod, abys nevidel totez. Rozdil je v ohniskove vzdalenosti, takze pro stejne zvetseni potrebujes kratsi okular. Ale mnozstvi svetla, zachycene dalekohledem, je u obou pristroju stejne.
Tasco napsal:
nejako premontujem alebo ohnem ten bowden a nastavim ten objekt presne podla deklinacie a rektascenziePremontovavat ani ohybat nic nemusis, ale nepocitej s tim, ze bys nejaky objekt zameril podle souradnic na tech malych, hrubych stupnicich. Jeden letmy pohled do hledacku a na mapu te navede presneji, nez pulhodina nastavovani stupnic. Proste si prostuduj okoli objektu, ktery hledas, nastav male zvetseni a koukej do dalekohledu a prohledavej oblohu podle hvezd. A hlavne se nenech odradit - az se do toho trochu vzijes, uvidis, jak je to jednoduche.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho co tu čtu tak problém má Tasco hlavně s najetím na objekt. Obávám se, že je to právě tím, že má dalekohled na paralaktické montáži a ta je pro vizuální pozorování, hlavně v začátcích, značně nevhodná.
Doporučení zvednout polární osu (prozatím) na 90" místo 50° také podporuji. Stane se z toho sice kvalitní azimutální montáž, ale snad bude nyní lépe použitelná.
Jinak o tom, že dalekohledy 114/500 a 114/900 je při stejném zvětšení vidět totéž, je zbytečné znova mluvit (myslel jsem si - o to víc cením MP že to stále připomíná). Také já jsem to dřív neznal, než mi to došlo.
Doporučení zvednout polární osu (prozatím) na 90" místo 50° také podporuji. Stane se z toho sice kvalitní azimutální montáž, ale snad bude nyní lépe použitelná.
Jinak o tom, že dalekohledy 114/500 a 114/900 je při stejném zvětšení vidět totéž, je zbytečné znova mluvit (myslel jsem si - o to víc cením MP že to stále připomíná). Také já jsem to dřív neznal, než mi to došlo.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
A jeste jednu vec jsem zapomnel: na tz montazi jsou dva bowdeny - tak ten, kde je i to ozubene kolecko normalne sundej a toc pak tim koleckem, tz bowdeny se tam totiz jednak priserne pletou, ale hlavne se porad kymaceji a velmi silne rozkmitavaji cely dalekohled.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Stale to skusam s tymi geometrickymi utvarmi ale asi budem musiet na tom systeme popracovat a este ho zdokonalit.
Inak nema niekto ten dalekohlad Soligor N200/800??? Alebo neviete ci sa vobec da montaz otacat na stative okolo osy, ktora je kolma na zem lebo mne to neslo (aspon som teda nevedel na to dojst a v navode taktiez nic) a pripada mi dost cudne ze ked pozeram napr na sever a potom chcem pozerat na juh tak musim zdvihnhut dalekohlad aj so stativom a cele to otocit.
Inak nema niekto ten dalekohlad Soligor N200/800??? Alebo neviete ci sa vobec da montaz otacat na stative okolo osy, ktora je kolma na zem lebo mne to neslo (aspon som teda nevedel na to dojst a v navode taktiez nic) a pripada mi dost cudne ze ked pozeram napr na sever a potom chcem pozerat na juh tak musim zdvihnhut dalekohlad aj so stativom a cele to otocit.
Uf. Tak ted je mi to jasne, s tou deklinaci. Ty asi nevis, jak se hybe paralaktickou montazi. Ta se neotaci podle os kolmych a rovnobeznych s povrchem Zeme ( to je azimutalni montaz ), ale podle osy, rovnobezne s osou otaceni Zeme ( RA, rektascenze ) v rovine, rovnobezne s rovnikem a druhe, na ni kolme osy ( DEC, deklinace ). Proto je tam to nastaveni zemepisne sirky pro sklon RA osy. Vtip je v tom, ze pak muzes pri pozorovani kompenzovat otaceni Zeme jen pohybem kolem RA osy, zatimco DEC zustava. Otaceni montaze podle osy kolme k Zemi je jenom na ustaveni montaze - tedy namireni RA osy na Polarku.
Mimochodem, ten Soligor je GS600 ( ktery mam ), jen prodavany pod jinou znackou. Montaz jde otacet v ose kolme k zemi pomoci dvojice sroubu, ale jen v malem rozsahu ( pro ustaveni ).
Takze namir RA osu montaze na polarku a pak uz s tou osou nehybej. Uvolni aretaci obou os montaze a hybej s dalekohledem v RA a DEC. Po zaaretovani se da dalekohledem hybat pomoci bowdenu pro jemne pohyby.
Mimochodem, ten Soligor je GS600 ( ktery mam ), jen prodavany pod jinou znackou. Montaz jde otacet v ose kolme k zemi pomoci dvojice sroubu, ale jen v malem rozsahu ( pro ustaveni ).
Takze namir RA osu montaze na polarku a pak uz s tou osou nehybej. Uvolni aretaci obou os montaze a hybej s dalekohledem v RA a DEC. Po zaaretovani se da dalekohledem hybat pomoci bowdenu pro jemne pohyby.
Pavuk_ napsal:
offtopic:
Podme na dalsiu n-tu MHV do Rumunska, uplne vazne.
Kamarati tam boli bajkovat a maju dobre skusenosti s miestnymi obyvatelmi - ziju velmi skromne (na vidieku). Cesta hlinena, vodovod ziadny ...
... ale tma je tam ako v pytli.
Nie je to daleko a nie je tam draho.
Co vy na to ?
Tak to snad nemyslis vazne.
Ja by som videl realnejsie tu Brncalovu chatu u nas, to uz je dost vysoko, pripadne sa da ist este aj trochu vyssie. Alebo o tom sa uz neuvazuje?
Vystup nie je myslim najnarocnejsi, podla mna by sa tam dal dostat aspon jeden dalekohlad. A hore uz bude nejaka 7. magnituda, v pripade lepsich podmienok je na co sa tesit. M31 dlha vyse styri stupne siahajuca okrajom az k Mliecnej ceste, M33 vypalujuca oci a napadna Kalifornia. 8)
offtopic:
Podme na dalsiu n-tu MHV do Rumunska, uplne vazne.
Kamarati tam boli bajkovat a maju dobre skusenosti s miestnymi obyvatelmi - ziju velmi skromne (na vidieku). Cesta hlinena, vodovod ziadny ...
... ale tma je tam ako v pytli.
Nie je to daleko a nie je tam draho.
Co vy na to ?
Tak to snad nemyslis vazne.
Ja by som videl realnejsie tu Brncalovu chatu u nas, to uz je dost vysoko, pripadne sa da ist este aj trochu vyssie. Alebo o tom sa uz neuvazuje?
Vystup nie je myslim najnarocnejsi, podla mna by sa tam dal dostat aspon jeden dalekohlad. A hore uz bude nejaka 7. magnituda, v pripade lepsich podmienok je na co sa tesit. M31 dlha vyse styri stupne siahajuca okrajom az k Mliecnej ceste, M33 vypalujuca oci a napadna Kalifornia. 8)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
ja viem ze to otacanie sluzi len na ustavenie montaze. pytal som sa preto lebo na tom soligore som nevedel cim sa to da otacat tak som musel zdvihat cely stativ. vsak ani tou RA osou nejde otacat 360 stupnov
este jedna vec na ujasnenie. ked mam tu paralakticku montaz nastavenu na moju zemepisnu sirku tak aby som otacanie zeme vedel kompenzovat len otacanim RA osy ked pozorujem dalekohladom ma vypadat tak ze tyc na ktorej je zavazie a ktora je zdanlivo spojena s tubusom dalekohladu ma byt vodorovne???
Tasco napsal: Stale to skusam s tymi geometrickymi utvarmi ale asi budem musiet na tom systeme popracovat a este ho zdokonalit.
Inak nema niekto ten dalekohlad Soligor N200/800??? Alebo neviete ci sa vobec da montaz otacat na stative okolo osy, ktora je kolma na zem lebo mne to neslo (aspon som teda nevedel na to dojst a v navode taktiez nic) a pripada mi dost cudne ze ked pozeram napr na sever a potom chcem pozerat na juh tak musim zdvihnhut dalekohlad aj so stativom a cele to otocit.AHA tak tam je pes zakopany. Este ze si sa priznal
Ked si to skoro zvladol so zaretovanym dalekohladom, tak po odaretovani nebudes potrebovat ani hladacik
Inak nema niekto ten dalekohlad Soligor N200/800??? Alebo neviete ci sa vobec da montaz otacat na stative okolo osy, ktora je kolma na zem lebo mne to neslo (aspon som teda nevedel na to dojst a v navode taktiez nic) a pripada mi dost cudne ze ked pozeram napr na sever a potom chcem pozerat na juh tak musim zdvihnhut dalekohlad aj so stativom a cele to otocit.AHA tak tam je pes zakopany. Este ze si sa priznal
Ked si to skoro zvladol so zaretovanym dalekohladom, tak po odaretovani nebudes potrebovat ani hladacik
Tasco napsal: ja viem ze to otacanie sluzi len na ustavenie montaze. pytal som sa preto lebo na tom soligore som nevedel cim sa to da otacat tak som musel zdvihat cely stativ. vsak ani tou RA osou nejde otacat 360 stupnov
To ani netreba, ked dojdes "na koniec" proste preklopis dalekohlad o 180 st. aby nenarazil do stativu a pokracujes v otacani.
