Venuše 2011
Venuše 2011
Venuše je začátkem roku na ranní obloze, večer bude viditelná až spíše koncem roku. Dnes jsem si ji Malokukem našel na denní obloze pomocí polohy Měsíce (ten jsem ale dalekohledem musel nejdřív najít taky :) ). Pěkná fáze zhruba v "poslední čtvrti", pokus o foto selhal - seeing katastrofa :P Pouhým okem jsem ji nevyšilhal.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Venuše 2011
Zdravim vsetkych zo Ziliny!
Potvrdzujem, ze Venusa sa da krasne vidiet i v tomto obdobi, najlepsie na sklonku Februara a Marca a aj z dovodu dobrych podmienok a faze mesiaca - vyuzil som dnes rano dobry seeing (na Zilinu fantasticky) a nasiel som ju v nadhernom postaveni vedla mesiaca, ktory tvoril len typicky kosacik.
Skoda, ze mam len lidlskop lebo inak za tychto podmienok co sa mne naskytli to by bola paradicka s dobrym ohniskom
...
Bistu, ja som to len nafotil zrkadlovkou, ohniskom 300mm a dalo sa, tesim sa ak to niekedy este uvidim poriadnym dalekohladom.
Tolko moje zazitky.
A co ostatni? Ako ste na tom?? Podelte sa o Vase zazitky!
Potvrdzujem, ze Venusa sa da krasne vidiet i v tomto obdobi, najlepsie na sklonku Februara a Marca a aj z dovodu dobrych podmienok a faze mesiaca - vyuzil som dnes rano dobry seeing (na Zilinu fantasticky) a nasiel som ju v nadhernom postaveni vedla mesiaca, ktory tvoril len typicky kosacik.
Skoda, ze mam len lidlskop lebo inak za tychto podmienok co sa mne naskytli to by bola paradicka s dobrym ohniskom

Bistu, ja som to len nafotil zrkadlovkou, ohniskom 300mm a dalo sa, tesim sa ak to niekedy este uvidim poriadnym dalekohladom.
Tolko moje zazitky.
A co ostatni? Ako ste na tom?? Podelte sa o Vase zazitky!

Lidlskop, Lidlbino, CG5 ADV GOTO, phillips SPC900NC
-
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2011
Máš na mysli dnešní postavení?
Také mne praštilo do očí, když jsem ráno zacházel do práce, ale na bližší prohlídku nebyl čas.
Venuši jsem do lidláku dostal v sobotu ráno cca v 6 hodin, ale kvalita nic moc, nešlo pořádně zaostřit, aby byl vidět kotouček, pořád to bylo jako protáhlá hvězda, srpek šel jen odhadovat, ale kontrolou dle stelaria byl odhad správný. Nevim, jestli jde s lidlákem vidět kvalitněji, mě se to zatím nepodařilo.
Také mne praštilo do očí, když jsem ráno zacházel do práce, ale na bližší prohlídku nebyl čas.
Venuši jsem do lidláku dostal v sobotu ráno cca v 6 hodin, ale kvalita nic moc, nešlo pořádně zaostřit, aby byl vidět kotouček, pořád to bylo jako protáhlá hvězda, srpek šel jen odhadovat, ale kontrolou dle stelaria byl odhad správný. Nevim, jestli jde s lidlákem vidět kvalitněji, mě se to zatím nepodařilo.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Venuše 2011
Ahoj Jasnovidec!
Ano mas pravdu, bolo to presne tak ako pises...bola to parada. Pokusim sa prilozit aj moje foto:
K lidlskopu by to skor chcelo nejake poriadne okulare. Prave cez vikend ak sa mi podari vyskusam jeden z tych lepsich od celestronu, tak uvidim. Ale myslim si, ze binokularom by Venusa bola tiez krasna. Skusim to este zajtra a poziciam si od kolegu astro-bino a uvidim co to da... i ked uz som aj ja v praci z toho stavania unaveny
.
Ano mas pravdu, bolo to presne tak ako pises...bola to parada. Pokusim sa prilozit aj moje foto:
K lidlskopu by to skor chcelo nejake poriadne okulare. Prave cez vikend ak sa mi podari vyskusam jeden z tych lepsich od celestronu, tak uvidim. Ale myslim si, ze binokularom by Venusa bola tiez krasna. Skusim to este zajtra a poziciam si od kolegu astro-bino a uvidim co to da... i ked uz som aj ja v praci z toho stavania unaveny

- Andrej
- Věk: 39
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2011
Parádna fotka. Ja som pozeral len voľným okom ráno o siedmej, krátko pred odchodom do práce. A nevedel som sa vynadívať na ten úzučký kosáčik Mesiaca. Ale pravdu povedať, Venušu som si ani nevšimol ;D Som ja ale za slepec 

Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Venuše 2011
Zdravim pani!
Tak som to skusil aj dnes...Venusa bola podla mna s vacsiou viditelnostou, ale pozicia oproti mesiacu sa zmenila o velku mieru. Kazdopadne som bol na stanovisku ovela skor a aj fotky mi vysli ovela krajsie...
Vela zdaru ostatnym v pozorovani!
Feri
Tak som to skusil aj dnes...Venusa bola podla mna s vacsiou viditelnostou, ale pozicia oproti mesiacu sa zmenila o velku mieru. Kazdopadne som bol na stanovisku ovela skor a aj fotky mi vysli ovela krajsie...
Vela zdaru ostatnym v pozorovani!
Feri
- Andrej
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2011
Tak dúfam, že sa podelíš s nami o fotografie 

Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
Venuše 2011
Dva snímky z konjunkce:
Zajímavý byl rozdíl fází. Člověk by intuitivně očekával stejnou fázi, ale Venuše, protože jde za Slunce, se blíží do úplňku.
Zajímavý byl rozdíl fází. Člověk by intuitivně očekával stejnou fázi, ale Venuše, protože jde za Slunce, se blíží do úplňku.
- denis.marc
Venuše 2011
Pěkné fotky. 
Měsíc s Venuší jsem měl v plánu pozorovat 1. 3. také, ale ráno jsem měl u východního obzoru nějaký asi smogový zákal a nic nebylo vidět, přestože jinak byla celá obloha v podstatě jasná.

Měsíc s Venuší jsem měl v plánu pozorovat 1. 3. také, ale ráno jsem měl u východního obzoru nějaký asi smogový zákal a nic nebylo vidět, přestože jinak byla celá obloha v podstatě jasná.

Venuše 2011
Tak ako som sluboval, ale neslo to...preposielam po dlhsej dobe, ale predsa foto konjunkcie - vid. url na astrofoto.cz
http://astrofotky.cz/~Fulleren
http://astrofotky.cz/~Fulleren
- Andrej
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2011

- Jiri_Skalsky
Venuše 2011
Zdravím všechny,
tento týden je Venuše necelé tři týdny po horní konjukci. Vůči Slunci má o něco severnější deklinaci a úhlově je od něho cca 5 stupnů.
Máte-li vhodný západní obzor a je-li vzduch čistý, je možné ji na několik minut pozorovat po západu Slunce.
Pozorovat ji vlastně ve velmi nevýhodných podmínkách je trochu fanfarónství, ale stojí to za to.
Jen je třeba být trpělivý a nehledat ji tak,aby se s dalekohledem nenajelo do Slunce.
Takže hledat jen až Slunce zmizí.
J.S.
tento týden je Venuše necelé tři týdny po horní konjukci. Vůči Slunci má o něco severnější deklinaci a úhlově je od něho cca 5 stupnů.
Máte-li vhodný západní obzor a je-li vzduch čistý, je možné ji na několik minut pozorovat po západu Slunce.
Pozorovat ji vlastně ve velmi nevýhodných podmínkách je trochu fanfarónství, ale stojí to za to.
Jen je třeba být trpělivý a nehledat ji tak,aby se s dalekohledem nenajelo do Slunce.
Takže hledat jen až Slunce zmizí.
J.S.
- Schecke
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2011
Dnes jsem krátce pozoroval mezi mraky při zvětšení 200x Venuši. Byla už jasně znát fáze (cca 70% kotoučku). Už se těším na srpek 

Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Venuše 2011
Já vždycky jen kouknu očima a zasmutním ... třeba to v sobotu spojím s pozorováním zatmění Měsíce ... samozřejmě jen v případě, že se počasí umoudří ..
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.