akosi som si povšimol jeden problém týkajúci sa makrosveta, ku ktorého objasneniu som sa zatiaľ bližšie nedostal nikde. Možno tak niekto z vás mi ho bude vedieť ozrejmiť resp. odporučiť dobrú literatúru, v ktorej ukojím svoju zvedavosť ohľadom nasledujúcej problematiky.
Určite všetci poznáme klasický Dopplerov jav, ako sa prejavuje v štandardných podmienkach napríklad na Zemi. Vo vesmíre ho pozorujeme ako červený resp. modrý posun v spektre objektov. No tu už často nejde len o klasický Dopplerov jav, ale o Dopplerov jav, ktorý je ovplyvnený rôznymi inými vplyvmi ako je kozmologický červený posun, resp. gravitačný červený posun.
V tejto mojej otázke by som sa však chcel zamerať predovšetkým na kozmologický červený posun. Ilustrujem príkladnú situáciu. Pozorujem spektrum nejakého veľmi vzdialeného kvazaru, o ktorom viem, že je natoľko vzdialený, že sa u neho prejavuje výrazný kozmologický červený posun. Ten ako vieme vzniká tak, že svetlo z kvazaru sa šíri priestorom, ktorý sa však vzhľadom na veľkú vzdialenosť kvazaru podľa Hubblovho zákona rapídne rozpína. Preto sa spolu s priestorom naťahuje aj vlnová dĺžka pozorovaného lúča, výsledkom čoho je spomínaný kozmologický červený posun. Tým pádom je aj energia prijatého - pozorovaného lúča nižšia ako energia vyslaného lúča ešte pre tým, ako bol natiahnutý spolu s priestorom. To je fakt, ale mňa by zaujímalo, kde sa potom stratí ta energia, ktorá nám chýba, keďźe vlnová dĺžka prijatého lúča je dlhšia ako vyslaného (samozrejme, že berieme tu do úvahy len natiahnutie vlnovej dĺžky vplyvom rozpínania priestoru a vlastného pohybu samotného kvazaru). Z určitého neoficiálneho zdroja som sa dozvedel, že Einstein sa nad týmto problémom veľmi nepozastavoval a jednoducho argumentoval tým, že zákon o zachovaní energie v určitých prípadoch môže fungovať trocha inak resp. nefungovať. No ak toto povedal, možno to myslel v duchu všeobecnej teórie relativity, ako relatívitu fungovania zákonu o zachovaní energie, no neviem ako sa dá toto chápať, ale ja by som to najskôr chápal ako elegantné sa vyhnutie závažnému problému a jeho zametenie pod koberec.
Ak má niekto racionálna názor na túto problematiku alebo nejaké dôveryhodné informácie, veľmi by ma potešilo, keby ma poučil a myslím si, že by potešil nielen mňa lebo verím, že nie som jediný komu tento problém leží v žalúdku.
ďakujem