To ani netreba, ked dojdes "na koniec" proste preklopis dalekohlad o 180 st. aby nenarazil do stativu a pokracujes v otacani.
Tasco napsal: este jedna vec na ujasnenie. ked mam tu paralakticku montaz nastavenu na moju zemepisnu sirku tak aby som otacanie zeme vedel kompenzovat len otacanim RA osy ked pozorujem dalekohladom ma vypadat tak ze tyc na ktorej je zavazie a ktora je zdanlivo spojena s tubusom dalekohladu ma byt vodorovne???
NIE, ta tyc na ktorej je zavazie je osou deklinacie.
Vodorovne by bola, keby montaz bola azimutalna, ale na kompenzaciu zdanliveho otacania oblohy (rotacia Zeme) musi byt od rektascenzie namierena (priblizne) na polarku.
NIE, ta tyc na ktorej je zavazie je osou deklinacie.
Vodorovne by bola, keby montaz bola azimutalna, ale na kompenzaciu zdanliveho otacania oblohy (rotacia Zeme) musi byt od rektascenzie namierena (priblizne) na polarku.
Tasco napsal: vsak ani tou RA osou nejde otacat 360 stupnovTo samozrejme jde, staci ji odaretovat. Pri uvolnene aretaci obou os a spravnem vyvazeni jde dalekohledem tocit naprosto libovolne a zlehka. Jen si musis zvyknout, ze u paralakticke montaze je pri prechodu z vychodu na zapad nutne preklopit dalekohled v obou osach na druhou stranu - jinak se ti dostane pod RA osu, budes se u nej muset plazit a navic bude narazet do montaze 
Pro zacatek je mozna opravdu lepsi nastavit RA osu svisle ( zemepisna sirka 90° ) a pouzivat montaz jako azimutalni. A kdybys opravdu chtel ustavovat tu montaz toho Soligoru ( nebo jakoukoliv podobnou ), tak na severni strane, pod polarni osou, jsou dva srouby ( s plastovymi hlavami na otaceni rukou ) proti sobe. Povolovanim jednoho a utahovanim druheho se da celou montazi na stativu jemne otacet v rozsahu nekolika stupnu.
Pro zacatek je mozna opravdu lepsi nastavit RA osu svisle ( zemepisna sirka 90° ) a pouzivat montaz jako azimutalni. A kdybys opravdu chtel ustavovat tu montaz toho Soligoru ( nebo jakoukoliv podobnou ), tak na severni strane, pod polarni osou, jsou dva srouby ( s plastovymi hlavami na otaceni rukou ) proti sobe. Povolovanim jednoho a utahovanim druheho se da celou montazi na stativu jemne otacet v rozsahu nekolika stupnu.
takze ked pozeram na presne nastavenej paralaktickej montazi ta tyc na ktorej je zavazie ma byt v jednej rovine s priamkou ktora je kolma na zem a ma so zemou zvierat
uhol ostry (ked je tubus vodorovne tak pravy) nie?? ale potom mi to nejako nejde do hlavy alebo si to asi zle predstavujem ale ved ked uz raz nastavim na tej stupnici moju zemepisnu polohu a uz s tym nemam hybat tak potom ako mam ten dalekohlad zdvithnut aby pozeral hore???
uhol ostry (ked je tubus vodorovne tak pravy) nie?? ale potom mi to nejako nejde do hlavy alebo si to asi zle predstavujem ale ved ked uz raz nastavim na tej stupnici moju zemepisnu polohu a uz s tym nemam hybat tak potom ako mam ten dalekohlad zdvithnut aby pozeral hore???
Potom musim RA aj tak prevratit aby ta tyc so zavazim bola vodorovne
Ani jedno z Tvých tvrzerní není pravda. Takže si budeš asi muset někde ( v literatuře nebo na netu )najít obrázek paralaktické montáže s popisem, aby Ti bylo jasné, která osa je která a co, a kde se otáčí.
Takhle mi to připadá, že Ti radíme jak řídit auto, a ty nevíš ,co je volant ani pedál. To nemůže nikam vést.
Takhle mi to připadá, že Ti radíme jak řídit auto, a ty nevíš ,co je volant ani pedál. To nemůže nikam vést.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz