Optika p.Drbohlava-dotaz

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Bob

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Bob »

Ahoj všichni.
Nevíte někdo zda je možné nechat si u p.Drbohlava vyrobit optiku na dobson 300/1500,případně 300/1700 a na kolik to příjde?Slyšel jsem,že dalekohled udělá,ale do výroby a prodeje jen optiky se mu nechce.Dalekohledy vyrábí ze železa a jsou prý hodně těžké.Budu muset dalekohled převážet a tak bych si chtěl postavit sám něco lehčího.
Díky za odpovědi.
Orion Optics UK 500/2000
Achernar

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Achernar »

Z vlastni zkusenosti mohu rict, ze si velmi rad i neco malo priplatim, abych se vyhnul jednani s Mistrem Drbohlavem. Nech si to radsi udelat ve VOD AV v Turnove, budes to mit prvotridni, se zarukou a se slusnzm jednanim. Uplne bez komplikaci.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Listy3

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Listy3 »

Zkoušel jsem se u Drbohlava ptát jestli mi prodají jen optiku a řekli že prodávají jen celé dalekohledy :(, ale přesto myslím že se u Drbohlava dá koupit samotná optika, možná by ti mohl poradit Elbi. VOD AV v Turnove je jistě nejvyšší kvalita, ale na múj rozpočet taky nejvyšší cena, záleží jen na Tobě jestli ty peníze chceš dát a mít jistotu této kvality. Pokud Ti tato cena přijde opravdu vysoká tak myslím že není jenom VOD a Drbohlav. Mně docela zaujala nabídka na astrokraku  http://www.astrokrak.pl/sklep/index.php?cPath=67_61 bohužel nevím jak je na tom skutečná kvalita, už tady na foru zazněla otázka na kvalitu astrokraku, ale bez odezvy jestli se nepletu. V každém případě je tam 350ka na naše za 16.500,- a u VOD je 305ka za 23.760,- +DPH, na druhou stranu je jistě mnohem lepší kvalitní 250ka než nekvalitní 350ka už kvůli váze. Je jistě ještě spousta dalších možností, od zrcadla z druhé ruky, až po variatu pro kterou jsem nakonec rozhodnul já, na zakázku domácky vyrobené někým kdo to umí.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Kami
Věk: 48

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Kami »

Já se též přikláním k VOD Turnov,tak jako to dělá ,,Achernar".Po jedné dohadovací zkušenosti,jsem radši zvolil Turnov. P. Drbohlav má sice kvalitní výrobky,ale jednání se zákazníky je pod psa.
Pro přenášení bych si vybral prvotřídní 200-250,než těžkopádnou 300.Tu bych dal na stabilní montáž.Že je cena o trošku vyžší,za klidné nervy se to vyplatí.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Listy3

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Listy3 »

Musím říct že kdybych mněl někomu radit, tak bych se taky přiklonil k VOD, poradit někomu aby ušetřil a pak být „zodpovědný“ za to že vyhodil peníze a má šmejd není asi nejšťastnější. Záleží ale na každém jak velké riziko a za jakou cenu chce podstoupit.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MaG
Kontaktovat uživatele:

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od MaG »

Pánové ohledně komentářů "firem" na českém trhu bych radil zdrženlivost. Trochu to vůči panu Drbohlavovi přeháníte. Slyšel jsem chválu na oba (VOD, Drbohlav) a ne bezdůvodnou, ale nemůžete přece takto ventilovat, že koupíte tam a tam. Je to věc každého a případně se informujte soukromně.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od MilAN »

to : Bob:
Klidně se obrať nap. Drbohlava, a pokud budeš vědět, co chceš, neboj se , že se nedohodnete. O kvalitu parabolického zrcadla neměj obavy a nedbej na rady těch, kteří neměli možnost nikdy porovnat optiku různých našich výrobců, ale znají zaručenou odpověď na to , co je nejlepší.Někoho odrazuje jednání p.Drbohlava, jiného ATC... Ale nic to nehovoří o kvalitě optiky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
P.D.

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od P.D. »

Měl jsem možnost pozorovat v Drbohlavově 400 a můžu říct, že ač to byl už starší kousek byl na úrovni. Jen taková drobnost, že v zrcadle bylo pár dírek-bublinek, které byly v bloku skla z kterého to pan Drbohlav brousil-to nijak neovlivní kvalitu odrazné plochy, je to spíš taková kosmetická vada. Optika byla kupovaná zvlášť a s nákupem nebyl problém. Jde o domluvu a pan Drbohlav je přes optiku opravdu fachman, který u nás nemá konkurenci - pokud nepočítám VOD,ale to je zase trošku jiná cenová kategorie.
Jen pokud budeš kupovat u p. D. a jde ti o přenosnost snaž se s ním domluvit na tom aby ten blok skla z kterého bude brousit nebyl zbytečně předimenzovaný. Ten 400mm drobek totiž váží asi 18 kg(jen primár), což je opravdu hodně a při přenosu to není žádná sranda.
SKYMASTER

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od SKYMASTER »

Osobne mam 250mm NEWTONA od Drbohlava uz deset let. Dalekohled jsem skutecne musel predelat, byl pro mne proste moc tezky. Ale optika je spickova. Kdyz jsem nechaval zrcadla pokovovat v Turnove, tak se mne ptali, zda jim ho nechci prodat nebo vymenit. Ze splnuje podminky pro nejaky jejich vojensky projekt. Takze o kvalitu optiky od Drbohlava asi nemusis mit strach.

Pan Drbohlav je "jiny" a kdyz se s nim naucis mluvit a nejsi "namysleny idiot", ktery k nemu bude pristupovat jako k Hypermarketu, tak se zrejme domluvite.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Bob

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Bob »

Díky všem za odpovědi.
Jak vidím co člověk to jiný názor,takže se budu muset rozhodnout sám.Tu 300ku plánuju až na příští rok,tak v předstihu sháním informace abych neudělal nějakou botu.Času mám zatím dost,tak prověřím všechny možnosti a pak se rozhodnu.Chtěl jsem optiku zvlášť abych se dostal na nějakou rozumnou cenu.I když,teď právě stavím dobsona 210/1400 a aby byl lehký a přitom bytelný,tak ho dělám celý z hliníku a to vychází nekřesťansky draze.Jak materiál tak soustružnické a frézařské práce.Stejným způsobem jsem chtěl dělat 300ku.Ještě to budu muset zvážit,abych se nakonec nedostal na cenu firemního výrobku.To by pak bylo rozumnější rovnou koupit od p.Matouška GS980.Dobson 304/1500,2"okulárový výtah,dva okuláry 9 a 25mm,váha 18,8kg,lambda 1:12,sklo BK7 a cena 26500.Nevíte někdo jak je to s kvalitou?
Pokud jde o kvalitní 200ku anebo 250ku určitě by byly lepší na převoz.Ale byli jsme s kamarády koukat na hvězdy,jeden měl fungl nového TALa200 a druhý dobsona 240ku, já Somet binar 25x100.M13 byla v talu i dobsonu v pohodě,ale u M15 byl tal v koncích,zatímco dobson ji rozložil.A to je rozdíl jen 40mm.Proto bych přece jen raději tu 300ku i když bude na přenášení horší.
Orion Optics UK 500/2000
Kami
Věk: 48

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Kami »

Nikdo nemluvil o tom,že by p. Drbohlav neměl dobrou kvalitu optiky.Pár jeho kousky jsem se už koukal a musím říct,že brousí dobře.Šlo spíš o jeho přístup k zákazníkům.
Když někdo někomu něco nutí,co nechce,to je pak těžký. Je to každého věc,odkud optiku či dalekohled koupí.
Daleko důležitější je,aby nezůstal ve skříni jako věšák na prádlo,ale byl plně využíván.

Kami
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
vla

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od vla »

Kami napsal:  Nikdo nemluvil o tom,že by p. Drbohlav neměl dobrou kvalitu optiky.Pár jeho kousky jsem se už koukal a musím říct,že brousí dobře.Šlo spíš o jeho přístup k zákazníkům.
 Když někdo někomu něco nutí,co nechce,to je pak těžký.  :mad:   Je to každého věc,odkud optiku či dalekohled koupí.
 Daleko důležitější je,aby nezůstal ve skříni jako věšák na prádlo,ale byl plně využíván.

KamiChytnu Tě za slovo, nikdo nemluvil o tom, že p. Drbohlav dělá špatnou optiku, právě že mluvil, vyplývá to jasně z příspěvku č. 4 k tomuto tématu a pochybuji, že to autor je schopen dokázat. Vím je to mimo téma, ale pánové buďme ve svých názorech trochu opatrnější, kolega zřejmě pouze nešťastně formuloval odpověď, ale hlídejme si takovéto úlety.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Radous

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Radous »

Bob napsal: To by pak bylo rozumnější rovnou koupit od p.Matouška GS980.Dobson 304/1500,2"okulárový výtah,dva okuláry 9 a 25mm,váha 18,8kg,lambda 1:12,sklo BK7 a cena 26500.Nevíte někdo jak je to s kvalitou?
Ahoj,
o GSO už se tu toho taky hodně napsalo a to co se napsalo můžu jen potvrdit - na optiku GSO si nemůžu stěžovat. Cca. před půl rokem jsem se rozhodoval jestli jít do GSO980 nebo si nechat dobsona 300/1500 postavit. Situace v té době byla taková, že postavený dobson vyšel na velmi podobnou cenu jako GSO980, navíc díky přislušenství vyšel GSO980 dokonce cenově lépe. Proto jsem šel do GSO. Nevýhodou je menší skladnost a vyšší hmotnost, ale to už je na tobě, jestli potřebuješ něco skládacího a snadno převoznýho nebo máš ideální pozorovací plácek hned za stodolou (ostatně stejně jako GSO jsou na tom prý dobsony p. Drbohlava-neskladnost a vysoká hmotnost) ... Optiky p. Drbohlava bych se asi nebál, napsalo se tu toho o ní taky dost a jediné co jeho dobsonům bylo vytýkáno byla vysoká hmotnost... Já ale můžu komentovat jen GSO. Zkrz dobsona p. Drbohlava jsem se nedíval... Kdybys chtěl nějaké další info k tomu GSO, pošli soukromou zprávu. Rád ti na vše odpovím.

Měj se :hi:
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Listy3

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Listy3 »

Omlouvám se že jsem se tak nepřesně vyjádřil :banghead:, s tou kvalitou jsem nesrovnával pana Drbohlava a VOD a to proto, že když jsem volal na telefonní číslo z internetu tak mi tam suše oznámil, ne sice pan Drbohlav osobně, ale jeho kolega, že samotnou optiku v žádném případě neprodají, že prodávají jen celé dalekohledy. Proto jsem o koupi samotné optiky od pana Drbohlava dál neuvažoval a srovnával jsem další možnosti jak koupit „levnou“ optiku a to
Listy napsal:  Mně docela zaujala nabídka na astrokraku  http://www.astrokrak.pl/sklep/index.php?cPath=67_61 bohužel nevím jak je na tom skutečná kvalita, už tady na foru zazněla otázka na kvalitu astrokraku, ale bez odezvy jestli se nepletu. V každém případě je tam 350ka na naše za 16.500,- a u VOD je 305ka za 23.760,- +DPH, na druhou stranu je jistě mnohem lepší kvalitní 250ka než nekvalitní 350ka už kvůli váze. Je jistě ještě spousta dalších možností, od zrcadla z druhé ruky, až po variatu pro kterou jsem nakonec rozhodnul já, na zakázku domácky vyrobené někým kdo to umí.
Achernar

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Achernar »

Musim souhlasit s Milanem-pan Drbohlav dela vybornou optiku, par kousku jsem videl a od nekolika lidi jsem slysel chvalu, jiz nemam duvodu neverit. Jen mi zkratka nesedlo to jednani, ale to uz je asi na kazdem.
Jsem na tom malinko jinak, nez vetsina diskutujicich, vzhledem k tomu, ze jsem si nechal brousit achromat(navic pomerne atzpickych parametru), nikoli zrcadlo, no a brousit cocku je neco uplne jineho, to uznate.
Nemyslel jsem a priori, ze by pan Drbohlav cocky neumel, jen jsem si rikal, ze je po nem pravdepodobne nikdo moc nechce, no a nemel jsem zadne reference. Obratil jsem se proto na VOD AV, kde prave predevsim dovedou delat vselijake atypy a specialy a taky mi ten objektiv dokonale udelali, navic za cenu, ktera mi prijde velmi pekna.
Tak tolik asi muj nazor.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět