Sky Watcher 200/1000

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
sussudio

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od sussudio »

hledal jsem hledal, ale nikde jsem tady žádné téma o tomhle dalekohledu nenašel. nikdo ho nevlastní?? do konce března bych měl být majitelem a bude přede mnou stát problém, jak vyřešit pointování. samozřejmě je možnost spojení s nějakým refraktorem, ale dával bych přednost OAG. nejen z důvodu menší hmotnosti celé sestavy... půjde OAG použít až za okulárový výtah? nebo se dostanu příliš daleko s ohniskem...? nechce se mi to přemontovávat pokaždé, když budu chtít místo focení jen pozorovat... předem díky za každou radu
nedoporučuji obchodování s DUKem
MilAN
Věk: 76

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od MilAN »

Obávám se , že to nebude až tak jednoduchá operace, protože už můžeš mít problém v tom,že pokud budeš chtít přimontovat zrcadlovku, budeš příliš daleko. A další vložený člen vyžaduje ještě trochu  délky. Navíc, sekundární zrcátka nejsou tak předimenzována, aby   vyvedení ohniskové roviny dál od tubusu  snesla bez zvýšení vinětace.Trochu to také celé záleží na tom, kolik vůle pro pohyb  primárního zrcadla Ti bude zbývat. Jinak je to na zkrácení tubusu, nebu konstrukcí nízkého okulárového výtahu . Ale protože uvedený typ nemám, ber to jen jako obecnou úvahu vycházející z toho, že u Newtona je vzdálenost od tubusu vždy kritická.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
sussudio

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od sussudio »

sdílim naprosto stejný názor milane, bohužel. čekal jsem, že mi nějaký majitel tohohle dalekohledu napíše: je to v pohodě, OAG používam za okulárovým výtahem....:) nevadí, počkam a vyzkoušim to na svém kousku. lehký refraktor je nakonec taky řešení...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od MMys »

Už jsem chtěl psát včera, ale nějak nebyl čas. Takže:

1) OAG (i hodně tenký, třeba od Lumiconu) se bohužel nevejde do žádného mě známého u nás prodávaného Newtona, to je realita.

2) Prakticky jediná rozumná možnost, vedoucí spolehlivě k cíli je to, co píše MilAN, a to nejlépe všechny úpravy společně (zkrácení tubusu, výměna výtahu, zvětšení sek. zrcátka). Pokud má Newton klasický hřebenový výtah 2", a pouze posuneš hlavní zrcadlo a i zvětšíš sekundární zrcátko, stále to ve většině případů bude vinětovat. 2" otvor sice stačí u vstupu do foťáku (tam je to stejně ještě méně díky T2 adaptéru a komakorektoru, ale při f/5 a obvyklé délce okulárového výtahu je malý průměr na vstupu do výtahu, tedy v boku tubusu, a vinětuje to tam. Teď myslím kinofim. Digitální zrcadlovky s menšími senzory (třeba formát APS-C u Canonů) obvykle projdou. JE tedy potřeba výměna za kratší OV, o větším průměru.
Tyhle výtahy ale zase mají malý zdvih. Pak nastane problém, že když chceš jen pozorovat, tak nezaostříš okulár. Na to je řešením výroba nástavce-tubusku, který se dá vsunout do výtahu, a na konci má otvor pro okuláry. Posunem tohoto tubusku (v anglické terminologii se mu říká DrawTube - zná někdo kloudný český ekvivalent) zaostříš zhruba, pak utáhneš aretační šroubky a ostříš jemně pomocí OV.

3) Pointovat pointačním dalekohledem se daří tak do 15min. expozic, pokud je vše udělané dobře a spojené pevně. Takže pro focení digizrcadlovkami to vyhoví. Na film, pro půlhodinové až hodinové (i více) expozice to je asi marné, alespoň mě se to nikdy nedařilo. Prostě se tam vždycky něco hnulo. Nebylo to tak zlé, hvězdy byly třeba oválky jen s poměrem os 1:2, ale prostě to není ono.

Sečteno a podtrženo:
pokud budeš fotit na film, asi se OAG nevyhneš. Ostatně, proto jsem si dalekohled stavěl. Pokud ho budeš upravovat, tak předtím hodně měř, kresli, přemýšlej, počítej...

Pokud budeš fotit digitálně (CCD nebo foťák s menším senzorem) Měl by stačit pointační dalekohled. Alespoň u mě to funguje. Pak můžeš foťák dát přímo za komakorektor, který se vsune do OV a tohle obvykle vyjde bez problémů.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
sussudio

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od sussudio »

nechce se mi do nového dalekohledu hned řezat.. tyhle problémy jsem očekával, tak alespoň mam o čem přemýšlet, než mi dorazí. nakonec stejně plánuju digi zrcadlovku, tak se asi budu ubírat směrem k refraktoru a užiju si trochu experimentování. díky za vyčerpávající odpověď.
MP

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od MP »

Pokud vim ( ne z vlastni zkusenosti ), tak to u techto Newtonu ( SW 200/1000, GS600 apod. ) jde i bez uprav tubusu a sekundaru, jen upravou vytahu. Ale ten je potreba upravit dost. Nejen, ze se musi zkratit konec ( nebo koupit nizsi vytah ), ale komakorektor musi byt uvnitr vytahu, aby se predni cast OAG zasouvala dovnitr a korektor byl jeste pred ni. Je to boj o milimetry a chce to poradne nakreslit podle konkretniho vytahu, OAG a korektoru. Take to chce spravny komakorektor. Oblibeny levny Baader/Celestron MPCC musi byt pomerne blizko filmu nebo chipu a na vystupu ma T2 zavit, ktery pri vetsi vzdalenosti bude navic vinetovat. ATC dela korektory s vetsim vystupnim prumerem, urcene pro vetsi vzdalenost pred ohniskem. A idealni kombinace je komakorektor od Lumiconu s nizkym OAG od teze firmy. Jenze to vyjde dost draho a vytah se stejne musi upravit, aby se korektor dostal niz, nez je okraj vytahu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
sussudio

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od sussudio »

další alternativou by zřejmě bylo měnit okulárový výtah pro pozorování, za OAG během focení. tušim, že to takhle na svém NWT děláš martine, mam pravdu? jak se potom ostří, bez výtahu...? nebo mít OAG na pevno a místo foťáku na něj šroubovat třeba redukci od baaderu, umožňující uchycení 1,25" okuláru... co si o tom myslíte?
MMys
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od MMys »

Jo, mám to tak. Je to celkem použitelné, zasotření na foto je sice trošku pracnější, když je to jen posuvné v přírubě, ale jde to. Pak už s tím není obvykle po celou dobu focení třeba hýbat (byť to po každém snímku raději kontroluji).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
KoMar

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od KoMar »

Na webu firmy ATC se tenhle dalekohled prodává s montáží EQ-5M za asi 15.000,-Kč cituji:

DOPORUČENO firmou ATC
Perfektní přístroj pro seriózní amatérské použití za velmi výhodnou cenu.
Dalekohled typu Newton na modifikované NEW paralaktické montáži EQ-5M s třínohým stativem z nerezových 1,5" trubek stavitelným v rozsahu 71 až 123 cm.

Je ta montáž schopná tak velký dalekohled spolehlivě unést? Dá se s touhle montáží a dalekohledem trochu fotit? Myslím expozice na několik minut.
Díky za odpovědi
Alien

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od Alien »

Ta montáž nemá motorový pohon v RA ose, takže pro focení bys to musel dokoupit, což zvedne cenu.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od MMys »

Ten dalekohled je na focení prakticky na hraně, i po doplnění o pohony. Píšeš expozice do několika minut, co těmi expozicemi chceš fotit ?

Alien

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od Alien »

Podívej se na www.celestron.cz , tam je dobrý výběr. Pokud chceš i fotit, tak dobrá montáž je základ. Ten motorový pohon pro tu EQ-5 stojí 4.000,-, takže si na 19. To už je lepší si trochu připlatit a koupit ten dalekohled aspoň na montáži HEQ-5, cena této sestavy je momentálně 21.800,- a je to s integrovanými motory v obou osách. Nevím jestli HEQ-5 je na focení tím newtonem 200/1000, ale na focení objektivy s ohniskem okolo 500 mm to bude.
gaszton

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od gaszton »

suhlasim, ja mam HEQ5+200/1000 skywatcher a ani sa neda porovnavat moznosti pohonu a stabilitu montaze (sice ten od ATC ma takisto 1,5" nohy od HEQ5). ten cenovy rozdiel nezodpoveda rozdielu v kvalite a uzitkovej hodnote. ak vies doplatit tak to urob, ak nie tak si este chvilu setri!
MilAN
Věk: 76

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od MilAN »

gaszton napsal: suhlasim, ja mam HEQ5+200/1000 skywatcher a ani sa neda porovnavat moznosti pohonu a stabilitu montaze Chápu, máš HEQ5. Ale rozdíl, kromě nosnosti hlavy, nebude až tak výrazný. Celestron používá montáž CG-5 ,( = EQ5 ) u Newtonů až do průměru 10" , a zatím jsem tu nezaznamenal výraznější odpor k tomuto řešení.CG-5 má v Advanced seii nohy 2", ale tato hodnota je i náležitě vyvážena cenou. Navíc, pokud bych měl posuzovat montáže podle průběhu PE podle publikovaných testů, potom by EQ-5 byla o třídu výše. Ale ani jednu z těchto montáží bych nechtěl používat pro focení v primáru Newtona F1000mm. Myslím, že ruční pointace je skoro nadlidský výkon, navíc výsledek mohou výrazně ovlivňit vnější podmínky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Sky Watcher 200/1000

Příspěvek od vla »

Pokud bych měl volit mezi HEQ5 a EQ5/CG5, volil bych druhou možnost, a k ní bych ovšem koupil kvalitní motory, např. Vixen, tím bych získal montáž výrazně lehčí, prakticky stejné nosnosti přístrojů, možnost dát přístroje i místo protizávaží a výrazně lepší průběh periodické chyby. Srovnával jsem CG5 na 2" stativu vlastní konstrukce s EQ6! a dle mé zkušenosti byla pro newton 200/1000 o hmotnosti cca 7-8kg tuhost obou systémů stejná. Ovšem pokud vybavím EQ5/CG5 2" stativem a kvalitními motory bude o dost dražší než HEQ5, ale dle mého názoru taky kvalitnější.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět